- Πληροφοριακά Στοιχεία
-
Γονική Κατηγορία: ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ
-
Κατηγορία: ΤΑ ΑΦΡΟΨΑΡΑ
-
Δημοσιεύθηκε : Δευτέρα, 13 Απρίλιος 2015 19:50
-
Γράφτηκε από τον/την Super User
-
Εμφανίσεις: 353
Ο τόνος
Ο τόνος είναι γνωστά ωκέανια ψάρια της οικογένειας τωνΣκομβριδών, κυρίως του γένους Θύννος. Έχουν σώμα υδροδυναμικό και συμπαγές και μπορούν να φτάσουν σε μεγάλες ταχύτητες, μέχρι και 40 μίλια την ώρα. Το κρέας του τόνου είναι κόκκινο, σε αντίθεση με άλλα ψάρια που έχουν λευκό κρέας. Κάποια από τα μεγαλύτερα είδη τόνου έχουν χαρακτηριστικά θερμόαιμων οργανισμών, καθώς μπορούν να αυξήσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους σε μεγαλύτερη τιμή από το νερό που τους περιβάλλει και με αυτό το τρόπο μπορούν να ζήσουν σε ψυχρές θάλασσεςΤα ψάρια αυτά αλιεύονται σε όλες τις θάλασσες του κόσμου, με αποτέλεσμα αρκετά είδη να βρίσκονται στο χείλος της εξαφάνισης από την υπεραλίευση και την παράνομη αλιεία Στη Σαμοθράκη η αλιεία τους γίνεται συνήθως με γρι-γρι. αλλά και με πετονιά αλλά στην άκρη έχει συρματόσχοινο για να αντεχει επειδη το ψάρι είναι πολύ δυνατό και μαχητικό
Στη Σαμοθράκη ψαρεύεται και με πετονιά απο βάρκα αλλά χρειάζεται πολύ δυνατή πετονιά και στην άκρη "ντίζα". Όταν πιαστεί το αφήνουμε πρώτα να κουραστεί Δένουμε τη πετονιά πάνω στη βάρκα και το αφήνουμε να μας πάει βόλτα.. Ετσι κουράζεται και το ανεβάζουμε
- Πληροφοριακά Στοιχεία
-
Γονική Κατηγορία: ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ
-
Κατηγορία: ΤΑ ΑΦΡΟΨΑΡΑ
-
Δημοσιεύθηκε : Δευτέρα, 13 Απρίλιος 2015 19:36
-
Γράφτηκε από τον/την Super User
-
Εμφανίσεις: 787
Ο Κολιός
Έχει ημικυκλικό σχήμα, διχαλωτή ουρά, γαλαζοπράσινη ράχη με μαύρες ρίγες και άσπρη κοιλιά. Επίσης, έχει πολύ σκούρα γαλάζια μάτια.Τρέφεται κυρίως με γαύρους, σαρδέλες, αλλά και ασπόνδυλα. Τον Αύγουστο κολυμπάει σε μικρότερα βάθη για να βρει ευκολότερα τροφή.Τα βάθη όπου ζει ο κολιός φτάνουν τα 250 με 300 μέτρα. Ψαρεύεται με τσαπαρί με διχτυα αλλα κυρίως με γρι-γρι ημέρας και νύχτας. Μοιάζει αρκετά με το σκουμπρί. Τρώγεται ψητός , τηγανητός , πλακί , και παστός. Στη Σαμοθράκη ο κολιός είναι ένα ιδιαίτερο ψάρι των φτωχών
Τηγανητός και μάλιστα ζεστός μαζί με ντοματοσαλάτα ή σκέτη ντομάτα πλυμένη στη θάλασσα αποτελεί νόστιμη λιχουδιά. Εχει μπόλικο ψαχνό και τα κόκαλά του βγαίνουν σχετικά εύκολα.Παραθέτουμε μια συνταγή νησιώτικη για κολιούς:Χρειαζόμαστε 1 κιλό κολιούς 1 πιπεριά πράσινη 2 μέτρια κρεμμύδια ξερά 4 ώριμες μέτριες ντομάτες ρίγανη αλάτι και πιπέρι και δάφνη χυμο απο ένα λεμόνι και ελαιόλαδο . Καθαρίζουμε τα ψάρια και τους ρίχνουμε αλάτι πιπέρι και ρίγανη και τα αφήνουμε στο ψυγείο. Κόβουμε τις ντομάτες σε ροδέλες Σοτάρουμε τα κρεμμύδια μεχρι να πάρουν χρώμα και ρίχνουμε τις μισές ντομάτες και την πιπεριά και τα αφήνουμε για 6 λεπτά. Σε ενα ταψάκι βαζουμε τα ψάρια αφου τους γεμίσουμε την κοιλιά τους με το μίγμα Σκεπάζουμε τα ψάρια με τις άλλες ντομάτες και ρίχνουμε μέσα και το μίγμα που περίσσεψε.Ρίχνουμε τον χυμο λεμονιού και τα ψήνουμε περίπου για 40 λεπτά
- Πληροφοριακά Στοιχεία
-
Γονική Κατηγορία: ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ
-
Κατηγορία: ΤΑ ΑΦΡΟΨΑΡΑ
-
Δημοσιεύθηκε : Δευτέρα, 13 Απρίλιος 2015 19:11
-
Γράφτηκε από τον/την Super User
-
Εμφανίσεις: 2528
Η παλαμίδα
Η παλαμίδα είναι πελαγικό είδος ψαριού το οποίο ανήκει στην οικογένεια των Σκομβριδων και ζει στην Μεσόγειο και τον Ατλαντικό ωκεανό. Είναι πολύ νόστιμο και περιζήτητο ψάρι αρκεί να είναι φρέσκο.Έχει υδροδυναμικό και ατρακτοειδές σώμα. Το πτερύγιο στην ράχη της είναι συνήθως σκουρόχρωμο, ενώ τα υπόλοιπα πτερύγια ασημί. Η κοιλιά της είναι ασημί, η ράχη και οι πίσω πλευρές έχουν μεταλλικό μπλε χρώμα. Στη ράχη της φέρει πλάγιες γραμμές, οι οποίες έχουν μεγαλύτερη γωνία απ' ότι τα άλλα είδη του γένους. Το μήκος της φτάνει περίπου τα 90 εκατοστά και το μέγιστο βάρος της είναι 11 κιλά. Συνήθως έχει μήκος 50 εκατοστά.Οι ενήλικες παλαμίδες είναι πελαγικά ψάρια που σχηματίζουν κοπάδια. Τρέφονται με σαρδέλες και άλλα μικρότερα ψάρια. Ψαρεύεται με συρτή , τσαπαρί και δίχτυα.Παστό γίνεται η περίφημη λακέρδα. Στη Σαμοθράκη οι παλαμίδες κατέχουν εξέχουσα θέση λόγω της νοστιμιάς τους.
