- Πληροφοριακά Στοιχεία
-
Γονική Κατηγορία: Τα φυτά της Σαμοθράκης
-
Κατηγορία: Οπωροφόρα Δέντρα της Σαμοθράκης
-
Δημοσιεύθηκε : Παρασκευή, 01 Μάιος 2015 18:15
-
Γράφτηκε από τον/την Super User
-
Εμφανίσεις: 2400
Η πραγουστιά
Η πραγουστιά ή πραουστιά όπως λέγεται πεααατκά είναι ένα είδος μεταξύ κορομηλιάς και δαμασκηνιάς που καλλιεργείται αποκλειστικά στη Σαμοθράκη και είναι σήμα κατατεθέν του νησιού. Φαίνεται πως το όνομά της βγαίνει από τον Αύγουστο που τότε ωριμάζει. Θα μπορούσε κανείς να πει πως είναι διαστάυρωση κορομηλιάς και δαμασκηνιάς . Το άρωμα όμως δε το έχει ούτε το κορόμηλο ουτε το δαμάσκηνο. Αν έχεις ώριμα Πράουστα ή πραούστια και δοκιμάσεις δεν σταματάς. Επίσης αν τα κόψεις απο το δέντρο και τα φας απευθίας νοιώθεις το στόμα σου να πλημυρίζει άρωμα.
Οι καρποί του είναι κίτρινοι σχεδόν σφαιρικοί και στο μεγεθος του κορομηλου και τρώγονται ωμοί ακόμα και χωρίς να είναι πολύ ώριμοι και είναι ξυνόγλυκοι και πολύ ευγευστοι.Φυσικά δεν συγκρίνονται με τα ώριμα που είναι και αρωματικά Ξακουστό όμως παγκόσμια ειναι το γλυκό κουταλιού με πραούστι που στην Σαμοθράκη έχει γίνει επιστήμη. Ως την δεκαετία του 90 η κάθε νοικοκυρά έκανε για το σπίτι της. Μετά όμως εγινε πιο οργανωμένα μέσα από σύλλογο κυρίως γυναικών που διαφήμιζαν τον νησί και είχαν και ένα σεβαστό εισόδημα.
Η διαδικασία είναι επίπονη αλλά ευχάριστη αφού τρώς και όσα θες. Θα περιγραφεί η διαδικασία σε ειδικη σελίδα μαζί με την τοπική κουζίνα. Το γλυκό αυτό είναι διάσημο σε όλο το κόσμο. Μάλιστα δε το δέντρο αν το παρεις από το νησί και το πας σε άλλο μερος ριζώνει αλλα δεκαρποφορεί εύκολα. Λες και θυμώνει που του στερείς την πατρίδα του. Στη Σαμοθράκη ξακουστά πραούστια υπάρχουν: Στα Αλώνια (στην γιοματνή) στη Καμαριώτισσα στις αυλές, στο Ξηροπόταμο στις Μακρυλιές στα Λουτρά και στη Χώρα (σντουν Αη Γιωρ)
Το περίφημο γλυκό Πραούστι Αμά δοκιμάσεις δεν σταματάς στο ένα μόνο. Το καλό είναι πως το γλυκό αυτό έχει σάκχαρα που είναι ευδιάλυτα και δεν κάνουν κακό και είναι και εύπεπτο. Αυτό οφείλεται στο ότι δεν χρησιμποιούν σόδα αλλά ασβεστόνερο που είναι ότι πιο βιολογικό αν και παρεξηγημένο υλικό. Το ασβεστόνερο είναι απο διάλυση του ασβεστη και αφού καθιζάνει το ιζημα φιλτράρεται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην Σαμοθρακίτικη κουζίνα σε διάφορα φαγητά και γλυκά όπως και στον περίφημο χασλαμά που επίσης είναι τοπικό γλυκό του ταψιού αν και εκεί χρησιμοποιουν κυριως αλισίβα. Είναι σταχτόνερο με στάχτη απο ειδικα ξύλα όπως θα δουμε σε ειδικό κεφάλαιο.
