ΤΑ ΑΦΡΟΨΑΡΑ

ΣΑΦΡΙΔΙ

Το σαφρίδι

Το σαφρίδι ή το σαβιιιιιδι όπως λέγεται στη τοπική διάλεκτο είναι αφρόψαρο απο τα πιο διαδεδομένα. Τα σαφρίδια της Σαμοθράκης είναι ξακουστά για το νόστιμο κρέας τους που γίνεται με πολλούς τρόπους. Ψητά , τηγανητά ,λιαστά , παστά που λέγονται και καθιρστά αφού δεν έχουν λέπια σε αντίθεση με τις παστές σαρδέλες. Ψαρεύονται με δίχτυα αλλά κυρίως με γρι-γρι της νύχτας και της ημέρας. Ένας πολύ θεαματικός τρόπος είναι το τσαπαρί με φτερό χωρίς δόλωμα όπου τα ψάρια πιάνονται και ανεβαίνουν σταν τσαμπί σταφύλι. Στο νησί ζουν σε όλα τα μέρη κυρίως όμως στα Μαύρα Βράχια στον κάβο στην Σκάλα στην Κοιτάδα στο Βάτο στους Κήπους στα Φανάρια στη Πλατειά στα Λουτρά στο Λιμνίδι και φυσικά και μες το Λιμάνι

SAFRIDI

 

Συνταγή για σαφρίδια τηγανητά : Χρειαζόμαστε 1 κιλό σαφρίδια αλέυρι ελαιόλαδο αλάτι και πιπέρι. Καθαρίζουμε τα ψάρια απο τα εντόσθια και τα λέπια τους. Αν είναι φρέσκα κρατάμε το κεφάλι διαφορετικά το κόβουμε. Αν τα ψάρια είναι αρκετά μεγάλα τα χαράσουμε με το μαχαίρι σε τρία διαφορετικά σημεία απο κάθε πλευρά όχι όμως στην ίδια θέση. Αν είναι μικρά τα αφήνουμε ως έχουν και τα αλατοπιπερώνουμε. Βάζουμε το λάδι στο τηγάνη και το αφήνουμε να κάψει ενω εμείς αλευρώνουμε τα ψάρια.Μόλις καψει το λάδι βάζουμε προσεκτικά μέσα τα ψάρια και τα τηγανίζουμε από κάθε πλευρά ως να πάρουν χρώμα. Σερβίρονται ζεστά με  ντοματοσαλάτα ή ραδίκια βραστά. 

 

Η Ζαργάνα

Η Ζαργάνα

Η ζαργάνα ή βελανίδα είναι ένα πελαγικό ψάρι  που ζει σε θαλάσσια και υφάλμυρα ύδατα του Ατλαντικού Ωκεανού, της Μεσογείου  και της  Μαύρης Θάλασσας. Κολυμπάει κοντά στην επιφάνεια του νερού. Είναι μακρύ και λεπτό ψάρι με μήκος γύρω στο ένα μέτρο .Αναπαράγεται τον Μάιο  σε περιοχές με  φύκια .Το Φθινόπωρο επιστρέφει στην ανοιχτή θάλασσα από όπου ξεκίνησε. Οι ζαργάνες τρέφονται με μικρότερα ψάρια .Είναι ωοτόκα και γεννάνε τα αυγά τους σε αντικείμενα που επιπλέουν στο νερό . Οι ζαργάνες έχουν ασυνήθιστα πράσινα κόκαλα τα οποία αποθαρρύνουν πολλούς ανθρώπους από το να τις τρώνε αλλά το πράσινο χρώμα είναι ακίνδυνο Αλιεύονται κυρίως με δίχτυα κατά μήκος της ακτής σε ρηχά νερά  .Τρώγονται τηγανιτές ψητές ή καπνιστές αλλά έχουν χαμηλή διατροφική αξία. Θεαματικό είναι το ψάρεμά τους με πετονιά Αρπάζουν το δόλωμα με την άκρη της μύτης τους και αν δεν αφήσεις μπόλικη καλούμα δεν θα τις πιάσεις ποτέ!! (Η πηγή της φωτογραφίας αναγράφεται πάνω της)

