Της Μαθήτριας Περάκη Δέσποινας, Γ2

 

Τηλέφωνο

    Το τηλέφωνο είναι μια συσκευή που επιτρέπει τη συνομιλία μεταξύ ατόμων που βρίσκονται σε απόσταση. Πριν εφευρεθεί το τηλέφωνο με τη σημερινή του μορφή, χρησιμοποιούσαν το τηλέφωνο με σωλήνες, το τηλέφωνο με σχοινί και μεμβράνες και άλλους τύπους. Το1876, ο Γκράχαμ Μπελ πέτυχε για πρώτη φορά τη μετάδοση φωνής με ηλεκτρομαγνητικά κύματα. Το πρώτο αυτό τηλέφωνο το αποτελούσαν δύο ακουστικά και μια γραμμή από δύο καλώδια, που ένωνε τα ακουστικά. Κάθε ακουστικό αποτελούνταν από μια ελαστική μεμβράνη από σίδερο, τοποθετημένη μπροστά από σιδηρομαγνητικό πυρήνα και γύρω απ' αυτόν ήταν τυλιγμένος ένας μονωμένος αγωγός. Τα δύο ακουστικά χρησιμοποιούνταν συγχρόνως ως δέκτες και πομποί.

  Όταν κάποιος μιλούσε μπροστά σε μια συσκευή, η ταλάντωση της μεμβράνης μετέβαλλε το μαγνητικό πεδίο με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ρεύματα στον αγωγό που ήταν τυλιγμένος γύρω από τον πυρήνα. Τα ρεύματα αυτά μεταδίδονταν μέσα από τα καλώδια στην άλλη συσκευή, όπου προκαλούσαν μεταβολή του μαγνητικού πεδίου. Αυτή η μεταβολή προκαλούσε την ταλάντωση της μεταλλικής μεμβράνης κι έτσι αναπαραγόταν η ανθρώπινη ομιλία. Αργότερα βελτιώθηκε το τηλέφωνο κατασκευάζοντας το μικρόφωνο Το μικρόφωνο αυτό βελτιώθηκε και με τη νέα του μορφή χρησιμοποιήθηκε για πολλά χρόνια.

  Στη συνέχεια, και μέχρι σήμερα χρησιμοποιείται το μικρόφωνο με σκόνη άνθρακα. Αυτό αποτελείται από ένα διάφραγμα που πάλλεται κάτω από την επίδραση ηχητικών κυμάτων. Το κέντρο του συνδέεται με ένα μικρό κουτί, που περιέχει σκόνη άνθρακα και κλείνεται από μικρό μεταλλικό δίσκο. Όταν περνά ηλεκτρικό ρεύμα μέσα από το μικρό αυτό κουτί, ο μικρός μεταλλικός δίσκος σπρώχνεται προς τα μέσα από τα ηχητικά κύματα και οι κόκκοι του άνθρακα πλησιάζουν μεταξύ τους έτσι διευκολύνεται η διέλευση του ρεύματος και μειώνεται η αντίσταση. Όταν το μεταλλικό διάφραγμα ξαναγυρίζει στη θέση του, οι κόκκοι του άνθρακα απομακρύνονται μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η διέλευση του ρεύματος και να αυξάνεται η αντίσταση. Αυτές οι μεταβολές του παλλόμενου ρεύματος αντιστοιχούν ακριβώς στις ταλαντώσεις του διαφράγματος που προκαλούνται από τη φωνή του ομιλητή.    Στο τηλεφωνικό κύκλωμα, το παλλόμενο ρεύμα του μικροφώνου μεταφέρεται στο πρωτεύον πηνίο ενός μετασχηματιστή αύξησης. Αυτό το ασταθές ρεύμα δίνει εναλλασσόμενο ρεύμα, που περνά από το ακουστικό της ίδιας συσκευής, και στη συνέχεια καταλήγει στο ακουστικό της άλλης συσκευής με την οποία επικοινωνούμε. Το ακουστικό αποτελείται από μικρό πεταλοειδή μαγνήτη Αυτός, εξαιτίας των μεταβολών της έντασης του ρεύματος βάζει σε παλμική κίνηση το μεταλλικό του διάφραγμα. Οι παλμικές δονήσεις του διαφράγματος αναπαράγουν τα χαρακτηριστικά της φωνής. Η ένταση και η ευκρίνεια του μηνύματος είναι ανάλογες με τα ασθενή και ισχυρά φωνητικά σήματα που δέχεται ο ηλεκτρομαγνήτης. Μια τηλεφωνική συσκευή αποτελείται, εκτός από το μικρόφωνο (πομπό) και το ακουστικό (δέκτη), και από ένα διακόπτη, πάνω στον οποίο είναι τοποθετημένο το σύστημα μικρόφωνο - ακουστικό. Έτσι όταν σηκώνουμε το ακουστικό, το κύκλωμα ανοίγει. Παλιότερα σηκώνοντας το ακουστικό, ο ομιλητής αποκαθιστούσε αμέσως επαφή με το κέντρο, όπου τηλεφωνήτριες αναλάμβαναν τη σύνδεση με μια άλλη συσκευή. Εδώ και αρκετά χρόνια τα δίκτυα έχουν αυτοματοποιηθεί. Κάθε συσκευή διαθέτει ως επιλογέα είτε έναν κινητό δίσκο είτε έναν πίνακα με πλήκτρα αριθμημένα από το 0 ως το 9. Κάθε συσκευή διαθέτει και ένα σύστημα κουδουνιού με το οποίο καλείται ο συνδρομητής.