- Πληροφοριακά Στοιχεία
-
Γονική Κατηγορία: Τα φυτά της Σαμοθράκης
-
Κατηγορία: Οπωροφόρα Δέντρα της Σαμοθράκης
-
Δημοσιεύθηκε : Παρασκευή, 01 Μάιος 2015 17:16
-
Γράφτηκε από τον/την Super User
-
Εμφανίσεις: 1475
Είναι φυλλοβόλο δέντρο αγγειόσπερμο και ανήκει στο γένος Πούμνη στην οικογένεια τον Ροδοειδών και είναι συγγενικό με την κορομηλιά . Αναφέρεται απο τον Θεόφραστο και θεωρείται πως κατάγεται απο τις περιοχές της Κασπίας θάλασσας. Καλλιεργείται σε όλο το Βόρειο ημισφαίριο.Μικρό δέντρο που δεν ξεπερνάει τα 10-12 μετρα όπως και οι κορομηλιές. Δεν έχει πρόβλημα προσαρμογής και φυτρώνει παντού. Τα δαμάσκηνα είναι ένας εξαιρετικός καρπός αν και λίγο έχει απαξιωθεί . Πολλαπλασιάζεται με ριζίδια με τον καρπό ή ακόμα και με εμβολιασμό . Έχει πλούσια ανθοφορία και πολλές φορές χρειάζεται να αραιωθούν οι καρποί αλλιως σπάζει το κλαδί απο το βάρος. Ο καρπός τρώγεται ωμός ακόμα και πιν ωριμάσει σαν ξυνόγλυκος. Οταν ωριμάσει είναι πολύ εύγευστος και δεν χορταινεις να τρως. Όμως θέλει προσοχή γιατί όταν φάει κανείς πολλά παθαίνει διάρροια και το δαμάσκηνο είνα φυσικό φάρμακο στην δυσκοιλιότητα.
Στη Σαμοθράκη έχει ακόμα μια ποικιλία απο δαμάσκηνα Είναι οι γνωστοί "δήηλιοι" Έχουν σχήμα σφαιρικό σαν κορόμηλα είναι πιο σαρκώδεις και πιο ξυνόγλυκοι και πολύ σαρκώδεις .
Το δαμάσκηνο γίνεται γλυκο κουταλιού και αποξηραίνεται Για αποξήρανση: Μαζεύουμε ώριμα δαμάσκηνα τα χαράσουμε δεν βγάζουμε το κουκούτσι τους και τα αφήνουμε στον ήλιο 10-12 ημέρες σκεπασμένα με τούλι ή κόσκινο για να μην κάθονται μύγες Μετά τα μαζεύουμε , αν θέλουμε τα βράζουμε , και τα αφήνουμε να στεγνωσουν.Από το ζουμί που είναι γλυκό φτιάχνουμε την διάσημη "μπλέντα" σαν μουσταλευριά που είναι πολύ θρεπτική και πολύ νόστιμη. Όταν στεγνώσουν τα φυλαμε σε μερος δροσερό και κατα προτίμηση σε χάρτινο κουτί ή πάνινο για να αερίζονται και να μη μουχλιάζουν Τον χειμώνα τα χρησιμοποιούμε σαν λιχουδιά που μας δίνει γρήγορα θερμίδες ή και σαν φάρμακο όταν υπάρχει δυσκοίλια. Εξελιγμένη μορφή δαμάσκηνου είναι η γνωστές βανίλιες αλλά δεν έχουν ούτε τη γεύση ούτε το άρωμα του δαμάσκηνου Σαμοθράκης Στο νησί πολλές δαμασκηνιές έχει Στα Αλώνια ( στην γιοματνη, στα πάν τα Αλώνια και στα κατ τα Αλώνια) στο Πολυπουδ στο Ξηροπόταμο στις Μακρυλιές , στο Λάκωμα αλλά και μεμινωμένα δέντρα σε πολλές αυλές σπιτιών σε όλα τα χωριά εκτός απο την Χώρα. Αντίθετα στη Χώρα έχει πολλές δαμασκηνιές στον Αη Γιωρ και στουν Αη Παντελεήμονα πάντα σε μπαξεδες.
