- Πληροφοριακά Στοιχεία
-
Γονική Κατηγορία: ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ
-
Κατηγορία: ΤΟΠΙΚΑ ΨΑΡΙΑ
-
Δημοσιεύθηκε : Δευτέρα, 11 Μάιος 2015 16:44
-
Γράφτηκε από τον/την Super User
-
Εμφανίσεις: 5742
Η σμέρνα ( η σμύρνα όπως λέγεται στη Σαμοθρακίτικη διάλεκτο) είναι ψάρι του γένους Μύραινα (Muraena) , το οποίο κατατάσσεται στην κλάση Οστεϊχθύες και στην τάξη Εγχελυόμορφα ή Άποδα και στην οικογένεια Μυραινίδες Η επιστημονική της ονομασία είναι Μύραινα η Ελένη (Muraena helena) Μοιάζει πολύ με το φίδι και το χέλι γι’ αυτό και ανήκει στα Εγχελυόμορφα Το κρέας της είναι φαγώσιμο Το δάγκωμά της είναι επικίνδυνο, ακόμα και για τον άνθρωπο Ζει κοντά σε ακτές, μέσα σε κοιλότητες βράχων Από το δέρμα της εκκρίνει μία βλέννα , με αποτέλεσμα να είναι δυσδιάκριτα τα μικρά λέπια της Δεν έχει ζυγά πτερύγια όπως όλα τα εγχελυόμορφα (μουγγρί χέλι) Κινείται με κινήσεις όπως του φιδιού Έχει σχετικά μικρό κεφάλι με τεράστιο όμως στόμα Το σώμα της είναι καφέ με κηλίδες κίτρινου χρώματος Στο στόμα της έχει πολύ ισχυρά δόντια Δαγκώνει μόνο όταν βρίσκεται σε κίνδυνο Σπάνια επιτίθεται στους εχθρούς της Στη αρχαία Ρώμη διατηρούσαν σμέρνες σε δεξαμενές και εκεί έριχναν τους δούλους που έβρισκαν μαρτυρικό θάνατο απο τα ψάρια αφού του έτρωγαν ζωντανούς( Πηγή Βικιπαίδεια)
Το χταπόδι αποτελεί την αγαπημένη της τροφή και γιαυτό καλό είναι οι ψαροντουφεκάδες όταν χτυπάνε χταπόδια να μην τα κρεμάνε στη ζώνη τους γιατί μπορεί να δεχτούν επίθεση απο σμέρνα. Έχει πολύ κοφτερά δόντια κια δεν αργεί να κόψει το σημείο που έχει δαγκώσει.Θεαματική είναι η μάχη χταποδιού-σμέρνας όπου τα δυο ζωα γίνονται κουβάρι και όταν αποχωριστούν το χταπόδι είναι μικρότερο αφού εχει χάσει μέρος του απο το δάγκωμα της σμέρνας. Αλιεύεται κυρίως με παραγάδια χοντρά και όταν πιαστεί είναι μεγάλος μπελάς. Ή θα κόψει το παράμαλλο ή θα τυλιχτεί και θα το κάνει κουβάρι και άχρηστο. Αν ανέβει ζωντανή χρειάζεται προσοχή στο ξεψάρισμα . Πρώτα την χτυπάμε με τον κόπανο (βλέπε λέξη) και αφού ψοφήσει πάλι με προσοχή την ξεψαρίζουμε. Τρώγεται τηγανητή ψητή και βραστή αλλά ο καλλίτερος ουζομεζές είναι λίόκαφτη. Αφαιρούμε την ραχοκοκαλιά την πασπαλίζουμε με ΄ριγανη και αλάτι και την αφήνουμε στον ήλιο 10-12 μερες.Μετά ψήνεται στα κάρβουνα κα τρώγεται με βουλιμία.Είναι σαν σνακ και άρα μπορεί κάποιος να φάει άφοβα όχι όμως πολύ γιατί περιέχει πολλά λιπαρα . Στην Σαμοθράκη σμέρνες έχει: Στα Μαύρα Βράχια στην Σκάλα στο Λιβάδι στις Μακρυλιές στις Δάφνες στον Μακρύ Γιαλό στο Βάτο στην Βουρλια στην Κατσιβέλα στον Σκεπαστό στην Πλατειά στα Λουτρά στην Παλαιάπολη στον Κατσαμπά στο Λιμνίδι και στην Καμαριώτισσα ανοιχτά. Μερικές φορές εμφανίζονται και μέσα στο λιμάνι όπου τρώει τα ψάρια