ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΤΗΝ ΜΙΚΡΗ ΟΘΟΝΗ

Υπάρχουν διάφορες ταινίες που έχουν ως θέμα τους το ποδόσφαιρο.

Η απόδραση των 11: Σενάριο από τους: Τζόρτζι Μιλίσεβιτς, Τζεφ Μαγκουάιρ, Ιβάν Τζόουνς και Γιάμπο Γιαμπλόνσκι. Σκηνοθεσία: Τζον Χιούστον.

Μια ομάδα ποδοσφαιριστών από όλο τον κόσμο, οι οποίοι ως αιχμάλωτοι των Γερμανών σε γαλλικό έδαφος, καλούνται να αντιμετωπίσουν τους Γερμανούς στο γήπεδο. Ενώ σκοπός της ταινίας είναι να προβληθεί η ομορφιά του αθλήματος, για τους συμμάχους είναι απλά μια βιτρίνα, αφού έχει στηθεί σχέδιο απόδρασής τους στο ημίχρονο.

Πρωταγωνιστές: Πελέ, Οσβάλντο Αρντίλες, Μπόμπι Μουρ, Σιλβέστερ Σταλόνε, …..

Φίμπεν, ο μπόμπιρας των γηπέδων: ο 6χρονος πρωταγωνιστής χάρη στο ταλέντο του γίνεται το νεότερο σε ηλικία μέλος της Εθνικής Σουηδίας. (Σουηδία 1974)

Χωρίς ταυτότητα: ο Ρις Ντισντέιλ υποδύεται έναν αστυνομικό, ο οποίος εισχωρεί στις “τάξεις” των χούλιγκαν.

Κάντο όπως ο Μπέκαμ: η Ινδή σκηνοθέτρια Γκουριντέρ Τσαντά κάνει μια γενικότερη αναφορά στο πείσμα για την πραγμάτωση του άπιαστου ονείρου. (Βρεττανία 2002)

Goal: έχει ως κεντρικό ήρωα έναν ταλαντούχο Λατινοαμερικάνο ποδοσφαιριστή από το Λος Άντζελες, ο οποίος ονειρεύεται να γίνει επαγγελματίας και να παίξει σε ευρωπαϊκή ομάδα. (ΗΠΑ 2005)

Offside: η σχέση των ιρανών γυναικών με το ποδόσφαιρο γίνεται αφορμή για τον σκηνοθέτη Τζαφάρ Παναχί να σχολιάσει τον σκοταδισμό της ιρανικής κοινωνίας. (Ιράν 2007)

Πηγή: Εφημερίδα το “ΒΗΜΑ”, Σάββατο 7/6/2014