- Πληροφοριακά Στοιχεία
-
Κατηγορία: Εργαλεία του ψαρά
-
Δημοσιεύθηκε : Κυριακή, 24 Μάιος 2015 20:13
-
Γράφτηκε από τον/την Super User
-
Εμφανίσεις: 7097
Παροιμίες σχετικές με την θάλασσα
1) Του κυνηγού και το ψαρά το πιάτο δέκαν φορές ειναι αδειανό και μια φορά γεμάτο: Δείχνει τον βαθμό επιτυχίας του κυνηγιού και του ψαρέματος Αν και οι περισσότεροι ψαράδες ισχυρίζονται πως πιάνουν μπόλικα και μεγάλα ψάρια, Φυσικά λένε και φανταστικά πράγματα για να στηρίξουν το γεγονός πως είναι καλοί ψαράδες. Οι κυνηγοί λένε λιγότερα 2)Ή στραβός ειναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε: Αμφίβολη κατάσταση και περιπλεγμένη. Χρησιμοποιείται πολύ απο τους πολιτικούς που θέλουν να επιρρίψουν τις ευθυνες σε άλλον και όχι εκεί που ανήκουν αληθινα 3) Για στραβά αρμενιζουμε για στραβά ειναι η πλώρη μας Είναι ίδια με την προηγούμενη Εδώ κολλάει και η φράση του Καββαδία: Ο μπούσουλας ειναι που στρέφει η το καράβι 4)Δυο καπεταναίοι στο ιδιο καράβι το βουλιάζουν Ειναι το αποτελέσμα αυτό που λέμε " όπου λαλούν πολλοί κοκόροι..." 5)Ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται : Στην μπουνάτσα όλοι είναι καπεταναίοι. Φυσικά σημαίνει πως ο άξιος ηγέτης θα φανεί στα δύσκολα 6)Τ αμπέλια θέλουν αμπελουργούς και τα καράβια νάυτες Ο καθενας στον τομέα του 7)Φάτε μάτια ψάρια και κοιλιά περίδρομο Όταν δεν μπορείς να αποκτήσεις κάτι επιθυμητό8)Κάθε πράμα στον καιρό του και κολιός τον Αύγουστο Κάθε ένα στη εποχή του 9)Το ψάρι βρωμάει απο το κεφαλι Πολύ επίκαιρη πάντα Τα πιο μεγάλα σφάλματα τα κάνουν οι ηγέτες 10)Κάνε το καλό και ρίχτο στο γιαλό Μην ζητάς ανταμοιβη για κάτι καλό που κανεις 11)Τάκανε θάλασσα Άνω κατω σημαίνει δούλεψε άναρχα 12)Εδώ καράβια χάνονται βαρκουλες αρμενίζουν Δείχνει να μην εχει αίσθηση της κατάστασης 13)Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό Οι μικροι ειναι πάντα καταδικασμένοι 14)Οι φελλοί επιπλέουν Οι ανίκανοι είναι πάντα στο προσκήνιο 15)Η θάλασσα και ο αχάριστος ποτέ τους δεν χορταίνουν. Απληστια γενικά 16) Και στη θάλασσα δεν βρίκει άμμο. Ο πολύ άτυχος 17)Όποιος στην ξέρα περπατεί και θάλασσα γυρεύει, ο διάβολος οπίσω του κουκιά του μαγειρεύει. (Όποιος επιδιώκει σκοτούρες, τον περιμένουν δυσκολίες, ατυχίες) 18)Στην ήσυχη την θάλασσα ολοι ειναι κυβερνήτες (όταν όλα πάνε καλά όλοι παριστάνουν τον ηγέτη) 19) Στο πέλαγος αλωνίζει (ματαιοπονεί) 20) Τον βουτηχτή μην τον κοιτάς όταν βουτά αλλά όταν βγαίνει( Να κρίνεις την εκβαση απο το αποτέλσμα) 21) Τώρα που έγινε η θάλασσα γιαούρτι χάσαμε τα κουτάλια( Αδυνατούμε να εκμεταλευτούμε τις καταστάσεις π.