που πετάνε οι ψαράδες όταν ξεψαρίζουν. Έχει και τον προωπικό της οδοντογιατρό. Όταν χορτάσει ανοίγει το στόμα της και ένα είδος γαρίδας καθαρίζει τα δόντια της απο τα υπολείματα τροφών . Χρειάζεται πολύ προσοχή απο τους ψαροντουφεκάδες όταν βρεθούν κοντά σε σμερνα. Δεν επιτιθεται ποτέ σε ανθρώπους εκτος αν θεωρήσει πως κινδυνεύει ή αν τον θεωρήσει θηραμα Τότε ώς αρπακτικό που είναι ορμάει και με μια δαγκωνιά μπορεί να κοψει κομμάτι σάρκας Συνταγή για σμέρνα: 1 κιλό σμέρνα καθαρισμένη και γδαρμένη κομμένη σε φέτες 2 μέτρια κρεμμύδια και 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομένα μαϊντανός ελαιόλαδο αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κιλό ντομάτες ώριμες χωρίς σπόρια (προαιρετικά καυτερή πιπεριά) κρασί λευκό αλάτι και πιπέρι Αναμιγνύουμε αλεύρι αλάτι πιπέρι και μυρωδικά αλευρώνουμε το ψάρι και το τηγανίζουμε σε καυτό λάδι Μόλις ροδίσουν τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να στραγγίσουν και αφού κρυώσουν τελείως βγάζουμε τα κόκκαλα Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο βάζουμε τις ντομάτες και τα αφήνουμε 15-20 λεπτά. Βάζουμε το ψάρι και την πιπεριά και τα αφήνουμε άλλα 10 λεπτά. Ρίχνουμε το κρασί και το αφήνουμε 5-7 λεπτά. Το βγάζουμε και σερβίρουμε. Το συνοδεύουμε με άγρια χόρτα ή και ζυμαρικά Επειδή το ψάρι είναι αρκετά λιπαρό αποφεύγουμε το πολύ ελαιόλαδο και δεν χρησιμοποιούμε βούτυρο
- Πληροφοριακά Στοιχεία
-
Γονική Κατηγορία: ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ
-
Κατηγορία: ΤΟΠΙΚΑ ΨΑΡΙΑ
-
Δημοσιεύθηκε : Παρασκευή, 08 Μάιος 2015 12:32
-
Γράφτηκε από τον/την Super User
-
Εμφανίσεις: 19762
Το μουγκρί είναι για πολλούς το ψάρι που αποφεύγεται στο ψάρεμα, και ας έχει μεγάλη διατροφική αξία και είναι ένα ψάρι που μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους Είναι το βασικό συστατικό στην κακαβιά αφού είναι και καλή προσθήκη σε οποιαδήποτε ψαρόσουπα, καθώς και στην ιαπωνική κουζίνα, όπου οι τιμές στα πιάτα όπου χρησιμοποιείται το μουγκρί είναι αρκετά υψηλές Το δύσκολο είναι το καθάρισμά του, το οποίο γίνεται ως εξής: κόβουμε το κεφάλι και την ουρά από το σημείο του λοβού και πίσω, και αυτά τα πετάμε· στη συνέχεια, αφαιρούμε τα εντόσθια και το δέρμα. Αν το ψάρι είναι μεγάλο, από 7-8 κιλά και άνω, καλό είναι με ένα πολύ κοφτερό κουζινομάχαιρο να αφαιρέσουμε από το σώμα (χωρίς δέρμα) ένα εκατοστό περίπου από τη σάρκα, ούτως ώστε να αφαιρεθούν τα κόκκαλα που έχει κοντά στην επιφάνεια της σάρκας του. Πρέπει όμως και να το αρμέξουμε. Αυτό γίνεται ως εξής: Με τα χέρια ή με ξύλα σφίγγουμε το δέρμα και κάνουμε κίνηση απο το κεφάλι προς την ουρά ώστε και το αιμα να φυγει αλλά και τα κόκκαλα να διαλυθουν και να αποκοληθούν απο το σώμα.
