- Πληροφοριακά Στοιχεία
-
Γονική Κατηγορία: ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ
-
Κατηγορία: ΤΟΠΙΚΑ ΨΑΡΙΑ
-
Δημοσιεύθηκε : Κυριακή, 12 Απρίλιος 2015 12:36
-
Γράφτηκε από τον/την Super User
-
Εμφανίσεις: 1986
Η Σάλπη ή Σάρπα όπως λέγεται στη τοπική διάλεκτο είναι ένα απο τα εκλεκτά ψάρια των φτωχών. Ζει σε μεγάλα κοπάδια που μπορεί να αριθμούν και εκατοντάδες μέλη και είναι κατα κύριο λόγο φυτοφάγα. Το προβατάκι της θάλασσας. Ψαρεύεται με δίχτυα , αφού σπάνια τσιμπάει σε δόλωμα. Όπως και οι κέφαλοι έτσι και η Σάλπη έχει την κακιά συνήθεια όταν βόσκει να γέρνει στα πλάγια οπότε γίνεται εύκολα αντιληπτή. Είναι πολύ νόστιμο ψάρι ειδικά αυτά της Σαμοθράκης.. Στο νησί σάλπες ζούν κυρίως : Στα Μαύρα Βράχια στην Λάμπη , στους Αρχαγγέλους, στην παχιά Άμμο στο Βάτο , στην Κατσιβέλα , στον Άγκιστρο , στη Πλατειά , στον Κατσαμπά και στο λιμάνι της Καμαριώτισσας.
Συνταγή για σάλπες ψητές:Χρειαζόμαστε 6-8 σάλπες περίπου 1 1/2 κιλά ελαιόλαδο ρίγανη μαϊντανό 2 σκελίδες σκόρδο αλάτι και πιπέρι . Καθαρίζουμε καλά τα ψάρια από τα λέπια τους και εσωτερικά απο τα εντόσθια και την μαύρη μεμβράνη και τα γεμίζουμε με μαϊντανό σκόρδο αλάτι πιπέρι και ρίγανη. Αν τα ψάρια είναι μεγάλα τα χαράσουμε σε δυο σημεία απο κάθε πλευρά Βάζουμε σε ένα ταψί σχάρα και τοποθετουμε πάνω τα ψάρια. Τα ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν απο καθε πλευρά. Μιά άλλη συνταγή είναι ψητές στα κάρβουνα. Χρησιμοποιούμε όλα τα παραπάνω υλικά. Η μονη διαφορά είναι πως δεν καθαρίζουμε τα λέπια αλλά τα αφήνουμε να προστατευουν το ψάρι για να μη καεί. Στο τέλος καίγονται τα λέπια και καθαρίζονται εύκολα Οι σάρπες μπορεί να γίνουν και μελίπαστες Χρειάζεται μπόλικο χοντρό αλάτι καθάρισμα του ψαριού απο τα εντόσθια και σπάσιμο του κεφαλιού . Φυσικά επείδη είναι αρκετά χοντρο το σώμα του δεν ψήνεται εύκολα στο αλάτι γιαυτό χρειάζεται και ψήσιμο στη φωτιά 2-3 λεπτά για κάθε πλευρά .Αλλιως τρώγεται σαν "σούσι"
- Πληροφοριακά Στοιχεία
-
Γονική Κατηγορία: ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ
-
Κατηγορία: ΤΟΠΙΚΑ ΨΑΡΙΑ
-
Δημοσιεύθηκε : Σάββατο, 11 Απρίλιος 2015 13:55
-
Γράφτηκε από τον/την Super User
-
Εμφανίσεις: 3245
Το Σαλάχι
Το σαλάχι ή σελάχι η κοινή ονομασία των είδων χονδριχθύων που ανήκουν στην υπέρταξη βατοειδή. Τα βατοειδή περιλαμβάνουν 500 είδη σε 13 οικογένειες. Είναι συγγενικά με τους καρχαρίες με μεγάλα θωρακικά πτερύγιά .Τα πτερύγια του σαλαχιού ενώνονται με το κεφάλι, ενώ το στόμα του βρίσκεται στο μέρος της κοιλιάς, έχει δε σχήμα εγκάρσιας τομής. Τα δόντια του είναι πριονωτά. Το δέρμα της ράχης είναι σκληρό μοιάζοντας με αυτό των καρχαριοειδών, είναι δε χρώματος γκρίζου, κιτρινωπού ή ελαιοπράσινου, φέρει δε σε ορισμένα είδη και κηλίδες.Η όσφρηση και η όραση εξαιρετικά αναπτυγμένες. Τα μάτια του βρίσκονται στη ράχη, ενώ σε ορισμένα είδη είναι τοποθετημένα πλευρικά στο κεφάλι, το οποίο καταλήγει σε ένα στρογγυλεμένο ρύγχος Η αφή του βρίσκεται σε όλη την επιφάνεια του σώματος Το άκρο του σώματός του καταλήγει σε μακριά ουρά που μοιάζει με μαστίγιο, η άκρη της οποίας σε αρκετά είδηέχει δηλητήριο και σε μερικά ηλεκτρισμό Ψαρεύεται με παραγάδι δίχτυα και τράτα.
