ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΨΑΡΙΑ

Ο Σπάρος

Ο σπάρος 

Ο Σπάρος (Diplodus annularis) είναι ψάρι που ανήκει στην οικογένεια των σπαρίδων όπου ανήκουν και άλλα είδη όπως για παράδειγμαο Σαργός.Έχει γκρι γυαλιστερό χρώμα, μια μαύρη γραμμή στην ουρά και δίπλα στο κεφάλι και κιτρινωπό χρώμα στα κάτω πτερύγια και πάνω από τα μάτια του. Το μήκος του είναι μέτριο και φτάνει τα είκοσι εκατοστά, ενώ, το πλάτος του είναι αρκετά μεγάλο.Τρέφεται κυρίως μς φυτά , μικρά οστρακοειδή καρκινοειδή. Στη Σαμοθράκη σπάρους έχει: Στα Μαύρα Βράχια στις Ασπρόπετρες στον Καβο στο Λιβάδι και στη Σκάλα στο Βάτο στους Κήπους και στα λιμάνια. Γενικά προτιμά μέρη με φύκια και  τραγάνες. Είναι πεντανόστιμος τηγανητός ειδικά της Σαμοθράκης που μοιάζει και με μικρή τσιπούρα Όποιος φάει φρέσκο τηγανητό σπάρο Σαμοθράκης δεν ξαντρώει άλλο ψάρι

SPAROS2

 

Ο Γαϊδουρόσπαρος

Μια ειδική κατηγορία σπάρων είναι ο γαϊδουρόσπαρος. Είναι ένα ψάρι αρκετά μεγάλο και έχει προς το σκούρο πράσινο χρώμα η ράχη του. Λέγεται έτσι εξαιτίας του μεγέθους του. Ζει κοντά σε φυκιάδες και τρέφεται με μικρά ψαράκια και μαλάκια καθώς και οστρακόδερμα. Είναι πολύ μαχητικό ψάρι και πολύ νόστιμο αν και δε  ψαρεύεται απο  τους ψαράδες για εμπορικούς σκοπούς. Τρώγεται κυρίως τηγανητός που είναι πολύ νόστιμος.

 SPAROS1

 

Στη καθημερινή ζωή το όνομά του είναι συνωνυμο της τεμπελιάς και όχι άδικα.Οι σπάροι ζουν συνήθως σε μικρά κοπάδια λίγων ατόμων αλλά και κατα μονάδες. Στο ψάρεμα , όταν καταλαβει πως υπάρχει δόλωμα , τρέχει και το αρπάζει απο την άκρη και μετά τρέχει να το φάει μόνος τους. Μυστικό για να πιάσεις σπάρους χωρίς βάρκα: Διαλέγεις μια περιοχή όπου έχει σπάρους . Για παράδειγμα στη  πράσινη σπίθα στο λιμάνι της Καμαριώτισσας. Ρίχνεις μικρά κομμάτια μαλάγρας ή ακόμα και σκέτο ψωμί και περιμένεις. Αφήνεις τα ψάρια να φανε χωρίς να ψαρεύεις. Μετά ρίχνεις το δόλωμα. Στην αναμπουμπούλα ο σπάρος αρπάζει και το δόλωμα.Επίσης μπορείς να χρησιμοποιήσεις πολυάγκιστρο χωρίς δόλωμα να το τραβάς σαν σαλαγγιά στο κοπάδι.Περιοχές που μπορεί κανείς να ψαρέψει ετσι είναι. Το λιμάνι τα Μάυρα Βράχια ο Κάβος οι Ασπρόπετρες η Σκάλα το ΜκοοοΒνι οι Μακρυλιές οι Δάφνες η  Παχιά Άμμος οι Κήποι ο Σκεπαστός τα Λουτρά η μαρίνα της Παλαιάπολης το Λιμνίδι και τα Αμπέλια

Ο Κέφαλος

Ο κέφαλος της Σαμοθράκης ( το κεφάλι όπως λέγεται τοπικά) είναι μοναδικός στο είδος του παγκόσμια. Φαίνεται πως είναι τοικο ψάρι και πεντανόστιμο αφού ζει στα καθαρά νερά του νησιού και όχι σε λασπώδη ή αμμώδη μέρη .Διακρίνεται και εμφανισιακά από τα έντονα χρώματά του. Υπάρχουν αρκετά είδη όπως μπάφα , νιάκι μυξυνάρια κ.α Το ψάρι εδώ γίνεται νόστιμο αφού τρώει καθαρές τροφές και αναγκάζεται να κινείται διαρκώς.

KEFALOS

Παλιά το ψάρι αυτό το κυνηγούσαν με δυναμίτες. Ήταν εύκολο θύμα για δυο λόγους: Πρώτον βοσκούσε στα ρηχά σε κοπάδια και  γέρνοντας στο πλάι άστραφτε οπότε ήταν ορατό και δεύτερον έχει μεγάλη περιέργεια. Όταν πέσει μέσα στο νερό μια πέτρα φεύγει αλλά ξαναγυρνάει να δει τι ειναι και εκεί  το σκοτωνε ο δυναμίτης. Για τους δυναμίτες θα αφιερώσω ειδικό κεφάλαιο γιατί είναι ο πιο καταστροφικός  και πιο επικίνδυνος τρόπος ψαρεματος. Πολλοί  έχουν χάσει τη ζωή τους. Σπουδαίος μεζες είναι και το αβγοτάραχό του. Κανονικά είναι απο τα νιάκια αλλά κάθε θηλυκός κέφαλος έχει αβγοτάραχο. Αφού αφαιρεθούν τα αβγά τα τυλίγουν με στρώμα απο κερί και τα αφήνουν στον ήλιο να ωριμάσουν. Είναι σπουδαίος μεζές ισάξιος με το περίφημο χαβιάρι. Οι κέφαλοι ζουν και σε υφάλμυρα νερά αλλά και σε ποτάμια και σε λίμνες. Συνταγή για κέφαλο με πατάτες: Χρειαζόμαστε δυο ψάρια του μισού κιλού το καθένα 5 πατάτες μέτριες ένα κρεμμύδι σε  φετούλες δυο καρότα σε κύβους 2 σκελίδες σκόρδο ελαιόλαδο αλάτι και πιπέρι  Καθαρίζουμε καλά τα ψάρια απο τα λέπια τους  απο τα πτερύγια και απο την μαύρη μεμβράνη που έχει μαζί με τα εντόσθια και τα πλύνουμε καλα. Κόβουμε τις πατάτες σε μεγάλες φέτες τις πλύνουμε και τις στρώνουμε στο ταψί αφού το λαδώσουμε καλά ρίχνουμε το κρεμμύδι και τους κυβους καρότου βάζουμε μυρωδικα όπως δενδρολίβανο ή θυμάρι. Μέσα στην κοιλιά των  ψαριών βάζουμε το σκόρδο και τα απλώνουμε πάνω απο τις πατάτες . Τα λαδώνουμε καλά -καλά και τα βάζουμε στον φούρνο στους 180 βαθμούς για 65 λεπτά . Φαίνεται απο τις πατάτες αν πάρουν χρώμα