- Πληροφοριακά Στοιχεία
-
Κατηγορία: Τα φυτά της Σαμοθράκης
-
Δημοσιεύθηκε : Τρίτη, 09 Ιούνιος 2015 20:38
-
Γράφτηκε από τον/την Super User
-
Εμφανίσεις: 346
Τα σιτηρά είναι από τα πρώτα φυτά τα οποία καλλιέργησε ο άνθρωπος και τα ίχνη των περισσότερων απ`αυτά χάνονται στο βάθος της ιστορίας Από τις αρχές της ανθρώπινης ιστορίας η σπουδαιότητα των σιτηρών για το ανθρώπινο γένος υπήρξε σημαντική Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι αρχαίοι πολιτισμοί ήκμασαν σε περιοχές όπου καλλιεργούνταν κάποιο σιτηρό Έτσι οι πολιτισμοί των Βαβυλωνίων και Αιγυπτίων βασίστηκαν στο σιτάρι των Κινέζων στο ρύζι των Ίνκας Μάγιας και Αζτέκων στον αραβόσιτο Σήμερα τα σιτηρά εξακολουθούν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια γεωργία και τα προϊόντα τους αποτελούν τη βάση της διατροφής του πληθυσμού του πλανήτη μας Πλήθος προϊόντων διατροφής έχουν ως βάση κάποιο σιτηρό Και δεν είναι μόνο εκείνα τα φαγητά και εν γένει σκευάσματα όπως ο άρτος το ρύζι τα ζυμαρικά ή πολλά άλλα προϊόντα που είναι γνωστά στο ευρύ κοινό ότι προέρχονται από τα φυτά αυτά, αλλά και πλήθος άλλων προϊόντων όπως η μπύρα, το ουίσκι και άλλα έχουν ως πρώτη ύλη κάποιο σιτηρό Η μεγάλη σημασία των σιτηρών παγκόσμια οφείλεται στο ότι σε εκτατικές συνθήκες καλλιέργειας παράγουν περισσότερο από όλες τις άλλες κατηγορίες φυτών παρουσιάζουν μεγάλη προσαρμοστικότητα σε διαφορετικές συνθήκες περιβάλλοντος, αποτελούν την κυριότερη πηγή τροφίμων αποθηκεύονται εύκολα γιατί περιέχουν μικρό ποσοστό υγρασίαςΈνα από τα σπουδαιότερα σιτηρά είναι το σιτάρι Στην Ελλάδα καλλιεργούνται δύο είδη Το σκληρό σιτάρι που χρησιμοποιείται στη μακαρονοποιία και το μαλακό σιτάρι που χρησιμοποιείται για την παρασκευή ψωμιού Το είδος σίτος ο σκληρός αποτελεί το κυρίως καλλιεργούμενο σκληρό σιτάρι Έχει συμπαγείς συνήθως αγανοφόρους στάχεις με πλατυσμένες πλευρές και στενότερες όψεις Κάθε σταχύδιο φέρει 5-7 άνθη από τα οποία παράγονται 2-4 σπόροι Η τομή του κόκκου παρουσιάζει όψη γυαλιστερή λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε αλευρόκοκκους Είναι το πλέον εξαπλωμένο είδος και καλλιεργείται κυρίως στην Β.Αμερική Ρωσία Ινδία, παραμεσόγειες χώρες κλπΤο αλεύρι του χρησιμοποιείται για παρασκευή μακαρονιών Το είδος μαλακό σιτάρι φέρει σε κάθε σταχύδιο 5-9 άνθη που δίνουν 3-4 σπόρους Αποτελεί το πιο διαδεδομένο μαλακό σιτάρι και έχει χιλιάδες ποικιλίες Είναι το πλέον κατάλληλο για την αρτοποιία, λόγω της ποιότητας της γλοιίνης που δίνουν οι πρωτεΐνες του εξωτερικού στρώματος του ενδοσπερμίου
