ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ 1814

ΕΝΟΤΗΤΑ 7  ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ 1814

Υπ. Καθηγ.
ΓΡΟΥΔΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

 (σελ.28 – 29)

ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

Ήταν μία φανερή οργάνωση που ιδρύθηκε το 1814 στην …………………. της Ρωσίας με σκοπό την προετοιμασία του ……………  ……………….. των Ελλήνων για ……………………. .

Πρωτεργάτες της ήταν οι: Νικόλαος ……………, ………………… Τσακάλωφ, Εμμανουήλ …………… και Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος.

ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΣΑΝ ΟΙ ΦΙΛΙΚΟΙ

Έπρεπε να οργανωθούν καλά, γιατί οι Έλληνες ήταν ……………… και έπρεπε να δράσουν φανερά,  ώστε να μην γίνουν αντιληπτοί από την ……………… διοίκηση.

Επίσης έπρεπε να πείσουν τους …………………… Έλληνες, οι οποίοι είχαν δει τα προηγούμενα ………………… κινήματα να αποτυγχάνουν.

Έπρεπε να ………………… ανθρώπους από διαφορετικές χώρες με διαφορετικά οικονομικά – ……………………. συμφέροντα.

Υπ. Καθηγ.
ΓΡΟΥΔΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Απότην άλλη το έργο τους δυσκόλευε ,επειδή η Οθωμανική Αυτοκρατορία είχε ……………….. προβλήματα, επίσης από τη διάδοσητων ιδεών της …………………… επανάστασης και επειδή ένα σημαντικό τμήμα του Ελληνισμού είχε ως αίτημα τη δημιουργία …………………………..  ………………….   ………………… .

Χρησιμοποιούσαν τα πραγματικά τους ονόματα / ψευδώνυμα και επικοινωνούσαν με …………………… αλφάβητο. Τα μέλη δοκιμάζονταν για ένα διάστημα / γίνονταν αμέσως δεκτά πριν μπουν στην οργάνωση.

ΟΙ ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ ΤΙΜΩΡΟΥΝΤΑΝ ΜΕ …………………. .

Στην αρχή μέλη της Φ.Ε. ήταν πλούσιοι Έλληνες,αργότερα όμως ήταν άνδρες από όλες τις …………………… ………………….. . Γυναίκες δεν γίνονταν δεκτές.

Την ηγεσία της Φιλικής Εταιρείας ανέλαβε ο Α……………………….   Υ……………………….. γιατί οι άσημοι αρχηγοί της καταλάβαιναν ότι δεν μπορούσαν να ……………….. τους

……………….. τους.                                                                          

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΕΝΟΤΗΤΑ 7β

Υπ. Καθηγ.
ΓΡΟΥΔΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Η ΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΙΣ ΗΓΕΜΟΝΙΕΣ

Η επανάσταση ξεκίνησε από τις παραδουνάβιες ηγεμονίες, γιατί δεν υπήρχε εκεί…………………. στρατός και γιατί εκεί κοντά υπήρχε ……………. στρατός για βοήθεια.Προσεγγίστηκαν πολλοί βαλκάνιοι ηγέτες για να ……………… στην επανάσταση . Ο σέρβος Καραγεώργεβιτς έγινε μέλος της ……………… …………… . Ο Αλέξανδρος ………………… στις 24 Φεβρουαρίου 18… κήρυξε την επανάσταση στο Ιάσιο της Βλαχίας. Κήρυττε την επανάσταση με προκηρύξεις.Υπήρχαν όμως σοβαρά προβλήματα. Οι πλούσιοι Έλληνες/Ρώσοι δεν ανταποκρίθηκαν υλικά.  Ο τσάρος δέχθηκε/αποκήρυξε την επανάσταση καιεπέτρεψε να μπει ο τουρκικός στρατός στις ηγεμονίες για την  κατα………… της. Ο Πατριάρχης ……………… ο Ε αφόρισε όσους συμμετείχαν στο κίνημα. Ο Υψηλάντης συνέχισε τον αγώνα. Έγινε μία πολύκρίσιμη μάχη στο Δραγατσάνι (7 Ιουλίου 1821), όπου βοήθησε πολύ ο Ι………… Λόχος (λόχος εθελοντών φοιτητών). Η ήττα όμως δεν αποφεύχθηκε.  Μετά ο Υψηλάντης πέρασε στην Αυστρία/Ρωσία, όπου τον συνέλαβαν. Ο τραγικός επίλογος γράφτηκε όταν οι οπλαρχηγοί Ολύμπιος και Φαρμάκης με τους…………… τους εγκλωβίστηκαν στη Μονή Σέκκου. Ο Ολύμπιος ………………. με τουςσυμπολεμιστές του και ο Φαρμάκης πιάστηκε και αποκε………………… .

