Βασίλης Μπάτσας

Ένας ακόμη ιστοχώρος, στο δρόμο για την …”ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ”!

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ-ΑΡΘΡΑ κ.ά.

Ο Διονύσης Σιμόπουλος στα Γιάννενα! …(4-4-2009)

Στις 4 Απριλίου 2009 πραγματοποιήθηκε στην πόλη τών Ιωαννίνων μια εξαιρετική Ημερίδα με θέμα: "Διαστημική εξερεύνηση και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση". Παρακάτω ο κατάλογος με τους επιστήμονες που συμμετείχαν ως εισηγητές στην ημερίδα:

  1. Elke Delvoye, EuropeanSpace Agency /Agence Spatiale Europ?ene, Education Office.
  2. Shamim Hartevelt, Didactics Specialist, Human Spaceflight Directorate CO-E, ESA/ESTEC.
  3. Εμμανουήλ Αγγελάκης, Max Plank Institut f?r Astronomie.
  4. Χαράλαμπος Βάρβογλης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Φυσικής, Τομέας Αστρονομίας, Αστροφυσικής και Μηχανικής.
  5. Ιωάννης Α. Δαγκλής, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών , Ινστιτούτο Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης.
  6. Δημήτριος Κονετάς, Μηχανικός Η/Υ και Πληροφορικής.
  7. Νικόλαος Ματσόπουλος, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Αστεροσκοπείο Ζαγορίου.
  8. Διονύσιος Σιμόπουλος, Πλανητάριο Ευγενιδείου Ιδρύματος.
  9. Χρήστος Σιώπης, Institut d'Astronomie et d'Astrophysique, Universit? Libre de Bruxelles.
  10. Κλεομένης Τσιγάνης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Φυσικής, Τομέας Αστρονομίας, Αστροφυσικής και Μηχανικής.

Πολλοί οι λαμπροί επιστήμονες, από Ελλάδα κι εξωτερικό, αυτοί που συμμετείχαν. Θα σταθώ όμως προσωπικά στον κ. Διονύση Σιμόπουλο, με τον οποίο οι Γιαννιώτες είμαστε "πατριώτες" κατά κάποιο τρόπο, και τον οποίο εκτιμώ ιδιαίτερα, αν και δεν είχα την τιμή να τον γνωρίσω ποτέ προσωπικά (να τον κεράσουμε κι ένα τσίπουρο ρε αδερφέ!), και που για πρώτη φορά μιλήσαμε από μερικά μέτρα απόσταση στην παραπάνω Ημερίδα, απαντώντας στην ερώτησή μου! Το κείμενο που ακολουθεί λίγο παρακάτω, αποτελεί ακριβή απομαγνητοφώνηση της απάντησής του, η οποία είναι και  στο παρακάτω video, που έχει διάρκεια  5'και30"  περίπου:

 

 

 

 

Ο Διονύσης Σιμόπουλος γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1943 (καταγωγή από τον Γρύλο Ηλείας). Σπούδασε Πολιτική Επικοινωνία και Αστροφυσική (1963 ? 1972) στις ΗΠΑ, στο Πανεπιστήμιο της Λουϊζιάνας, όπου το 1967 ανακηρύχτηκε ισόβιο μέλος τής Πανεπιστημιακής Φοιτητικής Ένωσης.  Στο ίδιο χρονικό διάστημα του απενεμήθησαν διάφορα βραβεία και τιμητικές διακρίσεις σε θέματα ομιλιών και επικοινωνίας. Επαγγελματικά άρχισε να εργάζεται το Φεβρουάριο του 1968. Χρημάτισε Επιμελητής, Βοηθός Διευθυντής Εκπαίδευσης και Διευθυντής Πλανηταρίου στο Κέντρο Τεχνών και Επιστημών τής Λουϊζιάνας καθώς επίσης και Ειδικός Σύμβουλος Επιστημονικής Εκπαίδευσης της Σχολικής Επιτροπής. Το 1973 επέστρεψε στην Αθήνα μετά από πρόσκληση του Ιδρύματος Ευγενίδη, όπου εργάζεται μέχρι και σήμερα ως Διευθυντής του Πλανηταρίου.