Οι ποικιλίες του σιταριού διαφέρουν μεταξύ τους ως προς τα μορφολογικά και φυσιολογικά γνωρίσματά τους, τα κυριότερα των οποίων είναι:Μορφολογικά χαρακτηριστικά. Τα στελέχη μπορεί να διαφέρουν στο ύψος, το πάχος, την αντοχή τους και το χρώμα. Τα φύλλα διαφέρουν πολύ λίγο στις ποικιλίες του αυτού είδους. Πιο σταθερές διαφορές υπάρχουν στα στάχυα και αφορούν το σχήμα, την πυκνότητα των σταχυδίων, το χρώμα και το σχήμα των λεπύρων, το μήκος των αγάνων, κ.ά. Επίσης διαφορές παρατηρούνται στους σπόρους μεταξύ των ποικιλιών, αλλά σημαντικές διαφορές υπάρχουν και στους σπόρους του ίδιου σταχυού.Φυσιολογικά χαρακτηριστικά. Ενδιαφέρει η πρωιμότητα της ποικιλίας επειδή εξασφαλίζει καλύτερα την παραγωγή ( κίνδυνος ξηρασίας, σκωριάσεων κλπ. ). Η ποιότητα του προϊόντος, η καταλληλότητα για αρτοποίηση, μακαρονοποιία, κλπ. είναι γνωρίσματα πρώτου ενδιαφέροντος για τον παραγωγό.(πηγή Βικιπάιδεια) Στη Σαμοθράκη σιτάρι καλλιεργείται κυρίςω στο Λιβάδι στην Λάμπη αλλά και σε άλλα μέρη μεμονωμένα.Ο βασικος του προορισμός είναι αλέυρι
- Πληροφοριακά Στοιχεία
-
Κατηγορία: Τα φυτά της Σαμοθράκης
-
Δημοσιεύθηκε : Τρίτη, 09 Ιούνιος 2015 20:21
-
Γράφτηκε από τον/την Super User
-
Εμφανίσεις: 299
Το καλαμπόκι
Είναι ετήσιο, ψηλό φυτό με χοντρό όρθιο και συμπαγή βλαστό, στενά και μακριά φύλλα σε σχήμα σπαθιού και κυματιστά άκρα. Στην κορυφή του φυτού υπάρχει η αρσενική ταξιανθία που σχηματίζει θύσανο, έχει δε την ονομασία φόβη. Η θηλυκή ταξιανθία αποτελείται από ένα πλατύ στάχυ με παχύ άξονα, πάνω στον οποίο βρίσκονται τα άνθη σε σειρές. Η ταξιανθία αυτή ονομάζεται σπάδικας. Στη συνέχεια τη θέση των ανθών παίρνουν οι κόκκοι που καλύπτονται από φύλλα ενώ στην κορυφή του σπάδικα υπάρχει θύσανος αποτελούμενος από πολλές μακριές τριχοειδείς κλωστές.Ο καρπός του αραβοσίτου είναι καρύοψη, δηλαδή είδος ξηρού καρπού, μονόσπερμου, με πολύ λεπτό περικάρπιο που περιβάλλει το σπέρμα. Αποτελείται από τέσσερα τμήματα: το περικάρπιο, το ενδοσπέρμιο, το έμβρυο και τον ποδίσκο. Το περικάρπιο αποτελείται από κυτταρίνη και ημικυτταρίνες και έχει ρόλο να προστατεύει το σπέρμα από εχθρούς, μολύνσεις και την είσοδο του νερού . Μόλις το περικάρπιο σπάσει το νερό εισέρχεται στο σπέρμα και ξεκινά η βλάστηση. Το ενδοσπέρμιο αποτελείται από κύτταρα με λεπτά κυτταρικά τοιχώματα, τα οποία είναι γεμάτα με αμυλόκοκκους. Αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του καρπού και περιέχει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και μικρές ποσότητες ανόργανων αλάτων και ελαίων. Χωρίζεται με βάση την υφή του σε υαλώδες και αλευρώδες ενδοσπέρμιο. Ο τρόπος που κατανέμονται τα δύο αυτά είδη στον καρπό επηρεάζει το σχήμα και τη σκληρότητά του. Οι εξωτερικές στρώσεις κυττάρων του ενδοσπερμίου διαθέτουν παχιά κυτταρικά τοιχώματα και συγκροτούν ένα διαφοροποιημένο ιστό που ονομάζεται αλευρώνη. Η αλευρώνη περιέχει μεγάλες πρωτεϊνικές δομές, τα πρωτεϊνικά σώματα, τα οποία περικλείονται σε μεμβράνες. Το ενδοσπέρμιο είναι η βασική πηγή ενέργειας και τροφοδοσίας, καθώς είναι εξοπλισμένο με όλα τα απαραίτητα υλικά για την διαδικασία της βλάστησης, μέχρι το νεαρό φυτό να γίνει αυτότροφο. Το