Ιστοσελίδα της Λυσσαρέας Αρκαδίας

Home Αρχαία Ηραία Πολιτιστικές Ειδήσεις Δημοτικό Τραγούδι Εκπαιδευτικά Θέματα

 
ΑΡΙΑ ΗΡΑΙΑ




ΛΑΔΕΡΑ

Λαχανόπιτα (πίτα με διάφορα χόρτα)

Λαχανόπιτα με αραποσιτάλευρο

Λαχανίδες (χόρτα ήμερα γιαχνί)

"Λαχανόρυζο" (με άγρια χόρτα)

Μαπόριζο με ντομάτα γιαχνί

Κουνουπίδι γιαχνί

Γεμιστά (ντομάτες κλπ)

Πατάτες Φουσκωτές

""Ψαράκια του βουνού" (Κολοκυθολέλουδα)

Κολοκυθοκεφτέδες με φρέσκα κολοκυθάκια

Κολοκυθοκορφάδες-χόρτα γιαχνί

Κολοκυθοκορφάδες με άρμη

Κολοκυθοκορφάδες

Κολοκυθοκεφτέδες

Κολοκυθοκεφτέδες-τυρί

Κουκιά φρέσκα με μαράθια

"Φάβα" από κουκιά

Αγκιναροκούκια

Αγκινάρια Ομελέτα

Αγκινάρες τηγανητές

Βορβιά (Βολβοί) Σαλάτα










Η Αλεξία Κουτσολαμπροπούλου
θυμάται
συνταγές ΛΥΣΣΑΡΙΩΤΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ που έμαθε απ τη γιαγιά της
 



 ΛΑΧΑΝΟΠΙΤΑ (ΠΙΤΑ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΓΡΙΑ ΧΟΡΤΑ)


ΥΛΙΚΑ

1 κιλό διάφορα χόρτα του βουνού
(καυκαλίθρες, σέσκουλα, λάπατα, παπαρούνες, τσουκνίδες, σπανάκι)
10 κρεμμυδάκια φρέσκα από τον κήπο μας
1 ματσάκι μάραθο
λίγο δυόσμο
1 ματσάκι άνηθο
αλάτι, πιπέρι, λάδι

Για τον χυλό χρειαζόμαστε
1/2 κιλού αραποσιτάλευρο (καλαμποκάλευρο)
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
5 κουταλιές της σούπας λάδι
4-5 περίπου φλιτζάνια τσαγιού νερό

Λίγη τριμμένη φρυγανιά

Όταν η πίτα δεν είναι νηστίσιμη
προσθέτουμε και  250 γραμμάρια τυρί φέτα
 


ΤΡΟΠΟΣ  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Πλένουμε  καλά και  ψιλοκόβουμεόλα τα χορτρικά.

(Αν η πίτα δεν είναι νηστίσιμη προσθέτουμε το τυρί φέτα σε μικρά κομματάκια).

Προσθέτουμε το λάδι, το αλάτι και το πιπέρι και τα ανακατεύουμε.

 Βάζουμε το αλεύρι σε λεκάνη,  προσθέτουμε το αλάτι, το λάδι και το νερό. Ανακατεύουμε για να γίνει χυλός μάλλον πηκτός.

Λαδώνουμε το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε, το πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά και ρίχνουμε μέσα τον μισό χυλό απλώνοντάς τον ώστε να έχει παντού το ίδιο πάχος.

Απλώνουμε τη γέμιση (το μίγμα των χορταρικών).
ΒΡίχνουμε σιγά - σιγά τον υπόλοιπο χυλό και τον απλώνουμε ώστε να καλύψει όλα τα υλικά.

Ρίχνουμε 4  κουταλιές σούπας λάδι πάνω στο χυλό.

Ψήνουμε την πίτα σε μέτριο φούρνο (200
  βαθμ. C) για 45 έως 60΄ λεπτά.