<<Μαμά, με χτύπησε!>>: Πως πρέπει να αντιδράσετε.

«Μαμά, με χτύπησε!»: Πώς πρέπει να αντιδράσετε

ψυχολογια από Έλενα Μπούλια

Και εκεί που κάθεστε αμέριμνη στο παγκάκι της παιδικής χαράς και χαζεύετε τα παιδιά σας να παίζουν, παρατηρείτε πως η μικρή σας πέφτει θύμα σωματικής βίας από δύο λίγο μεγαλύτερα κορίτσια. Την βλέπετε να στέκεται εκεί σαστισμένη που κάποιος μόλις την χτύπησε, τα ματάκια της αρχίζουν να γεμίζουν δάκρυα και εσείς δεν ξέρετε τι να (πρωτο)κάνετε. Να τρέξετε στο παιδί σας; Να βάλετε τις φωνές στα άλλα; Η αγκαλιά σας είναι σίγουρα η πρώτη απάντηση. Από εκεί και πέρα, όμως, όσο δύσκολη κι αν είναι η θέση σας, πρέπει κάτι να της πείτε. Διαβάστε περισσότερα “<<Μαμά, με χτύπησε!>>: Πως πρέπει να αντιδράσετε.”

Ρώτα το χαμόγελο-χρήσιμα βιντεάκια για τους γονείς απο τους ψυχολόγους του χαμόγελου του παιδιού

Οριοθέτηση και πειθαρχία σε παιδιά προσχολικής ηλικίας

Οριοθέτηση και πειθαρχία σε παιδιά προσχολικής ηλικίας

Πως μπορώ να βάλω όρια στο παιδί μου

Πως μπορώ να βάλω όρια στο παιδί μου

Οι 11 κανόνες των ορίων

Οι 11 κανόνες των ορίων

1. Να είστε συνεπείς και σταθεροί. Διαβάστε περισσότερα “Οι 11 κανόνες των ορίων”

Πως να αντικαταστήσετε τις τιμωρίες με φυσικές και λογικές συνέπειες

Πώς να αντικαταστήσετε τις τιμωρίες με φυσικές και λογικές συνέπειες

Όταν οι γονείς θέλουν να διδάξουν στα παιδιά τους τα όρια μέσα στην οικογένεια, συνήθως χρησιμοποιούν την αμοιβή ή την τιμωρία ως μεθόδους. Η αμοιβή αναφέρεται στην παραχώρηση κάποιου θετικού ερεθίσματος, έπειτα από μια επιθυμητή συμπεριφορά (π.χ. η σοκολάτα όταν το παιδί τελειώσει τα μαθήματά του), ενώ η τιμωρία στην απομάκρυνση κάποιου θετικού ερεθίσματος, έπειτα από μια ανεπιθύμητη συμπεριφορά (π.χ. η απομάκρυνση ενός αγαπημένου παιχνιδιού όταν το παιδί κάνει μια ζημιά). Διαβάστε περισσότερα “Πως να αντικαταστήσετε τις τιμωρίες με φυσικές και λογικές συνέπειες”

Φθινόπωρο: αισθητική αναβάθμιση της αίθουσάς τους απο τους μαθητές

Φθινόπωρο: αισθητική αναβάθμιση της αίθουσάς τους απο τους μαθητές

QualityNet Foundation: Bravo Schools-πανελλήνιος σχολικός διαγωνισμός για τους 17 παγκόσμιους στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

πληροφορίες για το πρόγραμμα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ-ενίσχυση της φιλαναγνωσίας

Τι είναι τα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ®

Τα  ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ®  είναι  ένα  πρωτοποριακό  πρόγραμμα που φέρνει μικρές, κινητές, θεματικές και δανειστικές βιβλιοθήκες μέσα στις σχολικές τάξεις των δημόσιων δημοτικών σχολείων.

Τα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ® ενθαρρύνουν  τα παιδιά να ξεφυλλίσουν, να ακούσουν ή να διαβάσουν τα βιβλία στο σχολείο,  να αναγνωρίσουν  τις σκέψεις και τα συναισθήματα που τους προκαλούν και να τα μοιραστούν. Τους προσφέρει  την επιλογή  να δανειστούν  βιβλία στο σπίτι και να χαράξουν έτσι  την προσωπική τους αναζήτηση, καθώς το ένα βιβλίο τους δημιουργεί  το ενδιαφέρον  να διαβάσουν το  άλλο. Ετσι, σταδιακά αντιλαμβάνονται πως για κάθε θέμα υπάρχουν πολλές  προσεγγίσεις και  πως ένα βιβλίο μπορεί να γίνει συνοδοιπόρος σε διαφορετικές αναγνωστικές διαδρομές και αναπτύσσουν την κριτική τους σκέψη.

Τα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ® φθάνουν στο σχολείο μέσα σε ένα σάκο με ρόδες, ώστε να μεταφέρονται εύκολα. Σε κάθε θεματικό σάκο συνδυάζονται 25 περίπου βιβλία γνώσεων, μυθοπλασίας, λογοτεχνίας, εικνογραφημένα, που  καλύπτουν τρία  επίπεδα αναγνωστικής  ικανότητας. Παραμένουν στη σχολική τάξη επί τέσσερεις εβδομάδες, ώστε να υπάρχει χρόνος για δανεισμό και για παράλληλες δράσεις όπως  εργαστήρια,  λέσχη ανάγνωσης, συζητήσεις με συγγραφείς και εικονογράφους, επισκέψεις σε βιβλιοθήκες, εκθέσεις κ.α. Τόσο ο σάκος, όσο και η ιστοσελίδα, περιέχουν προτάσεις αναγνωστικών διαδρομών και δράσεων γύρω από τα βιβλία.

Το πρόγραμμα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ  ΡΟΔΕΣ® δημιουργήθηκε  το 2012 από τη μη κερδοσκοπική πολιτιστική εταιρεία  Η ΠΥΡΝΑ, με  τη συνεργασία του  Γραφείου Περιβαλλοντικής Aγωγής της Α΄ Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνών.
Η εφαρμογή του ξεκίνησε από την Αθήνα, με τη συνεργασία  της Κεντρικής Βιβλιοθήκης Δήμου Αθηναίων και επεκτάθηκε με μεγάλο δωρητή το  Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Χορηγοί του προγράμματος είναι η Hertz Autohellas για την Κρήτη, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη για την Δυτική Πελοπόννησο, ο Σύλλογος Προστασίας Κηφισιάς για την Β’ Αθήνας, η Upstream Α.Ε. για την Ανατολική Αττική, ενώ οι αγγλικοί σάκοι δημιουργήθηκαν με την επιστημονική επιμέλεια του BritishCouncil.

Κατά τη σχολική χρονιά 2014 -2015 τα Βιβλία σε Ρόδες ταξίδεψαν σε 700 περίπου σχολεία με 120 σάκους και 3.000 βιβλία, ενώ η σχολική χρονιά 2015 – 2016 ξεκίνησε με 165 σάκους και 4000 βιβλία που καλύπτουν 17 θέματα.

Το πρόγραμμα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ® πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. 

 

 

 

 

 

 

Πριν χτυπήσει το κουδούνι: Συμβουλές για τη σεξουαλική παρενόχληση απο το χαμόγελο του παιδιού

Συμβουλές απο το ΄΄χαμόγελο του παιδιού΄΄