- Πληροφοριακά Στοιχεία
-
Γονική Κατηγορία: Εργαλεία του ψαρά
-
Κατηγορία: ΕΡΓΑΛΕΙΑ
-
Δημοσιεύθηκε : Τρίτη, 19 Μάιος 2015 21:27
-
Γράφτηκε από τον/την Super User
-
Εμφανίσεις: 840
Το Ζογάκι
Η Ζόγκα ή το ζογάκι όπως λέγεται στην τοπική διάλεκτο είναι ενα απλό εργαλείο αλλά στην πράξη ψαρεύοντας με αυτή στον βυθό, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως θα την χειριστούμε σωστά για να αποδώσει Πολλοί που δεν την γωρίζουν καλά την αποφεύγουν και σνομπάρουν το είδος αυτό του ψαρέματος γιατί το θεωρούν περιττό ή δεν το γνωρίζουν η ουσία όμως είναι ότι η ζόγκα αποτελεί ένα από τα άριστα αλιευτικά εργαλεία Αποτελείται από ένα αγκίστρι ενσωματωμένο σ’ ένα κομμάτι μολυβιού που έχει την όψη σκελίδας σκόρδου με μια τρύπα στην άκρη της όπου δένουμε την πετονιά μας Το σχήμα αυτό μοιάζει με ψεύτικο ψαράκι Η ζόγκα πρέπει να είναι λεία και γυαλισμένη ώστε να λάμπει και να φαίνεται Το γυαλίζουμε με γυαλόχαρτο και φυσικά ειναι κατσκευασμένο από μολύβι
Με τη ζόγκα αποφεύγουμε να ψαρεύουμε απο την ακτή ειδικά άν εχει σκαλώματα. Προτιμουμε να ψαρεύουμε από τη βάρκα και να ανεβοκατεβάζοντας σιγά – σιγά Το ψάρεμα αυτό μπορεί να γίνει την όλες τις ώρες της ημέρας και της νυχτας κυρίως όμως την αυγή αλλά και τη νύκτα με φεγγάρι Όταν ψαρεύουμε με ζόγκα φροντίζουμε να βρίσκεται το αλιευτικό μας εργαλείο όχι πατωτά Στο ψάρεμα με ζόγκα πρέπει να ενεργούμε γρήγορα και σταθερά Μόλις το ψάρι τραβήξει δεν του δίνουμε λάσκα αλλά με μια απότομη κίνηση το αγκιστρώνουμε και στα γρήγορα παίρνουμε μερικά μέτρα πετονιά μην βραχώσει Αφού πάρουμε δυο τρία μέτρα, μετά μαζεύουμε την πετονιά και οδηγούμε το ψάρι στη βάρκα με τον τρόπο που ξέρουμε, φροντίζοντας δηλαδή να αντιδρούμε ανάλογα στα τραβήγματα ή τα κεφάλια του γάντζος ή απόχη είναι απολύτως απαραίτητα για να φέρουμε το ψάρι από τη θάλασσα στο σκάφος Στο εμπόριο κυκλοφορούν ζόγκες διαφόρων μεγεθών με μεγάλα και μικρά αγκίστρια Για ψάρια 5κιλα και πάνω χρησιμοποιούμε ζόγκες από 3 έως 8 νούμερο ενώ κάποιες φορές χρησιμοποιούμε κι έναν δεύτερο αγκίστρι Περνάμε το αγκίστρι της ζόγκας στο σώμα της μεγάλης γαρίδας και το άλλο στο κεφάλι της Με αυτό τον τρόπο, όπως κι αν κτυπήσει το ψάρι δύσκολα θα ξεφύγει από το αλιευτικό μας εργαλείο. Η διάμετρος της πετονιάς που δένουμε τη ζόγκα απ’ ευθείας, είναι 0,50 έως 0,80 Μπορούμε όμως να χρησιμοποιήσουμε μάνα και παράμαλλο 4 έως 5 μέτρα το ίδιο
Με ζόγκα ψαρεύουμε πάνω από ξέρες και τραγάνες εκεί δηλαδή που συνήθως συχνάζουν τα καλά ψάρια και πάντα λίγο πιο πάνω από τον βυθό, σε βαθιά και καθαρά νερά ΣτηΣαμοθράκη χρησιμοποιείται το ζογάκι κυρίως όταν ψαρεύει κανείς στα "μσόνερα" και συνήθως όταν η θάλασσα έχει μαλλί. Τα ψάρια που πιάνει κανείς είναι: Σαργούς μελανούρια σκαθάρια σπαρους γόπες σαφρίδια σκουμπριά πέρκες χάνους κ.α Στην πραγματικότητα είναι μοναγκιστρο με το βαρίδιο πανω στο αγκίστρι. Στο ζογάκι καλό είναι να χρησιμοποιούμε δολώματα ¨στεκάμενα" για να μην φέυγουν όπως γαρίδα πεταλίδα γρύλο καλαμάρι χταπόδι σουπιά θράψαλο σωλήνα φαραώ και απο τα ψαροδόλια ζαργάνα και σαφρίδι Ιδανικά μέρη για ζογάκι είναι ο Άγκιστρος το Μκόο Βνι η Σκάλα ο Βάτος τα Φανάρια και το Λιμνίδι
