ΓΕΝΙΑ ΤΩΝ ΚΑΛΦΗΔΩΝ
Ο πρώτος Κάλφας δεν γνωρίζουμε από που ήρθε. Είναι ο παππούς του Αλαή. το πρώτο του σπίτι ήταν στου Βαγγελάτση-όχι αυτό που είναι σήμερα-ή αυτό του Μουστουκλή του Κάλφα. Μάλλον ήταν δύο αδέρφια. Ο ένας γέννησε το Μάρκο του Περδίκη τον παππού και του γέρο Κότωνα. Ο άλλος γέννησε τον Αλαή Παναγιώτη Κάλφα (μοναχογιό).
Αυτός που γέννησε το Μάρκο και τον Κότωνα είχε και κόρες: την Κανέλλα γυναίκα του Γιαννουλόγιαννη, την Κατερίνα του Γιώργη Μωλέ, την Αρετή του Θανάση Μακρή (Μπούκαρη) στην Παναγιά, άλλη μία στο Παρθένι που δεν γνωρίζουμε το όνομά της. Τα χωράφια του ήταν προς τα δυτικά του χωριού στα Πατητήρια, Γρόθου, Τούρκου, Μαρκάτσια. Ο Μάρκος γέννησε τον Παναγή (Μαρκοπαναγή), τον Κώστα τον Κουφό (κουφός από αρρώστια) και είχε γυναίκα τη Βασίλω.
Ο Παναγής ήταν εργατικός άνθρωπος, κοντός στο ανάστημα και καλός νοικοκύρης. Είχε παντρευτεί τη Λουκία του Γιάννη Κάλφα (Πασιότη), έκαναν τρεις γιούς και μία κόρη. Ο πρώτος είναι ο Κώστας κάτοικος Χαλκίδας, ο οποίος είχε πάρει μέρος στη δολοφονία του Κοτονόμητσου μαζί με το Γιάννη Διαμαντή το 1950. Ο δεύτερος ο Μήτσος (Περδίκης), τρίτος ο Γιώργης που βρίσκεται στην Αθήνα και τέταρτη η Βούλα παντρεμένη στα Σπάτα.
Αυτός ο Παναγής όταν ήταν μικρός πήγε κοπέλι στο Βασιλικό και φύλαγε πρόβατα. Ένα βράδυ καθαρίζανε καλαμπόκια με άλλους και πάνω στα αστεία πέταξε ένα καλαμπόκι στην κόρη του αφεντικού και της έσπασε ένα δόντι. Τότε έφυγε νύχτα και έφτασε στα Θαρρούνια, αλλιώς θα' ταν κάτοικος Βασιλικού.
Ο Κώστας, ο άλλος γιος του Μάρκου, ήταν σκληρός, κακός και δικαστηράς. Δεν άκουγε καλά. Είχε παντρευτεί την αδερφή του Ηλία Λάμπρου, τη Βασίλω, καλή γυναίκα και πολύ εργατική. Πέθανε νέα. Ο Κώστας ο κουφός ξαναπαντρεύτηκε και πήρε τη Μαρία Δ. Κιούση από το Τραχήλι και απέκτησε τρία κορίτσια.
ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΤΩΝΑΣ
Ο χοντρονοικοκύρης της εποχής , καθόταν πριν το σπίτι του Ηλία του Λάμπρου, δίπλα στου κουφού. Αυτό το σπίτι το αφήνει στο γιο του Χαράλαμπο και κτίζει καλλίτερο και μεγαλύτερο στην Ελιά με μεγάλη αυλή. Το κατώγι το κάνει μαγαζί. Δουλεύει και κτήματα και μαγαζί και προκόβει. Θεωρείται ένας από τους καλύτερους νοικοκυραίους του χωριού. Έχει παντρευτεί την Ελένη, αδελφή του Λιάρου. Απόκτησε 4 παιδιά: 1. ο Γιάννης ο Λιμπόγιαννης, 2. ο Γιώργης παντρεύτηκε στην Ερέτρια, 3. ο Χαράλαμπος και 4. ο Μήτσος που τον σκότωσαν για ασήμαντη αφορμή οι πιο πάνω που γράφω.
