ΓΡΑ.ΣΥ. ΕΠΑ.Λ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ


Πέρνα στα περιεχόμενα

Κύριο μενού:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ


Δευτέρα: 10:00-13:00
Τρίτη: 8:30-12:30
Πέμπτη: 8:30-12:30
Παρασκευή:9:00-11:30ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

ΕΠΑ.Λ. ΠΟΛΗΣ ΧΑΝΙΩΝ > ΕΠΑ.Λ. ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ > ΤΟΜΕΑΣ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

ΤΟΜΕΑΣ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
Β΄ΤΑΞΗ Γ΄ΤΑΞΗ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΩΡΕΣ/
ΕΒΔ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΩΡΕΣ
/ΕΒΔ
Ελεύθερο
Σχέδιο
Ελεύθερο Σχέδιο -Χρώμα
Γραμμικό
Σχέδιο
Γραμμικό Σχέδιο - Εικονογράφηση
Ιστορία της
Τέχνης
Ιστορία των Τεχνών
Τεχνολογία
Υλικών
Γραμματογραφία
Στοιχεία
Σύνθεσης
Γραφιστικές Εφαρμογές Ε
Φωτογραφία
Τεχνολογία Εκτυπώσεων
Εφαρμογές
Η/Υ

Γραφιστική Ηλεκτρονικών
Μέσων

ΣΥΝΟΛΟ 18 Ιστορία Γραφικών Τεχνών
ΣΥΝΟΛΟ 23


Επάγγελμα: ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

Περιγραφή Επαγγέλματος:Είναι υπεύθυνος για την εικαστική υλοποίηση μιας δημιουργικής ιδέας και για τη σωστή παρουσίαση ενός εντύπου, μιας μακέτας και γενικότερα ενός γραφιστικού έργου. Ο ειδικός γραφικών τεχνών, είναι ικανός να τροποποιεί και να επεξεργάζεται εικόνες,να συνθέτει κείμενο και εικόνες με διαφορετικές τεχνικές, να εμπνέεται και να δημιουργεί σήματα και εφαρμογές τους σε κάρτες, επιστολόχαρτα και άλλα έντυπα. Μπορεί επίσης να χειρίζεται με ικανοποιητικό τρόπο τα μηχανήματα και τα εργαλεία εκτύπωσης, να σχεδιάζει και να επιλέγει γράμματα - γραμματοσειρές και να συλλαμβάνει σχέδια γραφιστικών αντικειμένων σε διάφορες κλίμακες.

Συνθήκες Εργασίας:Ο γραφίστας εργάζεται καθιστός στο σχεδιαστήριό του, όπου σχεδιάζει και κατασκευάζει τις μακέτες του. Εργάζεται με οδηγό την έμπνευσή του και σε περιόδους παράδοσης έργων, το ωράριό του μπορεί να γίνει κουραστικό.Δουλεύει σε κλειστό χώρο, σε καλές γενικά συνθήκες που μπορεί όμως κάποιες φορές να είναι ανθυγιεινές, όπως η πολύωρη απασχόλησή του σε ηλεκτρονικό υπολογιστή μπορεί να θεωρηθεί κουραστική για τα μάτια.

Πηγή: Πληροφοριακός οδηγός ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ / 2009 / ΥΠΕΠΘ


Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:Πρέπει να διακρίνεται για την υπομονή, επιμονή και την ακρίβεια στην εκτέλεση λεπτομερών εργασιών. Πρέπει να είναι συνεπής, δραστήριος, δημιουργικός και δυναμικός. Οφείλει να παρακολουθεί και να ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στο χώρο του, καθώς και στους συναφείς χώρους της διαφήμισης, ή της αισθητικής εντύπων. Η καλή επικοινωνία και η δυνατότητα να κάνει δημόσιες σχέσεις, μπορούν να θεωρηθούν ιδιαίτερα χρήσιμα στοιχεία στη συχνή επαφή με τους πελάτες.Ακόμη, χρειάζεται να έχει ικανότητα στο ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο, υπολογιστική ικανότητα, φαντασία και αναπτυγμένο αισθητικό κριτήριο. Απαραίτητη είναι η άριστη γνώση ειδικών προγραμμάτων γραφιστικής για ηλεκτρονικό υπολογιστή, η χρήση του διαδικτύου και η γνώση μιας τουλάχιστον ξένης γλώσσας.