Ψαρεύεται με παραγάδια αλλά και με πεταχτάρι . Είναι προτιμότερο να έχουμε συρμάτινο παράμαλλο επειδή δαγκώνει πολύ δυνατά.Το σύρμα πρέπει να έχει μήκος τουλάχιστον 80 εκατοστών, ώστε να έχει απόσταση από τη μάνα που θα χρησιμοποιήσουμε. Αφού δέσουμε το αγκίστρι στο συρμάτινο παράμαλλο, τότε δένουμε το παράμαλλο σε ένα καλό στριφτάρι μονο και δίπλα ακριβώς στο δέσιμο του παράμαλλου δένουμε με σύρμα πάλι το βαρίδι. Ο κόμπος μάνας με στριφτάρι πρέπει να είναι και αυτός καλός· η μάνα πρέπει να έχει περαστεί τουλάχιστον τρεις φορές στο στριφτάρι. Σαν δόλωμα έχουμε ψαροδόλι ή χταπόδι.Από τα ψαροδόλια προτιμότερο είναι η φρέσκια σαρδέλα.Όταν το βγάλουμε από το νερό επειδή έχει την συνήθεια να στριφογυρνάει προσέχουμε μην μας αρπάξει κανένα δάχτυλο. Είναι πολύ δύσκολονα το πιάσουμε με το χέρι επειδή γλυστράει. Γιαυτό πρώτα το χτυπάμε με τον κόπανο (βλεπε λέξη) και μετά το σφάζουμε. Εχω γνωρίσει ψαραδες όμως που είχαν μια καταπληκτική τεχνική. Πιάνανε το ψάρι απο το κεφάλι με το δεξί αλλά απο το κεφάλι προς το σώμα και με το αριστερό του κόβανε το σβέρκο με μια κίνηση. Στη Σαμοθράκη πολλά μουγκριά έχει: Μέσα στο λιμάνι που κρύβονται στις τρύπες των μπλόκ στον κάβο προς προς τον Άγιο Ανδρέα στην Σκάλα στο Λιβάδι όπου εκβάλει το ποταμάκι της Σκλαβούνας στις Μακρυλιές στην Κοιτάδα στον Καρκάνη στο Βατο στην Κατσιβέλλα στα Φανάρια στην Αγία Παρασκευή στον Φονιά στα Λουτρά στην Παλαιάπολη στα Αμπέλια. Τρώγεται και τηγανητό και ψητό και μερικοί το κάνουν και λιαστό ειδικά αν είναι πάνω απο 6-7 κιλά. Οι ερασιτέχνες ψαράδες θεωρούν γρουσουζιά να πιάσουν μουγκρί που άλλωστε είναι και μπελάς στο ξαγκίστρωμα . Πολλά μουγκριά πιάνονται όταν έχει ασέληνη βραδυά. Πολλά επίσης μουγκριά υπάρχουν και ζουν μέσα στις τρύπες κάτω από τα μπλόκ του λιμανιού Συνταγή για σούπα: Χρειαζόμαστε ένα μουγκρί γύρω στο 1 1/5 κιλά 2 μέτρια κρεμμύδια 5 πατάτες 2-3 καρότα σέλινο τόσο τη ρίζα όσο και τα φύλλα του αλάτι πιπέρι λίγο ελαιόλαδο και χυμό απο 2 μέτρια λεμόνια Κόβουμε το κεφάλι απο το ψάρι καθαρίζουμε τα εντόσθια και κόβουμε και την ουρά του. Το κρατάμε όρθιο και το "αρμέγουμε" δηλαδή τραβάμε με πολύ δύναμη κατά μήκος του σώματός του και πιέζουμε δυνατά 5-6 φορες και το κόβουμε σε ροδέλες βράζουμε τις πατάτες σε μεγάλα κομμάτια τα καρότα και το κρεμμύδι γύρω στα 10-12 λεπτά προσθέτουμε το ψάρια και την σελινόριζα και το σκεπάζουμε με τα φύλλα σέλινου Το ψάρι είναι λιπαρό και άρα δεν προσθέτουμε λάδι. Μόλις οι πατάτες γίνουν μαλακές προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και βράζουμε με ανοιχτό καπάκι της κατσαρόλας. Αυτή η σούπα μπορεί να γίνει και με άλλα ψάρια της ίδιας κατηγορίας. Αν θέλουμε να την κάνουμε πιο νόστιμη μπορούμε να προσθέσουμε 2-3 καραβίδες ή 1-2 γαρίδες
- Πληροφοριακά Στοιχεία
-
Γονική Κατηγορία: ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ
-
Κατηγορία: ΤΟΠΙΚΑ ΨΑΡΙΑ
-
Δημοσιεύθηκε : Παρασκευή, 08 Μάιος 2015 12:17
-
Γράφτηκε από τον/την Super User
-
Εμφανίσεις: 3743
Το ποντικόψαρο ή σαλούμπαρδος όπως λέγεται στην Σαμοθρακίτικη διάλεκτο είναι ψάρι του αλμυρού νερού. Ανήκει στην οικογένεια του Βακαλάου. Ζεί στις κρύες βαθιές θάλασσες του Ατλαντικού Ωκεανού καθώς και του Νότιου Αρκτικού Ωκεανού σε βάθος έως 500 μέτρα αλλά ζει και στη Μεσόγειο θάλασσα . Το σώμα του είναι μακρόστενο, σκούρο καφέ ή γκρίζο. Το κάτω σιαγόνι είναι πιο μακρύ απο το επάνω. Εχει ένα μικρό υπογένειο που είναι όργανο αφής και όσφρησης. Εχει βάρος έως 30 κιλά, συνήθως όμως είναι γύρω στα 5.