Στα γεράματά του ο Κότωνας έχασε και τις πνευματικές του δυνάμεις. Είχε κρατήσει τα πιο καλά κτήματα και τα νοίκιαζε, ενώ τα παιδιά του ήταν πολύτεκνα και πεινούσαν. Δεν του φέρθηκαν καλά στα τελευταία του.
Ο πρώτος γιος του Γιώργης που ήταν στην Ερέτρια είχε 3 παιδιά, τον Κώστα που είναι δασικός, το Σούλη αυτοκινητιστής και τη Λένη που είχε παντρευτεί τον Απστόλη του Νολάμητσου.
Ο δεύτερος γιος του Γιάννης, κοντός, ήταν τσοπάνης πολύ μερακλής. Παντρεύτηκε τη Μαρία, κόρη του Θεμιστοκλή Γιαννούλη. Έκανε 4 παιδιά, τον Βαγγέλη, τον Κώστα, την Ελένη (γυναίκα του Γ. Βασιλείου, λαχανά) και την Κατερίνα γυναίκα του Χρήστου Παλόγου.`
Ο τρίτος γιος του Χαράλαμπος με τα πολλά παιδιά έμεναν μαζί με το Γιάννη στο παλιό σπίτι του πατέρα τους. Αυτός ήξερε και γράμματα και διάβαζε και εφημερίδα! Είχε πάει στη Μικρά Ασία, έφτασε μέχρι τον ποταμό Σαγγάριο και μας εξηγούσε τα πάθη του στρατού και του Ελληνισμού κατά την υποχώρηση, συνελήφθη αιχμάλωτος και πέρασε πολλά μαρτύρια. Στην κατοχή ήταν μέλος του λαϊκού δικαστηρίου. Τον συνέλαβαν οι ταγματασφαλίτες και τον φυλάκισαν στο Χαϊδάρι. Ήταν μανιώδης καπνιστής και κάπνιζε μέχρι τα γεράματά του. Πάντοτε είχε καλή διάθεση να διηγείται αυτά τα παθήματά του. -Μου είχε πει ότι μέσα στη φυλακή για έναν ήρωα της αντίστασης τον Ναπολέοντα Σουκατζίδη, το ηρωικό αυτό παλικάρι μέσα στα τόσα άλλα. Ήξερε πολλές γλώσσες και Γερμανικά και τον είχαν για διερμηνέα. Μια μέρα έβγαλαν 40 για εκτέλεση, μεταξύ των μελλοθανάτων ήταν και ο Ναπολέων. Ο διοικητής τον πλησίασε και του είπε: εσύ δεν θα πας και στη θέση σου θα στείλουμε άλλον! Το παλικάρι δεν δέχτηκε. Εκτελέστηκε χορεύοντας με τους άλλους "στη στεριά δε ζει το ψάρι...".- Είχε γυναίκα τη Βαγγελιώ του Γιώργη Μολέ (Ζαΐμη), έκανε 8-10 παιδιά.
Ο τέταρτος γιος του Δημήτρης εφονεύθη όπως έχω γράψει από το Γιάννη Διαμαντή και Κώστα Κάλφα στη θέση "ΣΤΑΥΡΟΣ" το Φλεβάρη του 1950. Η αιτία ήταν κουτσομπολιά ηθικής. Ήταν παντρεμένος με τη Μαρία και έκαναν τα εξής παιδιά: το Βασίλη στο Βασιλικό, το Μουστουκλή στη Ερέτρια, τον Κώστα στο Αλιβέρι, τη Ρίνα στην Ερέτρια, τη Βαγγελιώ στα Θαρρούνια και τη Χρυσούλα στην Κάρυστο.
