- Πληροφοριακά Στοιχεία
-
Γονική Κατηγορία: ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ
-
Κατηγορία: ΤΑ ΠΕΤΡΟΨΑΡΑ
-
Δημοσιεύθηκε : Τρίτη, 14 Απρίλιος 2015 15:22
-
Γράφτηκε από τον/την Super User
-
Εμφανίσεις: 1142
Η ΣΥΝΑΓΡΙΔΑ
H συναγρίδα ή το συναγρίδι όπως λέγεται στην τοπική διάλεκτο της Σαμοθράκης είναι ψάρι που ανήκει στην οικογένεια των Σπαρίδων και το συναντούμε στην Μεσόγειο Θάλασσα και στις ακτές του βορειοανατολικού Ατλαντικού Ωκεανού.Έχει σώμα οβάλ, το οποίο είναι επίπεδο στα πλάγια και έχει μεγάλο κεφάλι. Το στόμα της έχει πολύ ισχυρούς κυνόδοντες και στις δύο σιαγόνες. Το βάρος της συνήθως μπορεί να φτάσει τα 14 κιλά. Έχουν πιαστεί ομως και μεγάλα ψάρια πάνω από 20 κιλά Έχει χρώμα ροζ-ασημί με χρυσές-κόκκινες ανταύγειες. Το χρώμα της επηρεάζεται από την ηλικία της αλλά και από το περιβάλλον που βόσκει. Το σύνηθες μήκος της είναι 50 εκατοστά, αλλά μπορεί να φτάσει και το ένα μέτρο.Συνήθως την συναντάμε σε βάθος από 8ως 22 οργιές, αλλά μπορεί να φτάσει και τα 200 μέτρα. Ζει σε καθαρά νερά, σε πετρώδεις βυθούς. Ψαρεύεται με παραγάδι χοντρό πατωτό και με τη χρήση ζωντανού δολώματος αφού είναι αρπακτικό όπως καλαμάρι , ζαργάνα , αφρόψαρα καλογίτσες ή με χρήση γαρίδας , καλαμάρι , χταπόδι . Ακόμα με τη χρήση συρτής. Στη Σαμοθράκη συναγρίδες υπάρχουν στα εξής μέρη: Σκάλα , Μικρό βουνί,Μακρύ Γιαλό, Βάτο Βουρλιά , Φανάρια Άγκιστρο, Λιμνίδι. Είναι ψάρι πρώτης κατηγορίας και τρώγεται πλακί, ψητό , σούπα, βραστό και φιλέτο.
Αναφέρεται πως η συναγρίδα κυνηγάει μετα μανίας τη σμέρνα και της κόβει την ουρά. Η συναγρίδα τρώγεται με πολλούς τρόπους. Εδώ παραθέτουμε μια συνταγή πατροπαράδοτη Χρειαζόμαστε ένα ψάρι του κιλού 4 μεγαλες πατάτες 4 μέτρια ξερά κρεμμυδια 1/2 του κιλού πράσο 2 ντομάτες μέτριες αλλα ώριμες ένα ματσάκι μαϊντανό λίγα μυρωδικά όπως θυμάρι δάφνη αλάτι και πιπέρι χυμό φρέσκου λεμονιού και φυσικά ελαιόλαδο. Καθαρίζουμε το ψάρι και το αφήνουμε να στεγνώσει ανοίγουμε την κοιλιά του και του βαζουμε αλάτι πιπέρι και τα μυρωδικά και στο τέλος το περιχύνουμε λίγο χυμό λεμονιού ρίχνουμε ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού και το σκεπάζουμε. Το βάζουμε στο ψυγελιο για 1 ώρα. Σε ένα ταψί ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και τις πατάτες αφου τις πλύνουμε καλά και τις κόψουμε σε ροδέλες πάνω στις πατάτες βαζουμε τα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες και τα πράσα. Κοβουμε τις ντομάτες και τις βαζουμε στο ταψί μαζι με μαϊντανό , καρότα και 2 σκελίδες σκόρδο Προθερμαίνουμε τον φούρνο σε 180 βαθμούς βάζουμε το ψάρι με το ζουμι του και το αφήνουμε να ψηθει περίπου για μια ώρα
- Πληροφοριακά Στοιχεία
-
Γονική Κατηγορία: ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ
-
Κατηγορία: ΤΑ ΠΕΤΡΟΨΑΡΑ
-
Δημοσιεύθηκε : Δευτέρα, 13 Απρίλιος 2015 13:35
-
Γράφτηκε από τον/την Super User
-
Εμφανίσεις: 4141
Η Λαπίνα
Η Λαπίνα που σε άλλα μέρη λέγεται και χειλού ή χειλούτα είναι ένα ψάρι με πολύ ζωντανά χρώματα στα οποία κυριαρχεί το πράσινο και ασημί χρώμα στα συμπιεσμένα πλευρά. Μορφή και χρώμα, το δείχνουν αμέσως πως είναι ένα ψάρι βράχων και το σχήμα του στόματος, που είναι μικρό και στολισμένο με πολύ μικρά δόντια. φανερώνει ποιες είναι οι συνήθειες του, σχετικά με τη διατροφή. Πιάνεται με επιτυχία με τους σωλήνες, τα σκουλήκια της θάλασσας και τις μικρές γαρίδες. Δεν τσιμπάει και εύκολα σα δολώματα. Έχει ένα στόμα αρκετά ανθεκτικο και πρέπει να την καρφώσουμε απότομα και να την ανεβάσουμε γρήγορα. Στη Σαμοθράκη έχει πολλές στα εξής μέρης: Μαύρα Βράχια Άσπρα Βράχια Λιβάδι Λάμπη Αρχαγγέλοι Μακρυλιές Λάκωμα Κοιτάδα Παχιά Άμμο Βουρλιά Κήποι Λαγκαδιώτη Άγκιστρο Σκεπαστό Φονιά Πλατειά Αλεβάντσα, Κατσαμπά και φυσικά στο λιμάνι.Τρώγεται κυρίως τηγανητή και σούπα.
