Ο υπολογιστής στην καθημερινότητα

Χρήσεις του υπολογιστή

Οι υπολογιστές υπάρχουν παντού στη ζωή μας και σε διάφορα μεγέθη. Υπολογιστής είναι και η ταμπλέτα και το έξυπνο κινητό τηλέφωνο καθώς μπορούν να κάνουν πολύπλοκους υπολογισμούς, να τους δίνουμε εντολές και να τις επεξεργάζονται ώστε να μας δίνουν με τη σειρά τους πληροφορίες.

Σε ποιους τομείς χρησιμοποιούμε τους υπολογιστές;

1. Ενημέρωση

Οι υπολογιστές, μέσω του διαδικτύου, μας βοηθάνε να ενημερωνόμαστε  για το τι γίνεται σε όλο τον κόσμο, για τον καιρό, τα αθλητικά και πολλά ακόμη. Επίσης, μπορούμε να αναζητήσουμε ό,τι επιθυμούμε, από το πιο συνηθισμένο μέχρι το πιο περίεργο και να μάθουμε για αυτό.

2. Ψυχαγωγία

Με έναν υπολογιστή, ταμπλέτα ή ακόμη και ένα κινητό τηλέφωνο μπορούμε να παίξουμε παιχνίδια, να δούμε βίντεο και να ακούσουμε μουσική, να διαβάσουμε ένα ηλεκτρονικό βιβλίο και πολλά ακόμα που μας διασκεδάζουν και μας ψυχαγωγούν.

3. Επικοινωνία

Με τη χρήση του διαδικτύου, μπορούμε και συνομιλούμε με φίλους ή συγγενείς που βρίσκονται μακριά μέσω κλήσεων ή βιντεοκλήσεων.

4. Εργασία

Οι υπολογιστές πλέον βρίσκονται σε κάθε επαγγελματικό τομέα και αξιοποιούνται από όλους σχεδόν τους εργαζόμενους. Ένας δάσκαλος χρησιμοποιεί τον υπολογιστή για να δημιουργήσει το υλικό του, να εκτυπώσει φύλλα εργασίας και να ενημερωθεί. Ένας λογιστής χρησιμοποιεί λογιστικά προγράμματα για τους πελάτες του. Ένας φωτογράφος χρησιμοποιεί λογισμικά επεξεργασίας εικόνας για να επεξεργαστεί τις φωτογραφίες που τραβάει. Μπορείτε να σκεφτείτε κι άλλα επαγγέλματα ή επαγγελματικούς χώρους που αξιοποιούν τους υπολογιστές και με ποιον τρόπο ;  (π.χ. τράπεζα, νοσοκομείο, εργοστάσιο)

5. Αγορές

Με την αξιοποίηση του διαδικτύου και του παγκόσμιου ιστού έχουμε πρόσβαση σε εκατομμύρια ιστοσελίδες ηλεκτρονικών καταστημάτων από τα οποία μπορούμε να αγοράσουμε ό,τι φανταζόμαστε. Από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο. Μπορούμε επιπλέον, να συγκρίνουμε τιμές από διαφορετικές ιστοσελίδες και να δούμε σχόλια άλλων αγοραστών και έτσι να κάνουμε την πιο συμφέρουσα αγορά.

6. Πολιτισμός

Με την αξιοποίηση του διαδικτύου και του παγκόσμιου ιστού έχουμε πρόσβαση σε πάρα πολλά εικονικά μουσεία και γκαλερί, σε θεατρικές παραστάσεις, σε συναυλίες και κινηματογραφικές προβολές. Επιπλέον, μπορούμε να αγοράσουμε εισιτήρια για κάθε είδους εκδήλωση ή μουσείο.

7. Ταξίδια

Με την αξιοποίηση του διαδικτύου και του παγκόσμιου ιστού μπορούμε να οργανώσουμε ταξίδια και διακοπές. Να βρούμε πληροφορίες για τον τόπο που θέλουμε να επισκεφτούμε, να οργανώσουμε το πρόγραμμα των διακοπών μας, να δούμε ξενοδοχεία, να κάνουμε κρατήσεις, να αγοράσουμε αεροπορικά ή ακτοπλοϊκά εισιτήρια και έτσι να έχουμε οργανώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το ταξίδι μας.

8. Εκπαίδευση

Μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε εκατομμύρια πληροφορίες, σεμινάρια, συνέδρια, να μάθουμε ξένες γλώσσες, να εγγραφούμε σε ένα πανεπιστήμιο και να κάνουμε μάθημα από απόσταση (τηλεκπαίδευση) μέσα από ειδικές πλατφόρμες.

9. Τηλεργασία

Πολλοί επαγγελματίες μπορούν να εργαστούν από το σπίτι τους, ιδιαίτερα όταν η εργασία τους είναι μέσα από τον υπολογιστή. Ένας προγραμματιστής λοιπόν, που φτιάχνει τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν οι άλλοι, μπορεί να δουλέψει από το σπίτι του. Επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να μεταβούν στο χώρο εργασίας τους όπως κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. Έτσι, με την τηλεργασία, μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους ακόμα και από το σπίτι.

10. Τηλεϊατρική

Οι υπολογιστές και το διαδίκτυο βοηθάνε πολλούς ανθρώπους που βρίσκονται σε απομονωμένες περιοχές, να έχουν πρόσβαση σε γιατρούς και εξετάσεις. Μπορούν να συνομιλήσουν με τους γιατρούς οι οποίοι τους εξετάζουν από απόσταση μέσω ειδικών ιατρικών οργάνων και εφαρμογών.

11. Άλλες εφαρμογές

Οι υπολογιστές και το διαδίκτυο έχουν πολλές ακόμα εφαρμογές.

Στους αγώνες για την επεξεργασία των αποτελεσμάτων και των στατιστικών, τον έλεγχο των αγώνων και την τηλεοπτική τους κάλυψη.

Στην πρόγνωση και παρουσίαση του καιρού.

Στις μεταφορές καθώς πολλά σύγχρονα μεταφορικά μέσα διαθέτουν υπολογιστικά συστήματα και εκτελούν ελέγχους και υπολογισμούς

Στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση καθώς μπορούμε να κάνουμε συναλλαγές με το δημόσιο και να αιτούμαστε και να έχουμε εύκολα από το σπίτι μας πολλά έγγραφα.

12. Δημιουργία νέων εφαρμογών

Με έναν υπολογιστή μπορούμε να δημιουργήσουμε τις δικές μας εφαρμογές, να προγραμματίσουμε από την αρχή νέες αλλά και να αλλάξουμε υπάρχουσες. Να κατασκευάσουμε και να προγραμματίσουμε ρομπότ και πολλά ακόμη

Σκέψη και συζήτηση

  • Εσύ που χρησιμοποιείς έναν υπολογιστή ή μία ταμπλέτα ή ένα έξυπνο κινητό τηλέφωνο;
  • Οι γονείς σου χρησιμοποιούν υπολογιστή και για ποιόν λόγο;
  • Πώς μπορεί ένας υπολογιστής να βοηθήσει στην οργάνωση ενός σχολείου, μιας βιβλιοθήκης ή ενός γραφείου;
  • Μπορείς να πεις που αλλού μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έναν υπολογιστή

Δημήτρης Παππάς Εκπαιδευτικός Πληροφορικής