Είναι εκλεκτός μεζές αλλά και κύριο φαγητό Τρώγεται τηγανητό και αχνιστό Ειδικά το τηγανητό είναι πολύ νόστιμο όταν πρόκειται για Βάτο Ρίνα Ρινόβατο Υπάρχει και το είδος "Κομπτζα" όπως λέγεται στη Σαμοθράκη επειδή έχει κόκαλα που θυμίζουν κουμπιά Είναι πεντανόστιμο τηγανητό Συνταγή για σαλάχι παίρνουμε 1 κιλό σαλάχι ( το ίδιο κάνουμε και σε γαλέο) και το κόβουμε σε μικρές φετες το πλένουμε πολύ καλά και του ριχνουμε λίγο αλάτι βάζουμε αλεύρι ή κουρκούτι για να πανάρουμε τις φέτες Βουταμε κάθε φέτα στο κουρκούτι ή το αλεύρι και τις βάζουμε στο τηγάνι όπου έχουμε βάλει το ελαιόλαδο κα κάψει και τις τηγανιζουμε και από τις δυο πλευρές μέχρι να πάρουν χρώμα. Δεν χρειάζεται και πολύς χρόνος Τις βγάζουμε και τις βάζουμε σε πιάτο όπου εχουμε τοποθετήσει χαρτί κουζίνας απορροφητικό και τις αφήνουμε να κρυώσουν Σερβίρονται παντα με παντζαρια και σκορδαλιά. Αντί για κουρκούτι μπορούμε να βάλουμε τριμμένη φρυγανιά
- Πληροφοριακά Στοιχεία
-
Γονική Κατηγορία: ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ
-
Κατηγορία: ΤΟΠΙΚΑ ΨΑΡΙΑ
-
Δημοσιεύθηκε : Σάββατο, 11 Απρίλιος 2015 14:36
-
Γράφτηκε από τον/την Super User
-
Εμφανίσεις: 2553
Η Καλογρίτσα έχει σώμα πιεσμένο στα πλευρά και καλυμμένο από μικρά λέπια. Έχει πολύ μικρό στόμα και η ουρά της είναι διχαλωτή. Οι μικρές καλογρίτσες έχουν βαθύ γαλάζιο χρώμα, ενώ, οι μεγάλες έχουν συνήθως καστανόχρυσο προς το ανοιχτό μαύρο χρώμα.Ωστόσο, υπάρχουν καλογρίτσες και σε άλλες αποχρώσεις. Το μήκος της μπορεί τα φτάσει τα 12 εκατοστά.Η καλογρίτσα ζει κοπαδιαστά σε ρηχά νερά με βραχώδεις ακτές. Το βάθος το οποίο ζει φτάνει τα 40 μέτρα.Είναι χαμηλής διατροφικής αξίας αλλά καλό δόλωμα για παραγάδια κυρίως για συναγρίδες
Η καλογρίτσα ή καλογριά όπως λέγεται στην τοπική διάλεκτο είναι ψάρι που ζει ομαδικά. Στο δόλωμα τσιμπάει αλλά δύσκολα πιάνεται επειδή δεν το καταπίνει.Καμιά φορά πιάνεται στο πολυάγκιστρο "αρπαχτά"
- Πληροφοριακά Στοιχεία
-
Γονική Κατηγορία: ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ
-
Κατηγορία: ΤΟΠΙΚΑ ΨΑΡΙΑ
-
