Εξοικονόμηση νερού

Πρακτικός οδηγός για την εξοικονόμηση νερού

 

Πρακτικοί τρόποι εξοικονόμησης νερού

Με απλούς τρόπους μπορούμε να μειώσουμε τη κατανάλωση νερού στο μπάνιο, στην κουζίνα, και στον κήπο. Ας τους δούμε αναλυτικά και κατά περίπτωση…

Τρόποι εξοικονόμησης νερού στο μπάνιο
1. Ελέγξτε για διαρροή το καζανάκι της τουαλέτας με την προσθήκη χρώματος ζαχαροπλαστικής. Εάν υπάρχει διαρροή, το χρώμα θα εμφανιστεί μέσα σε 30 λεπτά. Ελέγξτε την εγκατάσταση για φθαρμένα ή διαβρωμένα μέρη. Τα περισσότερα εξαρτήματα εγκαθίστανται εύκολα και είναι άμεσα διαθέσιμα με μικρό οικονομικό κόστος. (Ξεπλύνετε τη δεξαμενή μόλις γίνει η δοκιμή, για την αποφυγή χρωματισμού των τοιχωμάτων της δεξαμενής).
2. Μην πετάτε διαφόρων ειδών απορρίμματα στη λεκάνη της τουαλέτας, χρησιμοποιώντας το καζανάκι άσκοπα.
3. Εάν το καζανάκι σας είναι παλιό, αντικαταστήστε το με κάποιο, που διαθέτει δυνατότητα διπλής ροής. Τα καζανάκια αυτά έχουν δύο κουμπιά : ένα για μικρή ροή και ένα με μεγαλύτερη ροή, ανάλογα με την ανάγκη. Εάν δεν είναι εύκολη η αντικατάσταση, τοποθετήστε μέσα στη δεξαμενή ένα πλαστικό μπουκάλι, για να μειωθεί ο όγκος του νερού που παροχετεύεται.
4. Εάν το κουμπί στο καζανάκι δεν επανέρχεται στη θέση του μετά τη χρήση, αφήνοντας το νερό να τρέχει συνεχώς, αντικαταστήστε το ή ρυθμίστε τη ροή.
5. Αποφύγετε το μπάνιο σε μπανιέρα γεμάτη νερό. Προτιμήστε να κάνετε σύντομα ντους, έχοντας κοντά σας και ένα κουβαδάκι για να συγκεντρώνετε το κρύο νερό μέχρι να έρθει το ζεστό. Το νερό αυτό αξιοποιήστε το στην τουαλέτα αντί να αδειάσετε το καζανάκι.
6. Ελαττώστε τη διάρκεια χρήσης του ντους. Στη διάρκεια του ντουζ καταναλώνετε 18 με 25 λίτρα νερού ανά λεπτό. Μείνετε ένα ή δύο λεπτά λιγότερο στο ντους και κάντε τους υπολογισμούς.
7. Αντικαταστήστε το τηλέφωνο της ντουζιέρας με κάποιο άλλο χαμηλότερης ροής. Στο εμπόριο κυκλοφορούν βρύσες στις οποίες μπορεί να ρυθμιστεί η ροή, χωρίς να επηρεαστεί η αναλογία ζεστού και κρύου νερού.
8. Όταν βουρτσίζετε τα δόντια ή όσο διαρκεί το σαπούνισμα των χεριών, κλείστε την βρύση για να μην τρέχει άσκοπα το νερό. Μπορείτε να έχετε ένα ποτήρι που να το γεμίζετε με νερό και να σας βοηθάει στο ξέπλυμα των δοντιών, αντί να αφήνετε ανοιχτή την βρύση.
9. Μην αφήνετε το νερό να τρέχει, ξυρίζοντας ή πλένοντας το πρόσωπό σας. Βουρτσίστε τα δόντια σας, όσο περιμένετε να ζεσταθεί το νερό και κατόπιν πλυθείτε ή ξυριστείτε.
10. Εγκαταστήστε αισθητήρες ή πεντάλ στις βρύσες, όπου επιτρέπουν ελεγχόμενη ροή νερού στο νιπτήρα ή το νεροχύτη.
11. Αν έχετε την δυνατότητα αντικαταστήστε τις βρύσες σας με νέας τεχνολογίας που αναμειγνύουν το νερό με αέρα. Έτσι δίνεται η εντύπωση δυνατότερης ροής νερού προσφέροντας την άνεση της καθαριότητας εξοικονομώντας παράλληλα αρκετά λίτρα σε ημερήσια βάση.
12. Επαναχρησιμοποιείστε τις πετσέτες σώματος και προσώπου. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται ο όγκος των άπλυτων ρούχων και τελικά οι χρήσεις του πλυντηρίου. Επιμένετε σε αυτό και όταν μένετε σε ξενοδοχείο. Ζητάτε να αλλάξουν πετσέτες ή σεντόνια, μόνο όταν το κρίνετε εσείς.
13. Χρησιμοποιήστε το πλυντήριο ρούχων, μόνο όταν φορτώνεται πλήρως ή ρυθμίστε κατάλληλα τη στάθμη νερού για το μέγεθος του φορτίου που χρησιμοποιείτε.
14. Αντικαταστήστε τις στρόφιγγες του πλυντηρίου, όπου παρατηρείται διαρροή. Εάν η στρόφιγγά σας στάζει σε ρυθμό μιας σταγόνας ανά δευτερόλεπτο, ενδέχεται να σπαταλήσετε 10 κυβικά μέτρα ετησίως, που θα επιβαρύνουν το κόστος της ύδρευσης και αποχέτευσης.
15. Αναζητήστε στην αγορά συστήματα, που δίνουν τη δυνατότητα να συγκεντρώνετε το νερό από το νιπτήρα ή το μπάνιο σε ειδική δεξαμενή και από εκεί να τροφοδοτείται το καζανάκι. Έτσι, δεν χρησιμοποιείτε καθαρό, πόσιμο νερό στην τουαλέτα.
16. Σφραγίστε τις διαρροές. Αν ο νιπτήρας σας ?τρέχει? μπορεί να σπαταλάτε έως 10 λίτρα ημερησίως, πέρα από το οικονομικό κόστος. Η λύση είναι απλή: φωνάξτε τον υδραυλικό ή φτιάξτε το μόνος σας.{mospagebreak}

