Πως να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας να εξοικονομούν νερό

Το νερό είναι ένας περιορισμένος πόρος. Όταν σκεφτόμαστε την εξοικονόμηση νερού, πρέπει να εξετάσουμε τους τρόπους με τους οποίους το χρησιμοποιούμε, και πως οι καθημερινές μας ενέργειες έχουν άμεση επίδραση στο νερό. Την εξοικονόμηση νερού είναι εύκολο να την πραγματοποιήσουμε και ως εκ τούτου, να εκπαιδεύσουμε αντίστοιχα τα παιδιά μας. Ξεκινήστε μαζί με τα παιδιά σας τη συζήτηση για τους τρόπους που χρησιμοποιείτε το νερό κάθε μέρα. Μπορείτε, για παράδειγμα, να πιείτε νερό. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το νερό για να καθαρίσετε τα πιάτα, να βουρτσίζετε τα δόντια σας και να πλύνετε το σώμα σας. Με την αξιολόγηση όλων των τρόπων με τους οποίους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το νερό, μπορείτε στη συνέχεια να αρχίσετε να σκέπτεστε μαζί τους τρόπους που μπορείτε πλέον να εξοικονομήσετε νερό!

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΝΕΡΟΥ: ΒΟΥΡΤΣΙΣΜΑ ΔΟΝΤΙΩΝ

Παρακινούμε το παιδί μας να σκεφτεί την ώρα που βουρτσίζει τα δοντάκια του. Στεκόμαστε δίπλα του και του εξηγούμε πως μπορεί να αφήνει πιθανόν ασυναίσθητα το νερό να τρέχει για να ξεπλύνει σε τακτά χρονικά διαστήματα την οδοντόβουρτσά του. Το παρακινούμε να κλείνει την βρύση ενώσω πλένει τα δόντια του, καθώς πρόκειται για μια καθημερινή μας συνήθεια που σε βάθος χρόνου μπορούμε να εξοικονομήσουμε μέχρι και 10 λίτρα την ημέρα! Φυσικά εμείς οι γονείς θα πρέπει πρώτα να δίνουμε το καλό παράδειγμα και να μην αφήνουμε το νερό να τρέχει όταν ξυρίζεται π.χ. ο μπαμπάς! Ας μη ξεχνάμε πως με το παράδειγμά μας θα δείξουμε στα παιδιά μας το σωστό δρόμο.

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΝΕΡΟΥ: ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΝΤΟΥΣ

Τα παιδιά μας είναι μια ασταμάτητη πηγή ενέργειας: παίζουν, τρέχουν, λερώνονται, ιδρώνουν. Το καθημερινό ντους είναι απαραίτητο για την προσωπική τους υγιεινή. Το να τα αφήνουμε με τις ώρες όμως στη ντουζιέρα αφήνοντας το νερό να τρέχει ασταμάτητα, αποτελεί κατασπατάλησή του. Ένας τρόπος που μπορείτε να εξοικονομήσετε νερό είναι να θέσετε χρονικούς περιορισμούς για το πόσο καιρό μπορούν να παραμένουν στο ντους. Μπορείτε με έναν απλό χρονομετρητή, ένα ρολογάκι ή το κινητό σας να θέσετε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο θα πρέπει το κάθε μέλος της οικογένειας να έχει ολοκληρώσει το μπάνιο του. Με τη συντόμευση του ντους σας για ένα ή δύο λεπτά κάθε μέρα, μπορείτε να εξοικονομήσετε εκατοντάδες γαλόνια το χρόνο!

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΝΕΡΟΥ: ΠΟΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΛΥΣΙΜΟ

Μπορούμε να αγοράσουμε στο παιδί μας ένα πολύχρωμο ποτήρι ή κούπα, με τον αγαπημένο του ήρωα, κλπ και να του εξηγήσουμε πως δεν χρειάζεται να παίρνει ένα φρέσκο ​​ποτήρι κάθε φορά που θέλει να πιεί νερό. Μπορεί να χρησιμοποιήσει την δική του αγαπημένη κούπα όλη την ημέρα! Η πρόσληψη νερού επιβάλλεται από όλες τις ηλικίες αυτό πρέπει να θεωρείται δεδομένο, απλά τα παιδιά θέλουν ιδιαίτερη μεταχείριση ώστε να τα παροτρύνεις να πιουν νερό.

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΝΕΡΟΥ: ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ

Ένας άλλος τρόπος για την εξοικονόμηση νερού είναι να βρούμε τρόπους για να ανακυκλώνουμε το νερό που έχουμε ήδη χρησιμοποιήσει. Και πόσο δεν αρέσει στα παιδιά μας να παίζουν ολημερίς με τον αγαπημένο τους τετράποδο σύντροφο! Για παράδειγμα, αν έχετε κατοικίδιο, χρησιμοποιήστε το παλιό τους νερό για να φρεσκάρετε τις γλάστρες των φυτών, πριν τους ανεφοδιάσετε το μπολ με νέο νερό για να πιει το κατοικίδιό σας. Δείξτε και εκπαιδεύστε τα παιδιά να κάνουν το ίδιο.

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΝΕΡΟΥ: ΤΥΧΟΝ ΔΙΑΡΡΟΕΣ

Εκπαιδεύουμε το παιδί μας ώστε να αναγνωρίζει τυχόν διαρροές νερού που θα συναντήσετε στο σπίτι σας ή στην γειτονιά. Μια βρύση που στάζει μπορεί να σπαταλήσει έως και 2.000 γαλόνια νερού το χρόνο. Μπορεί το παιδάκι σας, παίζοντας στην αυλή, να είναι όντως ο πρώτος που θα παρατηρήσει μια διαρροή και λέγοντας το σε έναν ενήλικα, μπορεί να βοηθήσει για να λυθεί πιο γρήγορα το πρόβλημα!

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΝΕΡΟΥ: ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΠΙΓΝΩΣΗ

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι έχουμε μια περιορισμένη ποσότητα νερού που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, και ότι εκατομμύρια άνθρωποι πρέπει να χρησιμοποιούν αυτό το νερό κάθε μέρα. Εφ ‘όσον έχετε επίγνωση του πόσο σημαντικό είναι το νερό και πόσο ζωτικής σημασίας είναι να το διατηρήσουμε, είστε ήδη ένα βήμα μπροστά από το παιχνίδι. Μοιραστείτε αυτές τις ιδέες με την οικογένεια και τους φίλους σας για να τους εμπνεύσετε στην εξοικονόμηση νερού μαζί σας.

Διασφαλίστε ότι τα παιδιά σας έχουν την δυνατότητα να πίνουν αρκετό νερό κάθε μέρα!

Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να πίνουν περισσότερο νερό και υγιή, χωρίς ζάχαρη ποτά.

Πηγή: http://emelia.gr/index.php/blog-emfialomeno-nero/item/26-pos-na-ekpaidefsoume-ta-paidia-mas-na-eksoikonomoun-nero

 

Αφήστε μια απάντηση