Ιστοσελίδα της Λυσσαρέας Αρκαδίας

Home Αρχαία Ηραία Πολιτιστικές Ειδήσεις Δημοτικό Τραγούδι Εκπαιδευτικά Θέματα

 
ΑΡΙΑ ΗΡΑΙΑ




ΛΑΔΕΡΑ

Λαχανόπιτα (πίτα με διάφορα χόρτα)

Λαχανόπιτα με αραποσιτάλευρο

Λαχανίδες (χόρτα ήμερα γιαχνί)

"Λαχανόρυζο" (με άγρια χόρτα)

Μαπόριζο με ντομάτα γιαχνί

Κουνουπίδι γιαχνί

Γεμιστά (ντομάτες κλπ)

Πατάτες Φουσκωτές

""Ψαράκια του βουνού" (Κολοκυθολέλουδα)

Κολοκυθοκεφτέδες με φρέσκα κολοκυθάκια

Κολοκυθοκορφάδες-χόρτα γιαχνί

Κολοκυθοκορφάδες με άρμη

Κολοκυθοκορφάδες

Κολοκυθοκεφτέδες

Κολοκυθοκεφτέδες-τυρί

Κουκιά φρέσκα με μαράθια

"Φάβα" από κουκιά

Αγκιναροκούκια

Αγκινάρια Ομελέτα

Αγκινάρες τηγανητές

Βορβιά (Βολβοί) Σαλάτα










Η Αλεξία Κουτσολαμπροπούλου
θυμάται
συνταγές ΛΥΣΣΑΡΙΩΤΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ που έμαθε απ τη γιαγιά της
 



ΚΟΛΟΚΥΘΟΛΕΛΟΥΔΑ («ΨΑΡΑΚΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ»)


ΥΛΙΚΑ

Πρωί - πρωί με την δροσιά μαζεύουμε απ' τον κήπο μας κολοκυθολέλουδα .
Ελαιόλαδο Λυσσαρέας (για το τηγάνισμα)
Αλάτι  -  πιπέρι
Για το κουρκούτι: αλεύρι, νερό,  2 αυγά   1 λεμόνι


ΤΡΟΠΟΣ  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Παρασκευάζουμε κουρκούτι (χυλό με νερό και αλεύρι όπως τον χυλό για τις τηγανίτες): Ρίχνουμε σε μικρή λεκάνη αλεύρι, τον χυμό του λεμονιού και τα δύο αυγά. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε λίγο νερό ώστε το κουρκούτι να μην είναι πηκτό.
Καθαρίζουμε τα κολοκυθολούλουδα(αφαιρούμε τον Ύπερο και τον μίσχο με τα αγκαθάκια)
Έχουμε έτοιμο στην φωτιά το τηγάνι με ελαιόλαδο Λυσσαρέας. Πλένουμε τα κολοκυθολούλουδα και τα αλατο - πιπερώνουμε. Τα βουτούμε στο κουρκούτι. Τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο.
Όταν ροδίσουν τα βγάζουμε με κεψέ (τρυπητή κουτάλα) και τα τοποθετούμε σε πιατέλα  πάνω σε απορροφητικό χαρτί (να απορροφήσει το περιττό λάδι).