ΓΕΝΙΑ ΤΩΝ ΚΟΥΤΟΥΛΕΩΝ
Αυτός ο Κούτουλας είναι ο προπάππος των σημερινών Κουτουλέων, του Τίγρη, του Κώστα (άγριου) και όλων τα ηλικιωμένα ατόμων από τη ράτσα αυτή. Ήταν μαύρος το χρώμα και διωκόμενος από τους Τούρκους της Αιγύπτου. Στην Αίγυπτο κάποιος πασάς σήκωσε παντιέρα εναντίον του Σουλτάνου, τον κυνήγησαν όπως τον Αλή Πασά στα Γιάννενα. Έτσι και στην Αίγυπτο, οι κυνηγημένοι πήραν τις θάλασσες και σκορπίστηκαν στα διάφορα μέρη να γλυτώσουν. Έτσι τρεις φυλές θα τις πάρουμε στη σειρά, πιστεύοντας πως οι πληροφορίες είναι σωστές. Στο καφενείο της Ελιάς που συχνάζανε οι παλαιότεροι, συζητούσαν για την καταγωγή τους. Έλεγαν λοιπόν (το άκουσε ο Θανάσης Γ. Κουσερής που είχε το καφενείο), ότι η καταγωγή τους είναι από την Αίγυπτο. Το μελαχρινό χρώμα των απογόνων είναι κάτι που δεν συμβαίνει σε άλλους συγχωριανούς. Και αυτοί οι συγγενείς τους που ζουν στο Βασιλικό, είναι όλοι τους πολύ μελαχρινοί.
Ο πρώτος Κούτουλας που έφθασε στη θέση αυτή κατέλαβε το παρατημένο καλογερικό κτήμα, παντρεύτηκε Ελληνίδα και έφτιαξε οικογένεια. Δύο παρέμειναν στα Θαρρούνια, ο Κώστας άντρας της Μηλιάς που πνίγηκε στο ρέμα στου Καντήλι. Δεν ξέρουμε αν είχαν αδερφή στο χωριό. Στο Βασιλικό είχαν μία αδερφή και έναν αδερφό που ήταν κατάμαυροι.
Αυτός είναι ο Κούτουλας ο πρώτος στα Θαρρούνια και αφήνει κληρονόμο τον Κώστα τον άντρα της Μηλιάς. Ο Κώστας ο γιος του παντρεύτηκε κόρη του Θανάση Κιούση Καρανάσιου και με αυτήν κάνουν παιδιά: τον Βαγγέλη, τον Δημήτρη, την Ελένη και την Παναγιού. Η μία παντρεύεται τον Κώστα Κάλφα (Αλαή), η άλλη το Μιχάλη Κουσερή. Ήταν άνδρας δυνατός, ωραίος και μελαχρινός. Είχε δουλέψει στα μεταλλεία του Λαυρίου ξακουστός για τη δύναμή του. Τσοπάνη τον γνωρίσαμε στα Κανάλια πολύ γέρο.
Ο Βαγγέλης ο γιος του, άνθρωπος αγαθός παντρεύτηκε την Όλγα, κόρη του Θανάση Μπούρικα και έκαναν πολλά παιδιά. Ζούνε τέσσερα αγόρια και μία κόρη. Τα αγόρια: ο Κώστας, ο Μαστροθανάσης (Μουστάκας), ο Γιάννης και ο Βασίλης στου Γυμνού. Η κόρη είναι η Παρασκευή γυναίκα του Βασίλη Ν. Κάλφα. Ο Βαγγέλης είχε πολεμήσει στους Βαλκανικούς πολέμους και είχε πάει και στην Αμερική.
Ο άλλος γιος Δημήτρης κοντός και πολύ ψύχραιμος. Και αυτός πολέμησε και πήγε στην Αμερική και έφερε δίκανο πιστογεμές, ήταν καλός κυνηγός. Στο χρώμα ήταν πολύ μελαμψός. Παντρεύτηκε την Κωνσταντινιά του Θανάση Μακρή από την Παναγιά, καλή νοικοκυρά. Απέκτησαν τα εξής παιδιά: τον Κώστα, τον Βασίλη, τον Θανάση που ζει στην Αθήνα και κόρες την Κούλα γυναίκα του Θανάση Μπούρικα, τη Γιαννούλα στον Άγιο Λουκά και την Ελένη στου Γυμνού σύζυγο του Θανάση Κουσερή.
Ο γενάρχης Κώστας Κούτουλας είχε ένα γιο ακόμη, αλλά δεν γνωρίζουμε τίποτα γι' αυτόν, επειδή πήγε στην Αμερική και έμεινε εκεί.
(Από τo βιβλίo του Δημητρίου Κων. Μολέ-Τσουκαλά.
Θαρρούνια. Ύμνος στο χωριό μου, Εύβοια 2010)