- Πληροφοριακά Στοιχεία
-
Γονική Κατηγορία: ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ
-
Κατηγορία: ΤΑ ΑΦΡΟΨΑΡΑ
-
Δημοσιεύθηκε : Δευτέρα, 13 Απρίλιος 2015 11:13
-
Γράφτηκε από τον/την Super User
-
Εμφανίσεις: 1830
Η Γόπα
Η γόπα είναι μικρό ψάρι μήκους 20 – 35 εκατοστών και συγγενεύει με τη σάλπα, τον σπάρο και τον σαργό. Οι γόπες ζουν κοπαδιαστά σε βραχώδεις ακτές και σε φυκιάδες, είναι δε άφθονες στις ελληνικές θάλασσες. Το κρέας τους είναι εύγευστο έχει όμως μια βαριά μυρουδιά. Το μήκος της μπορεί να φθάσει τα 35 εκατοστά. Το χρώμα της είναι γκριζογάλαζο στη ράχη, λίγο πιο ανοικτό ασημί στα πλευρά και στην κοιλιά και γυαλιστερό. Πίσω από τα μάτια αρχίζουν 4 κίτρινες γραμμές που καταλήγουν στη ρίζα της ουράςκαι έχει πλευρική γραμμή σκούρα καφέ. Το κεφάλι της γόπας έχει μήκος περίπου το 1/4 του συνολικού μήκους του ψαριού. Έχει μάτια σχετικά μεγάλα στο μισό ύψος του κεφαλιού και εξ αυτού ονομάστηκε "βόωψ".Το ρύγχος της στρογγυλεύει και στο στόμα της, που φέρει κλίση προς τα πάνω, έχει στην πάνω σιαγόνα κοπτήρες ενώ στην κάτω κυνόδοντες, αν και θεωρείται φυτοφάγο. Ψαρεύεται με δίχτυα , τσαπαρί , καθετή και κυρίως με γρι-γρι. Στη Σαμοθράκη έχει πολλές περιοχές όπου ζουν όπως Σκάλα Λάμπη Μακρυλιές Βάτο Κατσιβέλα Άγκιστρο Σκεπαστό Πλατειά Κατσαμπά Λιμνίδι
Κατα κύριο λόγο τρώγεται τηγανητή και ψητή Το μυστικό στο ψήσιμο είναι να την αφήσουμε μετα λέπια Έτσι βράζει χωρίς να καίγεται και γίνεται πολύ νόστιμη. Καλό είναι να τρώγεται φρέσκια. Η μπαγιάτική γόπα αφενός δεν είναι νόστιμη και αφετέρου είναι και επισφαλής για την υγεά του ανθρώπου. Επίσης να φροντίσουμε να μην την έχει "κατσει η μύγια" γιατί αφήνει τα αβγά της μέσα στη σάρκα της και γίνεται πολύ επικίνδυνη για την υγεία του ανθρώπου Θέλει και προσοχή: τα σκαζογούπια , οι μικρές γόπες ,μοιάζουν πολύ τις μαρίδες και τις μπερδεύουμε. Η μαρίδα τρώγεται με τα κόκαλα όχι όμως και η γούπα. Έχει πολύ δυνατά κόκαλα και εύκολα μπορεί κανείς να πνιγεί. Οι γόπες μπορεί να γίνουν και παστές και είναι νόστιμες αλλά επειδή είναι λίγο πιο στεκάμενο ψάρι καλό ειναι ειδικά όταν είναι μελίπαστες να μη τις τρώμε σκετες αλλά να τις ψήνουμε για λίγο. Χρησιμοποιείται και σαν δόλωμα σε παραγάδια χοντρα Συνταγή για γόπες Χρειαζόμαστε 1 κιλό γόπες μέτριες αλάτι πιπέρι ελαιόλαδο χυμό απο φρέσκο λεμόνι και 4-5 σκελίδες σκόρδο καλά χτυπημένες. Καθαρίζουμε καλά τα ψάρια τα στρώνουμε σε ταψάκι ή πυρέψ και τα περιχύνουμε με το υλικά Τα βάζουμε σε φούρνο και τα ψήνουμε στουσ 200 βαθμούς μέχρι να πάρουν ρόδινο χρώμα. Τα σερβίρουμε με άγρια χόρτα
- Πληροφοριακά Στοιχεία
-