Τρόποι εξοικονόμησης νερού στην κουζίνα
1. Τοποθετήστε έναν ταχυθερμοσίφωνα στο νεροχύτη της κουζίνας σας, ώστε να τρέχει άμεσα το ζεστό νερό. Αυτό θα μειώσει και τις δαπάνες ενέργειας.
2. Είναι προτιμότερο να έχετε κρύο νερό σε μπουκάλια στο ψυγείο, παρά να αφήνετε τη βρύση να τρέχει κάθε φορά που θέλετε ένα δροσερό ποτήρι νερό.
3. Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε το ίδιο ποτήρι για το πόσιμο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Με τον τρόπο αυτό ελαττώνεται ο αριθμός των ποτηριών, που πρέπει να πλυθούν.
4. Επιλέξτε το κατάλληλο σκεύος, όταν μαγειρεύετε. Όσο μεγαλύτερα είναι τα σκεύη, τόσο μεγαλύτερη είναι και η κατανάλωση σε νερό.
5. Κατά το πλύσιμο των πιάτων με το χέρι, γεμίστε το νεροχύτη ή μία λεκάνη με νερό και το ανάλογο απορρυπαντικό. Ξεβγάλετε γρήγορα με χαμηλή ροή. Για ακόμα μεγαλύτερη εξοικονόμηση νερού, χρησιμοποιήστε τον ένα νεροχύτη για το πλύσιμο των πιάτων και τον άλλο για το ξέβγαλμα.
6. Αφήστε τα λερωμένα πιάτα και σκεύη να μουλιάσουν στο νερό, αντί να απομακρύνετε τα αποφάγια κάτω από τρεχούμενη βρύση.
7. Χρησιμοποιήστε το πλυντήριο πιάτων, μόνο όταν γεμίσει πλήρως.
8. Μην χρησιμοποιείτε το τρεχούμενο νερό, για να ξεπαγώσετε το κρέας ή άλλα παγωμένα τρόφιμα. Ξεπαγώστε τα τρόφιμα, σταδιακά, τοποθετώντας τα στη συντήρηση του ψυγείου από το προηγούμενο βράδυ και αφήνοντάς τα στη συνέχεια εκτός ψυγείου για λίγο.
9. Προτιμήστε να πλένετε τα φρούτα, τα χόρτα και τα λαχανικά σε μία λεκάνη νερό, αντί κάτω από συνεχώς ανοιχτή βρύση. Χρησιμοποιήστε μετά το ίδιο νερό για να ποτίσετε τα φυτά στις γλάστρες ή τον κήπο σας.
10. Σφραγίστε τις διαρροές. Αν ο νεροχύτης σας ?τρέχει? μπορεί να σπαταλάτε έως 10 λίτρα ημερησίως, πέρα από το οικονομικό κόστος. Η λύση είναι απλή: φωνάξτε τον υδραυλικό ή φτιάξτε το μόνος σας.
11. Καταναλώστε ένα τουλάχιστον χορτοφαγικό γεύμα ανά βδομάδα. Αν αναρωτιέστε τι σχέση έχει η χορτοφαγία με την κατανάλωση νερού, η σύνδεση είναι απλή: απαιτείται πολύ μεγαλύτερη ποσότητα νερού στην κτηνοτροφία απ? ό,τι στην καλλιέργεια λαχανικών. Η αντικατάσταση μόλις 120 γραμμαρίων μοσχαρίσιου κρέατος με ζυμαρικά, ρύζι ή κάποια άλλη επιλογή μεταφράζεται στην εξοικονόμηση 15.000 λίτρων νερού.{mospagebreak}

