Ιστοσελίδα της Λυσσαρέας Αρκαδίας

Home Αρχαία Ηραία Πολιτιστικές Ειδήσεις Δημοτικό Τραγούδι Εκπαιδευτικά Θέματα

 
ΑΡΙΑ ΗΡΑΙΑ




ΛΑΔΕΡΑ

Λαχανόπιτα (πίτα με διάφορα χόρτα)

Λαχανόπιτα με αραποσιτάλευρο

Λαχανίδες (χόρτα ήμερα γιαχνί)

"Λαχανόρυζο" (με άγρια χόρτα)

Μαπόριζο με ντομάτα γιαχνί

Κουνουπίδι γιαχνί

Γεμιστά (ντομάτες κλπ)

Πατάτες Φουσκωτές

""Ψαράκια του βουνού" (Κολοκυθολέλουδα)

Κολοκυθοκεφτέδες με φρέσκα κολοκυθάκια

Κολοκυθοκορφάδες-χόρτα γιαχνί

Κολοκυθοκορφάδες με άρμη

Κολοκυθοκορφάδες

Κολοκυθοκεφτέδες

Κολοκυθοκεφτέδες-τυρί

Κουκιά φρέσκα με μαράθια

"Φάβα" από κουκιά

Αγκιναροκούκια

Αγκινάρια Ομελέτα

Αγκινάρες τηγανητές

Βορβιά (Βολβοί) Σαλάτα










Η Αλεξία Κουτσολαμπροπούλου
θυμάται
συνταγές ΛΥΣΣΑΡΙΩΤΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ που έμαθε απ τη γιαγιά της
 



 ΧΟΙΡΙΝΟ  ΜΕ  ΣΕΛΙΝΟ


ΥΛΙΚΑ

1 ½ κιλό χοιρινό  (σπάλα ή νεφραμιά )
1 ½ κιλό σέλινο και μαϊντανό
 Άνηθο
2 μέτρια κρεμμύδια
5 κρεμμυδάκια φρέσκα
αλάτι, πιπέρι, λάδι
1-2 λεμόνια
3 κροκάδια αυγών
1 φλιτζάνι τσαγιού λευκό κρασί
4 φλιτζάνι τσαγιού νερό

ΓΙΑ ΤΟ  ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ
2-3 κροκάδια αυγών,
2 κουταλάκια αλεύρι ή κορνφλάουρ
χυμό 2 λεμονιών.  


ΤΡΟΠΟΣ  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Κόβουμε και πλένουμε το κρέας σε μερίδες.

Ζεσταίνουμε ½ κούπας λάδι και σοτάρουμε το κρέας σε δυνατή φωτιά.

Όταν ροδίσει το κρέας ρίχνουμε το  κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το σβήνουμε με το λευκό κρασί. Ρίχνουμε το αλατοπίπερο και το νερό και το αφήνουμε να βράσει για περίπου μια ώρα.

 Πλένουμε το σέλινο και το κόβουμε σε χοντρά κομμάτια. Το προσθέτουμε στο κρέας και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μαζί επί μισή ώρα περίπου ή ώσπου να μαλακώσουν.

Λίγο πριν κατεβάσουμε την κατσαρόλα απ την φωτιά ετοιμάζουμε το αυγολέμονο.
Βγάζουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα και προσθέτουμε  τμηματικά το αυγολέμονο.