έμβρυο είναι μια μικρογραφία του φυτού και φέρει τις καταβολές των πρώτων οργάνων του. Αποτελείται από τον εμβρυακό άξονα και το ασπίδιο. Στον εμβρυακό άξονα διακρίνεται το πτερίδιο, το μεσοκοτύλιο και το ριζίδιο. Το πτερίδιο φέρει το σημείο αύξησης και τις διαφοροποιημένες καταβολές των πρώτων πέντε φύλλων του φυτού. Καλύπτεται από το κολεόπτιλο, έναν προστατευτικό ιστό που λόγω του ατρακτοειδούς σχήματος βοηθάει στην ανάδυση του φυταρίου από το έδαφος. Το μεσοκοτύλιο είναι το όργανο που στηρίζει το φυτό και συνδέει το ριζικό με το υπέργειο μέρος. Επίσης φέρει τις καταβολές των δευτερογενών εμβρυακών ριζών και συμβάλλει ουσιαστικά με την επιμήκυνσή του στην ανάδυση του φυταρίου. Το ριζίδιο εξελίσσεται στην πρωτογενή εμβρυακή ρίζα και καλύπτεται από την κολεόρριζα, που έχει προστατευτικό χαρακτήρα. Το ασπίδιο ή κοτύλη διαθέτει εξειδικευμένα κύτταρα που υδρολύουν το άμυλο του ενδοσπερμίου και μεταφέρουν τα προϊόντα στον εμβρυακό άξονα. Το έμβρυο στο σύνολό του έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε έλαια και πρωτεΐνες καθώς και το μεγαλύτερο ποσοστό των ανόργανων θρεπτικών ουσιών του καρπού. Τέλος ο ποδίσκος είναι το όργανο με το οποίο στηρίζεται ο καρπός πάνω στον σπάδικα και μεταφέρει υλικά από το μητρικό φυτό κατά το γέμισμα του καρπού.(πηγή Βικιπαίδεια)
Στη Σαμοθράκη λέγεται απουσταριά (αραποσιταριά) και χρησιμοποιείται κυρίως σαν τροφή για ζώα. Απο τον καρπό του γίνεται και η περίφημη μπομπότα ψωμί απο αλέυρι καλαμποκιού χαμηλής διατροφικής αξία αλλά πολύ νόστιμο Επίσης ο καρπός γίνεται ποπ κορν που είναι πολύ νόστιμα. Καλλίεργείται καλαμπόκι κυρίως στο Λιβάδι. Πολλοί βάζουν και στους κήπους μερικούς σπόρους και απο τα φυτά που βγαίνουν έχουν την προσωπική τους χρήση. επίσης τρώγετα ψητό ή βραστό
- Πληροφοριακά Στοιχεία
-
Κατηγορία: Τα φυτά της Σαμοθράκης
-
Δημοσιεύθηκε : Σάββατο, 09 Μάιος 2015 18:52
-
Γράφτηκε από τον/την Super User
-
Εμφανίσεις: 695
Ο ζοχός ή ζοχιά (λέγεται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και τζοχός, ντζοχός ή σφογκός) είναι φυτό μονοετές, διετές ή πολυετές και έχει όρθιο βλαστό και χυμό σαν γάλα. Η επιστημονική του ονομασία είναι Sonchus oleraceus (Σόγχος ο λαχανώδης). Τα φύλλα του είναι απλά και πτερωτά και η βάση τους περιβάλλει το βλαστό. Έχει μικρά και κίτρινα άνθη, συγκεντρωμένα σε κεφάλια που περιβάλλονται από επιμήκη βράκτια. Το γνωστότερο είδος είναι ο Ζοχός ο λαχανώδης ο οποίος έχει πτερόλοβα και οδοντωτά φύλλα. Το ύψος του φθάνει το 1 μ.Είναι φυτό γνωστό από τα αρχαία χρόνια, με το όνομα σόγχος (σόγχος του Θεόφραστου). Αναγνωρίστηκε κυρίως η φαρμακευτική του αξία. Οι ιθαγενείς της Χιλής Μαπούτσε χρησιμοποιούσαν το ζοχό ως αντιπυρετικό και αιμοκαθαρτικόΠεριέχει βιταμίνη C και βιταμίνη Κ.