Ιστοσελίδα της Λυσσαρέας Αρκαδίας

Home Αρχαία Ηραία Πολιτιστικές Ειδήσεις Δημοτικό Τραγούδι Εκπαιδευτικά Θέματα

 
ΑΡΙΑ ΗΡΑΙΑ




ΛΑΔΕΡΑ

Λαχανόπιτα (πίτα με διάφορα χόρτα)

Λαχανόπιτα με αραποσιτάλευρο

Λαχανίδες (χόρτα ήμερα γιαχνί)

"Λαχανόρυζο" (με άγρια χόρτα)

Μαπόριζο με ντομάτα γιαχνί

Κουνουπίδι γιαχνί

Γεμιστά (ντομάτες κλπ)

Πατάτες Φουσκωτές

""Ψαράκια του βουνού" (Κολοκυθολέλουδα)

Κολοκυθοκεφτέδες με φρέσκα κολοκυθάκια

Κολοκυθοκορφάδες-χόρτα γιαχνί

Κολοκυθοκορφάδες με άρμη

Κολοκυθοκορφάδες

Κολοκυθοκεφτέδες

Κολοκυθοκεφτέδες-τυρί

Κουκιά φρέσκα με μαράθια

"Φάβα" από κουκιά

Αγκιναροκούκια

Αγκινάρια Ομελέτα

Αγκινάρες τηγανητές

Βορβιά (Βολβοί) Σαλάτα










Η Αλεξία Κουτσολαμπροπούλου
θυμάται
συνταγές ΛΥΣΣΑΡΙΩΤΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ που έμαθε απ τη γιαγιά της
 



ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΠΛΑΣΤΑ
ΠΟΛΛΕΣ ΛΥΣΣΑΡΕΩΤΙΣΣΕΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΣ ΚΡΑΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ


ΥΛΙΚΑ

1 κιλό αλεύρι "για όλες τις χρήσεις"
5  αυγά 
λίγο αλάτι
  Λίγο ελαιόλαδο Λυσσαρεώτικο
   Νερό όσο χρειαστεί για το ζύμωμα
Λεκάνη ή μικρή σκάφη για ζύμωμα
"πλαστήρι" (στρογγυλό ξύλο) για το πλάσιμο των μακαρονιών
αλευρωμένο σκεύος (λεκάνη) όπου θα πέφτουν τα έτοιμα μακαρόνια


ΤΡΟΠΟΣ  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Ετοιμάζουμε χλιαρό νερό. Οι ειδικοί προτείνουν "35 βαθμούς Κελσίου". Οι Λυσσαρεώτισσες νοικοκυρές γνωρίζουν να ελέγχουν τη θερμοκρασία "όσο δέχεται το χέρι".
Στη λεκάνη ή στη μικρή σκάφη που ζυμώνουμε το ψωμί ρίχνουμε το αλεύρι. Σχηματίζουμε στη μέση μία λακουβίτσα.  Ρίχνουμε το χλιαρό νερό, το λάδι, τα αυγά και ανάλογο αλάτι. Ζυμώνουμε το μίγμα όπως ζυμώνουμε το ψωμί (μέχρι  να γίνει η ζύμη μαλακή και να μην κολλά στα χέρια). 
Αφήνουμε τη ζύμη να "ξεκουραστεί" μία με δύο ώρες.

Κόβουμε μικρά κομμάτια από τη ζύμη. Τα τοποθετούμε στο "πλαστήρι"  και πλάθουμε τα μακαρόνια.
Οι Λυσσαρεώτισσες νοικοκυρές βάζουν πάνω στα γόνατά τους το πλαστήρι. Με το ένα χέρι κρατούν το κομμάτι της ζύμης και με το άλλο πλάθουν. Ρίχνουν κάθε τόσο, λίγο αλεύρι στο πλαστήρι να μην κολλά η ζύμη και δεν πλάθονται σωστά τα μακαρόνια .

Τα έτοιμα μακαρόνια πέφτουν στην αλευρωμένη λεκάνη που έχει τοποθετηθεί κάτω ακριβώς από το "πλαστήρι".

Στο τέλος οι Λυσσαρεώτισσες απλώνουν τα έτοιμα "μακαρόνια" σε βαμβακερό ύφασμα και τα αφήνουν τουλάχιστον 6 - 8 ώρες να στεγνώσουν.
.


"ΠΛΑΣΤΑ" ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΓΑ

Η ίδια συνταγή χωρίς τα αυγά


ΓΕΥΜΑΤΑ  ΜΕ  ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΠΛΑΣΤΑ


ΤΣΙΓΑΡΙΣΤΑ ΠΛΑΣΤΑ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ

ΥΛΙΚΑ

500 γραμμάρια πλαστά μακαρόνια
  λίγο αλάτι
  Μυτζήθρα από γιδίσιο γάλα
  Ελαιόλαδο Λυσσαρεώτικο για το τσιγάρισμα
 


ΤΡΟΠΟΣ  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Όπως ακριβώς οι Τσιγαριστές Χυλοπίτες