ZARGANA

 Υπάρχει είδος ζαργάνας η βασιλική ζαργάνα που φτάνει στα 25 κιλά μοιάζει με ξιφία. Παλιά τις κυνηγούσαν τη νύχτα με τα "ζαργανιά" είδος διχτυού που θυμίζει πολύ το γρι-γρι με μεγάλα φελλά . Αυτό όμως δε  χρησιμοποιείται σήμερα. Συνταγή για ζαργάνες:  Χρειαζόμαστε 12-15 ζαργάνες καθαρισμένες χυμό από ένα μέτριο λεμόνι ,αλάτι  πιπέρι και αλεύρι για όλες τις  χρήσεις  ,ελαιόλαδο και λίγο δεντρολίβανο ή θυμάρι ως μυρωδικό .Καθαρίζουμε καλά τα ψάρια και τα βάζουμε σε μια σακούλα ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού  και το αλέυρι φουσκώνουμε την σακούλα και ανακινούμε  καλά.  Ρίχνουμε στο τηγάνι το ελαιόλαδο και αφού κάψει  ρίχνουμε ψάρια όσα χωράει το  τηγάνι .Τις αφήνουμε 2-3 λεπτά για κάθε πλευρά τους τις βγάζουμε και τις βάζουμε σε  πιάτο όπου έχουμε ρίξει χυμό λεμονιού. Μερικοί αφαιρούν το κεντρικό τους κόκαλο καιτιςτηγανίζουν σαν φιλέτο. Αν η ζαργάνα είναι αρκετά μεγάλη μπορεί και να ψηθεί στη σχάρα με την διαφορά πως πρέπει να τη γυρίζουμε  συνεχώς επειδή είναι άλιπη .Η ψητή ζαργάνα είναι εξαίσιος μεζές για ούζο ή τσίπουρο όχι όμως ως κυρίως πιάτο Χρειάζεται και πολύ προσοχή επειδή έχει πολλα πολλά μικρά κόκαλα .

Οι σαρδέλες της Σαμοθράκης

Οι σαρδέλες

Οι σαρδέλες είναι είδος ψαριού πολύ διαδεδομένο. Τις τρώνε μετα μανίας τόσο οι άνθρωποι όσο και τα ψάρια. Δεν υπάρχει ψάρι να μπορεί να αντισταθεί στον πειρασμό όταν το δόλωμα είναι κομμάτια σαρδέλας ή ακόμα και ολόκληρη όπως στο πολυάγκιστρο.Ακόμα και τα φυτοφάγα ψάρια τσιμπάνε όταν έχουμε δόλωμα σαρδέλα. Η σαρδέλατης Σαμοθράκης όμως είναι πασίγνωστη για τα Ω λιπαρά της και τη νοστιμιά της. Είναι συνήθως πελαγίσια και τα λέπια της είναι λίγα και χρήσιμα στο ψήσιμο. Πιάνεται κυρίως με γρι-γρι τόσο της ημέρας όσο και της νύχτας. Τρώγεται όλο το χρόνο αλλά απο τον Μάιο ως και τον Οκτώβριο είναι πολύ πιο νόστιμη.

SARDELAΟι σαρδέλες της Σαμοθράκης θεωρούνται οι νοστιμότερες του Αιγαίου.Είναι φθηνό και πολύ ωφέλιμο ψάρι όπως γράψαμε παραπάνω. Συνταγή για σαρδέλες ψητές: Πλύνουμε καλά το ψάρι και του βγάζουμε τα εντόσθια.Το αλατίζουμε και του ρίχνουμε ρίγανη Σαμοθράκης.Τα λέπια δεν τα αφαιρούμε. Το βάζουμε στα κάρβουνα. Τα λέπια προφυλάσσουν το ψάρι για να μη καεί. Μόλις καούν τα λέπια είναι έτοιμο. Συνολικα θέλει 5-6 λεπτά ψήσιμο και γύρισμα .Κατά μία άλλη εκδοχή τις ψήνουμε όπως είναι ακαθάριστες. Αυτό από τη μιά μας εξυπηρετεί αφού το ψάρι προστατεύεται από τα λέπια του για να μήν καεί και κρατάει και το αλάτι που το κάνει πιο νόστιμο από την άλλη όμως τα εντόσθια της σαρδέλας είναι πολύ πικρά σε αντίθεση με αυτά της μαρίδας.