(Με μικρό σκαλιστήρι
μαζεύουμε απ το χωράφι τα βορβιά. Τα νέα παιδιά που δεν τα γνωρίζουν καλό είναι να ζητήσουν από κάποιον τσομπάνη να τους δείξει από πού και πως να τα μαζεύουν)
Πλένουμε
καλά τα βορβιά και τα καθαρίζουμε. Τα σχίζουμε λίγο.Ετοιμάζουμε τον «τένζερη».
Οι παλιές νοικοκυρές λένε πως τα βορβιά
«θέλουν μπόλικο νερό να βράσουν».
Αλλάζουμε δυο φορές το νερό για να ξεπικρίσουν. Όταν τα βορβιά μαλακώσουν, είναι έτοιμα. Τα τοποθετούμε σε βαθιά γαβάθα με νερό. Συνεχώς αλλάζουμε το νερό ώστε να ξεπικρίσουν εντελώς.
Ρίχνουμε «μια χούφτα
αλάτι».
Προσθέτουμε ξύδι από Λυσσαριώτικα σταφύλια. Λιώνουμε σε ξύδι μερικές σκελίδες σκόρδο και περιχύνουμε τα βοπβιά.
Τα διατηρούμε σε γυάλινα βάζα στο ψυγείο.
Σερβίρονται με λαδόξιδο. Προαιρετικά ανακατεύουμε σκόρδο κομμένο σε ψιλά κομματάκια.
Μην ξεχάσετε το Λυσσαρεώτικο κρασί απ το κελάρι. |