Ιστοσελίδα της Λυσσαρέας Αρκαδίας

Home Αρχαία Ηραία Πολιτιστικές Ειδήσεις Δημοτικό Τραγούδι Εκπαιδευτικά Θέματα

 
ΑΡΙΑ ΗΡΑΙΑ




ΛΑΔΕΡΑ

Λαχανόπιτα (πίτα με διάφορα χόρτα)

Λαχανόπιτα με αραποσιτάλευρο

Λαχανίδες (χόρτα ήμερα γιαχνί)

"Λαχανόρυζο" (με άγρια χόρτα)

Μαπόριζο με ντομάτα γιαχνί

Κουνουπίδι γιαχνί

Γεμιστά (ντομάτες κλπ)

Πατάτες Φουσκωτές

""Ψαράκια του βουνού" (Κολοκυθολέλουδα)

Κολοκυθοκεφτέδες με φρέσκα κολοκυθάκια

Κολοκυθοκορφάδες-χόρτα γιαχνί

Κολοκυθοκορφάδες με άρμη

Κολοκυθοκορφάδες

Κολοκυθοκεφτέδες

Κολοκυθοκεφτέδες-τυρί

Κουκιά φρέσκα με μαράθια

"Φάβα" από κουκιά

Αγκιναροκούκια

Αγκινάρια Ομελέτα

Αγκινάρες τηγανητές

Βορβιά (Βολβοί) Σαλάτα










Η Αλεξία Κουτσολαμπροπούλου
θυμάται
συνταγές ΛΥΣΣΑΡΙΩΤΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ που έμαθε απ τη γιαγιά της
 



  ΒΟΡΒΙΑ (ΒΟΛΒΟΙ) ΣΑΛΑΤΑ

ΥΛΙΚΑ

 κιλό  βορβιά    
  2 κουταλιές σούπας αλάτι
  Λίγο ξύδι
  Λάδι Λυσσαρεώτικο
   Λίγες σκελίδες σκόρδο


ΤΡΟΠΟΣ  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

(Με  μικρό σκαλιστήρι μαζεύουμε απ το χωράφι τα  βορβιά. Τα νέα παιδιά που δεν τα γνωρίζουν καλό είναι να ζητήσουν από κάποιον τσομπάνη να τους δείξει από πού και πως να τα μαζεύουν)  
Πλένουμε καλά τα βορβιά και τα καθαρίζουμε. Τα σχίζουμε λίγο.Ετοιμάζουμε τον «τένζερη». Οι παλιές νοικοκυρές λένε πως τα βορβιά «θέλουν μπόλικο νερό να βράσουν».
Αλλάζουμε  δυο  φορές το νερό για να ξεπικρίσουν. Όταν τα βορβιά μαλακώσουν, είναι έτοιμα. Τα τοποθετούμε σε βαθιά γαβάθα με νερό. Συνεχώς αλλάζουμε το νερό ώστε να ξεπικρίσουν εντελώς.
Ρίχνουμε «μια χούφτα αλάτι». Προσθέτουμε ξύδι από Λυσσαριώτικα σταφύλια. Λιώνουμε σε ξύδι μερικές σκελίδες σκόρδο και περιχύνουμε τα βοπβιά.

Τα διατηρούμε σε γυάλινα βάζα  στο ψυγείο.
Σερβίρονται με λαδόξιδο. Προαιρετικά ανακατεύουμε σκόρδο  κομμένο σε  ψιλά  κομματάκια.
Μην ξεχάσετε το  Λυσσαρεώτικο κρασί απ το  κελάρι.