ΜΙΝΩΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

2Ο ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Υπ. Καθηγ.
ΓΡΟΥΔΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

3. ΜΙΝΩΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (σελ. 23 – 25)

Η Κρήτη πρωτοκατοικήθηκε τη Ν…………..ή Εποχή.

Σημαντικότερός της οικισμός ήταν η Κνωσσός/Φαιστός

Ο Πολιτισμός της Κρήτης:

α) είναι γνωστός με το όνομα …………… (από το μυθικό βασιλιά Μίνωα)

β) ήρθε στο φως με τις ανασκαφές του Άρθουρ ………. (αρχές 20ου αι.)

γ) αναπτύχθηκε κατά τη 3η και 2η χιλιετία π.Χ.

Υπ. Καθηγ.
ΓΡΟΥΔΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Οι Μινωίτες είχαν επαφές με άλλες περιοχές του Αιγαίου και της Ανατολικής ……………… και εμπορεύονταν προϊόντα. Εισάγονται μέταλλα/ορυκτά και πρώτες ύλες (άργυρος από Κυκλάδες, χαλκός από Κύπρο).

Εξάγονται: λάδι, ………….., ξυλεία, λίθινα αγγεία, ίσως υφάσματα και δέρματα.

Ανάπτυξη: Πρωτοανακτορική περίοδος (2000 -1700)

*
  • Ιδρύονται ανάκτορα/κάστρα και γύρω τους οικισμοί – πόλεις, με γνωστότερα αυτά της Κνωσού, Φαιστού, Μαλίων και Ζάκρου.
*
  • Καταστρέφονται από σεισμό (1800)

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΤΑ ΑΝΑΚΤΟΡΑ

Τα ανάκτορα είναι μεγάλα …………………… κτιρίων και αποτελούνται από πολλές …………………. δωματίων. Είναι τα διοικητικά, ……………………., θρησκευτικά και καλλιτεχνικά κέντρα της κάθε περιοχής. Δια φέρουν μεταξύ τους αλλά έχουν και ομοιότητες:

α)Είναι προσανατολισμένα στον άξονα Ανατολής/Δύσης//Βορρά/Νότου.

Υπ. Καθηγ.
ΓΡΟΥΔΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

β) Έχουν μία ………………….. κεντρική αυλή και γύρω από αυτήν βρίσκονται τα …………………….. .

γ) Είναι ισόγεια με μεγάλες κλίμακες, φωταγωγούς, σύστημα ύδρευσης και ……………………… . Αρκετοί χώροι είχαν τοιχογραφίες με πληροφορίες για τη ζωή/εργασία των Μινωιτών.

δ) Ήταν οχυρωμένα.

Τα ανάκτορα ήταν η κατοικία του άρχοντα της ευρύτερης περιοχής, όπου συγκεντρώνονταν η παραγωγή και τα ………………. για να διατεθούν στο εσωτερικό του νησιού ή στο ……………………… . Στα ανάκτορα κατασκευάζονταν επίσης πολύτιμα αντικείμενα και καλλιτεχνήματα. Ήταν θρησκευτικά κέντρα, όπου μαζεύονταν πλήθος κόσμου για διάφορες ……………… .

Υπ. Καθηγ.
ΓΡΟΥΔΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Σε ολόκληρη την …………… υπήρχαν αγροικίες ή επαύλεις που συγκέντρωναν όλη την παραγωγή της περιοχής και έλεγχαν τη …………………. των προϊόντων για λογαριασμό των ανακτόρων.

Το πολιτικό, ………………… και οικονομικό σύστημα της μινωικής Κρήτης ήταν ……………………… με κέντρο τα ανάκτορα.

ΓΡΑΦΗ

Γύρω στα 1800 αναπτύσσεται ένα σύστημα γραφής, το οποίο αρχικά έμοιαζε με …………………., όπως φαίνεται στο δίσκο της Φαιστού/Κνωσού. Αργότερα χρησιμοποιείται η ……………..  …… . Ήταν συλλαβική γραφή (κάθε σημείο αντιστοιχούσε σε μία συλλαβή). Η γραφή αυτή δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί.

ΟΙ ΜΥΚΗΝΑΙΟΙ ΣΤΗΝ ΚΝΩΣΟ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την εποχή των νέων ανακτόρων (1700-1450 π.Χ.) οι Μινωίτες κυριαρχούν σε ολόκληρο το ……………… . Η εμπορική τους δραστηριότητα γίνεται πιο ……………… . Ιδιαίτερη ζήτηση έχουν τα έργα καλλιτεχνικής παραγωγής (μεταλλοτεχνία, κοσμηματοτεχνία,…).

Υπ. Καθηγ.
ΓΡΟΥΔΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Γύρω στα 1650 τα μινωικά ανάκτορα καταστρέφονται, μάλλον από σεισμό, εκτός από αυτό της ……………………. . Η διοίκηση των ανακτόρων εξασθένισε και οι Μυκηναίοι βρήκαν την ευκαιρία να καταλάβουν την Κνωσό και να κυριαρχήσουν σε πολύ μεγάλο μέρος της Κρήτης. Το 1370/1470 το ανάκτορο της Κνωσού καταστρέφεται οριστικά. Η Κρήτη αποτελεί πλέον επαρχία του ……………………. πολιτισμού με ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.