χ λόγω γήρατος)22) Και στη θαλασσα να σε ρίξουν νερό δεν θα βρεις (Ο ανίκανος) 23)Του έψησε το ψάρι στα χείλη( Βασανιστήρια) 24) Τι είναι ο καβουρας τι ειναι το ζουμί του (Μην ζητάμε απο κάποιον πιο πολλά από όσα μπορεί να δώσει) 25) Κάλιο χόρτα με ομόνοια πάρα ψάρια με διχόνοια (Ας έχουμε ειρήνη και ας είμαστε φτωχοί)26)Έριξε άδεια να πιάσει γεμάτα (Κοιτάει να μάθει κάτι ρίχνοντας ψεύτικα δολώματα) 27) Ο Μουσαφίρης και το ψάρι τη τρίτη μέρα βρωμάει (Η πολύ παρέα με κάποιον βλάπτει) 28) Τα μεγάλα τα ψάρια πιάνονται με μεγάλα δολώματα (Για να πετύχεις μεγάλο σκοπό πρέπει να κουραστείς) 29) Το τηγάνη στη φωτια καιτα ψάρια στο γιαλό (Άδικος κόπος)30) Το ψάρι βλέπει το δόλωμα και όχι το αγκίστρι (Επιφανειακή θεώρηση των πραγμάτων) 31)Τον χτύπησε σαν χταπόδι (πολύ χτύπημα και αλύπητο) 32)Εδώ σε θέλω κάβουρα να περπατάς στα κάρβουνα (Στα δύσκολα χρειάζεται να δέιξει κάποιος την αξία του) 33) Ήπιε την θάλασσα με το κουτάλι (Για κάποιον πολύ έμπειρο που βασανίστηκε πολύ στη ζωή) 34) Σαν το ψάρι έξω απο το νερό (τάχει χαμένα ) 35)Έφαγε και τα ψάρια φτύνει και τα γένια μου( Αχαριστία στο έπακρον) 36) Να δώ τι ψάρια πιάνεις (τι ικανότητες έχεις) 37)Τον έστειλε για πράσινο χαβιάρι (τον εξαπάτησε) 38)Χωρίς δόλωμα ψάρια δε πιάνονται (χρειάζονται κίνητρα) 39)Τρέμει ή σπαρταράει σαν το ψάρι (φοβάται πολύ) 40)Αν δεν βρέξεις πόδια (κάτι άλλο λέει η αυθεντική) ψάρια δε τρως (για να πετύχεις χρειάζεται κόπος)
Αρχαία γνωμικά
1)Θάλασσα και πυρ γυνή το τρίτον κακόν (Μένανδρος 4ος αιών π.χ Αρχαίος ποιητής) 2)Μέγα το της θαλάσσης κράτος. (Περικλής 495-429 π.χ) 3)Θάλαττα ύδωρ καθαρώτατον και μιαρώτατον, ιχθύσι μεν πότιμον και σωτήριον, ανθρώποις δε άποτον και ολέθριον (Ηράκλειτος 544-484 π.χ) 4)Γη πιστόν , θάλασσα άπιστον κέρδος (Πιττακός ο Μυτιληναίος 650-570 π.χ)
Αίνιγμα
Πάπλωμα παπλωματίζει πέφτει κάτω και μουγκρίζει. Τι είναι: ( ???????????????????????????)
- Πληροφοριακά Στοιχεία
-
Κατηγορία: Εργαλεία του ψαρά
-
Δημοσιεύθηκε : Δευτέρα, 27 Απρίλιος 2015 19:04
-
Γράφτηκε από τον/την Super User
-
Εμφανίσεις: 500
Η Απόχη
Η Απόχη είναι ένα εργαλείο επικουρικό αλλά πολύ χρήσιμο στους ψαράδες.Αποτελείται απο μία κυκλική μεταλική στεφάνη όπου είναι περασμένο διχτυ που σχηματίζει ένα σάκο. Το όλο σύστημα ειναι στερεωμένο σε οριζόντιο ξύλινο ή μεταλλικό χερούλι από όπου την κρατάμε.
Η δουλειά της ειναι επικουρική αν και καμιά φορά είναι κύριο εργαλείο. Όταν πιανουμε κάτι μεγάλο με την πετονιά και φοβόμαστε μη μας φύγει εξαιτίας του βάρους του πριν βγει απο τη θάλασσα βουτάμε την απόχη και το βάζουμε μεσα οπότε ανεβαίνει με ασφάλεια. Σαν κύριο όργανο το χρησιμοποιουμε όταν θέλουμε να πιάσουσε αθερίνες που ειναι σε κοπάδι. Είναι σαν μια χειροκίνητη τράτα.