Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο
ΓΙΑΓΚΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ

Αρχική σελίδα
ΟΝΟΜΑ
Η ΠΕΡΙΣΤΕΡΩΝΑ ΤΟΥ ΧΘΕΣ
VIDEO
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΩΝΑΣ
TI LENE OI TOYRKOI.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΝΑΟΣ ΑΓΙΩΝ ΒΑΡΝΑΒΑ ΚΑΙ ΙΛΑΡΙΩΝΑ
ΤΟ ΤΖΑΜΙ
ΝΑΟΣ
ΞΩΚΚΛΗΣΙΑ
ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΕΘΙΜΑ
Η παρασκευή του ψωμιού
ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΓΑΜΟΣ
ΚΥΠΡΙΑΚΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ
ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ-ΧΑΝΙΑ
Η ΒΡΑΚΑ
ΤΑ ΓΙΟΦΥΡΙΑ
ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
ΕΙΚΟΝΕΣ
ΤΑ ΛΑΓΟΥΜΙΑ
ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ
ΔΙΠΟΤΑΜΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ
ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ
H ΕΚΚΛΗΣΙΑ
ΚΑΦΕΝΕΙΑ
Καφενείο Καραβδά
ΤΑ ΑΡΤΕΣΙΑΝΑ
ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
ΚΛΙΜΑ
ΠΙΤΕΣ-ΦΑΓΗΤΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ
ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΑ ΑΞΙΑ
ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ
ΠΡΟΣΩΠΑ
ΕΘΙΜΑ
ΜΝΗΝΕΙΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΠΡΟΣΩΠΑ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
2007 ΔΙΠΟΤΑΜΟΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΙΠΟΤΑΜΟΣ 2007
 

ΔΙΠΟΤΑΜΟΣ (ΛΕΣΤΙΝΟ)

Ο Διπόταμος είναι ένα μικρό χωριό του Νομού Τρικάλων, στο δυτικό Θεσσαλικό κάμπο. Απέχει από τα Τρίκαλα έξι χιλ. Διοικητικά υπάγεται στο δήμο Φαλώρειας που έχει έδρα το Μικρό Κεφαλόβρυσο.

(ΣΧΕΔΙΟ «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ» Νόμος 2539/1997 «Συγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης»). Πριν τους Καποδιστριακούς Δήμους μαζί με τα Ρόγγια συγκροτούσαν την κοινότητα Διποτάμου με έδρα το Διπόταμo.

Είναι κτισμένος κοντά στην ανατολική όχθη του Πηνειού ποταμού(Σαλαμπριά), σε υψόμετρο 120 μέτρα. Το όνομα του το πήρε από τα δυο ποταμάκια που διαρρέουν το χωριό και ενώνονται στο κέντρο του. Παλιά τρεις πέτρινες γέφυρες (καμάρες) γεφύρωναν το ποτάμι. Τη δεκαετία του 1970 το ποταμάκι που διέρρεε το χωριό από ανατολικά προς δυτικά σκεπάστηκε .Πολλοί ακόμα κάτοικοι χρησιμοποιούν μέχρι σήμερα (2007) το όνομα Λέστινο, που είχε το χωριό επί Τουρκοκρατίας.

Το οδικό δίκτυο που συνδέει το χωριό με τα Τρίκαλα και με τα γειτονικά χωριά είναι ναι μεν ασφαλτοστρωμένο αλλά έχει τόσο πολλές στροφές και επικίνδυνες που δίνει την εντύπωση ότι είσαι σε βουνό. Το επικίνδυνο οδικό δίκτυο αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα ανάπτυξης της περιοχής.

Βόρεια και σε απόσταση ένα χιλ. βρίσκεται το Μικρό Κεφαλόβρυσο, νοτιανατολικά και στο ένα χιλ. τα Ρόγγια , δυτικά βρίσκεται ο Πηνειός ποταμός , νότια η Φωτάδα και βορειανατολικά οι Άγιοι Απόστολοι.

Ετήσια δέχεται αρκετή βροχόπτωση που φθάνει τα……. χιλιοστόμετρα. Ωστόσο το χωριό επηρεάζεται από το πλούσιο υδροφόρο στρώμα της Θεσσαλίας. Έχουν ανορυχθεί δεκάδες ημιαρτεσιανά και επτά (πομώνες) διατρήσεις που μαζί με την αξιοποίηση του νερού των ποταμών συνέβαλαν στην άρδευση όλων των χωραφιών, που ανέρχονται στα …. στρέμματα .

