ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΨΑΡΙΑ

Δράκαινα

Η Δράκαινα

Η Δράκαινα είναι ψάρι το οποίο ανήκει στην οικογένεια των  τραχινιδών , η οποία περιλαμβάνει 9 είδη. Xαρακτηριστικό είδος της οικογενείας είναι  η μεγάλη δράκαινα (τράχινος ο δράκος). Έχει μήκος έως και σαράντα εκατοστά και βάρος μέχρι δυο κιλά. Ζουν κατά βάση σε βαθιά, αλλά και σε ρηχά νερά, και συνήθως είναι κρυμμένες κάτω από την άμμο. Κυνηγάει ψάρια, πάντα μικρότερά της, συνήθως νύχτα, και τρέφεται με αυτά, αφού πρώτα τα τσιμπήσει και τα δηλητηριάσει με το υγρό που εκκρίνει από τα αγκάθια της (συγκεκριμένα επτά αγκάθια). Το δηλητήριο της δράκαινας αν και δεν είναι θανατηφόρο, μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνο σε μεγάλη ποσότητα. Το κεφάλι της είναι μικρό και το στόμα της έχει μικρά δόντια και παίρνει κλίση προς τα πάνω. Το χρώμα της, όπου συνήθως είναι κίτρινο σκούρο, με γκρίζο από την ράχη και κάτω, και λίγο λευκό στην κοιλιά, μπορεί να την βοηθήσει να κρυφτεί στην άμμο και να γίνει ένα με αυτή. Ψαρεύεται με καθετή και ψιλό παραγάδι πατωτό. Τρώγεται βραστή αλλά κυρίως σούπα και κακαβιά

DRAKAINA

 Αν μας χτυπήσει δράκαινα δνε κινδυνεύει η ζωή μας αλλά αν ειναι δυνατόν πάμε σε νοσοκομείο προληπτικά. Αν είμαστ μακρυά διατηρούμε την ψυχραιμία μας και αφου πλύνουμε καλά την πληγή την ζεσταίνουμε με προσοχή  ώστε να αδρανοποιηθεί το  δηλητήριό της. Πονάει υπερβολικά πολύ αλλά δεν είναι θανατηφόρο για τον άνθρωπο. Πάντως θέλει προσοχή να μη περπατάμε με γυμνά πόδια στη θάλασσα. Ακόμα και νεκρή το δηλητήριο έχει ισχύ. Στη Σαμοθράκη τα ψάρια ζουν στις παρακάτω περιοχές: Μαύρα Βράχια, Κάβος, Άσπρα Βράχια, Λιβάδι, Λάμπη , Μακρυλιές , Δάφνες, Παχιά Άμμος , Βάτο, Βουρλιά, Κατσιβέλα, Λαγκαδιώτη, Φανάρια, Σκεπαστό, Φονιά, Πλατειά , Καρυώτες, Κατσαμπά, Λιμνίδι. Στις αμμώδεις παραλίες κρύβεται μέσα στην άμμο περιμένοντας να αρπάξει κανένα απρόσεκτο ψαράκι.Εκεί μπορεί να την πατήσει κάποιος κατά λάθος και να πάθει σοκ από το δηλητήριο.

ΣΑΛΠΗ

Η Σάλπη ή Σάρπα όπως λέγεται στη τοπική διάλεκτο είναι ένα απο τα εκλεκτά ψάρια των φτωχών. Ζει σε μεγάλα κοπάδια που μπορεί να αριθμούν και εκατοντάδες μέλη και είναι κατα κύριο λόγο φυτοφάγα. Το προβατάκι της θάλασσας. Ψαρεύεται με δίχτυα , αφού σπάνια τσιμπάει σε δόλωμα. Όπως και οι κέφαλοι έτσι και η Σάλπη έχει την κακιά συνήθεια όταν βόσκει να γέρνει στα πλάγια οπότε γίνεται εύκολα αντιληπτή. Είναι πολύ νόστιμο ψάρι ειδικά αυτά της Σαμοθράκης.. Στο νησί σάλπες ζούν κυρίως : Στα Μαύρα Βράχια στην Λάμπη , στους Αρχαγγέλους, στην παχιά Άμμο στο Βάτο , στην Κατσιβέλα , στον Άγκιστρο , στη Πλατειά , στον Κατσαμπά και στο λιμάνι της Καμαριώτισσας.

