Ετοιμάζουμε χλιαρό νερό. Οι ειδικοί προτείνουν "35 βαθμούς
Κελσίου". Οι Λυσσαρεώτισσες νοικοκυρές γνωρίζουν να ελέγχουν
τη θερμοκρασία "όσο δέχεται το χέρι".
Στη λεκάνη ή στη μικρή σκάφη που ζυμώνουμε το ψωμί
ρίχνουμε το αλεύρι. Σχηματίζουμε στη μέση μία λακουβίτσα.
Ρίχνουμε το χλιαρό νερό, το λάδι, τα αυγά και ανάλογο αλάτι.
Ζυμώνουμε το μίγμα όπως ζυμώνουμε το ψωμί (μέχρι να
γίνει η ζύμη μαλακή και να μην κολλά στα χέρια).
Αφήνουμε τη ζύμη να "ξεκουραστεί" μία με δύο ώρες.
Κόβουμε μικρά κομμάτια από τη ζύμη. Τα τοποθετούμε στο
"πλαστήρι" και πλάθουμε τα μακαρόνια.
Οι Λυσσαρεώτισσες νοικοκυρές βάζουν πάνω στα γόνατά τους το
πλαστήρι. Με το ένα χέρι κρατούν το κομμάτι της ζύμης και με
το άλλο πλάθουν. Ρίχνουν κάθε τόσο, λίγο αλεύρι στο πλαστήρι
να μην κολλά η ζύμη και δεν πλάθονται σωστά τα μακαρόνια .
Τα έτοιμα μακαρόνια πέφτουν στην αλευρωμένη λεκάνη που έχει
τοποθετηθεί κάτω ακριβώς από το "πλαστήρι".
Στο τέλος οι Λυσσαρεώτισσες απλώνουν τα έτοιμα "μακαρόνια"
σε βαμβακερό ύφασμα και τα αφήνουν τουλάχιστον 6 - 8 ώρες να
στεγνώσουν.
. |