Τρόποι εξοικονόμησης νερού στον κήπο και το αυτοκίνητο
1. Μην ποτίζετε υπερβολικά τον κήπο σας. Κατά γενικό κανόνα, οι χορτοτάπητες χρειάζονται πότισμα μόνο κάθε 5 έως 7 ημέρες το καλοκαίρι και κάθε 10 έως 14 ημέρες το χειμώνα. Μια ισχυρή βροχή ικανοποιεί τις ανάγκες σε νερό για διάστημα δύο εβδομάδων.
2. Ποτίζετε τον κήπο σας νωρίς το πρωί, όταν η θερμοκρασία και η ταχύτητα του αέρα είναι χαμηλότερες. Αυτό μειώνει τις απώλειες νερού από την εξάτμιση.
3. Τοποθετήστε τους ψεκαστήρες σας, έτσι ώστε, το νερό να προσγειώνεται στο χορτοτάπητα και τους θάμνους και όχι στις πεζοδρομημένες περιοχές.
4. Είναι προτιμότερη η εγκατάσταση αυτόματου ποτίσματος. Βεβαιωθείτε ότι λειτουργεί σωστά και δεν υπάρχουν διαρροές κατά μήκος του δικτύου. Και οικονομία στο νερό θα έχετε αφού το νερό ποτίζει το φυτό κατευθείαν στην ρίζα του και θα ξενοιάσετε και την περίοδο των διακοπών.
5. Αποφύγετε την υπερβολική χρήση λιπασμάτων, η οποία αυξάνει τις ανάγκες για νερό.
6. Ποτίστε με το νερό του ενυδρείου σας τα φυτά. Το νερό αυτό είναι πλούσιο σε άζωτο και φώσφορο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα.
7. Επιλέξετε φυτά τα οποία είναι ανθεκτικά στις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής σας. Αποφύγετε να φυτέψετε γκαζόν γιατί έχει μεγάλες ανάγκες σε νερό.
8. Τοποθετήστε στην άκρη της μάνικας βρύση, ώστε να προσαρμόζεται η ροή στις απαιτήσεις σας και να αποφεύγονται οι σπατάλες.
9. Μην αφήνετε τους ψεκαστήρες ή τις μάνικες αφύλακτα. Οι μάνικες κήπων σας μπορούν να σπαταλήσουν πάνω από 2,5 κυβικά μέτρα νερό, μόνο σε μερικές ώρες. Χρησιμοποιήστε ένα χρονόμετρο κουζινών για να θυμηθείτε να το κλείσετε.
10. Ελέγχετε τακτικά τις μάνικες, τους συνδετήρες και τα βύσματα για τυχόν διαρροές.
11. Για τον καθαρισμό της αυλής σας χρησιμοποιήστε σκούπα, αντί για τρεχούμενο νερό. Αποφύγετε την εγκατάσταση των διακοσμητικών κατασκευών, όπου χρησιμοποιείται νερό, π.χ. τα σιντριβάνια, εκτός αν το νερό ανακυκλώνεται. Εντοπίστε πιθανές απώλειες λόγω της εξάτμισης και της διεύθυνσης του αέρα.
12. Για το πλύσιμο του αυτοκινήτου σαπουνίστε το και ξεπλύνετε το με έναν κουβά νερό και ποτέ με το λάστιχο. Εναλλακτικά μπορείτε να πάτε σε πλυντήριο αυτοκινήτων στο οποίο πλένουν τα αυτοκίνητα με ειδικά πιεστικά μηχανήματα που κάνουν οικονομία στο νερό. Εάν πλένετε οι ίδιοι το αυτοκίνητό σας, επιλέξτε περιοχές με γρασίδι.