SALPI

Συνταγή για σάλπες ψητές:Χρειαζόμαστε 6-8 σάλπες περίπου 1 1/2 κιλά  ελαιόλαδο ρίγανη μαϊντανό 2 σκελίδες σκόρδο  αλάτι και πιπέρι . Καθαρίζουμε καλά τα ψάρια από τα λέπια τους και εσωτερικά απο τα εντόσθια και την μαύρη μεμβράνη και τα γεμίζουμε με  μαϊντανό σκόρδο αλάτι πιπέρι και ρίγανη. Αν τα ψάρια είναι μεγάλα τα χαράσουμε σε δυο σημεία απο κάθε πλευρά Βάζουμε σε ένα ταψί σχάρα και τοποθετουμε πάνω τα ψάρια. Τα ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν απο καθε πλευρά. Μιά άλλη συνταγή είναι ψητές στα κάρβουνα. Χρησιμοποιούμε όλα τα παραπάνω υλικά. Η μονη διαφορά είναι πως δεν καθαρίζουμε τα λέπια αλλά τα αφήνουμε να προστατευουν το ψάρι για να μη καεί. Στο τέλος καίγονται τα λέπια και καθαρίζονται εύκολα Οι σάρπες μπορεί να γίνουν και μελίπαστες Χρειάζεται μπόλικο χοντρό αλάτι καθάρισμα του ψαριού απο τα εντόσθια και σπάσιμο του κεφαλιού . Φυσικά επείδη είναι αρκετά χοντρο το σώμα του δεν ψήνεται εύκολα στο αλάτι  γιαυτό χρειάζεται και ψήσιμο στη φωτιά 2-3 λεπτά για κάθε πλευρά .Αλλιως τρώγεται σαν "σούσι"

ΤΟ ΣΑΛΑΧΙ

Το Σαλάχι

Το σαλάχι ή σελάχι η κοινή ονομασία των είδων χονδριχθύων που ανήκουν στην υπέρταξη βατοειδή. Τα βατοειδή περιλαμβάνουν 500 είδη σε 13 οικογένειες. Είναι συγγενικά με τους  καρχαρίες με  μεγάλα θωρακικά πτερύγιά .Τα πτερύγια του σαλαχιού ενώνονται με το κεφάλι, ενώ το στόμα του βρίσκεται στο μέρος της κοιλιάς, έχει δε σχήμα εγκάρσιας τομής. Τα δόντια του είναι πριονωτά. Το δέρμα της ράχης είναι σκληρό μοιάζοντας με αυτό των καρχαριοειδών, είναι δε χρώματος γκρίζου, κιτρινωπού ή ελαιοπράσινου, φέρει δε σε ορισμένα είδη και κηλίδες.Η όσφρηση και η όραση  εξαιρετικά αναπτυγμένες. Τα μάτια του βρίσκονται στη ράχη, ενώ σε ορισμένα είδη είναι τοποθετημένα πλευρικά στο κεφάλι, το οποίο καταλήγει σε ένα στρογγυλεμένο ρύγχος  Η αφή του βρίσκεται σε όλη την επιφάνεια του σώματος Το άκρο του σώματός του καταλήγει σε μακριά ουρά που μοιάζει με μαστίγιο, η άκρη της οποίας σε αρκετά είδηέχει δηλητήριο και σε μερικά ηλεκτρισμό Ψαρεύεται με παραγάδι δίχτυα και τράτα.

SALAXI

 