Δεν υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ψάρεμα της λαπίνας. Πιάνεται σε καρτέρια και σε άλλα δίχτυα και την μοιράζουν οι ψαράδες αφού δε έχει εμπορική αξία. Όμως στη κακαβιά θεωρείται καρύκευμα .
Τις λαπίνες ,όπως είπαμε, τις πιανουμε κυρίως με καρτέρια (βλεπει καρτέρι) και με γουπόδιχτα. Με πετονιά απέξω δε πιάνουμε συχνά κυρίως γιατί αντιπαθεί τα δολώματα και έχει πολύ μαλακό χείλος. Είναι όμως ένας εύκολος στόχος για ψαροντουφεκάδες αφού μπαινει στο θαλάμι της και κάθεται ακίνητη με την ελπίδα να ξεφύγει .Στη Σαμοθράκη ονομαστές είναι οι λαπίνες της Πλατειάς. Πολύ την μπερδεύουν με τους παντελήδες Συνταγή για λαπίνες μελίπαστες: Χρειαζόμαστε δυο λαπίνες αρκετά μεγάλες αλάτι πιπέρι 2 μέτρια λεμόνια και ελαιόλαδο Προαιρετικά σκόρδο και μυρωδικά Φιλετάρουμε τις λαπίνες και τις κόβουμε σε μικρές μπουκίτσες Τοποθετούμε τα κομμάτια σε ένα μπολ και προσθέτουμε το χυμό των λεμονιών με λίγο αλάτι.Αφήνουμε το ψάρι να ψηθεί για περίπου 8 ώρες στο μείγμα Σερβίρουμε το σούσι λαπίνας με λίγο πιπέρι και ελαιόλαδο
- Πληροφοριακά Στοιχεία
-
Γονική Κατηγορία: ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ
-
Κατηγορία: ΤΑ ΠΕΤΡΟΨΑΡΑ
-
Δημοσιεύθηκε : Δευτέρα, 13 Απρίλιος 2015 09:46
-
Γράφτηκε από τον/την Super User
-
Εμφανίσεις: 2357
ΣΚΑΘΑΡΙ
Το σκαθάρι ή ο σκάθαρος όπως λέγεται στην τοπική διάλεκτο είναι ένα πολύ όμορφο ψάρι . Ειδικά δε της Σαμοθράκης που ξεχωρίζει απο τον χρωματισμό του και την συμπεριφορά του. Πρόκειται για ένα πετρόψαρο που ζει σε βάθος ως 45 οργιές Τα σκαθάρια των ρηχών είναι χρώματος ασημί αλλά τα πελαγίσια είναι σκουρόχρωμα και πανέμορφα ψάρια. Ψαρεύεται με καθετή παραγάδι ψιλό πατωτό διχτυα και τράτα Στην καθετή είναι πολύ μαχητικό και τραβάει λες και είναι ψάρι τεράστιο Στη Σαμοθράκη σκαθάρια υπάρχουν στα εξής μέρη: Στα Μαύρα Βράχια στον Άγιο Ανδρέα ανοιχτά στη Σκάλα, Μικρό Βουνί, Μακρυλιές , Κοιτάδα, Μακρύ Γιαλό, Βάτο, Κήποι, Κατσιβέλα, Φανάρια , Άγκιστρο, Λουτρά, Κατσαμπά , Λιμνίδι και ανοιχτά της Καμαριώτισσας στις 25 οργιές. Πολλές φορές μπαίνουν και στο λιμάνι. Είναι αρπακτικά ψάρια και τρώνε τα πάντα.Τα σκαθάρια είναι ερμαφρόδιτα, περνούν από στάδιο θηλυκό, σε αρσενικό. Την εποχή που ζευγαρώνουν διαφέρουν πολύ. Τ’ αρσενικά έχουν πολύ ψηλή ράχη και σώμα πολύ στρογγυλό, το μέτωπο απ’ το πλάι φαίνεται σα βαθουλωμένο, το βασικό χρώμα τους ζωηρεύει και μια ταινία γαλαζοπράσινη λάμπει ανάμεσα στα μάτια τους. Τα πτερύγια έχουν επίσης χρώμα γαλάζιο ή απαλό μενεξεδί, η ουρά καταλήγει σε μαύρη, κάθετη ταινία. Οι νεαρές θηλυκές έχουν ράχη γκρίζα προς το ασημί και καστανόγκριζες σειρές στα πλευρά. Όταν κινδυνεύουν αλλάζει ο χρωματισμός τους, σβήνουν ή παρουσιάζουν περισσότερες κάθετες, πλατειές γραμμές.
Στην καθετή θεωρείται μεγάλη επιτυχια να πιαστεί σκάθαρος. Πολλές φορές πιάνεται και σε σάκους του γρι-γρι ειδικά αν έχουν αναψει τα ρομπότ πάνω η δίπλα σε ξέρα.Επίσης όταν η τράτα περναει ξυστά τα βράχια μπορεί να πιάσει μερικούς. Η διατροφική του αξία είναι πολύ μεγάλη Τρώγεται τηγανητός, ψητός βραστός σουπα και αν είναι πάνω απο κιλό γίνεται και πλακί Το πιο εκλεκτό μέρος του ψαριού είναι το κεφάλι του Συνταγή για σκαθαρι στο φούρνο: Παίρνω έναψάρι 500-600 γραμμάρια Αν είναι πιο μεγάλο ακόμα πιο καλά Το καθαρίζουμε το ψάρια πολύ καλά από τα λέπια του και τα εντόσθιά του και το πλένουμε πολύ καλά. Το ξεπλένουμε με χυμό λεμονιού Απλώνω ελειόλαδο στο ταψί ρίχνω ρίγανη καια 1-2 φύλα δάφνης ή δεντρολίβανο βάζω το ψάρι και ρίχνω αλάτι και πιπέρι ρίγανη και προαιρετικά 1-2 σκελίδες σκόρδο Κόβω 3-4 μέτριες πατάτες σε φέτες και τις βάζω δίπλα και πάνω από το ψάρι. μπορώ αν θέλω να βάλω μία στρώση πατάτες και κάτω από το ψάρι. Ψήνω σε 180-200 βαθμούς και ελέγχω αν έχει ψηθεί τρυπώντας με πηρουνάκι. Μολις το βγάλω του ρίχω χυμό λεμονιού ή λαδολέμονο και το σερβίρω με άγρια χόρτα
- Πληροφοριακά Στοιχεία
-
Γονική Κατηγορία: ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ
-
Κατηγορία: ΤΑ ΠΕΤΡΟΨΑΡΑ
-
Δημοσιεύθηκε : Σάββατο, 11 Απρίλιος 2015 14:07
-
Γράφτηκε από τον/την Super User
-
Εμφανίσεις: 2406
Ο Ροφός
Ο Ροφός ανήκει στα περκοειδή Λέγεται και "ορφός" και κατά την αρχαιότητα "Ορφώ" και μοιάζει πολύ με την Στήρα. Είναι πετρόψαρο και συχνάζει σε βραχώδεις βυθούς και σε βάθη από 5-300 μέτρα Είναι μεγάλο ψάρι, το βάρος του μπορεί να φτάσει και τα 60 κιλά, (στις ελληνικές θάλασσες μέχρι 25 κιλά βάρος και 1,5 μέτρο μήκος), ενώ η διάρκεια ζωής του μπορεί να φτάσει και τα 50 χρόνια. Το χρώμα του είναι σκούρο καφέ προς το μαύρο (ανάλογα την μορφολογία του βυθού που ζει) με κίτρινες κηλίδες σαν νέφη, γι΄ αυτό το λόγο ονομάζεται και "επινέφελος", δηλαδή νεφοσκεπής. Ο Ροφός της Σαμοθράκης είναι νοστιμότατος σαν σούπα βραστός πλακί και φιλέτο Ψαρεύεται με παραγάδι αν και όταν πιαστεί μπαίνει στο θαλάμι του και δύσκολα βγαίνει απο εκεί γιατί σφηνώνει μέσα στο θαλάμι του. Αν το ψάρι θαλαμώσει δύσκολα θα βγει απο εκεί και δεν οφελεί να τραβάμε την πετονιά γιατί θα κοπεί και θα μείνει μέσα . Υπάρχουν δυο τρόποι να τον εκθαλαμώσουμε: Ο ένας είναι να του δώσουμε λάσκα και να περιμένουμε να κινηθεί από μόνος του αλλά αυτό θα μας πάρει πολύ ώρα και και κόπο. Ό άλλος είναι να δέσουμε πλωτήρα (σαμαντούρα) 3 μέτρα κάτω απο τη θάλασσα στη πετονιά οποίος θα βγάλει το ψάρι έξω μόλις αποφασίσει να πάρει αναπνοή. Βέβαια αν είναι ρηχά μπορούμε και με μιά βουτιά να τον τραβήξουμε αλλά αυτό σημαίνει το πολύ 10-15μέτρα βάθος Αναφέρεται σε μαρτυρία πως σε πεταχτάρι στο Μικρό Βουνί (Μκοοό Βνί) πιάστηκε ροφός 12 κιλά που αντί να τραβήξει την πετονιά μέσα αντίθετα έδωσε σάλτο και βρέθηκε στα ρηχά όπου και έβγαλε φούσκα και ψόφησε ενώ μπορούσε να κόψει την πετονιά και να φύγει με το δόλωμα. Σαν δόλωμα είχε μια γούπα μέτρια αγκίστρι 7άρι και πετονιά 80άρα