Στην Ελλάδα υπάρχουν συνολικά πέντε είδη και συλλέγονται όταν είναι τρυφερά. Ο καρπός του λέγεται ζοχί, ζωχί, ζώχι - πληθυντικός ζοχιά ή ζώχια, είναι εδώδιμος (για τον άνθρωπο και, όταν ξεραθεί, για τα πτηνά ) και πολύ θρεπτικός. Τα ζοχιά μαγειρεύονται συνήθως μαζί με άλλα άγρια χόρτα.Καρπός Αγριοζοχός Ο αγριοζοχός (Urospermum picroides) ανήκει στην ίδια οικογένεια με το ζοχό. Θεωρείται γενικά ζιζάνιο , γιατί παρεμποδίζει τις καλλιέργειες, ενώ ο ετήσιος κύκλος ζωής του βοηθά στη γρήγορη εξάπλωσή του. Η γεύση του είναι πικρή, απαλύνεται όμως με τη χρήση λεμονιού. Ο αγριοζοχός μπαίνει σε σαλάτες μαζί με άλλα χόρτα ή σε χορτόπιτες.(Πηγή Βικιπαιδεία)
Ο ζοχός είναι ιδανικό χόρτο για σαλάτα και για πίτες Στη Σαμοθράκη ζοχούς βρίσκουμε: Στον Άγιο Δημήτριο στα "σέτια" που είναι τα όρια μεταξύ των χωραφιών στα Αμπέλια στο Λιβάδι στον Άγιο Γεώργιο και στον Άγιο Βασίλειο και στην "Κουυυνα" Είναι ο λόφος ανάμεσα στα Αλώνια και στο Ξηροπόταμο
- Πληροφοριακά Στοιχεία
-
Κατηγορία: Τα φυτά της Σαμοθράκης
-
Δημοσιεύθηκε : Πέμπτη, 16 Απρίλιος 2015 18:12
-
Γράφτηκε από τον/την Super User
-
Εμφανίσεις: 746
Σπαράγγια
Τα σπαράγγια ( ασφαααάγγια) όπως λέγονται στη τοπική διάλεκτο ήταν γνωστά από την αρχαιότητα και χρονολογείται γύρω στο 5000 π.χ. Στην Αίγυπτο τα έχουν απεικονίσει και σε τοιχογραφίες. Δεν υπάρχει όμως κείμενο που να δείχνει ότι τα καλλιεργούσαν. Ίσως να ήταν αυτοφυές. Διαδόθηκαν κατά την εποχή των Ρωμαίων και τα χρησιμοποιούσαν σαν φάρμακο κυρίως στα τσιμπήματα εντόμων και καρδιοπάθειες. Στη Ελλάδα εμφανίστηκε ως αυτοφυές . Αλλά πολύ γρήγορα εκτιμήθηκε η αξία του και άρχισε να καλλιεργείταιΑπό τον Μάρτιο ως και τον Μάιο μπορούμε να βρούμε φρέσκα σπαράγγια . Βασικά υπάρχουν δυο κατηγορίες:
1)Τα ήμερα που είναι άσπρα αν μεγαλώνουν μέσα στο χώμα και πράσινα αν μεγαλώνουν έξω από αυτό και καλλιεργούνται στη Θράκη και στη Μακεδονία
2)Τα άγρια που είναι και τα νοστιμότερα και με αυτά θα ασχοληθούμε αφού αυτά υπάρχουν στη Σαμοθράκη
Τρόποι μαγειρέματος
Πρώτα διαλέγουμε τα φρέσκα να είναι τραγανά και να μην είναι μαλακά
Ο απλός τρόπος είναι τα βράζουμε με νερό και μετά τρώγονται σαλάτα με λαδάκι και λεμονάκι.
Τα πιο νόστιμα όμως είναι τηγανητά με αβγά σαν ομελέτα. Αφού τα βράσουμε λίγο τα ρίχνουμε στο τηγάνι με λάδι και ρίχνουμε 2-3 αβγά. Είναι το νοστιμότερο γρήγορο φαγητό που υπάρχει
Μελέτες έδειξαν πως έχει ελάχιστες θερμίδες αλλά είναι καλή πηγή φολικού οξέος και καλίου και προστατεύει από καρδιοπάθειες. Είναι καλή πηγή βιταμίνης C και καθαρίζει τον οργανισμό αφού περιέχεις και αντιοξειδωτικές ουσίες. Περιέχει πέραν των άλλων και ασπαραγγίνη που προσδίδει χαρακτηριστική οσμή στα ούρα. Γενικά θέλει κατανάλωση με μέτρο γιατί κάποιοι είναι αλλεργικοί στα σπαράγγια.
Στη Σαμοθράκη σπαράγγια έχει στα εξής μέρη: Πεζούλια, Απατσανάδες, Κούθλα, στη Κοουύνα , Σταααααχτούρ, στα Αμπέλια στον Σκεπαστό, στον Λαγκαδιώτη στον Άγιο Ανδρέα και αλλού