Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο
ΓΙΑΓΚΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ

Αρχική σελίδα
ΟΝΟΜΑ
Η ΠΕΡΙΣΤΕΡΩΝΑ ΤΟΥ ΧΘΕΣ
VIDEO
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΩΝΑΣ
TI LENE OI TOYRKOI.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΝΑΟΣ ΑΓΙΩΝ ΒΑΡΝΑΒΑ ΚΑΙ ΙΛΑΡΙΩΝΑ
ΤΟ ΤΖΑΜΙ
ΝΑΟΣ
ΞΩΚΚΛΗΣΙΑ
ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΕΘΙΜΑ
Η παρασκευή του ψωμιού
ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΓΑΜΟΣ
ΚΥΠΡΙΑΚΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ
ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ-ΧΑΝΙΑ
Η ΒΡΑΚΑ
ΤΑ ΓΙΟΦΥΡΙΑ
ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
ΕΙΚΟΝΕΣ
ΤΑ ΛΑΓΟΥΜΙΑ
ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ
ΔΙΠΟΤΑΜΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ
ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ
H ΕΚΚΛΗΣΙΑ
ΚΑΦΕΝΕΙΑ
Καφενείο Καραβδά
ΤΑ ΑΡΤΕΣΙΑΝΑ
ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
ΚΛΙΜΑ
ΠΙΤΕΣ-ΦΑΓΗΤΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ
ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΑ ΑΞΙΑ
ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ
ΠΡΟΣΩΠΑ
ΕΘΙΜΑ
ΜΝΗΝΕΙΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΠΡΟΣΩΠΑ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
2007 ΔΙΠΟΤΑΜΟΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΙΠΟΤΑΜΟΣ 2007
 

Εκκλησία Αγίων Βαρνάβα και Ιλαρίωνος

Σπουδαίο βυζαντινό μνημείο και στολίδι του χωριού αποτελεί η εκκλησία που είναι αφιερωμένη στους Αγίους Βαρνάβα και Ιλαρίωνα(πανηγυρίζουν στις 21 Οκτωβρίου).


Είναι κτισμένη στην όχθη του ποταμού Σερράχη, με αδρά πελεκημένους πωρόλιθους και παρόλο που οι τρούλοι της είναι αρκετά βαριοί έχει σχετικά ψηλές αναλογίες. Πρωτοκτίστηκε πιθανότατα, κατά τον 8ον ή 9ον αιώνα, σαν βασιλική τρίκλιτη καμαροσκέπαστη. Τμήμα του βόρειου τοίχου, σώζεται χαμηλά κάτω από το νεώτερο καμπαναριό, ενσωματωμένο στο βόρειο τοίχο της εκκλησίας που σώζεται μέχρι σήμερα, ενώ σε εργασίες που είχαν γίνει πριν από το 1960 στο εσωτερικό του ναού, βρέθηκε σύνθρονο και η βάση λίθινου ευθύγραμμου τέμπλου.
Η σημερινή εκκλησία κτίστηκε στις αρχές του 12ου αιώνα και είναι τρίκλιτη βασιλική καμαροσκέπαστη πεντάτρουλη. Τα κλίτη της χωρίζονται από 4 άνισους πεσσούς σε κάθε πεσσοστοιχία Αργότερα προστέθηκε (μέσα στο 12ο αιώνα) ο νάρθηκας που καλύπτεται με ένα τρούλο και δυο καμάρες. Το καμπαναριό της είναι ψηλό, πετρόκτιστο και εφάπτεται του ναού, είναι όμως νεώτερο. Τα παράθυρα είναι τρίλοβα, οι αχιβάδες στις αψίδες ημικυκλικές και τα οκτώ παράθυρα του δυτικού τρούλου του μεσαίου κλίτους εναλλάσσονται με οκτώ αβαθείς κόγχες

Οι τρούλοι

Το βόρειο και νότιο κλίτος καλύπτονται από συνεχή καμάρα η οποία διακόπτεται στο μέσο από δυο μικρούς τρούλους τοποθετημένους εκατέρωθεν του κεντρικού τρούλου του μέσου κλίτους.. Ο κεντρικός τρούλος κάθεται στα τόξα που στηρίζουν οι ισχυροί Γραμματόσχημοι πεσσοί και τα τμήματα της ανατολικής και δυτικής καμάρας δυο ισομεγέθεις τρουλους.


Το ανατολικό και το δυτικό τόξο κάθε τοξοστοιχίας υποδιαιρούνται σε δυο μικρότερα, ενώ εγκάρσια τόξα συνδέουν του πεσσούς της βόρειας και νότιας τοξοστοιχίας. Αξιόλογη είναι η θύρα, που οδηγεί από το νάρθηκα στον κυρίως ναό που επισκευάστηκε το 1960 περίπου . Στην εκκλησία διασώζονται μόνο μικρά κομμάτια από τοιχογραφίες του 15ου αιώνα. Σώζονται όμως αξιόλογες εικόνες του Χριστού, του Αποστόλου Παύλου(β΄ μισό 15ου αιων), Αγίου Βαρνάβα, του Αγίου Μάμα(16ου αιώνα,), Παναγίας(13ου αιων.), Υπαπαντής του Χριστού16ου αιώνα, η εικόνα των αγίων Βαρνάβα και Ιλαρίωνος (του 16ου αιώνα), του Προδρόμου(16ου αιών.). Σώζονται ακόμη τα ξυλόγλυπτα βημόθυρα του εικονοστασίου του 16ου αιώνα, που αντικατεστάθη από το σημερινό εικονοστάσιο. Σώζονται δύο τμήματα αγιογραφιών στη βορειανατολική πλευρά του ναού, σε πεσσό στο ύψος του τέμπλου, με παράσταση την Παναγία τη Βρεφοκρατούσα και στη δυτική πλευρά του ναού σε κεντρικό πεσσό, με παράσταση του Προφήτη Δαυίδ.
Στο νάρθηκα της εκκλησίας, φυλάγονται μεσαιωνικές ταφόπετρες, γύψινα θωράκια που ανήκαν πιθανώς στο βυζαντινό τέμπλο, χάλκινοι δίσκοι και μια παλιά κασέλα με ζωγραφισμένη παράσταση πολιορκίας πόλης. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο είναι του 16ου αιώνα και εικόνες που το πλαισιώνουν, χρονολογούνται από τον 13ο αιώνα, όμως οι περισσότερες φαίνεται να είναι του 16ου αιώνα.
Λείψανα των Αγίων Βαρνάβα και Ιλαρίωνος φυλάγονται σε ειδική λειψανοθήκη.

Oι Άγιοι Βαρνάβας και Ιλαρίωνας

 Ο ΝΑΟΣ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ (ΜΑΙΟΣ 2007)

H ΠΕΡΙΣΤΕΡΩΝΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΥΠΑΓΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΜΟΡΦΟΥ ΠΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΕΧΕΙ ΕΔΡΑ ΤΗΝ ΕΥΡΥΧΟΥ. ΠΡΙΝ ΟΤΑΝ Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΙΧΕ ΤΡΕΙΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΥΠΑΓΟΤΑΝ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ. Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΠΟΥ ΤΟΝ ΥΠΟΔΕΧΟΤΑΝ ΜΕ ΚΛΑΔΟΥΣ ΦΟΙΝΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΒΑΓΙΑ .ΣΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΣ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ.