ΓΡΑ.ΣΥ. ΕΠΑ.Λ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ


Πέρνα στα περιεχόμενα

Κύριο μενού:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ


Δευτέρα: 10:00-13:00
Τρίτη: 8:30-12:30
Πέμπτη: 8:30-12:30
Παρασκευή:9:00-11:30ΒΟΗΘΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

ΕΠΑ.Λ. ΠΟΛΗΣ ΧΑΝΙΩΝ > ΕΠΑ.Λ. ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ > ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Β΄ ΤΑΞΗ
ΜΑΘΗΜΑ ΩΡΕΣ/ΕΒΔ
Στοιχεία Ανατομίας-Φυσιολογίας Ι
Πρώτες Βοήθειες
Στοιχεία Φαρμακολογίας
Στοιχεία Μικροβιολογίας 2Θ+2Ε
Βασική Νοσηλευτική 2Θ+2Ε
Βρεφοκομία 2Θ+1Ε
ΣΥΝΟΛΟ 18
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ
Γ΄ ΤΑΞΗ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΩΡΕΣ/ΕΒΔ
Κλινική Βιοχημεία 2Θ+2Ε
Στοιχεία Αιματολογίας-Αιμοδοσίας 3Θ+3Ε
Στοιχεία Ανοσολογίας 2Θ+2Ε
Μικροβιολογία 2Θ+2Ε
Οργάνωση Εργαστηρίων και Τεχνολογία Οργάνων
Στοιχεία Ανατομίας-Φυσιολογίας ΙΙ
ΣΥΝΟΛΟ 23

Επάγγελμα: ΒΟΗΘΟΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

Περιγραφή Επαγγέλματος:Ο βοηθός ιατρικών και βιολογικών εργαστηρίων διενεργεί στο εργαστήριο τις εξετάσεις που βοηθούν το διαγνωστικό έργο του εργαστηριακού γιατρού και αυτό γίνεται πάντα με την επίβλεψη του τεχνολόγου ιατρικών και βιολογικών εργαστηρίων. Συγκεκριμένα, αναλύει τις ουσίες που στέλνουν στο εργαστήριο, τα νοσοκομεία ή τα ιατρεία, όπως αίμα, πτύελα, γαστρικό υγρό, ούρα, κολπικό επίχρισμα κ.ά. Εκτός, όμως, από τις αναλύσεις αυτών των ουσιών, ο βοηθός ιατρικών και βιολογικών εργαστηρίων, κάνει στο εργαστήριό του και πειράματα εφαρμοσμένης χημείας, που βοηθούν στην πρόοδο των ερευνών της πυρηνικής και πειραματικής ιατρικής για την αντιμετώπιση ασθενειών και τη δημιουργία νέων φαρμάκων.
Πάντοτε με την καθοδήγηση των αποφοίτων ΤΕΙ της αντίστοιχης ειδικότητας ή των ιατρών μικροβιολόγων αναλαμβάνει την εξυπηρέτηση των εξεταζόμενων στα εργαστήρια, παρασκευάζει τα απαραίτητα διαλύματα και θρεπτικά υλικά, γνωρίζει τον τρόπο λειτουργίας και συντήρησης των μηχανημάτων του εργαστηρίου, πραγματοποιεί αποστείρωση υλικών και εργαλείων, παραγγέλνει παραλαμβάνει και αποθηκεύει τα αναλώσιμα υλικά, γνωρίζει τους όρους υγιεινής και ασφάλειας του χώρου εργασίας, πραγματοποιεί μετρήσεις και τηρεί το ιατρικό απόρρητο.