Είναι εκλεκτός μεζές αλλά και κύριο φαγητό Τρώγεται τηγανητό και αχνιστό Ειδικά το τηγανητό είναι πολύ νόστιμο όταν πρόκειται για Βάτο Ρίνα  Ρινόβατο Υπάρχει και το είδος "Κομπτζα" όπως λέγεται στη Σαμοθράκη επειδή έχει κόκαλα που θυμίζουν κουμπιά Είναι πεντανόστιμο τηγανητό Συνταγή για σαλάχι  παίρνουμε 1 κιλό σαλάχι ( το ίδιο κάνουμε και σε γαλέο)  και το κόβουμε σε μικρές φετες το πλένουμε πολύ καλά  και του ριχνουμε λίγο αλάτι βάζουμε  αλεύρι  ή κουρκούτι για να πανάρουμε τις φέτες Βουταμε κάθε φέτα στο κουρκούτι ή το αλεύρι και τις βάζουμε στο τηγάνι όπου έχουμε βάλει  το ελαιόλαδο κα  κάψει και τις τηγανιζουμε και από τις δυο πλευρές μέχρι να πάρουν χρώμα. Δεν χρειάζεται και πολύς χρόνος Τις βγάζουμε και τις βάζουμε σε πιάτο όπου εχουμε τοποθετήσει χαρτί κουζίνας απορροφητικό και  τις αφήνουμε να κρυώσουν  Σερβίρονται παντα με  παντζαρια και σκορδαλιά. Αντί για κουρκούτι μπορούμε να βάλουμε τριμμένη φρυγανιά 

ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑ

Η Καλογρίτσα έχει σώμα  πιεσμένο στα πλευρά και καλυμμένο από μικρά λέπια. Έχει πολύ μικρό στόμα και η ουρά της είναι διχαλωτή. Οι μικρές καλογρίτσες έχουν βαθύ γαλάζιο χρώμα, ενώ, οι μεγάλες έχουν συνήθως καστανόχρυσο προς το ανοιχτό μαύρο χρώμα.Ωστόσο, υπάρχουν καλογρίτσες και σε άλλες αποχρώσεις. Το μήκος της μπορεί τα φτάσει τα 12 εκατοστά.Η καλογρίτσα ζει κοπαδιαστά σε ρηχά νερά με βραχώδεις ακτές. Το βάθος το οποίο ζει φτάνει τα 40 μέτρα.Είναι χαμηλής διατροφικής αξίας αλλά καλό δόλωμα για παραγάδια κυρίως για συναγρίδες

KALOGRITSA

 

Η καλογρίτσα ή καλογριά όπως λέγεται στην τοπική διάλεκτο  είναι ψάρι που ζει ομαδικά. Στο δόλωμα τσιμπάει αλλά δύσκολα πιάνεται επειδή δεν το  καταπίνει.Καμιά φορά πιάνεται στο πολυάγκιστρο "αρπαχτά" 

 

 

Ο ΚΑΚΑΡΕΛΟΣ

Ο κακαρέλος είναι ένα ψάρι της οικογένειας σπαρίδες και πολλοι τον μπερδεύουν με τον σαργό ή ακόμα και με τον σπάρο. Το είδος αυτό στη Σαμοθράκη μπορεί να φτάσει ως το 1,5 Kg . Ζει πολύ κοντά στην ακτή έως και βάθος 25 οργυές. Τρέφεται κυρίως με οστρακοειδή και ζει σε μικρά κοπάδια σε βραχώδη κυρίως μέρη. Στη Σαμοθράκη  έχει πολλούς στη Σκάλα στον Μακρύ Γιαλό το Βάτο τους Κήπους τη Κατσιβέλα στα Φανάρια στον  Άγκιστρο στους Καρυώτες και  στο  Λιμνίδι και στα λιμάνια.

KAKARELOS

Ο κακαρέλος είναι ένα αδηφάγο και χαζό ψάρι. Στο πυροφάνι στέκεται σχεδόν ακίνητος λες και θέλει να δώσει στοχο στον καμακιστή . Στο μονάγκιστρο πιάνεται με την πρώτη αφού αρπάζει και καταπίνει επι τόπου το δόλωμα. Στο πολυάγκιστρο δεν πιάνεται τόσο εύκολα αφού δεν μπορεί να καταπιεί την σαρδέλα ολόκληρη. Αλλά λόγω της λαιμαργίας του δεν βλέπει τα αγκίστρια και πιάνεται "αρπαχτά" απο τα πλευρά ή ακόμα και απο την ουρά. Στα ψιλά παραγάδια μπορεί κανεις να δει σειρά ολόκληρη απο κακαρέλους να ανεβαίνουν. Επειδή κινείται σε μικρές ομάδες πιανονται όλοι  ξεχωριστά

Περισσότερα Άρθρα...

  1. Ο Σπάρος
  2. Ο Κέφαλος