ΑΙΤΙΑ ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΕΝΟΤΗΤΑ 9

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΕΝΟΤΗΤΑ 9
ΑΙΤΙΑ ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ 1823 (σελ.34)
Υπήρχαν αντιθέσεις ανάμεσα στους Έλληνες που:
1.είχαν εξουσία πριν την επανάσταση (πρόκριτοι, ιεράρχες, Φαναριώτες)
2.απέκτησαν εξουσία μετά τις μάχες
3.διεκδικούσαν την εξουσία.
Άλλα αίτια ήταν οι ????????. αντιθέσεις, οι διαφωνίες για την διαχείριση των κτημάτων και προσωπικές αντιθέσεις και φιλοδοξίες.
Αρχικά συγκρούστηκαν 3 (τρεις) παρατάξεις με επικεφαλής τον ???????.. ???????? και τον Αλέξανδρο ????????? . Ο ????????????? εξασφάλισε την υποστήριξη των ισχυρών της Στερεάς Ελλάδας και της Ύδρας και ο Κολοκοτρώνης υποχώρησε.
Αργότερα ο Μαυροκορδάτος και οι Υδραίοι συμμάχησαν με τον Ιωάννη ???????.. και απέκλεισαν τους Πελοποννήσιους από την εξουσία.
Όταν οι Πελοποννήσιοι ??????????., στρατεύματα από τη Στερεά λεηλάτησαν:
1. Τη Νότια Πελοπόννησο
2. Τα νησιά
3. Τη Βόρεια Πελοπόννησο
και έτσι αναγκάστηκαν οι Πελοποννήσιοι να υποχωρήσουν.
Οι νικητές φυλάκισαν τον Κολοκοτρώνη και τον Ο????????.. Α???????? .

Γ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
Συγκλήθηκε το 18? στην Επίδαυρο, αλλά διαλύθηκε σχεδόν αμέσως, όταν έγινε γνωστή η πτώση του Μ???????? . Συγκλήθηκε ξανά την άνοιξη του 18? στην Τροιζήνα και εξέλεξε κυβερνήτη της Ελλάδας τον Ι?????? Κ??????? με θητεία 7 ετών. Ψήφισε το Πολιτικό Σύνταγμα της Ελλάδας, που βασιζόταν στην αρχή της ????????? των εξουσιών και ήταν το πιο δημ??????? σύνταγμα της εποχής του.

ΕΝΟΤΗΤΑ 9

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΕΝΟΤΗΤΑ 9
Πρώτες προσπάθειες των επαναστατημένων Ελλήνων για συγκρότηση κράτους (σελ. 33)
ΜΟΡΦΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΜΕ ΤΟΠΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ
Για να εδραιωθεί η επανάσταση χρειαζόταν ???????. των ελληνικών στρατευμάτων και πολιτική οργάνωση των ???????.. περιοχών. Έπρεπε επίσης να διαχειριστούν τις ????.. ????? ή εθνικά κτήματα, όσα δηλ. οθωμανικά ακίνητα είχαν περάσει στον έλεγχο των Οθωμανών. Αυτές τις ανάγκες ανέλαβαν να καλύψουν οι ??????. οργανισμοί, δηλ. πολιτικοί σχηματισμοί που ελέγχονταν από προ????.., Φ??????. και ιεράρχες. Σπάνια εκπροσωπούνταν η ανώτερη/κατώτερη τάξη. Τα σημαντικότερα τέτοια σώματα ήταν: η Πελοποννησιακή Γερουσία, η Γερουσία της Δυτικής Χέρσου Ελλάδας και ο Άρειος ????.. .
Η συγκρότηση ??????. οργανισμών βοήθησε, αλλά έφερε στην επιφάνεια και διαμάχες. Το καλοκαίρι του 18? έφτασε στην Πελοπόννησο ο Δ?????.. Υ??????.. αδελφός του Αλέξανδρου και πολλοί οπλαρχηγοί και Φ????? συσπειρώθηκαν γύρω του. Κάποιοι πρ???.. που αρνήθηκαν να συνεργαστούν μαζί του απειλήθηκαν δύο φορές με ????. . Σώθηκαν χάρη στην παρέμβαση του Κολοκοτρώνη.

Α ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ 1821 ? ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ 1822
Παρουσιάστηκε η ανάγκη δημιουργίας ?????? ??????.. για την ενιαία ?????. του Αγώνα. Προκηρύχθηκαν εκλογές για την ανάδειξη ???????. .
Η Α Εθνοσυνέλευση έγινε στο Άστρος Κυνουρίας και ψήφισε το πρώτο ελληνικό ?????? .
(??????. της ??????.).
Ήταν επηρεασμένο από τα συντάγματα της Γαλλικής Επανάστασης, ανακήρυσσε την ελληνική
???????.. και θέσπιζε ως πολίτευμα την ??????? ???????, εξαίρεση προς την Ευρώπη όπου επικρατούσε η ??????? . Διακήρυξε ότι η επανάσταση ήταν ταξική χωρίς κοινωνικοανατρεπτικές προθέσεις. Η διοίκηση θα αποτελούνταν από 2 σώματα με ετήσια θητεία:
? Το ???????????. (κυβέρνηση) με 5 μέλη και
? Το ???????????. με 70 μέλη.
Πρόεδρος του ????????? εκλέχτηκε ο ????????? ?????????? και του ?????????? ο ?????????.. ?????????. .

Β ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
ΜΑΡΤΙΟΣ ? ΑΠΡΙΛΙΟΣ 1823
Έγινε σε συνθήκες πολιτικής έντασης/ηρεμίας στο Άστρος της Κυνουρίας. Εγκρίθηκε μία τροποποιημένη εκδοχή του συντάγματος της ???????, καταργήθηκαν όλοι οι τοπικοί ?????? και το αξίωμα του αρχι??????. που έφερε ως τότε ο Κολοκοτρώνης. Πρόεδρος του Ε??????? ορίστηκε ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης και του Β??????? ο Μαυροκορδάτος.