Ιστοσελίδα της Λυσσαρέας Αρκαδίας

Home Αρχαία Ηραία Πολιτιστικές Ειδήσεις Δημοτικό Τραγούδι Εκπαιδευτικά Θέματα

 
ΑΡΙΑ ΗΡΑΙΑ




ΛΑΔΕΡΑ

Λαχανόπιτα (πίτα με διάφορα χόρτα)

Λαχανόπιτα με αραποσιτάλευρο

Λαχανίδες (χόρτα ήμερα γιαχνί)

"Λαχανόρυζο" (με άγρια χόρτα)

Μαπόριζο με ντομάτα γιαχνί

Κουνουπίδι γιαχνί

Γεμιστά (ντομάτες κλπ)

Πατάτες Φουσκωτές

""Ψαράκια του βουνού" (Κολοκυθολέλουδα)

Κολοκυθοκεφτέδες με φρέσκα κολοκυθάκια

Κολοκυθοκορφάδες-χόρτα γιαχνί

Κολοκυθοκορφάδες με άρμη

Κολοκυθοκορφάδες

Κολοκυθοκεφτέδες

Κολοκυθοκεφτέδες-τυρί

Κουκιά φρέσκα με μαράθια

"Φάβα" από κουκιά

Αγκιναροκούκια

Αγκινάρια Ομελέτα

Αγκινάρες τηγανητές

Βορβιά (Βολβοί) Σαλάτα










Η Αλεξία Κουτσολαμπροπούλου
θυμάται
συνταγές ΛΥΣΣΑΡΙΩΤΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ που έμαθε απ τη γιαγιά της
 



 «ΦΑΒΑ» ΑΠΟ ΞΕΡΑ ΚΟΥΚΙΑ

ΥΛΙΚΑ

1/2    κιλό  κουκιά
  3      κρεμμύδια ξερά
  1
1/2  φλιτζάνι ελαιόλαδο
  8   φλιτζάνια νερό
  Ρίγανη απ' τον Άγιο-Λιά
  1 λεμόνι
  αλάτι  - πιπέρι


ΤΡΟΠΟΣ  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Καθαρίζουμε τα κουκιά
 Τα μουσκεύουμε για 2 - 3 ώρες σε  ζεστό νερό. Τα ξεφλουδίζουμε.   Τα βράζουμε σε 8 φλιτζάνια  νερό.
Αφαιρούμε τον αφρό που δημιουργείται  και  προσθέτουμε τα κρεμμύδια, αλάτι και πιπέρι. Ρίχνουμε 1/2 φλιτζάνι απ το λάδι Αφήνουμε να βράσουν σε σιγανή φωτιά ώσπου τα κουκιά  να μαλακώσουν.
Λιώνουμε τα κουκιά (Οι παλιές νοικοκυρές χρησιμοποιούσαν πιρούνι για να λιώσουν τα βρασμένα κουκιά
- τα κάνουν όπως λένε «φάβα» ). Τα τοποθετούμε σε βαθιά πιατέλα και προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι και τη ρίγανη.
 Ανακατεύουμε καλά ώστε να γίνουν όλα ένα μίγμα.  Το απλώνουμε ομοιόμορφα.
 Κατά το σερβίρισμα, ρίχνουμε λεμόνι.