πηγή: δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS

Μια βρύση που «στάζει» μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μέχρι και μισού κυβικού νερού το μήνα, ενώ ένα μόλις λεπτό επιπλέον παραμονής στο ντους αυξάνει κατά τουλάχιστον ένα κυβικό την μηνιαία κατανάλωση νερού.

Η καθαριότητα – σύμφωνα με τη γνωστή ρήση – είναι μισή αρχοντιά, όμως σε καμία περίπτωση δεν χρειάζεται να γίνεται υπερβολή στην χρήση του νερού για να το αποδείξουμε στην πράξη.

Κι αυτό, γιατί ο καθένας μπορεί σχεδόν με τη μισή ποσότητα του νερού που συνήθως καταναλώνει, να πετύχει ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα.
Έτσι, εφαρμόζοντας ορισμένες απλές τεχνικές και χωρίς να χρειαστεί να περιορίσει τις καθημερινές του συνήθειες και ανάγκες, είναι δυνατόν να μειώσει 30 – 50% το ποσό που πληρώνει στην εταιρία ύδρευσης – αποχέτευσης της περιοχής του για την κατανάλωση νερού στο σπίτι του.

Επισημαίνεται πως σε αρκετές περιπτώσεις ο λογαριασμός του νερού είναι «φουσκωμένος» λόγω διαρροών που είτε δεν αντιλαμβάνονται έγκαιρα οι ιδιοκτήτες (η διαρροή γίνεται στο εξωτερικό τμήμα του δικτύου ύδρευσης της κατοικίας) είτε δεν δίνουν την δέουσα σημασία (όταν π.χ. στάζει μια βρύση).

Μια βρύση που στάζει, όσο κι αν δείχνει…αθώο, είναι δυνατόν να επιβαρύνει την κατανάλωση με τουλάχιστον μισό κυβικό νερού το μήνα.

