Ιστοσελίδα της Λυσσαρέας Αρκαδίας

Home Αρχαία Ηραία Πολιτιστικές Ειδήσεις Δημοτικό Τραγούδι Εκπαιδευτικά Θέματα

 
ΑΡΙΑ ΗΡΑΙΑ




ΛΑΔΕΡΑ

Λαχανόπιτα (πίτα με διάφορα χόρτα)

Λαχανόπιτα με αραποσιτάλευρο

Λαχανίδες (χόρτα ήμερα γιαχνί)

"Λαχανόρυζο" (με άγρια χόρτα)

Μαπόριζο με ντομάτα γιαχνί

Κουνουπίδι γιαχνί

Γεμιστά (ντομάτες κλπ)

Πατάτες Φουσκωτές

""Ψαράκια του βουνού" (Κολοκυθολέλουδα)

Κολοκυθοκεφτέδες με φρέσκα κολοκυθάκια

Κολοκυθοκορφάδες-χόρτα γιαχνί

Κολοκυθοκορφάδες με άρμη

Κολοκυθοκορφάδες

Κολοκυθοκεφτέδες

Κολοκυθοκεφτέδες-τυρί

Κουκιά φρέσκα με μαράθια

"Φάβα" από κουκιά

Αγκιναροκούκια

Αγκινάρια Ομελέτα

Αγκινάρες τηγανητές

Βορβιά (Βολβοί) Σαλάτα










Η Αλεξία Κουτσολαμπροπούλου
θυμάται
συνταγές ΛΥΣΣΑΡΙΩΤΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ που έμαθε απ τη γιαγιά της
 



  ΑΓΚΙΝΑΡΟΚΟΥΚΙΑ

ΥΛΙΚΑ

1      κιλό  φρέσκα κουκιά
   10     αγκινάρες
   5     φρέσκα κρεμμυδάκια

   1    ματσάκι  άνηθο
   1   ματσάκι μακεδονήσι
   Λίγα μαράθια απ' του Σιέλικου
   1/2    φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο Λυσσαρέας
   2   κουταλιές του γλυκού αλεύρι
   1  λεμόνι   αλάτι  και  πιπέρι


ΤΡΟΠΟΣ  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Καθαρίζουμε τα κουκιά γύρω - γύρω. Τα πλένουμε. Τα ρίχνουμε σε κατσαρόλα με βραστό νερό να βράσουν για πέντε λεπτά. Τα στραγγίζουμε.
Καθαρίζουμε  τις αγκινάρες. Αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα και αδειάζουμε με κουταλάκι το χνούδι απ το εσωτερικό τους . Τις τοποθετούμε σε μικρή λεκάνη με νερό προσθέτοντας σταγόνες λεμονιού και αλεύρι για να μη μαυρίσουν .
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια. Τα τσιγαρίζουμε στο λάδι. Ψιλοκόβουμε  τον άνηθο που κόψαμε απ τον κήπο μας. Τον προσθέτουμε στο φαγητό μαζί με τα κουκιά.  Όταν πάρει βράση προσθέτουμε τις αγκινάρες με προσοχή. Προσθέτουμε λίγο νερό, το αλάτι και το πιπέρι. Τα αφήνουμε να βράσουν σκεπασμένα σε μέτρια φωτιά.
Όταν το φαγητό είναι έτοιμο, διαλύουμε το αλεύρι σε 3 κουταλιές σούπας νερό. Στύβουμε το λεμόνι Μαζί με το αλεύρι το ρίχνουμε στο φαγητό Αφήνουμε λίγο να βράσει για να δέσει η  σάλτσα.