Λέγεται πως όταν πέσει σε δίχτυα και δεν μπορεί να περάσει ορμάει και τα χτυπάει για να τα κόψει με αποτέλεσμα να σκάει και να τη βρίσκουν κάτω στον πυθμένα οι ψαράδες και ακόμα πως δεν τις πειράζει ο δυναμίτης. Το σίγουρο όμως είναι πως το ψάρι δεν πρέπει να το αφήνουμε να μπαγιατέψει, Όσο νόστιμο είναι φρέσκο τόσο επικίνδυνο είναι αν είναι μπαγιάτικο. Συνταγή για παλαμίδες στα γρήγορα: Κόβουμε σε φέτες την παλαμιδα μας και την πλένουμε καλά κατόπιν την βάζουμε σε χλιαρό νερό για 8 λεπτα και τη αποσύρουμε ακολούθως τη βάζουμε σε κρύο νερό για 7 λεπτά τις αφήνουμε να στεγνώσουν και αφού τις αλατοπιπερώσουμε τις αλευρώνουμε . Βάζουμε ελαιόλαδο στο τηγάνι και το ζεσταινουμε σε χαμηλή φωτιά. Βάζουμε μέσα τις φέτες και τις αφήνουμε 3-4 λεπτά απο κάθε πλευρά αν ειναι απο φρέσκο ψάρι. Το μπαγιάτικο καλό είναι να το αποφεύγουμε
- Πληροφοριακά Στοιχεία
-
Γονική Κατηγορία: ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ
-
Κατηγορία: ΤΑ ΑΦΡΟΨΑΡΑ
-
Δημοσιεύθηκε : Δευτέρα, 13 Απρίλιος 2015 13:47
-
Γράφτηκε από τον/την Super User
-
Εμφανίσεις: 8108
Η Φρίσσα
Η φρίσσα είναι ένα όμορφο αφρόψαρο που μοιάζει με σαρδέλα αλλά πολύ μεγαλύτερη. Ζει σε μεγάλα κοπάδια που αριθμούν πολλές χιλιάδες άτομα. Δεν είναι ιδιαίτερα αγαπητή σαν διατροφική αξία αλλά κια οι ψαράδες δεν την συμπαθούν γιατί δεν έχει μεγάλη εμπορική αξία. Τώγεται τηγανητή και φρέσκια.. Αν είναι μπαγιάτικη δν έχει μεγάλη διατροφική αξία.Στη Σαμοθράκη ζουν μεγάλα κοπάδια κυρίως στον Αγιο Ανδρέα στους Καρυώτες στον Φονιά στα Φανάρια στο Βάτο στηνΠαχιά Άμμο στο Λιβάδι καιστη Σκάλα
Πολλοί την μπερδεύουν με την σαρδέλα. Μάλιστα και κάποιοι επιτήδειοι πλανόδιοι ιχθυοπώλες την διαφημίζουν σαν "σαρδελάρα" και έτσι ξεγελάνε τους ανίδεους πελάτες. Όταν είναι φρέσκια τρώγεται ευχάριστα. Σαν δόλωμα δεν τη προτιμούν ούτε τα ψάρια. Φυσικά και οι ψαράδες δεν την πολυσυμπαθούν. Μερικές φορές μάλιστα που βλέπουν μεγάλα κοπάδια ψαριών και τις καλάρουνε μετά βρίζουν την ατυχία τους γιατί τα ψάρια μπαίνουν μέσα στα μάτια στα δίχτυα και δεν μπορούν ούτε το δίχτυ να πάρουν πάνω εξαιτίας του βάρους του. Ασε δε την ταλαιπωρία να το καθαρίσουν. Το καλό στην όλη υπόθεση είναι πως όπου πετάξουν την ψαριά το μέρος μαλαγρώνεται και μαζέυονται διάφορα ψάρια όπως λαβράκια κέφαλοι και άλλα και τουλάχιστον πιάνουν κάτι για τον κόπο τους