Σπουδές:Σπουδές προσφέρονται στην ειδικότητα Γραφικών Τεχνών, του Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.). Η συνολική διάρκεια φοίτησης είναι 3 χρόνια και επίπεδο σπουδών 3 (N.3475/2006). Στους αποφοίτους του ΕΠΑ.Λ. χορηγείται απολυτήριο Επαγγελματικού Λυκείου και πτυχίο ειδικότητας επιπέδου 3. Το απολυτήριο Επαγγελματικού Λυκείου είναι ισότιμο με το απολυτήριο του Γενικού Λυκείου, για την πρόσβαση (χωρίς ποσόστωση) στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μέσα από τη διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Ακόμη, οι απόφοιτοι των ΕΠΑ.Λ., έχουν τη δυνατότητα να εγγράφονται στα ΙΕΚ και κατά προτεραιότητα σε τμήματα αντίστοιχης ή ανάλογης ειδικότητας με την ειδικότητα του πτυχίου τους.

Επαγγελματικά Δικαιώματα:Η κατοχύρωση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων εκκρεμεί ενόψει της έκδοσης της υπουργικής απόφασης, περί ισοτιμίας των νέων τίτλων σπουδών των ΕΠΑ.Λ., με τους παλαιούς τίτλους σπουδών των ΤΕΕ Β΄ Κύκλου.

Τομείς Απασχόλησης και Προοπτικές Αγοράς Εργασίας:Μπορεί να εργαστεί στο σχεδιασμό και την επιμέλεια έκδοσης εντύπων σε, Διαφημιστικές Εταιρείες - Διαφημιστικά / Δημιουργικά Γραφεία, Τυπογραφεία, Μέσα μαζικής ενημέρωσης ( τηλεοπτικοί σταθμοί/εφημερίδες /περιοδικά ), Εργαστήρια Γραφικών Τεχνών ( σε όλα τα στάδια της εκτύπωσης), Εργαστήρια κινουμένων σχεδίων, Φωτογραφικά εργαστήρια

Πηγές Πληροφόρησης:
· Γραφείο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Α΄Αθήνας: Σταδίου 43, Αθήνα, τηλ.: 210/3213697, 210/3213603.
· Γραφείο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Πειραιά: Δ. Μουτσοπούλου 32, 18540 Καμίνια Πειραιάς, τηλ.: 210-4176795, 210-4176798, 210-4176797. Ηλεκτρονική διεύθυνση:
http://grtee-peiraia.att.sch.gr
· Γραφείο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης: Κολοκοτρώνη 22, Σταυρούπολη 564 30 Θεσσαλονίκη. τηλ: 2310 587 511-2. Ηλεκτρονική διεύθυνση:
http://grtee-v.thess.sch.gr/
· ΥΠΕΠΘ: Διεύθυνση Σπουδών Δ/θμιας Εκπαίδευσης, Τμήμα Β΄- ΤΕΕ: Ανδρέα Παπανδρέου 37, 151 80, Μαρούσι, τηλ.: 210-3443337, 210-3443397, Ηλεκτρονική διεύθυνση:
http://www.ypepth.g/tee.html
· ΟΕΕΚ: Τμήμα Επαγγελματικών Δικαιωμάτων: Λεωφ. Εθν. Αντιστάσεως 41, 142 34 Ν. Ιωνία, τηλ.: 210-2709135, 210-2709134. Ηλεκτρονική διεύθυνση:
http://www.oeek.gr

Ο απόφοιτος των ΕΠΑΛ της ειδικότητας των γραφικών τεχνών μπορεί να εργαστεί στα αντίστοιχα ατελιέ ως βοηθός
- στα θέματα τεχνολογίας των γραφικών τεχνών
- στα θέματα γραφιστικής


Σχεδίαση-Κατασκευή Παρασκάκη Γεωργία