Μπάτσας Βασίλης:
Στα τρεις χιλιάδες περίπου χρόνια, που υπάρχουν φυσικοί-υπό μία έννοια-, έχει συσσωρευτεί ένας πλούτος (γνώσεων). Ρωτώ τον κ. Σιμόπουλο. Πιστεύετε ότι, αν δεχτούμε τα παράλληλα σύμπαντα -που είπε κάποιος συνάδελφος-, η Φυσική όπως την ξέρουμε σήμερα, αρκεί για να περιγράψει ένα παράλληλο Σύμπαν ?αν το ανακαλύψουμε-, ή θα πρέπει να καταλήξουμε στο «εν οίδα ότι ουδέν οίδα» τελικά;

Διονύσης Σιμόπουλος:
Σύντομα και περιεκτικά:
Υπάρχει μια θεώρηση του Σύμπαντος, που έχει απ? το 1974 και μετά αναπτυχθεί, και τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα, ότι , τα σωματίδια που αποτελούν τα άτομα, είναι στην πραγματικότητα χορδές οι οποίες πάλλονται με διαφορετικό τρόπο και ανάλογα με τον παλμό εμφανίζονται με τη μορφή ενός ηλεκτονίου, ενός ποζιτρονίου, ενός κουάρκ κ.ο.κ. Αυτή η θεώρηση του Σύμπαντος- μια πρόσφατη θεώρηση των χορδών και των υπερχορδών, προϋποθέτει επίσης και μια θεωρητική εκτίμηση που βασίζεται σ? αυτό που ονομάζεται υπερσυμμετρία, και ο δικός μας, ο ακαδημαϊκός, ο Δημήτρης ο Νανόπουλος, έχει συνεισφέρει τα μέγιστα σ? αυτή τη θεώρηση του Σύμπαντος. Ελπίζουμε, ότι στα πειράματα στο CERN, θα μας δοθούν ορισμένες ενδείξεις κατά πόσο αυτή η θεώρηση του Σύμπαντος είναι αποδείξιμη ή σωστή. Εάν πράγματι είναι σωστή, τότε υπάρχουν παρατηρησιακά δεδομένα, τα οποία μας λέει αυτή η θεωρία…. Μας λέει ότι το Σύμπαν αποτελείται από {μεμβράνες},… από βράνες. Αυτές οι βράνες είναι παράλληλες η μία στην άλλη. Το δικό μας Σύμπαν προήλθε από τη σύγκρουση δύο τέτοιων βρανών 13,73 δις χρόνια πριν. Θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να έρθει μια άλλη βράνη και να συγκρουστεί, και όλο το Σύμπαν που γνωρίζουμε να «πάει» ΠΟΥΦ στον αέρα!
Υπάρχουν πολλές τέτοιες εκτιμήσεις…
Το Φθινόπωρο (σ.σ. 2009), το Ίδρυμα Ευγενίδου, θα φέρει στην Ελλάδα, ένα συνάδελφο ο οποίος, {…..είναι ….ιδιαίτερα……}έχει φαντασιώσεις, πολύ όμορφες!
Έχει φτιάξει διάφορα βιβλία εκλαϊκευμένα. Μερικά απ? αυτά φτάνουν στα άκρα της επιστημονικής αποδοχής. Λέγεται Michio Kaku {μετ. Μιτσ(κ)ίο Κάκου}. Η ομιλία του θα μεταδοθεί ζωντανά απ? το διαδίκτυο, για οποιονδήποτε θέλει να την ακούσει. Αυτός λοιπόν έχει φτιάξει, -έχει γράψει-, μερικά βιβλία ιδιαίτερα ενδιαφέροντα. Το πρώτο και ίσως και το καλύτερο βιβλίο του αναφέρεται στο Υπερδιάστημα. Ένα άλλο βιβλίο του είναι Παράλληλοι Κόσμοι, κι ένα τρίτο, το οποίο θα κυκλοφορήσει στα Ελληνικά σ? έναν περίπου μήνα (σ.σ. Μάιο ή Ιούνιο 2009), Η Φυσική τού Απίθανου, και πραγματικά, άμα διαβάσετε αυτό το τρίτο βιβλίο, πολλά πράγματα αντρέπονται τελείως! Είναι πραγματικά η Φυσική του Απίθανου!
Θα έλεγα καλύτερα να διαβάσετε το πρώτο κι όχι το τρίτο.
Τι θέλω να πω με όλα αυτά τα ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ:! Ότι, υπάρχουν θεωρίες. Αλλά επιστημονικές θεωρίες οι οποίες απαιτούν δοκιμή - πείραμα δηλαδή-, παρατήρηση, κι επανειλημμένη παρατήρηση των ίδιων αποτελεσμάτωναπό πολλούς, διαφορετικούς ερευνητές. Διαφορετικά, το να καθήσω εγώ στο χωριό μου και να πω, α ,έβγαλα μια θεωρία και να πω ό,τι μου κατεβάσει το κεφάλι, αυτό δεν είναι θεωρία, αυτό είναι ΒΛΑΚΕΙΑ! (Μια) Θεωρία, χρειάζεται πρόβλεψη, απόδειξη, και φυσικά επανάληψη αυτής της υπόθεσης από πολλούς ερευνητές στο διηνεκές.

Σελίδες: 1 2 3 4 5 6 7