Της μαθήτριας Καψυλιδάκη Μελίνας, Γ1

 

Τον Απρίλιο του 1875 ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ ανακάλυψε τον πολλαπλό τηλέγραφο ενώ τις πρώτες του σημειώσεις σχετικά με το τηλέφωνο τις έγραψε τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου και ένα μήνα αργότερα ξεκίνησε να γράφει σχετικά με τις προδιαγραφές του. Στις 7 Μαρτίου του 1876 το Γραφείο Ευρεσιτεχνίας των Η.Π.Α έδωσε στον Μπελ το σχετικό δίπλωμα που κατοχύρωνε τη συσκευή που μεταδίδει τον ήχο και τη φωνή τηλεγραφικώς.

Η συσκευή που χρησιμοποιήθηκε περιελάμβανε μια ελαστική μεμβράνη από σίδηρο, που βρισκόταν μπροστά από ένα σιδηρομαγνητικό πυρήνα, περιτυλιγμένο με μονωμένο αγωγό. Μια γραμμή από δυο καλώδια συνέδεε τη συσκευή αυτή με μια άλλη παρόμοια. Στη συσκευή του Μπελ η φωνή έπεφτε πάνω στη μεμβράνη και την έκανε να πάλλεται. Αυτό τον καθιέρωσε σαν τον πρώτο που εφάρμοσε τις κυματοειδείς μορφές των ηλεκτρικών ρευμάτων.

Ο  Bell  που είχε έφεση από μικρός στις εφευρέσεις καταπιάστηκε με το συγκεκριμένο πρόβλημα . Είχε όμως αρρωστήσει βαριά από υπερκόπωση , και μετανάστεψε στον Καναδα. Από κει πήγε στη Βοστόνη.

  Εκεί γνωρίστηκε μ' έναν ειδικό για τηλεγραφικά εργαλεία, τον Τόμας Γουότσον, και του πρότεινε να συνεργαστούν.

   Πολύμηνες προσπάθειες, πολυάριθμα πειράματα, χιλιάδες δοκιμές χρειάστηκαν,  ώσπου ο Bell να φτιάξει το πρώτο τηλεφωνικό μηχάνημα και να πάρει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στις 7 Μαρτίου 1876. Ο ίδιος όμως δεν ήταν ευχαριστημένος  απ' ό,τι έφτιαξε, γιατί εκείνο το μηχάνημα  ήταν ατελέστατο.   Μέσα σε λίγες μέρες όμως κατόρθωσε να το τελειοποιήσει  και το υπέβαλε στην επιτροπή  της Έκθεσης  που γινόταν στη Φιλαδέλφεια.  

   Η επιτροπή δεν έδωσε καμία σημασία, κανένας από τους επισκέπτες δεν είχε την περιέργεια  να εξετάσει  τι ήταν εκείνο το παράδοξο μηχάνημα , διότι δεν μπορούσαν να πιστέψουν και να καταλάβουν πως μπορεί να μεταφερθεί η φωνή από το συγκεκριμένο κουτί.

   Ωστόσο το μηχάνημα αυτό έγινε γνωστό από μία πολύ παράξενη σύμπτωση. Μία μέρα πήγε να επισκεφθεί την Έκθεση ο αυτοκράτορας της Βραζιλίας Πέτρος. Είδε εκείνο το μηχάνημα, σήκωσε περίεργος, το ακουστικό  κι άκουσε κατάπληκτος, μία φωνή να του λέει:

 -Να ζει κανείς ή να μη ζει ; Αυτή είναι η απορία ...

 -Θεέ μου... Αυτό το πράγμα μιλάει..., φώναξε  ο αυτοκράτορας χωρίς να το θέλει.      

  Αυτό έγινε η αφορμή να προσεχθεί η εφεύρεση του Bell.

  Στην ίδια Έκθεση είδε το τηλέφωνο ο Έντισον. Ενδιαφέρθηκε αμέσως, το εξέτασε προσεχτικά κι είδε πως είχε αρκετές ατέλειες. Λίγο καιρό αργότερα ο μεγάλος Αμερικανός εφευρέτης παρουσίασε το ίδιο

μηχάνημα τελειοποιημένο.

 

 

 

 

 ΜΠΕΛ