Το Μελανούρι
- Πληροφοριακά Στοιχεία
- Γονική Κατηγορία: ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ
- Κατηγορία: ΤΑ ΑΦΡΟΨΑΡΑ
- Δημοσιεύθηκε : Πέμπτη, 30 Απρίλιος 2015 17:14
- Γράφτηκε από τον/την Super User
- Εμφανίσεις: 3079
Το μελανούρι
Το μελανούρι ανήκει στην οικογένεια σπαριδών Το σώμα του είναι αρκετά φαρδύ στη μέση τα μάτια του είναι μεγάλα με διάμετρο σχεδόν το μισό ύψος του κεφαλιού και το στόμα του είναι λοξό με λεπτά χείλια και μόνο κοπτήρες μπροστά χωρίς άλλα δόντια Το πιο συνηθισμένο μέγεθος είναι στα 300-400 γραμμάρια, ενώ κάποιες φορές μπορεί να ξεπεράσει και τα 800 γρ Το μήκος του είναι 30 εκ και παρόλο το μικρό του μέγεθος σε σχέση με άλλα ψάρια, μπορεί να ζήσει πάνω από 10 χρόνια Το χρώμα του στη ράχη είναι ασημογάλαζο στα πλευρά είναι ασημί και στην κοιλιά έχει δέκα περίπου πολύ ψιλές μακρουλές γκριζόμαυρες γραμμές Όταν ερεθίζεται το χρώμα του σκουραίνει προς το καφέ και το βαθύ μενεξεδί Στη ρίζα της ουράς έχει μια πλατιά μαύρη κηλίδα, σχεδόν κλειστή σαν δαχτυλίδι ανάμεσα σε δυο άσπρες πιο στενές Τα μελανούρια είναι παμφάγα. Καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας μετακινούνται πολύ αναζητώντας την τροφή τους Σε μικρή ηλικία τρέφονται με μικρά ασπόνδυλα καθώς και με κάποια είδη του ζωοπλαγκτού ενώ μεγαλώνοντας θα εμπλουτίσουν το διαιτολόγιό τους και με φυτικές τροφές Τα συναντάμε σε ρηχά και βαθειά νερά, σε μικρά κοπάδια στο βυθό σε αμμούδες και φυκιάδες και κοντά σε βράχους της ακτής
Το μελανούρι είναι πολύ όμορφο ψάρι και χρησιμοποιείται και ως δέιγμα ομορφιάς και στους μελαχρινούς ανθρώπους. Ψαρεύεται με παραγάδι αφρού με δίχτυα με συρτή που έχει ψαράκι ή και απλά φτερό με γρι-γρι και με μονάγκιστρο στον αφρό ιδίως τις βραδιές που έχει πανσέληνο οπότε κοπαδιάζεται και ανεβαίνει στην επιφάνεια και παίζει οπότε προδίδει και την θέση του Θεωρείται ψάρι β κατηγορίας ως προς την διατροφική του αξία Στη Σαμοθράκη μελανούρια βρίσκουμε Στα Μάυρα Βράχια στον Κάβο στην Σκάλα στο Λιβάδι κάτω απο το Μέγα Βνι στο Μικρό Βνι στους Αρχαγγελους στις Δάφνες στον Μακρύγυαλό στο Γυάλι στο Βάτο στους Κήπους στη Κατσιβέλα στον Άγκιστρο στον Σκεπαστό στην Πλατειά στα Λουτρά στην Αλεβλαντσα στον Κατσαμπά (στου χουργίσιου του ρυάκι) στο λιμνίδι και πολλές φορές και μεσα στο λιμάνι της Καμαριώτισσας Τρώγεται με όλους τους τρόπους Ψητό βραστό τηγανητό σούπα και φιλέτο με την προϋπόθεση να είναι πανω από 700 γραμμάρια γίνεται κλάπα Τα μικρά μελανούρια ειναι πολύ νόστιμα τηγανητά: Συνταγή για τηγανητο μελανούρι Διαλέγουμε ψάρια ως 300 γραμμάρια το πολύ Τα καθαρίζουμε και τα πασπαλίζουμε με αλάτι. Φτιάχνουμε χυλό απο νερό και αλεύρι και ανάλογα με τις προτιμήσεις μας ρίχνουμε μέσ αρωματικά φυτά όπως είναι ο βασιλικός. Βάζουμε στο τηγάνι ελαιόλαδο και το αφήνουμε να "κάψει" Σκεπάζουμε με χυλό τα ψάρια και τα ρίχνουμε μέσα και σε 1 λεπτό τα γυρνάμε και ξανά σε 1 λεπτό. Τα αφήνουμε να πάρουν χρώμα γύρω στα 7-8 λεπτα και τα βγάζουμε Για μεγάλα ψάρια πάνω απο 1/2 κιλο τότε τα αφηνουμε πάνω απο 10 λεπτά συνολικά Αφού τα βγάζουμε τα ρίχνουμε μπολικο αβγολέμονο ή σκετο λεμονι και τα τρώμε κρύα ή ζεστά όπως θέλουμε Μικρό μυστικό Όταν ψαρεύουμε χωρίς βάρκα για να πιάσουμε μελανούρια κάνουμε το εξής 25 εκατοστά πάνω απο το δόλωμα δένουμε κομμάτι φελλού και αφήνουμε το ρευμα να παρασύρει το δόλωμα Όταν τσιμπήσει του δίνουμε λάσκα και μετά το τραβάμε Πετονιά θέλει 0,45 παράμαλλο 0,30-0,35 αγκίστρια νο 4- νο5 γυριστά και δόλωμα καλό είναι να θυμίζει φυτο με πολλά παρακλάδια Ειδικά στον Κάβο που ειναι πέρασμα κρατώντας την πετονιά σταθερά το ρεύμα ζωντανεύει το δόλωμα και το ψάρι ξεγελιέται εύκολα Πολλα μελανούρια έχει και στην ξέρα που είναι στη θέση της 2ης Ανεμογεννήτριας για όσους τη θυμούνται Για όσους δεν θυμούνται η 2η ξέρα είναι λίγο πιο δεξιά απο το τέλος της λίμνης κάτω απο τα "νταμάρια" που υπάρχουν από τον καιρό που επιτρεπόταν η αμμοληψία ή ακόμα κάτω απο το σπιτάκι Επειδη όμως έχει σκαλώματα καλό είναι να μην ρίχνουμε πάνω στην ξέρα αλλά πλάγια που έχει χόρτα και αμμούδα