Συνθήκες Εργασίας:Ο χώρος εργασίας του είναι συνήθως τα υπόγεια των νοσοκομείων ή κλινικών, όπου συνήθως επικρατεί υγρασία και χαμηλή θερμοκρασία. Λόγω της ειδικής φύσης της εργασίας του, είναι αναγκαίο να παίρνει όλα τα μέτρα προστασίας που χρειάζονται για να προφυλάξει την υγεία του. Στο εργαστήριο υπάρχει πάντα γιατρός μικροβιολόγος ή κάποιος έμπειρος τεχνολόγος, ο οποίος ελέγχει αλλά και κατευθύνει, όταν χρειάζεται, την εργασία του. Ο βοηθός ιατρικών και βιολογικών επαγγελμάτων εργάζεται με κανονικό ωράριο, αλλά όπως σε όλα τα επαγγέλματα υγείας οι υπερωρίες είναι συχνές και αναπόφευκτες.Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:Ο βοηθός ιατρικών και βιολογικών εργαστηρίων πρέπει να διαθέτει καλή υγεία, παρατηρητικότητα μεθοδικότητα και να είναι ακριβής και προσεχτικός στις κινήσεις του. Απαραίτητα εφόδια είναι οι καλές γνώσεις χημείας, μαθηματικών και βιολογίας, αφού ο συνδυασμός αυτών των γνώσεων αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την επιτυχή άσκηση του συγκεκριμένου επαγγέλματος. Σημαντικό προσόν είναι η αντιμετώπιση των ασθενών με αίσθημα ευθύνης και η θέληση για καλή συνεργασία με το μικροβιολόγο γιατρό.Σπουδές:Σπουδές προσφέρονται στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.) στην ειδικότητα Βοηθών Ιατρικών και Βιολογικών Εργαστηρίων που ανήκει στον Τομέα Υγείας και Πρόνοιας τον οποίο επιλέγει ο μαθητής στη Β΄ Λυκείου.
Η συνολική διάρκεια φοίτησης είναι 3 χρόνια και επίπεδο σπουδών 3 (N.3475/2006).
Στους αποφοίτους του ΕΠΑ.Λ. χορηγείται απολυτήριο Επαγγελματικού Λυκείου και πτυχίο ειδικότητας επιπέδου 3.
Το απολυτήριο Επαγγελματικού Λυκείου είναι ισότιμο με το απολυτήριο του Γενικού Λυκείου, για την πρόσβαση (χωρίς ποσόστωση) στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μέσα από τη διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Ακόμη, οι απόφοιτοι των ΕΠΑ.Λ., έχουν τη δυνατότητα να εγγράφονται στα ΙΕΚ και κατά προτεραιότητα σε τμήματα αντίστοιχης ή ανάλογης ειδικότητας με την ειδικότητα του πτυχίου τους.

Επαγγελματικά Δικαιώματα:Η κατοχύρωση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων εκκρεμεί ενόψει της υπουργικής απόφασης, περί ισοτιμίας των νέων τίτλων σπουδών των ΕΠΑ.Λ, με τους παλαιούς τίτλους σπουδών των ΤΕΕ Β΄ Κύκλου.

Τομείς Απασχόλησης και Προοπτικές Αγοράς Εργασίας:
Ο απόφοιτος της ειδικότητας με την ολοκλήρωση των σπουδών του μπορεί να εργαστεί, ως βοηθητικό προσωπικό στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα σε εργαστήρια μικροβιολογικά, βιοχημικά, αιματολογικά, ανοσολογικά, παθολογοανατομικά, κυτταρολογικά σε κέντρα αιμοδοσίας σε διαγνωστικά κέντρα με τις παραπάνω ειδικότητες σε φαρμακευτικές εταιρίες σε υπηρεσίες υγείας ή περιφερειακά κέντρα
Οι προοπτικές του επαγγέλματος είναι σχετικά καλές. Τα τελευταία χρόνια με τη δημιουργία νέων μονάδων νοσηλείας, κλινικών, νοσοκομείων, εργαστηρίων, Κέντρων Υγείας κ.λπ. παρατηρείται μικρή αύξηση της ζήτησης των βοηθών ιατρικών και βιολογικών εργαστηρίων στην αγορά εργασίας.

Πηγές Πληροφόρησης:

  • Γραφείο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Α΄Αθήνας: Σταδίου 43, Αθήνα, τηλ.: 210/3213697, 210/3213603.
  • Γραφείο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Πειραιά: Δ. Μουτσοπούλου 32, 18540 Καμίνια Πειραιάς, τηλ.: 210-4176795, 210-4176798, 210-4176797. Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://grtee-peiraia.att.sch.gr
  • Γραφείο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης: Κολοκοτρώνη 22, Σταυρούπολη 564 30 Θεσσαλονίκη. τηλ: 2310 587 511-2. Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://grtee-v.thess.sch.gr/
  • ΥΠΕΠΘ: Διεύθυνση Σπουδών Δ/θμιας Εκπαίδευσης, Τμήμα Β΄- ΤΕΕ: Ανδρέα Παπανδρέου 37, 151 80, Μαρούσι, τηλ.: 210-3443337, 210-3443397, Ηλεκτρονική διεύθυνση:
  • ΟΕΕΚ: Τμήμα Επαγγελματικών Δικαιωμάτων: Λεωφ. Εθν. Αντιστάσεως 41, 142 34 Ν. Ιωνία, τηλ.: 210-2709135, 210-2709134. Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.oeek.gr
  • Πληροφοριακός οδηγός, ΕΠΑ.Λ-ΕΠΑ.Σ, Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Αθήνα 2009


ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ :ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ


Σχεδίαση-Κατασκευή Παρασκάκη Γεωργία