Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο
ΓΙΑΓΚΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ

Αρχική σελίδα
ΟΝΟΜΑ
Η ΠΕΡΙΣΤΕΡΩΝΑ ΤΟΥ ΧΘΕΣ
VIDEO
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΩΝΑΣ
TI LENE OI TOYRKOI.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΝΑΟΣ ΑΓΙΩΝ ΒΑΡΝΑΒΑ ΚΑΙ ΙΛΑΡΙΩΝΑ
ΤΟ ΤΖΑΜΙ
ΝΑΟΣ
ΞΩΚΚΛΗΣΙΑ
ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΕΘΙΜΑ
Η παρασκευή του ψωμιού
ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΓΑΜΟΣ
ΚΥΠΡΙΑΚΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ
ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ-ΧΑΝΙΑ
Η ΒΡΑΚΑ
ΤΑ ΓΙΟΦΥΡΙΑ
ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
ΕΙΚΟΝΕΣ
ΤΑ ΛΑΓΟΥΜΙΑ
ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ
ΔΙΠΟΤΑΜΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ
ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ
H ΕΚΚΛΗΣΙΑ
ΚΑΦΕΝΕΙΑ
Καφενείο Καραβδά
ΤΑ ΑΡΤΕΣΙΑΝΑ
ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
ΚΛΙΜΑ
ΠΙΤΕΣ-ΦΑΓΗΤΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ
ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΑ ΑΞΙΑ
ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ
ΠΡΟΣΩΠΑ
ΕΘΙΜΑ
ΜΝΗΝΕΙΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΠΡΟΣΩΠΑ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
2007 ΔΙΠΟΤΑΜΟΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΙΠΟΤΑΜΟΣ 2007
 

H ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Η εκκλησία είναι αφιερωμένη στον Άγιο Χριστόφορο .Είναι Βασιλική και το 1954 έγινε επέκταση στο ναό και προστέθηκαν τα δυο κλίτη. Το καμπαναριό ήταν χαμηλό και σιδερένιο .Το 2007 κτίστηκε καινούργιο και πιο ψηλό καμπαναριό, δωρεά εκ Διποτάμου κάτοικου Αθηνών. Στις 9 Μαΐου, γιορτή του Αγίου Χριστοφόρου, γίνεται πανηγυρική λειτουργία ενώ την προηγούμενη μετά τον εσπερινό προσφέρεται φιλοξενία σ’ όλο το εκκλησίασμα, χορευτικά παρουσιάζουν παραδοσιακούς χορούς και ακολουθεί λαϊκό γλέντι.


[Ο Άγιος Χριστόφορος ο Μεγαλομάρτυρας εορτάζεται στις 9 Μαΐου. Γεννήθηκε στα μέσα του 3ου μ.Χ. αιώνα και το παρουσιαστικό του ήταν εξαιρετικά άσχημο, γι΄ αυτό και πολλές εικόνες τον απεικονίζουν κυνοκέφαλο (με κεφαλή σκύλου), έκρυβε όμως ο Άγιος μια ψυχή γενναία με αγαθή προαίρεση.. Μετά το βάπτισμα ο Άγιος Χριστόφορος οδηγήθηκε από τους στρατιώτες στον Αυτοκράτορα Δέκιο που προσπάθησε με υποσχέσεις να τον πείσει ν' αλλάξει την πίστη του. Δεν τα κατάφερε όμως και διέταξε να τον κλείσουν στη φυλακή.

Εκεί τον επισκέπτονται δυο πόρνες ,η Ακυλίνα και η Καλλινίκη με σκοπό να του αλλάξουν την πίστη. Έγινε όμως το αντίθετο. Ο Αυτοκράτορας τότε διέταξε να τον βάλουν πάνω σε μια μεγάλη φωτιά. Αλλά η φωτιά δεν αγγίζει καθόλου τον Άγιό . Όταν ο Δέκιος είδε ότι και τα άλλα μαρτύρια στάθηκαν ανίκανα να πειράξουν το σώμα του Χριστοφόρου, διέταξε τον αποκεφαλισμό του. Ήταν 9 Μαΐου του έτους 292 μ.X.

Η γνωστότερη ιστορία για τον Άγιο Χριστόφορο είναι αυτή που μεταφέρει ανθρώπους από τη μια πλευρά ενός ποταμού στην άλλη, γιατί όσοι προσπαθούσαν να τον διασχίσουν πνίγονταν. Μετέφερε και τον ίδιο το Χριστό, ο οποίος είχε λάβει τη μορφή μικρού παιδιού, το οποίο ήταν εξαιρετικά βαρύ, συμβολίζοντας το βάρος του κόσμου. Το παιδί του αποκαλύφθηκε στο τέλος της διαδρομής. Έτσι ονομάστηκε Χριστόφορος (αυτός που μεταφέρει το Χριστό).]

Οι κάτοικοι πιστεύουν ότι κατά τη διάρκεια του β΄ παγκόσμιου πόλεμου και στην εμφύλια διαμάχη που ακολούθησε ο Άγιος προστάτευσε το χωριό και τους κατοίκους του από τις συμφορές του πολέμου.

Αγιογράφηση εκκλησίας

Το 2007 το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Αγίου Χριστοφόρου αποφάσισε να αγιογραφηθεί κρυφά από το Μητροπολίτη η εκκλησία.. Γρήγορα βρέθηκαν οι δωρητές των αγιογραφιών, όλοι Διποταμίτες και ο αγιογράφος,ο κ.Αλεξίου (η καταγωγή του είναι από το Διπόταμο) και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα η εκκλησία έχει καλυφθεί με αγιογραφίες. Η αγιογραφίες του ιερού είναι παλιότερες, ενώ αυτές του κεντρικού θόλου είναι της δεκαετίας 1990 και δωρεά της Σταματοπούλου Αλίκης από την Αθήνα, πεθερά  του δικηγόρου Μιχάλη Γκιουλέ.