Γονική Κατηγορία: ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ
-
Κατηγορία: ΤΑ ΑΦΡΟΨΑΡΑ
-
Δημοσιεύθηκε : Δευτέρα, 06 Απρίλιος 2015 06:57
-
Γράφτηκε από τον/την Super User
-
Εμφανίσεις: 1134
Οι σαρδέλες
Οι σαρδέλες είναι είδος ψαριού πολύ διαδεδομένο. Τις τρώνε μετα μανίας τόσο οι άνθρωποι όσο και τα ψάρια. Δεν υπάρχει ψάρι να μπορεί να αντισταθεί στον πειρασμό όταν το δόλωμα είναι κομμάτια σαρδέλας ή ακόμα και ολόκληρη όπως στο πολυάγκιστρο.Ακόμα και τα φυτοφάγα ψάρια τσιμπάνε όταν έχουμε δόλωμα σαρδέλα. Η σαρδέλατης Σαμοθράκης όμως είναι πασίγνωστη για τα Ω λιπαρά της και τη νοστιμιά της. Είναι συνήθως πελαγίσια και τα λέπια της είναι λίγα και χρήσιμα στο ψήσιμο. Πιάνεται κυρίως με γρι-γρι τόσο της ημέρας όσο και της νύχτας. Τρώγεται όλο το χρόνο αλλά απο τον Μάιο ως και τον Οκτώβριο είναι πολύ πιο νόστιμη.
Οι σαρδέλες της Σαμοθράκης θεωρούνται οι νοστιμότερες του Αιγαίου.Είναι φθηνό και πολύ ωφέλιμο ψάρι όπως γράψαμε παραπάνω. Συνταγή για σαρδέλες ψητές: Πλύνουμε καλά το ψάρι και του βγάζουμε τα εντόσθια.Το αλατίζουμε και του ρίχνουμε ρίγανη Σαμοθράκης.Τα λέπια δεν τα αφαιρούμε. Το βάζουμε στα κάρβουνα. Τα λέπια προφυλάσσουν το ψάρι για να μη καεί. Μόλις καούν τα λέπια είναι έτοιμο. Συνολικα θέλει 5-6 λεπτά ψήσιμο και γύρισμα .Κατά μία άλλη εκδοχή τις ψήνουμε όπως είναι ακαθάριστες. Αυτό από τη μιά μας εξυπηρετεί αφού το ψάρι προστατεύεται από τα λέπια του για να μήν καεί και κρατάει και το αλάτι που το κάνει πιο νόστιμο από την άλλη όμως τα εντόσθια της σαρδέλας είναι πολύ πικρά σε αντίθεση με αυτά της μαρίδας.
- Πληροφοριακά Στοιχεία
-
Γονική Κατηγορία: ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ
-
Κατηγορία: ΤΟΠΙΚΑ ΨΑΡΙΑ
-
Δημοσιεύθηκε : Σάββατο, 30 Μάιος 2015 16:35
-
Γράφτηκε από τον/την Super User
-
Εμφανίσεις: 405
Όλα ξεκίνησαν πριν από 25 εκατομμύρια χρόνια! Ή κάπου εκεί γύρω. Τότε εμφανίστηκαν οι πρώτες φώκιες, στις βόρειες θάλασσες. Από κει ταξίδεψαν σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης και έφτιαξαν τα διαφορετικά είδη φώκιας που γνωρίζουμε σήμερα. Ανάμεσά τους και η φώκια της Μεσογείου, η διάσημη Μονάχους μονάχους!
Οι πρόγονοι της φώκιας ήταν στεριανοί και είχαν τέσσερα πόδια, τρίχωμα και ουρά! Η τροφή, όμως, στη στεριά φαίνεται πως δεν ήταν αρκετή. Έτσι, τα πρωτόγονα εκείνα ζώα, που θύμιζαν κάτι από αρκούδα (;), σκύλο (;) ή ασβό (;), στράφηκαν στο νερό. Στην αρχή ψάρευαν άτσαλα στα ρηχά. Με τον καιρό, όμως, εξελίχθηκαν σε εξαίρετους κολυμβητές. Τα πόδια τους μετατράπηκαν σε πτερύγια και οι βουτιές τους φτάνουν πολλά μέτρα βάθος. Μια Μεσογειακή φώκια βουτάει πάνω από 150 μέτρα!