Στη Σαμοθράκη οι σαλούμπαρδοι ζουν σε διάφορα μέρη. Πιάνονται συνήθως σε καθετή και ψιλά παραγάδια πατωτά. Είναι τόσο τεμπέλικοι που όταν βρουν το δόλωμα το καταπίνουν και κάθονται ακίνητοι. Δεν δίνουν κανένα σήμα πως πιάστηκαν. Μόνο αν κατά λαθος τραβήξουμε την πετονιά ανεβαίνουν σχεδόν σαν ψόφιοι χωρίς κινήσεις. Το κρεάς τους ειναι χαμηλής διατροφικής αξίας. Τρώγεται όμως ψητό στα κάρβουνα με πολύ ρίγανη καθώς και τηγανητό φιλέτο. Μερικοί το βάζουν και σε κακαβιά αλλά δεν έχει κάτι ιδιαίτερο να δώσει. Οι περιοχές όπου ζουν και δραστηροποιούνται τα ποντικόψαρα είναι: Η Σκάλα το Λιβάδι το Μκοό Βνι η Λάμπη οι Μακρυλιές οι Δάφνες ο Βάτος ο Άγκιστρος ο Σκεπαστός ο Φονιάς η Πλατειά η Παλαιάπολη και το Λιμνίδι.
- Πληροφοριακά Στοιχεία
-
Γονική Κατηγορία: ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ
-
Κατηγορία: ΤΟΠΙΚΑ ΨΑΡΙΑ
-
Δημοσιεύθηκε : Παρασκευή, 01 Μάιος 2015 13:49
-
Γράφτηκε από τον/την Super User
-
Εμφανίσεις: 4312
Το καπόνι (Chelidonichthys obscurus - Χελιδωνιχθύς ο σκοτεινός) είναι ένα επίμηκες ψάρι με πλατύ και μεγάλο κεφάλι. Το μήκος του κυμαίνεται γύρω στα 20 cm με μέγιστο μήκος που φτάνει και τα 40 cm.To διαιτολόγιο του περιλαμβάνει τροφές όπως μικρά μαλάκι και οστρακόδερμα.Αναπαράγεται την περίοδο του καλοκαιριού και το συναντάμε συνήθως στον ανατολικό Ατλαντικό Ωκεανό από τη Αγγλία ως τη Μαδέρα και τα νότια της Αφρικής και φυσικά στη Μεσόγειο. Ζει σε βυθούς που έχουν μαλακούς πυθμένες τραγάνες και αμμώδης και σε βάθος γύρω στις 40 οργιές κατά μέσο όρο.Το ψάρι χρησιμοποιείται σε σούπα και κακαβιά κατ΄εξοχήν και έχει σπουδαια διατροφική αξία(πηγή Βικιπαιδεία)
Ψαρεύται κυρίως με δίχτυα όπως σκυλόδιχτα και φαγκρόδιχτα και φυσικά με τράτα. έχει χρώμα κόκκινο προς το πορτοκαλί. Στη Σαμοθράκη καπόνια έχει: Ανοιχτά της Καμαριώτισσας στος 25 οργιές, στο Λιβάδι στη Λάμπη στην Παχιά Άμμο στο Βάτο στον Κατή ανοιχταλ στον Άγιο Πέτρο στα Φανάρια στον Φονιά στην Παλαιάπολη και στο Λιμνίδι. Αναφέρονται και σαν χελιδονάδες καπονάδες κερατάδες κ.α Συντταγή για σούπα καπόνι: Πλένουμε και καθαρίζουμε καλά τα ψάρια απο λέπια και εντόσθια. Βάζουμε νερό στη κατσαρόλα μία κουταλιά αλάτι λίγο πιπέρι και τα ψάρια και τα βράζουμε γοα 12-15 λεπτά. Βγάζουμε τα ψάρια και σουρώνουμε τον ζωμό. Βάζουμε 4-5 πατάτες μικρές ολόκληρες αλλιώς τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια 1-2 κρεμμύδια μικρά 3-4 καρότα μπόλικο σέλινο τόσο φύλλα όσο και ρίζα ελαιόλαδο και αφού τα βράσουμε για 12 λεπτά προσθέτουμε ρύζι Καθαρίζουμε τα ψάρια και τα ρίχνουμε στη κατσαρόλα αφού πρωτα βεβαιωθούμε πως έχουν βράσει τα λαχανικά ρίχνουμε και χυμό λεμονιού και να θέλουμε και κορνφλάουρ ανακατεύουμε και τα βγάζουμε απο τη φωτιά. Φροντίζουμε να σερβίρουμε πάντα τη σούπα μας ζεστή