Για να προλάβουμε λοιπόν δυσάρεστες καταστάσεις, ιδίως στην περίπτωση μεγάλων διαρροών, είναι σκόπιμο να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα έλεγχος.
Ο έλεγχος αυτός μπορεί να γίνει κοιτώντας την ένδειξη του μετρητή του νερού πριν και μετά από ένα χρονικό διάστημα δύο ή περισσοτέρων ωρών, κατά τη διάρκεια του οποίου δεν κάνουμε καμία απολύτως κατανάλωση νερού.
Εάν υπάρχει διαφορά μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης ένδειξης του μετρητή, τότε είναι σαφές πως υπάρχει διαρροή.
Σε κάθε περίπτωση, η κατανάλωση νερού μπορεί να περιοριστεί σημαντικά μέσω συγκεκριμένων τρόπων ορθολογικής χρήσης του νερού στη κουζίνα, το λουτρό και το μπαλκόνι, τους χώρους δηλαδή όπου και βρίσκονται οι παροχές ύδρευσης σε μια κατοικία.

Στο λουτρό

Περισσότερο από το 50% της κατανάλωσης νερού ενός νοικοκυριού γίνεται στο χώρο του μπάνιου, με τη χρήση της τουαλέτας κατά κύριο λόγο και της μπανιέρας ή ντουζιέρας κατά δεύτερο να αποτελούν τους βασικούς «υπεύθυνους».
Σημειώνεται πως μία σημαντική ποσότητα του νερού που χρησιμοποιούμε στο λουτρό σπαταλιέται επί της ουσίας άσκοπα (ανοιχτές βρύσες, διαρροή στο καζανάκι, μεγάλη διάρκεια ντους κ.α.), κάτι που μπορούμε να περιορίσουμε σχετικά εύκολα και έτσι να επιτύχουμε μεγάλη εξοικονόμηση χωρίς παράλληλα να χρειαστεί να περιορίσουμε τις καθημερινές μας συνήθειες.
Ειδικότερα:

 • Ελέγχουμε για τυχόν διαρροή στο καζανάκι της τουαλέτας και αντικαθιστούμε τα φθαρμένα ή διαβρωμένα μέρη. Τα περισσότερα εξαρτήματα εγκαθίστανται εύκολα, ενώ το κόστος τους είναι μικρό. Επίσης, ελέγχουμε αν στάζουν οι υπόλοιπες βρύσες που βρίσκονται στο λουτρό (νιπτήρα και μπάνιου).
 • Δεν πετάμε διάφορα απορρίμματα στη τουαλέτα (π.χ. αποτσίγαρα), αναγκάζοντάς μας να χρησιμοποιούμε συχνότερα το καζανάκι.
 • Εάν το καζανάκι είναι παλιό, το αντικαθιστούμε με κάποιο που να διαθέτει σύστημα διπλής ροής. Τα καζανάκια αυτά έχουν δύο κουμπιά και συγκεκριμένα ένα για μικρή και ένα για μεγαλύτερη ροή νερού, ανάλογα με την ανάγκη. Εάν δεν είναι εύκολη η αντικατάσταση, μπορούμε να τοποθετήσουμε μέσα στη δεξαμενή από το καζανάκι ένα πλαστικό μπουκάλι με νερό, έτσι ώστε να μειωθεί ο όγκος του νερού.