Δημοσιεύθηκε : Τρίτη, 07 Απρίλιος 2015 18:22
-
Γράφτηκε από τον/την Super User
-
Εμφανίσεις: 2321
Ο κέφαλος της Σαμοθράκης ( το κεφάλι όπως λέγεται τοπικά) είναι μοναδικός στο είδος του παγκόσμια. Φαίνεται πως είναι τοικο ψάρι και πεντανόστιμο αφού ζει στα καθαρά νερά του νησιού και όχι σε λασπώδη ή αμμώδη μέρη .Διακρίνεται και εμφανισιακά από τα έντονα χρώματά του. Υπάρχουν αρκετά είδη όπως μπάφα , νιάκι μυξυνάρια κ.α Το ψάρι εδώ γίνεται νόστιμο αφού τρώει καθαρές τροφές και αναγκάζεται να κινείται διαρκώς.
Παλιά το ψάρι αυτό το κυνηγούσαν με δυναμίτες. Ήταν εύκολο θύμα για δυο λόγους: Πρώτον βοσκούσε στα ρηχά σε κοπάδια και γέρνοντας στο πλάι άστραφτε οπότε ήταν ορατό και δεύτερον έχει μεγάλη περιέργεια. Όταν πέσει μέσα στο νερό μια πέτρα φεύγει αλλά ξαναγυρνάει να δει τι ειναι και εκεί το σκοτωνε ο δυναμίτης. Για τους δυναμίτες θα αφιερώσω ειδικό κεφάλαιο γιατί είναι ο πιο καταστροφικός και πιο επικίνδυνος τρόπος ψαρεματος. Πολλοί έχουν χάσει τη ζωή τους. Σπουδαίος μεζες είναι και το αβγοτάραχό του. Κανονικά είναι απο τα νιάκια αλλά κάθε θηλυκός κέφαλος έχει αβγοτάραχο. Αφού αφαιρεθούν τα αβγά τα τυλίγουν με στρώμα απο κερί και τα αφήνουν στον ήλιο να ωριμάσουν. Είναι σπουδαίος μεζές ισάξιος με το περίφημο χαβιάρι. Οι κέφαλοι ζουν και σε υφάλμυρα νερά αλλά και σε ποτάμια και σε λίμνες. Συνταγή για κέφαλο με πατάτες: Χρειαζόμαστε δυο ψάρια του μισού κιλού το καθένα 5 πατάτες μέτριες ένα κρεμμύδι σε φετούλες δυο καρότα σε κύβους 2 σκελίδες σκόρδο ελαιόλαδο αλάτι και πιπέρι Καθαρίζουμε καλά τα ψάρια απο τα λέπια τους απο τα πτερύγια και απο την μαύρη μεμβράνη που έχει μαζί με τα εντόσθια και τα πλύνουμε καλα. Κόβουμε τις πατάτες σε μεγάλες φέτες τις πλύνουμε και τις στρώνουμε στο ταψί αφού το λαδώσουμε καλά ρίχνουμε το κρεμμύδι και τους κυβους καρότου βάζουμε μυρωδικα όπως δενδρολίβανο ή θυμάρι. Μέσα στην κοιλιά των ψαριών βάζουμε το σκόρδο και τα απλώνουμε πάνω απο τις πατάτες . Τα λαδώνουμε καλά -καλά και τα βάζουμε στον φούρνο στους 180 βαθμούς για 65 λεπτά . Φαίνεται απο τις πατάτες αν πάρουν χρώμα