ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ & ΤΕΧΝΗ

5Ο ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

6. ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ & ΤΕΧΝΗ

► Ποιοι θεοί εμφανίζονται στο Μυκηναϊκό Πάνθεον;

Υπ. Καθηγ.
ΓΡΟΥΔΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Στο μυκηναϊκό πάνθεον εμφανίζονται όλοι οι μεγάλοι Έλληνες θεοί της ….ης χιλιετίας εκτός από τον ………………… . Στις πινακίδες αναφέρονται ο ……………, η Ήρα, ο Ποσειδώνας, η ………………, ο Άρης και ο Διόνυσος. Σπουδαία θέση κατέχει μία θεά, η οποία προσφωνείται με την ονομασία Π………… (σεβάσμια). Η «Κυρία Πότνια» είναι αναμφίβολα η κυρίαρχη μυκηναϊκή θεότητα και σε αυτήν προσφέρονται ……………., αρωματικά έλαια, μαλλί και …………. .

Δεν έχτιζαν μεγάλους ναούς.

ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΤΕΧΝΗ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

► Τι γνωρίζετε για τα Μυκηναϊκά ανάκτορα; Γιατί ονομάζονται «Κυκλώπεια τείχη;»

Υπ. Καθηγ.
ΓΡΟΥΔΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Οι Μυκηναίοι χτίζουν τα μνημειακά ανάκτορά τους σε υψώματα – …………………… τις οποίες οχυρώνουν με γιγαντιαία τείχη. Τα τείχη αυτά είναι γνωστά ως «…………………» από τους τεράστιους ογκόλιθους που χρησιμοποιούνταν για το χτίσιμό τους.

► Από ποιους χώρους αποτελούνται τα μυκηναϊκά ανάκτορα;

 Έχουν πιο απλό σχέδιο από τα Μινωικά. Αποτελούνταν από έναν ………………… που βλέπει στην αυλή και από το κύριο δωμάτιο που έχει μεγάλη τετράγωνη/κυκλική εστία στο κέντρο και είναι ο χώρος υποδοχής. Γύρω υπάρχουν και άλλοι δευτερεύοντες χώροι κατοικίας των ηγεμόνων.

► Θολωτοί τάφοι

Περίφημοι είναι επίσης οι ………………… τάφοι, όπως «ο θησαυρός του Ατρέα» στις Μυκήνες, που θεωρήθηκε ως ο τάφος του Μενέλαου, ο «τάφος της ………………………» και άλλοι. Από ένα μακρύ διάδρομο με λίθινους τοίχους φτάνουμε στον ……………… θάλαμο με τη θολωτή οροφή. Μετά την ταφή, διάδρομος και θάλαμος σκεπάζονται με χώμα, ώστε ο τάφος να έχει την όψη λόφου.

► Τέχνες των Μυκηναίων: Ζωγραφική, Κεραμική, Μεταλλοτεχνία

Παρατηρείται μεγάλη επίδραση από τους Μινωίτες. Αξιοπρόσεκτος είναι ο ………………… ρυθμός σε μία κατηγορία αγαλμάτων/αγγείων που διακοσμούνται με παραστάσεις ανθρώπων, ζώων, ……………., ψαριών και με σκηνές με άρματα.

Υπ. Καθηγ.
ΓΡΟΥΔΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
Υπ. Καθηγ.
ΓΡΟΥΔΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Τα κοσμήματα από χρυσό, …………. και άλλα πολύτιμα υλικά είναι απαράμιλλης αξίας. Από παρόμοια υλικά κατασκευάζονται και άλλα πολυτελή αντικείμενα, όπως σκεύη με ανάγλυφες παραστάσεις κυνηγιού, χρυσά ……………… του τάφου του Βαφειού ξίφη, χρυσές προσωπίδες των νεκρών βασιλιάδων κ.ά. . Όλα τα ανεπανάληπτα έργα τέχνης μαρτυρούν μεγάλο πλούτο, δύναμη και επικοινωνία των Μυκηναίων βασιλιάδων με χώρες της Α……………… και της Αιγύπτου, από όπου και προμηθεύονταν τα πολύτιμα υλικά.