Ο εγγονός του Κότωνα Βαγγέλης πέθανε από ανακοπή νέος, ήταν συνταξιούχος της ΔΕΗ. Ήταν παντρεμένος με την Ελένη κόρη του Γ. Λυμπέρη και είχε παιδιά: τη Μαρία γυναίκα του Αντώνη Καπενή και τη Γιαννούλα, καθηγήτρια, παντρεμένη στο Βασιλικό.
ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΠΑΝΑΓΗ (ΑΛΑΗΣ) ΚΑΙ ΓΙΑΝΝΗΣ
Ο Παναγής ήταν κουτσός και τον έλεγαν Κουτσαλαή. Είχε αδελφό τον Γιώργη, τον πατέρα του Βαγγελάτση και μία αδελφή που είχε άντρα τον Καράμητρο. Ο Παναγής ήταν παντρεμένος δύο φορές. Η πρώτη του γυναίκα η Θεοδοσία ήταν κόρη του Γιαννουλοκωστή. Την έκλεψε τη Θεοδοσία ο Παναγής και την πήγε στου Γυμνού, πάνω ψηλά στους πρόποδες του Ολύμπου, παρέα με τον γαμπρό του Καράμητρο και κάποιον άλλον και έτρωγαν ψητό. Ο Καραφίλης, ο Μουστουκλής και Γιώργης Μωλές (Μπέλος) έψαχναν να τους βρουν. Εν τέλει, τους ανακάλυψαν και τους πλησίασαν οπλισμένοι έτοιμοι για επίθεση. Οι δράστες τρώγοντας το ψητό και το κόκκαλο της πλάτης, ο Κασράμητρος το διάβασε και τους λέει: παιδιά μας πιάσανε. Αστεία ή σοβαρά την ίδια στιγμή έγινε η επίθεση από το απόσπασμα και άρχισε άγριο ξύλο. Οι Γιαννουλαίοι ήταν σκληροί και τους έλεγαν Μασώνους! Τον γαμπρό Παναγή τον βάραγαν μέχρι πεθαμού. Επενέβη όμως η Θεοδοσία λέγοντας: μην τον σκοτώνετε, εμένα τι θα με κάνετε τώρα που είμαι ατιμασμένη; Έτσι σταμάτησαν, αλλά από το πολύ ξύλο ο Παναγής έμεινε κουτσός! Τελικά παντρεύτηκαν και έκαναν 4 παιδιά: δύο αγόρια δίδυμα τον Κώστα και τον Βαγγέλη, τη Σταυρούλα γυναίκα του Βαγγέλη Μωλέ και τη Δημητρού γυναίκα του Νικολάτση. Η θεοδοσία πέθανε νέα. Ο Παναγής ξαναπαντρεύτηκε την κόρη του Θανάση Μωλέ που ήταν αδελφή των μουγκών. Με αυτήν έκανε άλλα τρία παιδιά: το Γιάννη, το Δημήτρη στον Άγιο Λουκά και τη Μαρία στο Παρθένι.
Ο ΓΙΑΝΝΗΣ Ο ΑΔΕΛΦΟΣ ΤΟΥ ΑΛΑΗ
Αυτός έπαιζε βιολί. Με τη γυναίκα του Γιαννούλα (αδελφή του Λυριτζή) έκαναν τα εξής παιδιά: τον Βαγγελάτση (ονόμαζε τα παιδιά του χαδιάρικα), τον Μουστουκλάτση, τον Χαραλαμπάτση, τον Μητσάτση και μία κόρη τη Λουκία γυναίκα του Γριτζαλόγιωργη.
