- Πληροφοριακά Στοιχεία
-
Γονική Κατηγορία: ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ
-
Κατηγορία: ΤΑ ΑΦΡΟΨΑΡΑ
-
Δημοσιεύθηκε : Δευτέρα, 13 Απρίλιος 2015 13:47
-
Γράφτηκε από τον/την Super User
-
Εμφανίσεις: 8107
Η Φρίσσα
Η φρίσσα είναι ένα όμορφο αφρόψαρο που μοιάζει με σαρδέλα αλλά πολύ μεγαλύτερη. Ζει σε μεγάλα κοπάδια που αριθμούν πολλές χιλιάδες άτομα. Δεν είναι ιδιαίτερα αγαπητή σαν διατροφική αξία αλλά κια οι ψαράδες δεν την συμπαθούν γιατί δεν έχει μεγάλη εμπορική αξία. Τώγεται τηγανητή και φρέσκια.. Αν είναι μπαγιάτικη δν έχει μεγάλη διατροφική αξία.Στη Σαμοθράκη ζουν μεγάλα κοπάδια κυρίως στον Αγιο Ανδρέα στους Καρυώτες στον Φονιά στα Φανάρια στο Βάτο στηνΠαχιά Άμμο στο Λιβάδι καιστη Σκάλα
Πολλοί την μπερδεύουν με την σαρδέλα. Μάλιστα και κάποιοι επιτήδειοι πλανόδιοι ιχθυοπώλες την διαφημίζουν σαν "σαρδελάρα" και έτσι ξεγελάνε τους ανίδεους πελάτες. Όταν είναι φρέσκια τρώγεται ευχάριστα. Σαν δόλωμα δεν τη προτιμούν ούτε τα ψάρια. Φυσικά και οι ψαράδες δεν την πολυσυμπαθούν. Μερικές φορές μάλιστα που βλέπουν μεγάλα κοπάδια ψαριών και τις καλάρουνε μετά βρίζουν την ατυχία τους γιατί τα ψάρια μπαίνουν μέσα στα μάτια στα δίχτυα και δεν μπορούν ούτε το δίχτυ να πάρουν πάνω εξαιτίας του βάρους του. Ασε δε την ταλαιπωρία να το καθαρίσουν. Το καλό στην όλη υπόθεση είναι πως όπου πετάξουν την ψαριά το μέρος μαλαγρώνεται και μαζέυονται διάφορα ψάρια όπως λαβράκια κέφαλοι και άλλα και τουλάχιστον πιάνουν κάτι για τον κόπο τους
- Πληροφοριακά Στοιχεία
-
Γονική Κατηγορία: ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ
-
Κατηγορία: ΤΑ ΑΦΡΟΨΑΡΑ
-
Δημοσιεύθηκε : Δευτέρα, 13 Απρίλιος 2015 11:13
-
Γράφτηκε από τον/την Super User
-
Εμφανίσεις: 1833
Η Γόπα
Η γόπα είναι μικρό ψάρι μήκους 20 – 35 εκατοστών και συγγενεύει με τη σάλπα, τον σπάρο και τον σαργό. Οι γόπες ζουν κοπαδιαστά σε βραχώδεις ακτές και σε φυκιάδες, είναι δε άφθονες στις ελληνικές θάλασσες. Το κρέας τους είναι εύγευστο έχει όμως μια βαριά μυρουδιά. Το μήκος της μπορεί να φθάσει τα 35 εκατοστά. Το χρώμα της είναι γκριζογάλαζο στη ράχη, λίγο πιο ανοικτό ασημί στα πλευρά και στην κοιλιά και γυαλιστερό. Πίσω από τα μάτια αρχίζουν 4 κίτρινες γραμμές που καταλήγουν στη ρίζα της ουράςκαι έχει πλευρική γραμμή σκούρα καφέ. Το κεφάλι της γόπας έχει μήκος περίπου το 1/4 του συνολικού μήκους του ψαριού. Έχει μάτια σχετικά μεγάλα στο μισό ύψος του κεφαλιού και εξ αυτού ονομάστηκε "βόωψ".Το ρύγχος της στρογγυλεύει και στο στόμα της, που φέρει κλίση προς τα πάνω, έχει στην πάνω σιαγόνα κοπτήρες ενώ στην κάτω κυνόδοντες, αν και θεωρείται φυτοφάγο. Ψαρεύεται με δίχτυα , τσαπαρί , καθετή και κυρίως με γρι-γρι. Στη Σαμοθράκη έχει πολλές περιοχές όπου ζουν όπως Σκάλα Λάμπη Μακρυλιές Βάτο Κατσιβέλα Άγκιστρο Σκεπαστό Πλατειά Κατσαμπά Λιμνίδι
Κατα κύριο λόγο τρώγεται τηγανητή και ψητή Το μυστικό στο ψήσιμο είναι να την αφήσουμε μετα λέπια Έτσι βράζει χωρίς να καίγεται και γίνεται πολύ νόστιμη. Καλό είναι να τρώγεται φρέσκια. Η μπαγιάτική γόπα αφενός δεν είναι νόστιμη και αφετέρου είναι και επισφαλής για την υγεά του ανθρώπου. Επίσης να φροντίσουμε να μην την έχει "κατσει η μύγια" γιατί αφήνει τα αβγά της μέσα στη σάρκα της και γίνεται πολύ επικίνδυνη για την υγεία του ανθρώπου Θέλει και προσοχή: τα σκαζογούπια , οι μικρές γόπες ,μοιάζουν πολύ τις μαρίδες και τις μπερδεύουμε. Η μαρίδα τρώγεται με τα κόκαλα όχι όμως και η γούπα. Έχει πολύ δυνατά κόκαλα και εύκολα μπορεί κανείς να πνιγεί. Οι γόπες μπορεί να γίνουν και παστές και είναι νόστιμες αλλά επειδή είναι λίγο πιο στεκάμενο ψάρι καλό ειναι ειδικά όταν είναι μελίπαστες να μη τις τρώμε σκετες αλλά να τις ψήνουμε για λίγο. Χρησιμοποιείται και σαν δόλωμα σε παραγάδια χοντρα Συνταγή για γόπες Χρειαζόμαστε 1 κιλό γόπες μέτριες αλάτι πιπέρι ελαιόλαδο χυμό απο φρέσκο λεμόνι και 4-5 σκελίδες σκόρδο καλά χτυπημένες. Καθαρίζουμε καλά τα ψάρια τα στρώνουμε σε ταψάκι ή πυρέψ και τα περιχύνουμε με το υλικά Τα βάζουμε σε φούρνο και τα ψήνουμε στουσ 200 βαθμούς μέχρι να πάρουν ρόδινο χρώμα. Τα σερβίρουμε με άγρια χόρτα