Η Τσέρουλα
- Πληροφοριακά Στοιχεία
- Γονική Κατηγορία: ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ
- Κατηγορία: ΤΟΠΙΚΑ ΨΑΡΙΑ
- Δημοσιεύθηκε : Τετάρτη, 15 Απρίλιος 2015 19:51
- Γράφτηκε από τον/την Super User
- Εμφανίσεις: 3871
ΤΣΕΡΟΥΛΑ
Είναι ένα ψάρι της οικογένειας των μαινιδών, . Μοιάζει πάρα πολύ με την μαρίδα και τηγανητή είναι πολύ νόστιμη αλλά δεν τρώγονται τα εντόσθιά της σαν της μαρίδας. Το σώμα της είναι μακρύ και λεπτό, ενώ το στόμα της είναι εκτεταμένο προς τα έξω και τα δόντια της μικρά. Το χρώμα του δέρματός της είναι ανοιχτό γκρίζο, με χρωματιστές γραμμές κατά μήκος, το οποίο σβήνει στην κοιλιά με ασημόλευκο. Γνώρισμα της τσέρουλας είναι η παραλληλόγραμμη βούλα κάτω από την έντονη πλευρική γραμμή και στο ύψος του ραχιαίου πτερυγίου. Το μήκος της φθάνει μέχρι και τα δέκα έως, το πολύ, δεκαπέντε εκατοστά. Είναι ένα παμφάγο μικρό ψαράκι που ότι κι αν δολώσουμε θα πιαστεί στα εργαλεία μας. Μερικές φορές μάλιστα είναι τόση η λαιμαργία της, που ορμά ακόμη και σε αγκίστρια χωρίς δόλωμα. Τη συναντάμε όλες τις εποχές, αλλά κυρίως το χειμώνα που πέφτει γιαλό στα ρηχά. Ψαρεύεται με δίχτυα με γρι-γρι και με πετονιά μονάγκιστρο. Δεν έχει ιδιαίτερη εμπορική αξία και μερικοί την μπερδεύουν με την μένουλα.
Στην Σαμοθράκη τσέρουλες έχει σχεδόν παντού, Κατα κύριο λόγο όμως έχει στην Σκαλα, στο Λιβάδι στο Λάκωμα, στον Μακρύ Γιαλό, στον Καρκάνη, στο Βάτο, στους Κήπους , στον Αγκιστρο, στον Σκεπαστό , στη Πλατειά , στο Κατσαμπά , στο Λιμνίδι και φυσικά μεσα στα Λιμάνια.Δεν υπάρχει ιδιαίτερος τρόπος ψαρέματος της τσέρουλας . Η τσέρουλα τηγανητή είναι πολύ νόστιμη αλλά χρειάζεται προσοχή επειδή έχει κόκαλα και σε αντίθεση με την μαρίδα που τρώγεται ολόκληρη η τσέρουλα πρέπει να καθαριστεί.Και φυσικά να είναι φρέσκια αλλιώς δεν είναι νοστιμη.Γίνεται και παστή αλλά δεν συγκρίνεται με την μέλενα.