Ήθη και έθιμα

 

 ΓΕΝΝΗΣΗΣ

Δ.  ΓΕΝΝΗΣΗΣ

    Τα περισσότερα παιδιά γεννιόντουσαν στο σπίτι, με τη βοήθεια της μαμής και τα υπόλοιπα στα χωράφια, χωρίς καμία βοήθεια. Μόλις γεννιόταν το παιδί, η μαμή αλάτιζε όλο του το κορμί εκτός από το κεφάλι, πιστεύοντας ότι το αλάτι ήταν η "γνώση" για το παιδί. Στο κεφάλι του μωρού έβαζαν μαλλιά από πρόβατο, που τα συγκρατούσε ένα μαντήλι. Το αλάτι και τα μαλλιά έμεναν τρεις μέρες πάνω στο μωρό και κατόπιν η μαμή το έπλενε με ζεστό νερό. Αυτές τις τρεις μέρες του έδιναν μόνο γάλα από άλλες γυναίκες, αν ήταν δυνατόν μικρομάνες.

    Η μάνα του μωρού, έτρωγε τρεις μέρες συνέχεια κρεμμύδια και το πιάτο το άφηναν άπλυτο. Επί 10 μέρες το νερό και το κρασί που θα έπινε η λεχώνα το ζέσταιναν, ανεξάρτητα από την εποχή. Τα ρούχα της επίσης τ' άφηναν άπλυτα και τα έπλεναν μετά από τις τρεις μέρες.

   Στα μωρά έφτιαχναν φυλαχτά και έβαζαν μέσα σε μικρό πανί, μία τρίχα  από γουρούνι, μπαρούτι και φύλλα από σχίνα. Τον ομφάλιο λώρο, όταν τον έκοβαν τον έβαζαν για φυλακτό, κάτω από το μαξιλάρι του μωρού. Επίσης κατασκεύαζαν σταυρούς από καλάμι και τους έβαζαν πάνω στο κουβέλι και μετά στη μελούτη.

    Η χαρά της οικογένειας και ειδικότερα του πατέρα ήταν μεγάλη αν το παιδί που γεννιότανε ήταν αγόρι.

Έχω γιο κι έχω χαρά, που θα γίνω πεθερά

έχω κόρη κι έχω πίκρα, που θα γνέθω μέρα-νύχτα