ΟΙ ΒΑΣΙΛΕΙΑΝΟΙ

 

                 ΓΕΝΙΑ ΤΩΝ ΝΟΛΗΔΩΝ ΒΑΣΙΛΕΙΑΝΩΝ

    Ο πρώτος Βασιλείου ή Καψάλης είναι ο μεγαλύτερος γεννήτορας. Όλοι οι Βασιλείηδες είναι από την ίδια γενιά, στο χωριό μας, στην Άνω Βάθεια, Ερέτρια, Βασιλικό, Φύλλα, Αφράτι κ.λ.π. Δεν ξέρουμε ποιος είναι ο πρώτος, στα Θαρρούνια ή στο Βασιλικό.
    Ο Καψάλης είχε παντρευτεί αδερφή του Διαμαντή και του' δωσε προίκα όλο το Φουργάνι! Αυτός γέννησε τον πατέρα  του Νολόμητσου το Νολοκωνσταντή, το Λίγηρα, τη Γιαννουλοσοφιά. Να γιατί ο Θεμιστοκλής με τη Ζωή είναι δεύτερα ξαδέρφια. Γιατί η Σοφιά είναι κόρη της γιαγιάς του Λίγκρα, μάνα της κόρης του Προκόπη Διαμαντή, ο Προκόπης Διαμαντής και ο Μήτσος Διαμαντής ήταν αδέρφια. Ο ένας γεννάει τη Μαριώ, ο άλλος γεννάει τη Σοφία, πρώτα ξαδέρφια αυτές, δεύτερα η Ζωή του Θεμιστοκλή. Ο Διαμαντής ο πρώτος ξάδερφος της Σοφίας γέννησε το Γιώργη, να τα δεύτερα Φώτω-Γιώργης. Έτσι βγαίνει το συμπέρασμα ότι η άλλη αδερφή της Σοφίας πρέπει να είναι η Φλωρού η γυναίκα του Λιάρου. Υπάρχει και ένα όνομα Τσερατσού  που προέρχεται από τους Διαμαντήδες ή από τους Γιαννούληδες. Αδερφός του πρώτου Βασιλείου είναι ο Μπαχάρας! Όνομα δεν ξέρουμε.

 

    ΜΠΑΧΑΡΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
    Αυτός έφυγε και πήγε στο Κοτρώνι της Ερέτριας. Είχε παντρευτεί κόρη του Δήμου Γιαννούλη. Με αυτήν έκανε τα εξής παιδιά: 1) Τον Μπήλιο, ο οποίος έκανε παιδιά το Βασίλη, το Σταύρο, το Μιχάλη και έφυγαν από τα Θαρρούνια και κατέληξαν στο Βασιλικό και πρόκοψαν. 2) Κόρες είχε τη Μπέλενα, τη Φέντρα, τη Μαρία του Κουτουρλάρου (Ζουνάρα), την Παναγιού στο Τραχήλι γυναίκα του Σταύρου (Σταμόγιωργη) γιαγιά του Σωτήρη. Άλλο αδερφό έχει στην Πάνω Βάθεια γενιά των Βασιλείηδων.
    Ο Μπαχάρας έφυγε στην Ερέτρια και η γενιά του ξαπλώθηκε στα Φύλλα, Αφράτι. Αδερφός του Γέρο-Νόλη (Καψάλη) Κώστας είχε πάρει κόρη του Δήμου Γιαννούλη. Όνομα άγνωστο, αυτός ο Κώστας γέννησε τον Μήτσο (Μπέλιο), τη Σταυρούλα του Μπέλου, τη Φέντρα του Βαγγέλη Μωλέ. Και ο Μπαχάρας Παναγιώτης είχε τρεις φορές παντρευτεί και είχε πάει και στην Αμερική. Ο πατέρας του Κώστα μαζί με τον Αντώνη Καπενή (Κουτσαντώνη) τα φτιάξανε να γίνουν συμπέθεροι γιατί ο Αντώνης είχε κόρη τη Μαρία. Του γράψανε να έρθει να παντρευτεί και αυτός γύρισε πίσω στο χωριό και βάζει τον πατέρα του και του γράφει τα χωράφια, αλλά αυτά που η μάνα του πατέρα του τα είχε προίκα από τους Διαμαντήδες, του Καράφραγγου τα πούλησε και τα πήρε ο Καραφίλης, το Μακρυνάρι το πήρε ο Θεμιστοκλής, το Λεούνι ο Λόρδος, τα Βασιλιάνικα ο Κιούσης και πολλά άλλα και αυτός -έξυπνος - αγόρασε στην Ερέτρια το Κοτρώνι.
    Η πρώτη του γυναίκα Μαρία πέθανε χωρίς παιδιά, πήρε τη δεύτερη αλλά δεν ξέρουμε αν έκανε παιδιά, πέθανε και αυτή, πήρε τη τρίτη που με αυτήν έκανε παιδιά που ζούνε σήμερα στα Φύλλα. Τον πατέρα του τον εγκατέλειψε νηστικό και αυτός καταράστηκε το γιο του ο οποίος έπινε και έπαιζε. Ήταν άσωτος. Ο Κώστας είχε και άλλο γιο τον Αποστόλη που είχε παντρευτεί τη Ζωίτσα, ο οποίος σκοτώθηκε το 1922 στον πόλεμο γι' αυτό έπαιρνε σύνταξη.

    ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ (ΑΔΕΡΦΟΣ ΜΠΑΧΑΡΑ)
    Αυτός γεννάει τον Καψάλη τον Καψαλόγιαννη (πατέρα του Λίγηρα, Νολοκωνσταντή). Ο Βασίλης (Καψάλης) τσοπάνης με πολλά γίδια, άγριος, αμόρφωτος, αγράμματος. Ζωή του τα γίδια.
Στις 15 Αυγούστου που γιόρταζε το χωριό μας, κάθε νοικοκύρης έσφαζε ένα σφαχτό  για τους μουσαφηραίους, οι οποίοι έτρωγαν στα σπίτια σαν φιλοξενούμενοι. Πήγε στο Βασίλη ο αδερφός του να πάρει ένα ζώο για το πανηγύρι. Όμως ο Βασίλης δεν αποφάσισε να δώσει κανένα γιατά όλα τα αγαπούσε σαν παιδιά του! Έτσι έμειναν χωρίς σφαχτό στο πανηγύρι. ( Αυτό το διηγιόταν ο Μπέλος και ο Γιωργάκας). Την εποχή εκείνη τα πιο γέρικα του κοπαδιού τα πουλούσαν σε χασάπηδες. Έτσι όλοι οι τσοπάνηδες έβγαζαν αυτά που είχαν για πούλημα και τα πήγαιναν μαζί με τους χασάπηδες  στα χωριά που ήταν κέντρα π.χ. Αλιβέρι ή Κονίστρες. Μια φορά ο Γιωργάκας, ο Μπέλος και ο Καψάλης τα πήγανε στις Κονίστρες. Αφού τα πούλησαν και πήραν τα λεφτά τους πήγανε σε ένα καφενείο για καφέ. Ο Νόλης που δεν είχε ξαναπιεί καφέ, τον ρούφηξε μια και καλή και κάηκε! Έφτυσε πολλές φορές και θύμωσε!, Ζήτησε λουκούμι και έφαγε το μισό κουτί για να γλυκάνει το στόμα του από το κάψιμο! Η παρέα του γελούσε από το πάθημα του Νόλη, γιατί αυτοί είχαν ξαναπιεί καφέ και δεν την έπαθαν.
    Παιδιά του Βασίλη: ο Γιάννης, ο Γιώργης, ο Μήτσος, ο Ποστόλης, η Ζωή, η Βαγγελιώ και η Λένη. Η γυναίκα του είναι αδερφή του Κότονα, της Κατερίνας, της Κανέλας και της Αρετής.
    Ο Κότονας είναι ο Κώστας Κάλφας. (λεπτομέρειες βλέπε στους ΚΑΛΦΗΔΕΣ).
    Η Κατερίνα είναι η γυναίκα του Γιώργη Μολέ (Μάνταλου).(λεπτομέρειες βλέπε στους ΜΩΛΕΔΕΣ)
    Η Κανέλα είναι γυναίκα του Γιάννη Γιαννούλη. (λεπτομέρειες βλέπε στους ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΔΕΣ).

    Η Αρετή είναι γυναίκα του Θανάση Μακρή στην Παναγιά.
 

    ΛΑΧΑΝΑΔΕΣ
    Παίρνουμε πρώτα το Γιάννη τον πατέρα τους Βασιλείηδες το Γιώργη που μονάζει στο Γυναικάρι του Αγίου Λουκά. Το Νικολό, τσοπάνης στο Τσικουρνέλι, το Χαράλαμπο στον Άγιο Λουκά. Αυτούς τους γέννησε ο Γιάννης Βασιλείου (Καψαλόγιαννης). Έκανε και το Σπύρο που γυρίζει έρμαιο της τύχης του στ' Αμπέλια του Βασιλικού ζητιάνος! Γυναίκα του ήταν η Σταυρούλα από τους Παρασκευάδες.

 

    ΓΙΩΡΓΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ (ΛΙΓΗΡΑΣ)
    Είναι κοντός, μουστακλής, χαρούμενος, άκακος άνθρωπος, καλός χαρακτήρας, ολίγος πτωχός τω πνεύματι! Είχε πάει στην Αμερική και γύρισε χρεωμένος και αυτός. Ήξερε μία τέχνη και έδενε μία τριχιά στο ποδάρι του και με μια κλωτσιά την έσπαζε και την κέρδιζε! Είχε παντρευτεί στο Τραχήλι τη κυρά Δέσποινα Ποδαρά. Στο γάμο καβάλα στο άλογο, κάποιος τον είδε στο Κακόρεμα ότι είχε φορέσει το βρακί του ανάποδα!!! Σταμάτησε η πομπή, έβγαλε το βρακί και το έγαλε σωστά! Σκεφτείτε τι γέλια Έπειτα πήγαν για τη νύφη. Μ' αυτήν έκανε τέσσερις κόρες και ένα γιο. Τη Μαρία, την  Καλιό γυναίκα του Γιάννη Καπενή στο Πιρνάκι, τη Σοφιά γυναίκα του γεέρο Μπαρίκα στον Άγιο Λουκά, τη Λένη γυναίκα του Σταυρή. Καθόταν στο παλιό σπίτι τους Βασιλείηδες. Έπειτα χτίσανε μαζί τα δύο αδέρφια Μήτσος και Γιώργης. Το πούλησαν στους Λάμπρηδες (Κατσώνηδες).