Ο Χαραλαμπάτσης παντρεύτηκε τη Σταυρούλα του Βασιλείου και έμειναν στο Βασιλικό. Είχε πάει στην Αμερική, ήταν έξυπνος, έλεγε πολλά και τον είχαν ονομάσει ψεύτη. Πίστευε ότι κάποια μέρα το νερό του Λολέτσι θα ποτίζει το Πλατύ!!!! Αυτός είχε φέρει πρώτος το γραμμόφωνο στα Θαρρούνια (βαλιτσάκι) και όταν έπαιζε τραγούδια, οι χωριάτες κοίταζαν να βρουν τον άνθρωπο που ήταν μέσα στο δίσκο και σταυροκοπιούνταν. Τα παιδιά του: ο Γιάννης ήταν χωροφύλακας, ο Γιώργης, ο Μήτσος, ο Σπύρος, η Γιαννούλα, η Σταμάτω και η Ρίνα.
Ο Μουστουκλάτσης ταλαιπωρημένος από τα άλλα αδέλφια του, έτυχε στην ηλικία και στην εποχή του πολέμου, οκτώ χρόνια στρατιώτης, Βαλκανικούς, Μικρά Ασία, Ρωσία, γερμανία και τέλος αιχμαλωσία. Ο Θεμιστοκλής παρά τις τόσες κακουχίες επέζησε! και γύρισε στο σπίτι του. Παντρεύτηκε την Πηνελόπη (δεν ζει σήμερα πια) μας έλεγε πολλά για άτομα που δεν γνωρίσαμε. Κάνανε πολλά πασιδιά, αλλά τα χάσανε και έζησαν μόνο τρία. Το Γιώργο με το καφενείο στο ρέμα στους Κιουσάνους, το Χαράλαμπο στρατιωτικό σε ανώτατο βαθμό (τώρα απόστρατ), τον Κώστα τσοπάνη και την κόρη Γιαννούλα παντρεμένη με τον Περδίκη.
Ο Βαγγελάτσης ξακουστός για το μυαλό στην τέχνη της εποχής, αυτοδίδακτος μάστορης, χτίστης, μαραγκός, μηχανικός. Όλοι έτρεχαν να τον συμβουλευτούν. Είχε κατασκευάσει να μεταφέρει εναερίως την πέτρα για να φτιάξει το σπίτι του (ένα είδος τελεφερίκ). Όλοι εμείς χαζεύαμε και θαυμάζαμε τον εφευρέτη! Είχε φτιάξει και μία αλωνιστική μηχανή με κοφτερά μαχέρια και την τραβούσαν τα άλογα. Όμως η μηχανή απέτυχε στην πρώτη της δοκιμή στο αλώνι του γαμπρού του Γριτζαλόγιωργη. Έτσι η μηχανή ετέθη στην άκρη και κατεγράφη από την ιστορία! Είχε παντρευτεί στα Γάγια την κυρά-Λένη και έκαναν παιδιά: το Γιάννη, τον Παναγή, τον Γιώργη και την Παναγιού στο Παρθένι. Όλα τα παιδιά βγήκαν έξυπνα και σήμερα είναι οι καλύτεροι ξυλουργοί της περιοχής.
Ο Μητσάτσης ήταν τσοπάνης με πιο λίγο μυαλό από τα άλλα του αδέλφια (παρ' ότι λένε ο μικρότερος βγαίνει πιο έξυπνος). Είχε παντρευτεί δύο φορές. Η πρώτη του γυναίκα ήταν κόρη του λαγουτιέρη, τη λέγανε Μαρία δηλαδή αδελφή του Θανάση Κουσερή (Ράνιου). Πέθανε νέα η Μαριώ και δεν άφησε παιδιά. Ο Μητσάτσης ξαναπαντρεύτηκε στο Τραχήλι όπου εκεί έζησε και εκεί πέθανε. Δεν γνωρίζω τα παιδιά του.