  Η εξέλιξη της ηλεκτρονικής τα τελευταία χρόνια είχε ως αποτέλεσμα και την τελειοποίηση του τηλεφώνου. Έτσι με τη χρήση των τρανζίστορς οδηγηθήκαμε στην αντικατάσταση των μικροφώνων από άνθρακα με άλλα, καλύτερης ποιότητας, όπως τα ηλεκτρομαγνητικά μικρόφωνα. Με αυτά γίνεται δυνατή και η αύξηση της τάσης εξόδου. Επίσης, έχουν προστεθεί στο τηλέφωνο διάφορα άλλα εξαρτήματα όπως αυτόματα συστήματα κλήσης με μνήμη κ.λπ.

 

Το  τηλέφωνο  και  η  χρησιμότητα  του

   Στην  εποχή  μας  και  στον  τόπο  μας  δεν  υπάρχει  ασφαλώς άνθρωπος  που  δεν  ξέρει  αυτή  τη   θαυματουργή  συσκευή  που  μας  επιτρέπει  να  ακούμε  ή  να  ακουγόμαστε  από  μεγάλες  αποστάσεις. Είναι  κι  αυτό  ένα  από  τα  αγαθά  του  τεχνικού  πολιτισμού.

   Με  αυτό  το  σύστημα  εξυπηρετήθηκε  ο  κόσμος  αρκετά  χρόνια. Μπορεί  να  μην  ήταν  τέλειο, μπορεί  να  είχε  διακοπές  ή  συνομιλία, μπορεί  να  μην  ακουγόταν  καθαρά  η   φωνή, ωστόσο  όμως είχε  γίνει  το  πρώτο  σοβαρό  βήμα  και  είχε  καλυφθεί   μια  βασική  ανάγκη  του  ανθρώπου  να  συντομεύσει  το  χρόνο  και  την  απόσταση  στην  επικοινωνία  του  με  τους  άλλους  ανθρώπους.

   Στα  σπίτια  και  στα  γραφεία, σε  όλες  τις  δουλειές  το  τηλέφωνο  είναι  ο  απαραίτητος   αγγελιοφόρος. Και  οι  τηλεφωνικές  εταιρίες   προσπαθούν  συνεχώς   να  το  κάνουν  όσο  το  δυνατό  πιο  χρήσιμο. Δίνουν  πληροφορίες  για  τον  καιρό, για  τις  αναχωρήσεις  των  συγκοινωνιών  μέσων,  για  τους  εφημερεύοντες  γιατρούς, για  τα  ανοικτά  φαρμακεία. Δίνουν  συμβουλές  σε  όσους  έχουν  προβλήματα. Λένε  παραμύθια  στα  παιδιά  που  είναι  μόνα  τους  στο  σπίτι, θυμίζουν  τα  ραντεβού τους  στους  αφηρημένους, αναλαμβάνουν  να  ξυπνήσουν  σε  ορισμένη  ώρα  όσους   τους  ειδοποιήσουν  για  αυτό  από  την  προηγούμενη  μέρα. Τώρα  μάλιστα  που  χρησιμοποιείται  με  επιτυχία  ο  συνδυασμός  ασυρμάτου  και  ενσύρματου  τηλεφώνου, υπάρχει  επικοινωνία  των  πλοίων  με  τη ξηρά  κι  αυτό  διευκολύνει  τη  ζωή  των  ναυτικών  και  των  επιβατών  των  πλοίων.

 

 

Διάφοροι τύποι παλιών συσκευών τηλεφώνου

 

Ασύρματο τηλέφωνοΑσύρματο τηλέφωνο

 

 

 Υπάρχουν φυσικά και τα κινητά τηλέφωνα των οποίων το μέγεθος μπορεί να μικραίνει, αλλά οι δυνατότητες τους αυξάνονται. Το ίδιο και οι χρήστες, οι οποίοι καλό θα ήταν να κάνουν λογική χρήση των κινητών, για λόγους υγείας (κυρίως τα παιδιά), αλλά και για εξοικονόμηση …χρημάτων.