Skip to content

Σενάριο διδασκαλίας σύμφωνα με τα νέα Προγράμματα Σπουδών.

Το ταξίδι στον μικρόκοσμο συνεχίζεται με δραστηριότητες πάνω στη θεμελιώδη, την βασικότερη μονάδα της Ζωής: Το κύτταρο.

Με πολύ απλά υλικά, οι μαθητές αναπαριστούν τα βασικά μέρη ενός ζωικού και ενός φυτικού κυττάρου.

Η ιδέα προέρχεται από την παρακολούθηση ενός πολύ όμορφου και δημιουργικού διαδικτυακού workshop που οργάνωσε το Ευγενίδειο Ίδρυμα, με εμψυχώτρια την κα. Στέλλα Κρητικού.

Υλικά:

  • Χάρτινα μικρά πιατάκια μιας χρήσης για το σώμα, το περιβάλλον του κυττάρου.
  • Πλαστελίνη σε διάφορα χρώματα για την αναπαράσταση των διαφόρων βασικών μερών του κυττάρου.
  • Συρματάκια πίπας για την αναπαράσταση του ενδοπλασματικού δικτύου, των "οδών" του κυττάρου.
  • Πλαστική μεμβράνη κουζίνας για τον συμβολισμό της κυτταρικής μεμβράνης.
  • Χαρτί οντουλέ για τον συμβολισμό του κυτταρικού τοιχώματος του φυτικού κυττάρου.
  • Χρώματα, τέμπερες, μαρκαδόρους, ξυλομπογιές ή λαδοπαστέλ για τον χρωματισμό του κυτταροπλάσματος.
  • Συρραπτικό ή κόλλα για τη στερέωση των μεμβρανών.

Online δραστηριότητες/παιχνίδια

 

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των workshops του συνεδρίου που  συνδιοργανώθηκε από την Ελληνογερμανική Αγωγή, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και το Ευρωπαϊκό Δικτύο Εξ Αποστάσεως Ηλεκτρονικής Μάθησης (EDEN) στο πλαίσιο του έργου Reflecting for Change.

Στόχος του Συνεδρίου είναι να διερευνηθεί η ιδέα του «Ανοιχτού Σχολείου» ως ελκυστικού περιβάλλοντος που εισάγει αποτελεσματικά νέες μεθοδολογίες, εργαλεία και περιεχόμενο, επανασχεδιάζοντας τη μάθηση. Φιλοδοξεί να συμπεριλάβει τη διαφορετικότητα, φέρνοντας σε επαφή οικογένειες, σχολεία, τοπικές επιχειρήσεις, εμπειρογνώμονες, πανεπιστήμια σε ένα οικοσύστημα καινοτομίας.

Επίσης, επιχειρεί να αναδείξει την έννοια της «Ανοιχτής Σχολικής Κουλτούρας». Το συνέδριο προσφέρει επίσης την ευκαιρία στα σχολεία να συναντηθούν και να ανταλλάξουν εμπειρίες, ιδέες και πρακτικές σχετικά με καινοτόμα έργα που έχουν αναπτύξει μέσω της συμμετοχής τους στο έργο Open School for Open Societies (O.S.O.S).

 

Στο συγκεκριμένο εργαστήριο παρουσιάστηκαν σχολικές δράσεις εμπνευσμένες από τον καταπληκτικό κόσμο της έρευνας αιχμής για τα στοιχειώδη σωματίδια και τον μικρόκοσμο σε κορυφαία ερευνητικά κέντρα όπως το CERN (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικής Έρευνας) και το INFN (το Ιταλικό Εθνικό Ινστιτούτο Πυρηνικών Ερευνών).

Οι δράσεις αυτές συνδυάζουν τη Διεπιστημονικότητα με την Τέχνη, δίνοντας έμφαση στην αξιοποίηση της φαντασίας και της δημιουργικότητας των παιδιών.

Ειδικά, το Playing with Protons είναι μια εκπαιδευτική πρωτοβουλία με αρωγό το πείραμα CMS στο CERN, το οποίο συγκεντρώνει εκπαιδευτικούς του Δημοτικού σχολείου, ειδικούς των Φυσικών Επιστημών και του STEM γενικότερα, καθώς και ερευνητές του CERN για να αναπτύξουν δημιουργικές προσεγγίσεις, βοηθώντας τους μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης να εμπλακούν αποτελεσματικά στη φυσική, την ανακάλυψη και την καινοτομία.

Έγγραφα:

Το Πρόγραμμα του Συνεδρίου

Η Παρουσίασή μας

Ευχαριστούμε πολύ τους διοργανωτές για την πρόσκληση και την ευκαιρία που μας δόθηκε να παρουσιάσουμε τη δουλειά μας.

"Ένα συναρπαστικό διαδικτυακό (λόγω Covid-19) ταξίδι επτά ημερών. Ένα παγκόσμιο συνέδριο. Άνθρωποι από 85 χώρες παρακολούθησαν το online event με 22 κεντρικούς ομιλητές, 129 προφορικές παρουσιάσεις μέσω Zoom, 40 εργαστήρια, 3 στρογγυλά τραπέζια, ζωντανές αστρονομικές παρατηρήσεις. Μια εξαιρετική παγκόσμια εμπειρία στην διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών και του STEM".