Όταν τον ανεβάσουμε στη βάρκα ποτέ τον τον πιάνουμε απο τα βράγχια γιατί υπάρχει περίπτωση να μας κόψει το χέρι. Τον πιάνουμε απο τα μάτια και είμαστε ασφαλείς.Αν και είναι ψάρι που ζει σε βαθειά νερά είναι ιδιαίτερα φιλικό με τον άνθρωπο και αυτό του στοιχίζει τη ζωή αφού δεν αποφεύγει τους ψαροντουφεκάδες. Στη Σαμοθράκη ροφούς έχει στα εξής μέρη: Σκάλα, Μικρό Βουνί, Κοιτάδα, Μακρύ Γυαλό, Βάτο ,Κατσιβέλα, Άγκιστρο, Φονιά , Λουτρά, Κατσαμπά και ανοιτα στη Καμαριώτισσα στις 22 οργιές. Συνηθίζει να πηγαίνει στα ναυάγια και να φτιάχνει τη φωλιά του. Το στόμα του είναι τεράστιο και καταβροχθίζει με τη μία τα μικρά ψάρια. Είναι τοπικό ψάρι και δεν μεταναστεύει. Βγαίνει καμιά φορά και στα ρηχά για να κυνηγήσει ειδικά τα χταπόδια.Συνταγή για ροφό: Χρειαζόμαστε περίπου ένα κιλό φιλεταρισμένο ροφό Βάζουμε τις φέτες πατάτας σε ένα μακρόστενο ταψί, να το καλύψουν. Από πάνω στρώνουμε τις φέτες κρεμμύδια Τοποθετούμε από πάνω τα φιλέτα ψαριού και καλύπτουμε το φαγητό με φέτες ντομάτας. Πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο και προσθέτουμε ψιλοκομμένο το μαϊντανό και το σέλινο Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο κα το νερό Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 180οC στις αντιστάσεις, για 30΄ Ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15΄ επιπλέον, μέχρι να μελώσουν οι πατάτες και το φαγητό να μείνει με ελάχιστη σάλτσα. Επίσης μια συνταγή ειναι για σούπα κλασσική όπου έχουμε ροφό έως 1 κιλό 4 πατάτες μέτριες 1 κρεμμύδι μεγάλο 3-4 καρότα αλάτι πιπέρι σέλινο με την ρίζα του και τα φύλλα του και προαιρετικά 1 φύλλο δάφνης και χυμό από ένα μεγάλο λεμόνι. Καθαρίζουμε καλά το ψάρι και κυρίως την κοιλιά του. Βαζουμε τα λαχανικά να βράσουν σε ανοικτή κατσαρόλα για 10-12 λεπτά Ρίχνουμε το ψάρι και ο σκεπάζουμε με τα φύλλα απο σέλινο και μόλις οι πατάτες μαλακώσουν ρίχνουμε τον χυμό. Αν θέλουμς ρίχνουμε και 1 κ.σ ελειόλαδο. Μόλις βράσουν τα κατεβάζουμε και σερβίρουμε πριν κρυώσουν Μερικοί την αβγοκόβουν αλλά προσωπικά πιστεύω πως δεν χρειάζεται. Εκείνο που ίσως χρειαστεί είναι χυμός απο φρέσκο λεμόνι επιπλέον στο πιάτο ή ακόμα και πιπεράκι φρεσκοτριμμένο πάλι στο πιάτο. Μπορούμε προαιρετικά στα λαχανικά να βάλουμε και λίγο μαϊντανό