- Πληροφοριακά Στοιχεία
-
Γονική Κατηγορία: Εργαλεία του ψαρά
-
Κατηγορία: ΕΡΓΑΛΕΙΑ
-
Δημοσιεύθηκε : Τετάρτη, 15 Απρίλιος 2015 18:20
-
Γράφτηκε από τον/την Super User
-
Εμφανίσεις: 894
Ο Γρίπος (Πεζότρατα)
Είναι ένα δίχτυ όμοιο με την τράτα και ρίχνεται και σύρεται με σχοινιά από τη στεριά σε ομαλό βυθό.Μια βάρκα αφήνει τη άκρη ενός σχοινιού στην ακτή απομακρύνεται και καλάρει και επιστρέφει πίσω με την άλλη άκρη άλλου σχοινιού. Τότε οι τρατάρηδες σύρουν τις άκρες. Όσο πιο μεγάλος ο γρίπος τόσο πιο πολλά χέρια χρειάζονται. Το τσούρμο καθοδηγεί ο καπετάνιος, που συνήθως ήταν ο πιο έμπειρος. Αυτός δίνει και το ρυθμό για να βγει το δίχτυ ομοιόμορφα , να μην αδειάσει η ψαριά. Το τράβηγμα των σκοινιών γίνεται με μια ειδική τεχνική «Το Φουρνέλι» .Αυτό είναι ένα κομμάτι σκοινί, που από τη μια άκρη έχει ένα πάνινο ζουνάρι και στην άλλη άκρη ένα κόμπο.Οι τρατάρηδες περνούν το ζωνάρι διαγώνια στον ώμο τους, για να μπορούν να τραβάνε με μεγαλύτερη δύναμη και με μια επιδέξια κίνηση περιστρέφουν την άκρη από το φουρνέλι γύρω από το τεντωμένο σκοινί της τράτας, πιάνουν τον κόμπο και τραβούν με ρυθμό Από τους τρατάρηδες ο πρώτος και ο τελευταίος δεν τραβάνε το σκοινί της τράτας. Ο πρώτος κρατάει το σκοινί «απίκο», δηλαδή ανασηκωμένο στον αέρα για να διευκολύνει τους άλλους να το πιάσουν και ο τελευταίος κάνει «ντούκες», δηλαδή τυλίγει το σκοινί σε κουλούρες.Συνήθως ο γρίπος έχει 2 μπάντες και καταλήγει σε σάκο όπου μαζύεονται τα ψάρια. Το «στρακάρισμα», δηλαδή η στιγμή που θα δουν την ψαριά στο τελευταίο χωνί του γρίπου στο «κατάκολο», είναι ιδιαίτερα σημαντική.Μετά το στρακάρισμα , ακολουθεί το «σκολάρισμα», δηλαδή το λέντισμα (καθάρισμα και τακτοποίηση των διχτυών), να’ναι έτοιμα για την επόμενη καλάδα. Στο τέλος γίνεται το «καφαλτί», συνήθως με ψωμί, ελιές και κρεμμύδι. Ο καπετάνιος σταυρώνει το καρβέλι επικαλούμενος τον «Άγιο Νικόλαο» και μοιράζει κομμάτια στους άντρες. Μετά σπάει στο γόνατο ένα μεγάλο κρεμμύδι και μοιράζοντάς το συμπληρώνεται το κολατσιό, για να αντέξουν τα παλικάρια να σύρουν τον επόμενο γρίπο.
- Πληροφοριακά Στοιχεία
-
Γονική Κατηγορία: Εργαλεία του ψαρά
-
Κατηγορία: ΕΡΓΑΛΕΙΑ
-
Δημοσιεύθηκε : Τρίτη, 05 Μάιος 2015 21:23
-
Γράφτηκε από τον/την Super User
-
Εμφανίσεις: 830
Καρτέρια
Με τον όρο αυτόν εννούμε το στήσιμο διχτυών σε πιθανά περάσματα ψαριών ώστε να τα παγιδεύσουμε. Είναι γνωστόν πως και στη θάλασσα τα ψάρια ,κυρίως τα κοπαδιαστά , ακολουθούν ένα συγκεκριμένο δρόμο .Τα καρτέρια είναι συνήθως "γουπόδιχτα" και ρίχνονται απο βραδύς όχι όμως σε ευθεία αλλά σε σχήμα S. Έτσι φτιάχνουμε μεγάλες "γατζούνες". Το ψάρι στην αρχή εμποδίζεται να περάσει και ορμάει σην γατζούνα οπότε πιάνεται απο τα βραγχια και συήθως ψοφάει απο την υπερένταση αλλά και απο το γεγονός που δεν μπορεί να αναπνεύσει.
