Ιστοσελίδα της Λυσσαρέας Αρκαδίας

Home Αρχαία Ηραία Πολιτιστικές Ειδήσεις Δημοτικό Τραγούδι Εκπαιδευτικά Θέματα

 
ΑΡΙΑ ΗΡΑΙΑ




ΛΑΔΕΡΑ

Λαχανόπιτα (πίτα με διάφορα χόρτα)

Λαχανόπιτα με αραποσιτάλευρο

Λαχανίδες (χόρτα ήμερα γιαχνί)

"Λαχανόρυζο" (με άγρια χόρτα)

Μαπόριζο με ντομάτα γιαχνί

Κουνουπίδι γιαχνί

Γεμιστά (ντομάτες κλπ)

Πατάτες Φουσκωτές

""Ψαράκια του βουνού" (Κολοκυθολέλουδα)

Κολοκυθοκεφτέδες με φρέσκα κολοκυθάκια

Κολοκυθοκορφάδες-χόρτα γιαχνί

Κολοκυθοκορφάδες με άρμη

Κολοκυθοκορφάδες

Κολοκυθοκεφτέδες

Κολοκυθοκεφτέδες-τυρί

Κουκιά φρέσκα με μαράθια

"Φάβα" από κουκιά

Αγκιναροκούκια

Αγκινάρια Ομελέτα

Αγκινάρες τηγανητές

Βορβιά (Βολβοί) Σαλάτα










Η Αλεξία Κουτσολαμπροπούλου
θυμάται
συνταγές ΛΥΣΣΑΡΙΩΤΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ που έμαθε απ τη γιαγιά της
 



 ΚΟΛΟΚΥΘΟΚΟΡΦΑΔΕΣ

ΥΛΙΚΑ

1 1/2 κιλό  κολοκυθοκορφάδες
  1     κρεμμύδι  μέτριο
  2     σκελίδες σκόρδο
  2     ώριμες ντομάτες
  Ελαιόλαδο Λυσσαρέας ,
  2   ποτήρια  νερό


ΤΡΟΠΟΣ  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Πρωί - πρωί πηγαίνουμε στον κήπο. Μαζεύουμε κολοκυθοκορφάδες με την δροσιά, πριν ζεστάνει ο ήλιος.   Κόβουμε και ώριμες ντομάτες.
Καθαρίζουμε  τις  κολοκυθοκορφάδες βγάζοντας  τα νεύρα και τον Ύπερο. Ψιλοκόβουμε  το  κρεμμύδι  και  το σκόρδο. Τρίβουμε στον τρίφτη τις ντομάτες.
Βάζουμε  τις κολοκυθοκορφάδες στην κατσαρόλα  με το  λάδι, το  σκόρδο  και  το κρεμμύδι.  Τις "γυρίζουμε" ελαφρά για λίγο. Προσθέτουμε την ντομάτα και το νερό.
Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και αφήνουμε να βράσει μέχρι να "φύγει" το νερό και το φαγητό  "να απομείνει με το λάδι του".