 

    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ (ΝΟΛΟΜΗΤΣΟΣ)
    Είχε παντρευτεί στην Παναγιά τη κυρά Μαρία από τους Παρασκευάδες αδερφή του Πεντάρα. Κάνανε παιδιά: τον Ποστόλη, το Γιώργη που πέθανε νωρίς. Κόρες του τρεις: την Κούλα στα Μάμουλα, την Κωνιά, υην Κατερίνα στο Παρθένι, τη Βούλα στην Ερέτρια.

 

    ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΔΗΜ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
    Είχε παντρευτεί στην Ερέτρια την Ελένη του Γ. Κάλφα (Κοτωνόγιωργη). Σκοτώθηκε σε τροχαίο στο ΤΕΜΠΟ με δικό του αυτοκίνητο. Είχε τέσσερα παιδιά, 2 αγόρια και δύο κορίτσια.

 

    ΓΙΩΡΓΗΣ ΔΗΜ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ (ΨΗΛΟΓΙΩΡΓΗΣ)
    Δούλευε στη ΔΕΗ χρόνια ο Γιώργης στα τραίνα. Μετά τη σύνταξή του πέθανε δυστυχώς νωρίς από καρδιακή προσβολή την ώρα που κοίταζε τα μελίσσια. Είχε γυναίκα από το Παρθένι κόρη του Μπαλαφόκωστα και έμενε στο Αλιβέρι. Ε'ιχε δύο παιδιά.

 

    ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ (ΜΑΡΑΦΕΤΗΣ)
    Ήταν σκληρός άνθρωπος, διαφορετικός από το Λίγκρα, φτωχός, χρημάτισε αγροφύλακας στα Μεγά Αμπέλια. Η κουβέντα του ήταν "...ξέρεις και μαραφέτια", οπότε του έμεινε παρατσούκλι. Είχε γυναίκα Τραχηλιάτισσα τη Μαρία. Η Μαρία ξεμάτιαζε τους ματιασμένους! Μια φορά ο Μήτσος ο Παλόγος ε'ιχε ένα μουλάρι το οποίο έφτασε το καζάνι με το γάλα και το ήπιε όλο. Το πρωί το πήρε ο Μήτσος μη ξέροντας πως το ζώο είχε πιεί το γάλα, το φόρτωσε δεμάτια και όταν έφτασε στο χωριό το μουλάρι φούσκωσε να σκάσει! Τότε έτρεξε στη ξεματιάστρα η οποία ... διαπίστωσε ότι το μουλάρι ήταν ματιασμένο από μια γυναίκα και αν δεν το σουρδίσει θα σκάσει! Πράγματι μετά μετά από μια ώρα ενεργήθηκε το μουλάρι και σώθηκε! Ο Μήτσος θαύμαζε τη ξεματιάστρα και το' λεγε παντού! Παιδιά του: μία κόρη παντρεμένη στο Τραχήλι, η Μαθιώ στην Κύμη, ο Αντώνης, η Σταυρούλα του Γιαννάκου και η Παγιού στη Βάθεια.

 

    ΣΤΑΥΡΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ (ΜΠΗΛΙΟΣ)
    Αυτός παντρεύτηκε στα Γάγια και εγκαταστάθηκε στο Βασιλικό. Εκεί άφησε απογόνους τους: το Δημήτρη, τον Αντώνη, το Γιώργη, το Σπύρο, την Αντιγόνη, την Παναγιού γυναίκα του Νιάου Ταρνανά στο Μπούρτζι.

 

    ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ (του ΜΠΗΛΙΟΥ)
    Στο Βασιλικό γέννησε παιδιά με γυναίκα από τα Φύλλα. Το Δημήτρη που κόβει τζάμια, το Γιάννη που έχει γυναίκα από το Τραχήλι και την Παναγιού παντρεμένη στ' Αμπέλια.

 

    ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ (ΜΠΗΛΙΟΣ)
    Στο Βασιλικό και αυτός με τη γυναίκα του Σταυρούλα. Έχει δύο κόρες: τη Μαρία γυναίκα του Παναγή Σουμπάκα και τη Σταμάτω παντρεμένη στο Μύτικα.

 

 

    (Από τo βιβλίo του Δημητρίου Κων. Μολέ-Τσουκαλά

Θαρρούνια. Ύμνος στο χωριό μου, Εύβοια 2010)

 

 Αρχή της σελίδας                                                                                                                            Επιστροφή