Με τα καρτέρια πίανονται κεφάλια σάρπες , γόπες , σπάροι δράκαινες, σκορπιοί, λαπίνες σαργοί κακαρέλοι χιόνες χανοι σπέρκες γύλιοι τσέρουλες μέλαινες και άλλα παράκτια μικρά ψάρια. Επειδή το καρτερι ξεφελλίζει δηλαδή οι φελλοί είναι στη επιφάνεια μπορεί να πιαστούν κια αφρόψαρα όπω ζαργάνες αθερίνες ακόμα και σαρδέλες όταν γιαλώνουν. Τα καρτέρια σηκώνονται με τα χέρια και ξεψαρίζονται στο λεβάρισμα εκτός αν έχουν πολλά ψάρια οπότε ο ψαράς τα ξεψαρίζει στην πορεία προς το λιμάνι. Οταν τα ρίχνουμε σε βάθος πάνω από το άλτος τους ήτοι πάνω απο 2,5 οργιές συνήθως χρησιμοποιούμε βίντσι για το λεβάρισμα. Τα καρτέρια δουλέυουν κυρίως το βραδυ και όταν δεν έχουμε φεγγάρι για να μη τα βλέπει το ψάρι. Μπορούν να πιαστούν και χταπόδια που πάνε να αρπάξουν κανένα ψάρι και μπερδεύονται μέσα στις γατζούνες.
- Πληροφοριακά Στοιχεία
-
Γονική Κατηγορία: Εργαλεία του ψαρά
-
Κατηγορία: ΕΡΓΑΛΕΙΑ
-
Δημοσιεύθηκε : Τρίτη, 05 Μάιος 2015 12:34
-
Γράφτηκε από τον/την Super User
-
Εμφανίσεις: 990
Η συρτή είναι ειδικό εργαλείο και μέθοδος αλιείας και όπως φανερώνει και το όνομά της γίνεται "εν κινήσει" από μικρό μηχανοκίνητο σκάφος, και με τη μηχανή στο ρελαντί και με ταχύτητα περίπου 3-4 μίλια ανα ώρα. Αυτό το αλιευτικό εργαλείο και μέθοδος αλιείας περιλαμβάνεται στην ερασιτεχνική αλιεία. Πρέπει όμως είναι αφενός μεν η καλή γνώση των ψαρότοπων, περιοχών μεγάλης διέλευσης ψαριών, αφετέρου η γνώση του λεγόμενου «παλμού» δηλαδή των κινήσεων που επιχειρούνται στο εργαλείο από έναν καλό τεχνίτη του είδους αυτού. Γεγονός είναι ότι ψάρια υπάρχουν σε όλα τα βάθη από την επιφάνεια μέχρι το βυθό. Κατά συνέπεια το εργαλείο αυτό χρησιμοποιείται για ψάρεμα στον αφρό ή στο μισό βάθος ή λίγο πιο πάνω από τον βυθό. Έτσι η συρτή διακρίνεται σε δύο κύριες κατηγορίες: συρτή αφρού και συρτή βυθού.Η φιλοσοφία της αλιευτικής αυτής μεθόδου βασίζεται ουσιαστικά στη παραπλάνηση των ψαριών και στη πρόκληση του κυνηγετικού ενστίκτου τους βλέποντας να διέρχεται πλησίον τους το δόλωμα το οποίο και θα προσπαθήσουν να το αρπάξουν, με συνέπεια ν΄ αγκιστρωθούν σ΄ αυτό. Απαραίτητα χρειαζόμαστε ένα τεχνητό ψαράκι ή ένα κουταλάκι που στο πίσω μέρος έχει αγκίστρια σε σχήμα σαλαγγιάς για να πιάνει τα ψάρια.
Χρειαζόμαστε επίσης βαρίδια και στριφτάρι. Τον αριθμό των βαριδιων των ρυθμίζουμε εμείς ανάλογα αν θέλουμε να είναι στον αφρό σε μεσαία βάθη ή στον πυθμένα. Συνήθως έχουν το σχήμα;\
Και επίσης κανονίζουμε πόσο μακρυά απο το σκάφος θα κινείται το ψαράκι ή το κουταλάκι.Με τη συρτή πιάνουμε όλα τα αρπακτικά: Ροφούς συναγρίδε φαγκριά μουγκριά σμέρνες σαλάχια δράκενες λαβράκια γόφαινες γοφάρια δρακενες κ.α Είναι καθαρό ψάρεμα αφού ουτε δόλωμα χρειάζεται.Στον αφρό πιάνουμε αφρόψαρα: ζαργάνες σκουμπριά παλαμίδες τουνες τόνοι καρβούνες μαγιάτικα βλάχους κ.α Το χρησιμοποιούν και πολλοί επαγγελματίες ειδικά όταν περνάνε πάνω από ψαρότοπους που είναι πάντα πειρασμός. Υπάρχουν ψαράκια πολλών ειδών και σχημάτων καθώς και βαρίδια.