 • Αποφεύγουμε το μπάνιο σε μπανιέρα γεμάτη με νερό, προτιμώντας τα σύντομα ντους. Επίσης, μπορούμε να συγκεντρώνουμε σε ένα κουβά το κρύο νερό που βγάζει η βρύση μέχρι να έρθει το ζεστό. Το νερό που συγκεντρώνουμε μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε αργότερα στην τουαλέτα ή σε άλλες δουλειές του σπιτιού (π.χ. σφουγγάρισμα).
 • Μειώνουμε ένα με δύο λεπτά τη διάρκεια χρήσης του ντους. Σημειώνεται πως για κάθε ένα λεπτό χρήσης του ντους γίνεται κατανάλωση περίπου 20 λίτρων νερού.
 • Αντικαθιστούμε το «τηλέφωνο» της ντουζιέρας με κάποιο άλλο χαμηλότερης ροής. Στο εμπόριο κυκλοφορούν βρύσες στις οποίες μπορεί να ρυθμιστεί η ροή, χωρίς να επηρεαστεί η αναλογία ζεστού και κρύου νερού.
 • Όταν σαπουνίζουμε τα χέρια, βουρτσίζουμε τα δόντια ή ξυριζόμαστε, κλείνουμε τη βρύση για να μην τρέχει άσκοπα το νερό και την ανοίγουμε μόνο όταν χρειαζόμαστε νερό για το ξέπλυμα.
 • Επαναχρησιμοποιούμε τις πετσέτες σώματος και προσώπου. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται ο όγκος των άπλυτων ρούχων και κατά συνέπεια η χρήση του πλυντηρίου. Χρησιμοποιούμε δε το πλυντήριο ρούχων μόνο όταν γεμίζει με άπλυτα.
  Επιπλέον, στην αγορά υπάρχουν συστήματα που βοηθούν στο να συγκεντρώνουμε το νερό από το νιπτήρα και το μπάνιο σε ειδική δεξαμενή, από την οποία θα τροφοδοτείται το καζανάκι, περιορίζοντας έτσι αισθητά την κατανάλωση νερού.

Στην κουζίνα

Για το μαγείρεμα και κυρίως για το πλύσιμο των πιάτων – οικιακών συσκευών καταναλώνεται περίπου το 30% του νερού που χρησιμοποιεί ένα μέσο νοικοκυριό. Όπως συμβαίνει στο λουτρό, έτσι και στην περίπτωση της κουζίνας μπορεί να γίνει σημαντική εξοικονόμηση στη χρήση του νερού με τους εξής τρόπους:

 • Τοποθετούμε έναν ταχυθερμοσίφωνα στο νεροχύτη της κουζίνας, ώστε να τρέχει άμεσα το ζεστό νερό για το πλύσιμο των πιάτων. Η ενέργεια αυτή μειώνει παράλληλα τη δαπάνη σε ότι αφορά στην κατανάλωση ρεύματος.
 • Επιλέγουμε το κατάλληλο σε χωρητικότητα σκεύος όταν μαγειρεύουμε. Όσο μεγαλύτερο είναι το σκεύος, τόσο περισσότερο νερό σπαταλούμε για το πλύσιμό του.
 • Όταν πλένουμε τα πιάτα με το χέρι, πρέπει το πλύσιμο με το απορρυπαντικό να το κάνουμε είτε σε μια λεκάνη είτε στον ένα από τους δύο νεροχύτες και το ξέβγαλμα στον άλλο νεροχύτη με χαμηλή ροή νερού.
 • Αφήνουμε τα λερωμένα πιάτα και σκεύη πρώτα να μουλιάσουν στο νερό, αντί να προσπαθούμε να τα καθαρίσουμε κατευθείαν κάτω από τρεχούμενη βρύση.
 • Χρησιμοποιούμε το πλυντήριο πιάτων μόνο όταν γεμίσει πλήρως.
 • Πλένουμε τα φρούτα, τα χόρτα και τα λαχανικά σε μία λεκάνη με νερό και όχι κάτω από συνεχώς ανοιχτή βρύση.
 • Δεν χρησιμοποιούμε το τρεχούμενο νερό για να ξεπαγώσει το κρέας ή άλλα παγωμένα τρόφιμα. Ξεπαγώνουμε τα τρόφιμα σταδιακά, τοποθετώντας τα στη συντήρηση του ψυγείου από το προηγούμενο βράδυ και αφήνοντάς τα στη συνέχεια εκτός ψυγείου για λίγο.
 • Χρησιμοποιούμε το ίδιο ποτήρι για το πόσιμο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Με τον τρόπο περιορίζουμε τον αριθμό των ποτηριών που πρέπει στη συνέχεια να πλυθούν.
 • Ειδικά το καλοκαίρι έχουμε κρύο νερό σε μπουκάλια στο ψυγείο. Έτσι, δεν αφήνουμε τη βρύση να τρέχει κάθε φορά που θέλουμε ένα δροσερό ποτήρι νερό.

