Ιστοσελίδα της Λυσσαρέας Αρκαδίας

Home Αρχαία Ηραία Πολιτιστικές Ειδήσεις Δημοτικό Τραγούδι Εκπαιδευτικά Θέματα

 
ΑΡΙΑ ΗΡΑΙΑ




ΛΑΔΕΡΑ

Λαχανόπιτα (πίτα με διάφορα χόρτα)

Λαχανόπιτα με αραποσιτάλευρο

Λαχανίδες (χόρτα ήμερα γιαχνί)

"Λαχανόρυζο" (με άγρια χόρτα)

Μαπόριζο με ντομάτα γιαχνί

Κουνουπίδι γιαχνί

Γεμιστά (ντομάτες κλπ)

Πατάτες Φουσκωτές

""Ψαράκια του βουνού" (Κολοκυθολέλουδα)

Κολοκυθοκεφτέδες με φρέσκα κολοκυθάκια

Κολοκυθοκορφάδες-χόρτα γιαχνί

Κολοκυθοκορφάδες με άρμη

Κολοκυθοκορφάδες

Κολοκυθοκεφτέδες

Κολοκυθοκεφτέδες-τυρί

Κουκιά φρέσκα με μαράθια

"Φάβα" από κουκιά

Αγκιναροκούκια

Αγκινάρια Ομελέτα

Αγκινάρες τηγανητές

Βορβιά (Βολβοί) Σαλάτα










Η Αλεξία Κουτσολαμπροπούλου
θυμάται
συνταγές ΛΥΣΣΑΡΙΩΤΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ που έμαθε απ τη γιαγιά της
 



 ΧΟΙΡΙΝΟ  ΜΕ  ΛΑΧΑΝΙΔΕΣ


ΥΛΙΚΑ

2  κιλά χοιρινό  (σπάλα ή νεφραμιά )
2 κρεμμύδια,
σέλινο, 
ξὐδι (πολλές νοικοκυρές φτιάχνουν ξύδι και το αποθηκεύουν)
ελαιόλαδο Λυσσαρέας
αλάτι - πιπέρι
πελτέ τομάτας (οι Λυσσαρεώτισσες πάντα έφτιαχναν και αποθήκευαν πελτέ)
Μισό κιλό περίπου λαχανίδες από τον κήπο μας
4 κρεμμυδάκια φρέσκα απ' τον κήπο μας
 


ΤΡΟΠΟΣ  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Χωρίζουμε το κρέας σε μερίδες .
Ρίχνουμε στην χύτρα μισό φλιτζάνι λάδι. Προσθέτουμε το κρέας, το κρεμμύδι και το σέλινο ψιλοκομμένα και το αλάτι και το πιπέρι. Σοτάρουμε για μερικά λεπτά. 

Ρίχνουμε δυο φλιτζάνια τσαγιού ζεστό νερό και τον πελτέ τομάτας  .

Όταν ροδίσει το κρέας ρίχνουμε το  κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το σβήνουμε με το λευκό κρασί. Ρίχνουμε το αλατοπίπερο και το νερό και το αφήνουμε να βράσει για περίπου μια ώρα.

Πλένουμε στην λεκάνη τις λαχανίδες και τις  κόβουμε σε μικρά κομμάτια, Τις ρίχνουμε στο κρέας που βράζει. Προσθέτουμε νερό(ανάλογα όσο χρειαστεί)  ανακατεμένο με λίγο ξύδι .

Αφήνουμε να βράσει ώσπου να μαλακώσουν το κρέας αι οι λαχανίδες και να πήξει η σάλτσα.