Ευχαριστούμε πολύ για την εξαιρετική τιμή και εμπειρία!

Papandreou_GHOU_2020

 

Με πολύ μεγάλη χαρά σας ανακοινώνουμε ότι η προτασή μας για προφορική παρουσίαση στα πλαίσια του GHOU 2020 έγινε δεκτή!

https://handsonuniverse.org/ghou2020/

https://handsonuniverse.org/ghou2020/programme/

Session 13, August 28, 13:05 UTC, id 418

Προσεχώς, 28 Αυγούστου 2020

Ώρα 16:05 τοπική.

GHOU2020-Oral Abstracts V3

On page 104

 

Η ημέρα της παρουσίασης και η 3η ημέρα των φιναλίστ στο Καπιτώλιο.

https://gjc.it/news/la-scuola-vince-le-sfide

Το σύνολο των εκδηλώσεων σε ένα αρχείο.

No Images found.

Μια εξαιρετική είδηση ανακοινώθηκε και η οποία φέρνει τη δράση μας στους Φιναλίστ του διεθνούς διαγωνισμού Global Junior Challenge, ο οποίος από το 2001 διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια στη Ρώμη και αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών που ενημερώνονται για την εκπαιδευτική καινοτομία.

Η φετεινή εκδήλωση είναι αφιερωμένη στον ιδρυτή του θεσμού, Tullio de Mauro, γλωσσολόγο και πανεπιστημιακό δάσκαλο, ο οποίος έχει διατελέσει και υπουργός Παιδείας της Ιταλίας.

Περισσότερες λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα: https://gjc.it/

Οι υποψηφιότητες ανά κατηγορία

https://gjc.it/cerca-candidature-GJC-2019

Η συμμετοχή μας (.pdf)

Γεμάτο ζωντάνια και κέφι ξεκίνησε το Patras Science Festival 2019.

Παιδικές φωνές, πλημμύρισαν τον προαύλιο χώρο και τις αίθουσες διδασκαλίας του Ε.Α.Π. , το οποίο φιλοξένησε και φέτος τις πλούσιες σε θεματολογία δράσεις τους φεστιβάλ.

Μαθητές γεμάτοι ζωηρή περιέργεια κι ενδιαφέρον για την Επιστήμη επισκέφθηκαν το εργαστήριο Φυσικής που οργανώσαμε με θέμα τη Βαρύτητα, την πρώτη και μεγάλη κυρία του Σύμπαντος.

Τα σχολεία που συμμετείχαν ήταν το 33ο Δημοτικό Πάτρας (18 παιδιά) και το 6ο Δημοτικό Πάτρας (16 παιδιά)

Μέσα από διασκεδαστικές δραστηριότητες και ιστορίες για τις περιπέτειες του Αϊνστάιν, οι μαθητές συνειδητοποίησαν με πόσο κόπο ένας επιστήμονας φθάνει στην ανακάλυψη μεγάλων αληθειών για τους νόμους που διέπεουν τη φύση και τον κόσμο. Παράλληλα, ξεδιάλυναν με χειροπιαστό τρόπο τη φύση της Βαρύτητας, μιας έννοιας που την προφέρουμε καθημερινά, μιας έννοιας μέσα στην οποία "κολυμπάμε" στην κυριολεξία!

Πληροφορίες:
Πρόγραμμα: psf_2019_program (download)

http://www.patras-science-festival.gr

Με τους καλύτερους οιωνούς γίνεται και για φέτος η άφιξη του Playing with Protons σε νέο σταθμό που είναι το Δημοτικό Σχολείου Επιταλίου Ηλείας. Πρόκειται για ένα 6/Θ σχολείο με πολύ καλές κτιριακές και υλικοτεχνικές υποδομές, οι οποίες θα διευκολύνουν την άψογη διεξαγωγή του προγράμματός μας για τις τάξεις Ε' & Στ'.

Οι αίθουσες διαθέτουν σύνδεση στο διαδίκτυο, προτζέκτορα, Η/Υ  και την απαραίτητη συσκότιση για τη διεξαγωγή των δραστηριοτήτων πάνω στη Σωματιδιακή Φυσική. Ο σύλλογος διδασκόντων και ο Δ/ντής του σχολείου έχουν δείξει ενδιαφέρον για τη δράση, την οποία γνωρίζουν από την περσινή χρονιά, μέσα από τα διάφορα δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

Η πρόκληση για τη φετινή χρονιά είναι ότι το περιεχόμενο του προγράμματος θα διδαχθεί σε παιδιά μιας αγροτοκτηνοτροφικής περιοχής της Ηλείας, 7 km από τον Πύργο, με ενισχυμένο και το στοιχείο των μαθητών Ρομά (Romani). Οπότε γίνεται σοβαρή προσπάθεια να προσαρμοστεί η διδασκαλία στις ιδιαίτερες ανάγκες αυτών των παιδιών, ώστε μέσα από το παιχνίδι και τις βιωματικές προσεγγίσεις, τα καινοτόμα στοιχεία της Φυσικής να γίνουν μέρος της σχολικής τους κουλτούρας και η ανάπτυξη των απαιτούμενων δεξιοτήτων να γίνει με ευχάριστο τρόπο.