Θα πρέπει να σημειωθεί, επίσης, πως μπορούμε να συγκεντρώνουμε το νερό που χρησιμοποιούμε στη κουζίνα και το οποίο δεν περιέχει απορρυπαντικά (π.χ. το νερό από το πλύσιμο των λαχανικών) για να ποτίσουμε τα φυτά στις γλάστρες ή τον κήπο.

Στο μπαλκόνι και τον κήπο

Οι ανάγκες για το πότισμα των φυτών στο μπαλκόνι – για όσους τουλάχιστον διαθέτουν πράσινο στους εξωτερικούς χώρους της κατοικίας τους – και για την καθαριότητά του απαιτούν περί το 20% του νερού που καταναλώνει ένα σπίτι.
Μάλιστα, εκτιμάται πως σπαταλώντας το νερό με μέτρο για το πότισμα – καθάρισμα μπαλονιών ή κήπων μπορεί να γίνει εξοικονόμηση μεγαλύτερη των 1.000 λίτρων ή του ενός κυβικού μέτρου πόσιμου νερού.
Οι βασικές πρακτικές εξοικονόμησης νερού για χρήση ποτίσματος και καθαρισμού είναι οι εξής:

 • Ποτίζουμε τον κήπο νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα όταν η θερμοκρασία και η ταχύτητα του αέρα είναι χαμηλότερες. Αυτό μειώνει τις απώλειες νερού από την εξάτμιση.
 • Χρησιμοποιούμε ποτιστήρι και όχι λάστιχο για το πότισμα, καθώς έτσι δεν ξοδεύουμε άσκοπα περισσότερη ποσότητα νερού από εκείνη που χρειάζονται τα φυτά.

 • Αποφεύγουμε το υπερβολικό πότισμα των φυτών. Κατά γενικό κανόνα, τα φυτά στις γλάστρες χρειάζονται πότισμα κάθε δύο με τρεις μέρες το καλοκαίρι και περίπου μία φορά την εβδομάδα το χειμώνα. Επίσης, το γκαζόν χρειάζεται πότισμα μόνο κάθε πέντε με επτά ημέρες το καλοκαίρι και κάθε 10 έως 14 ημέρες το χειμώνα.
 • Είναι προτιμότερη η εγκατάσταση αυτόματου ποτίσματος, καθώς έτσι γίνεται οικονομία στη χρήση του νερού. Φυσικά, ελέγχουμε ότι το σύστημα λειτουργεί σωστά και ότι δεν υπάρχουν διαρροές.
 • Αποφεύγουμε την υπερβολική χρήση λιπασμάτων, η οποία αυξάνει τις ανάγκες των φυτών για νερό.
 • Επιλέγουμε φυτά που είναι ανθεκτικά στις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής και τα οποία δεν έχουν μεγάλες ανάγκες σε νερό.
 • Για τον καθαρισμό του μπαλκονιού ή της αυλής χρησιμοποιούμε σκούπα αντί για τρεχούμενο νερό. Επίσης, αποφεύγουμε την εγκατάσταση σιντριβανιών στον κήπο, εκτός κι αν το νερό που χρησιμοποιεί η συγκεκριμένη διακοσμητική κατασκευή ανακυκλώνεται.

Αξίζει να αναφερθεί, τέλος, πως σημαντικές απώλειες νερού παρατηρούνται στην περίπτωση που κάποιος πλένει το αυτοκίνητό του με τη χρήση λάστιχου.
Εξοικονόμηση επιτυγχάνεται αν το σαπούνισμα και κατόπιν το ξέπλυμα του οχήματος γίνεται με έναν κουβά και σφουγγάρι και όχι με τρεχούμενο νερό από τη βρύση.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

Αφήστε μια απάντηση