Τα εύφορα εδάφη του χωριού, τα αρδευτικά έργα, η εργατικότητα των κατοίκων και oι καλλιέργειες βαμβακιού, καλαμποκιού και κηπευτικών συνέβαλαν ώστε να είναι ένα γεωργικό χωριό με ικανοποιητικά εισοδήματα τουλάχιστον έως και τα μέσα της δεκαετίας 1990. Η κτηνοτροφία, αν και παλαιοτέρα ήταν σε ικανοποιητικό επίπεδο, σήμερα έχει εγκαταλειφθεί.

Το ονομα Λέστινο.

Το όνομα Λέστινο που στις πηγές συναντάται και ως Λέστινος ή Λέστηνο ή Λέστενο ή Λέσταινο ή Λέστενω ή Λέστενα προέρχεται πιθανό από το σλαβικό les που σημαίνει δάσος. Την άποψη αυτή ενισχύουν: 1. Το όνομα του συνοικισμού των Ρογγίων που προέρχεται είτε από το λατινικό runco που σημαίνει εκχερσώνω δάσος, αποβοτανίζω για δημιουργία καλλιεργητικής έκτασης ή από το αλβανικό roge που σημαίνει λιβάδι στη μέση δάσους, τμήμα γης απογυμνωμένο με φωτιά

και 2. Στην περιοχή ακόμα και σήμερα υπάρχει δάσος, στην ποταμιά.

ΑΝΑΦΟΡΕΣ

Στην οθωμανική απογραφή του 1454/55 το Λέστινο αναφέρεται μεταξύ των τιμαρίων Τρικαλινών καστροφυλάκων και ήταν διαιρεμένο σε δυο τμήματα: 1. Listine ή Vazariste και 2. Listine.

Στη διαθήκη του Ομέρ βέη, γιου του Τουρχάν βέη, του 1484, αναφέρονται δυο μύλοι μεταξύ των ιδιοκτησιών του «στρεφόμενοι δια του ύδατος Λεστίνου».

Το 1907 ήταν χριστιανικό τσιφλίκι.


Η ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ

(Έγινε μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας από τους Τούρκους το 1881)

Η μετονομασία του Λέστινου σε Διπόταμο έγινε με το από 31 Μαΐου / 8 Ιουνίου 1909 Β.Δ. (Φ.Ε.Κ.125/1909) «Περί συστάσεως επιτροπείας προς μελέτην των τοπωνυμιών της Ελλάδος και εξακρίβωσιν του ιστορικού λόγου αυτών» και με το Β.Δ. του 1927 που η επιτροπή μετονομάστηκε σε «Συμβούλιο Τοπωνυμιών, παρά τω Υπουργείω Εσωτερικών». Έγκριτοι επιστήμονες σε συνεργασία με τις Νομαρχίες – κοινότητες μετονόμασαν το μεγαλύτερο μέρος των οικισμών των Τρικάλων στα πρώτα έτη της επιτροπής.


Οι Μύλοι

Σε πρόθεση με καταγραφές της περιόδου 1530 - 1697 και σε πρόθεση με καταγραφές του 1688 αναφέρεται η ύπαρξη οικισμού με το όνομα Μύλοι ανάμεσα στο Λέστινο και τον Πρίνο που υποδηλώνει την ύπαρξη νερόμυλων που αξιοποιούσαν τα νερά του Πηνειού και των παραποτάμων του.


Η ύπαρξη νεολιθικού πολιτισμού διαπιστώθηκε και στη περιοχή του Διποτάμου (Λέστινο) 3η χιλιετία π.Χ. Ο οικισμός αυτός είχε χαρακτήρα καθαρά γεωργικό.(1)

Σύμφωνα με την «Καταγραφή οσπιτίων του Βιλαετίου Τρίκκης και Σταγών, 1820 Σεπτεμβρίου 29»καταγράφηκαν στο Λέσταινο 3 σπίτια και 3 στα Ρόγγια.(2)

Ευάγγελος Στάθης, Το Βαλτινό Τρικάλων, Α΄ Ιστορικά, Βαλτινό 2002. σελ.21 (1)

σελ28,29 (2)