Το λατινικό όνομα της Μεσογειακής φώκιας Μονάχους μονάχους -γράφεται Monachus monachus- προέρχεται από τη λέξη «μοναχός», δηλαδή καλόγερος, γιατί οι δίπλες στο λαιμό της θυμίζουν τις πτυχές από τα ράσα των μοναχών. Είναι, βλέπετε, παχουλό ζώο. Μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει τα 250-300 κιλά βάρος. Και τα 3 μέτρα μήκος. Σωστή νταρντάνα!Οι θηλυκές Μεσογειακές φώκιες γεννούν ένα μικρό κάθε χρόνο. Τα μωρά γεννιούνται μαύρα με ένα λευκό σημάδι στην κοιλιά αλλά μετά από δυο μήνες αλλάζουν χρώμα και γίνονται γκρι ή μπεζ, σαν τις ενήλικες φώκιες.
Οι λόγοι που η Μεσογειακή φώκια απειλείται με εξαφάνιση είναι πολλοί. Η υπεραλιεία και η παράνομη αλιεία είναι δύο από αυτούς. Τα μεγάλα ψαροκάικα και οι δυναμίτες θανατώνουν πολλούς θαλάσσιους οργανισμούς και καταστρέφουν τα αυγά τους με αποτέλεσμα η τροφή της να λιγοστεύει. Επίσης, την καταδιώκουν γιατί προκαλεί ζημιές στα δίχτυα και τα παραγάδια των ψαράδων, στην προσπάθειά της να βρει τροφή. Άλλες φώκιες πάλι παγιδεύονται στα δίχτυα κάτω από το νερό και πνίγονται. Αυτά έχουν όσοι αναπνέουν με πνεύμονες! Ευτυχώς υπάρχουν και πολλοί ευσυνείδητοι ψαράδες που ξέρουν ότι το θαλάσσιο περιβάλλον πρέπει να προστατευθεί από όλους μας.Μεγάλο πρόβλημα είναι και η καταστροφή των ακτών, που κτίζονται ή πλημμυρίζουν από τουρίστες. Έτσι, λιγοστεύουν συνεχώς τα μέρη που μπορεί να αναπαυθεί και να γεννήσει με ησυχία. Από την άλλη τα σκουπίδια και οι τοξικές ουσίες που ρυπαίνουν τη θάλασσα, παγιδεύουν ή σκοτώνουν την ίδια και τους οργανισμούς με τους οποίους τρέφεται.Πηγή:http://www.monachoulis.gr/displayITM1.asp?ITMID=14Στη Σαμοθράκη φώκες υπάρχουν στον Κατή στους Φούρνους στην Παχια Άμμο και γενικά στα μέρη που δεν ειναι προσπελάσιμα απο τους ανθρώπους. Είναι ιδιαίτερα φιλικές στους ανθρώπους απο τους οποίους εισπράτουν επίσης αγάπη αν και κάνουν ζημιές στα εργαλεία. Πολλες φορές ακολουθεί τα παραγάδια και τρώει τα πιασμένα ψάρια και καμιά φορά πιάνεται στα αγκίστρια Επειδή αναπνέει με πνεύμονες είναι πιθανό να πνιγεί αν μείνει πολύ χρόνο κάτω απο την θάλασσα. Υπάρχουν μαρτυρίες στο νησί που λένε πως φώκιες βγήκαν στην στεριά το βράδυ και παίζανε με τα πρόβατα χωρίς να τα κάνουν κακό και γενικά είναι πολύ παιχνιδιάρικα και ιδιαίτερα έξυπνα ζώα αλλά όταν κυνηγάνε για τροφή δεν ξέρουν πως κάνουν ζημιά στον άνθρωπο. Πολλές φορές η φώκια βγαίνει την νύχτα στην παραλία ειδικά εκεί που έχι σπήλαια όπως για παράδειγμα στους Φούρνους και "κλαίει" θυμίζοντας κλάμα μωρού παιδιού. Απο εδώ έχουν βγεί πολλοί θρυλοι και δοξασίες για διάφορους τόπους της Σαμοθράκης