Εδώ τελείωσε η φυλή ΚΑΛΦΗΔΕΣ με Νο 1 και ήταν η πιο μεγάλη. Συνεχίζω με την ίδια φυλή Νο 2.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΛΦΑΣ
Λεγότανε Μυστρής. Η καταγωγή του ήταν από το χωριό Άγιος Βλάσιος ή Πασά. Είχε έρθει στα Θαρρούνια ως ψυχογιός στο γέρο-Σταμέλο και φύλαγε γίδια. Παντρεύτηκε εδώ και άλλαξε επώνυμο και από Μυστρής έγινε Κάλφας. Αυτός γέννησε το Γιάννη Ν. Κάλφα με το παρατσούκλι Πασιότης. Είχε και μία αδελφή στο Αλιβέρι τη Θεονιά. Ο Γιάννης παντρεύτηκε την κόρη του Κουσερή του Λιόσα, αδελφή του Τσούπρη και γέννησε το Δημήτρη (Πασιοτόμητσο) και το Νικολό ή Νικολάρα και κόρες : την Ελένη γυναίκα του Γιώργη Παλόγου (Γαλάνη), τη Λουκία γυναίκα του Μαρκοπαναγή, τη Βαγγελιώ γυναίκα του Δημήτρη Μωλέ στο Βασιλικό
Ο Γιάννης ήταν πολύ γρήγορος στη γλώσσα του, σωστός χείμαρρος. Ήταν θερμός φίλος και οπαδός του κόμματος των φιλελευθέρων του Ελευθερίου Βενιζέλου. Ήταν μερακλής στο ντύσιμο και φόραγε και καπέλο! Είχε και πολύ καλό αμπέλι στα μικρά αμπέλια το οποίο φύλαγε στα γεράματά του και εμείς τα διαβολόπαιδα του κλέβαμε τα σταφύλια! Ο γιος του Μήτσος ή Πασοτόμητσος ήταν πολύ χορευταράς και μερακλής. Ήταν ήσυχος, καλός νοικοκύρης και δεν μάλωνε ποτέ. Έπαιζε ωραίο παιγνίδι στο σκαμπίλι! Είχε τα πιο όμορφα ζώα με μια φοράδα με πολλά κουδούνια και πήγαινε βαλμάς στ' αλώνια. Είχε παντρευτεί την Κυράννα από το Τραχήλι. Απόχτησε παιδιά: τη Σταυρούλα γυναίκα του Γιώργη Κιούση (βιολιτζή), το Χαράλαμπο, το Γιώργη και τη Μαριώ γυναίκα του Γιώργη Κάλφα.
Ο Χαράλαμπος με τη γυναίκα του Σταυρούλα γέννησαν δύο παιδιά: τον Δημήτρη που πέθανε από έμφραγμα στα 40 του χρόνια και τον Χρήστο ο οποίος έχει καφενείο στη Χαλκίδα.
Ο άλλος γιος του Γιάννη του Πασιότη ο Νικολός είχε παντρευτεί την κόρη του Βασίλη Μωλέ (Λυριτζή) από την πρώτη γυναίκα την Αθηνά. Γέννησαν τα εξής παιδιά: το Γιάννη, το Βασίλη, τον Κώστα, τον Χαράλαμπο, την Ξανθίππη και τη Σταυρούλα. Ήταν πολύ ψηλός και καλός άνθρωπος. Στα δικαστήρια δεν πήγαινε ποτέ, μερακλής σαν το αδελφό του, ήταν καλός και περιζήτητος βαλμάς στ' αλώνια. Πήρε μέρος στους Βαλκανικούς πολέμους του 1912-13, πήγε στην Αμερική και επέστρεψε να πολεμήσει για την Πατρίδα.
ΚΑΛΦΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΡΑ)
Έφυγε πολύ νέος. Είχε παντρευτεί την Κωνσταντινιά του Θανάση Παλόγου και της Γιαννούλας, την οποία είχε κλέψει! Είχε πάει και στο Γυμνάσιο και ως στρατιώτης στην Αεροπορία. Διετέλεσε και πρόεδρος της κοινότητας το 1954.
(Από τo βιβλίo του Δημητρίου Κων. Μολέ-Τσουκαλά.
Θαρρούνια. Ύμνος στο χωριό μου, Εύβοια 2010)