Ιστοσελίδα της Λυσσαρέας Αρκαδίας

Home Αρχαία Ηραία Πολιτιστικές Ειδήσεις Δημοτικό Τραγούδι Εκπαιδευτικά Θέματα

 
ΑΡΙΑ ΗΡΑΙΑ




ΛΑΔΕΡΑ

Λαχανόπιτα (πίτα με διάφορα χόρτα)

Λαχανόπιτα με αραποσιτάλευρο

Λαχανίδες (χόρτα ήμερα γιαχνί)

"Λαχανόρυζο" (με άγρια χόρτα)

Μαπόριζο με ντομάτα γιαχνί

Κουνουπίδι γιαχνί

Γεμιστά (ντομάτες κλπ)

Πατάτες Φουσκωτές

""Ψαράκια του βουνού" (Κολοκυθολέλουδα)

Κολοκυθοκεφτέδες με φρέσκα κολοκυθάκια

Κολοκυθοκορφάδες-χόρτα γιαχνί

Κολοκυθοκορφάδες με άρμη

Κολοκυθοκορφάδες

Κολοκυθοκεφτέδες

Κολοκυθοκεφτέδες-τυρί

Κουκιά φρέσκα με μαράθια

"Φάβα" από κουκιά

Αγκιναροκούκια

Αγκινάρια Ομελέτα

Αγκινάρες τηγανητές

Βορβιά (Βολβοί) Σαλάτα










Η Αλεξία Κουτσολαμπροπούλου
θυμάται
συνταγές ΛΥΣΣΑΡΙΩΤΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ που έμαθε απ τη γιαγιά της
 



ΑΓΚΙΝΑΡΙΑ ΟΜΕΛΕΤΑ

ΥΛΙΚΑ

1/2 κιλό  κολοκυθάκια
 Μία    χεριά φασολάκια
  1/2 κιλό κολοκυθοκορφάδες
  1/2 κιλό  βλίτα
  Λίγα  σέσκουλα
  Λίγη  αντράκλα
  Λίγο  στύφνο απ' τον κήπο
  3  ώριμες ντομάτες
  1 χεριά δυόσμο
  1 χεριά μακεδονήσι
  5 κολίνες σκόρδο
  3 κρεμμύδια ξερά
  1 φλιτζάνι Ελαιόλαδο
  Αλάτι  -  Πιπέρι
Ένα φλιτζάνι άρμη


ΤΡΟΠΟΣ  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Πρωί - πρωί πηγαίνουμε στον κήπο. Μαζεύουμε κολοκυθοκορφάδες και τα υπόλοιπα λαχανικά με την δροσιά, πριν ζεστάνει ο ήλιος.
Καθαρίζουμε τις κολοκυθοκορφάδες αφαιρώντας τον Ύπερο και τον μίσχο. Καθαρίζουμε  όλα τα χορταρικά και τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.
Βάζουμε στην κατσαρόλα όλα τα χορταρικά μαζί. Τα Τσιγαρίζουμε με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε δύο ποτήρια νερό, το αλατοπίπερο και τις ντομάτες.
Τα αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά  για περίπου 40΄ λεπτά, μέχρι το φαγητό να "τραβήξει το ζουμί" και να μείνει με το λάδι.
Οι Λυσσαρεώτισσες λίγο πριν το κατεβάσουν απ' την φωτιά προσθέτουν ένα φλιτζάνι άρμη  (Άρμη είναι το γάλα μέσα στο οποίο διατηρείται η φέτα).