1969: Από μια εκδρομή του Γυμνασίου Σαπών στη Συκορράχη. Ήταν από τις πιο όμορφες εκδρομές της χρονιάς, στις οποίες συμμετείχαν οι μαθητές και μαθήτριες όλων των τάξεων (6/τάξια). Ήταν η τελευταία ημερήσια σχολική εκδρομή και τη χρονιά εκείνη πήγαμε στη Συκορράχη. Θυμάμαι πως τότε δανείστηκα το γαϊδουράκι από ένα γείτονά μου, το Χαράλαμπο Ρεφειάδη.  Περίπου δεκαπέντε μαθητές αποτελέσαμε τότε το "ιππικό" τμήμα κατά τη μετάβασή μας στη Συκορράχη!  Στη φωτογραφία ένα χαρούμενο στιγμιότυπο μαθητών. Εγώ στο κέντρο   κρατάω στους ώμους μου το Δημήτρη Πανδρακλάκη και τον μικρότερο αδερφό του Γιώργου Οικονομίδη (με τα γυαλιά), Δεξιά 0 Τάσος Αλεξίου. (Αρχείο: Γιώργου Κεραμυδά).


Σάπες 1972-73: Είναι οι μαθητές της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου Σαπών τη σχολική χρονιά 1972-73, με τους καθηγητές τους το Χρήστο Κοτσώνη, γυμναστή και τη Βαλμά, φιλόλογο. Ίσως κάποιοι απορήσουν γιατί πίσω τους υπάρχει το κτίριο του Δημοτικού Σχολείου.  Ήταν η εποχή που λόγω έλλειψης αιθουσών στο Γυμνάσιο κάποιες τάξεις έκαναν τα μαθήματά τους σε αίθουσα που τους παραχωρούσε το Δημοτικό Σχολείο. Μαθητές που αναγνωρίστηκαν είναι οι:  Δογανης Δημητριος, Βεζυριδου Θεοδώρα, Κασέρης Κώστας, Δραγουμάνης Κυριάκος, Γεωργαντάς Απόστολος, Ανανιάδου Χριστίνα, Κολάκη Φιλίτσα, Καβαζιδου Αγλαϊα, Κοτζαριδης Δημητριος, Κιρκινεζης Γιαννης, Βοσνιδου Μάρω, Καζάκος,  Αγγελάκης Ιορδάνης,  Καρατσάης Βαγγέλης, Αντωνιαδης Γιώργος, Κασέρης Σταύρος, Κάλτσος, Κολοκοτρώνης Βαγγέλης, Καρασερίδης Σπύρος, Βασιλειάδης Παύλος, Δημόπουλος Μάκης, Ευστρατιάδου Κικά, Αναγνώστου, Ζάχος Δημήτριος, Ζιώγας Δημήτρης, Καρατζοπουλου Αννα και Κοσετζη,  Δομβρίδης Γιώργος, Γιαννελάκης Βαγγέλης, Κενανίδης Χαρ. Ισκάκη Αναστασία, Καΐκα Μαρία, Γκίκα Χρυσούλα, Γαβριηλίδου Μαρία,Καϊμακάμης Ανδρέας, Θεοδοσάκη Κυρ. Θεοδωρακάκη, Δομβρίδου Σούλα, Κάλτσου Μαρία.    [Από το αρχείο του Στέλιου Κεσκεσιάδη].


Από μια εκδρομή του Γυμνασίου Σαπών το 1975

 Στη φωτογραφία ομάδα μαθητών της Ε' και ΣΤ' τάξης με την μπάλα στα χέρια του αείμνηστου Νίκου Κουσίδη. Όπως πάντα το ποδόσφαιρο ήταν και είναι το αγαπημένο παιχνίδι των παιδιών και δεν υπήρχε περίπτωση να μη διεξαχθεί αγώνας  σε σχολική εκδρομή. Στη φωτογραφία αναγνωρίζω  τους: Αντωνιάδη Γιώργο, Τζιερτζή Αντώνη, Καραθανάση Τάσο, Νίκο Ευσταθόπουλο, Παρασκευούδη Νίκο, Μαυρόπουλο Χρήστο, Τζανίδη Θεόδωρο,  Μαλλέ, Βοσνίδη Τάκη, Ζιώγα Απόστολο, Αλεξάνδρου και Ρούφο Δημήτρη, Κεσκεσιάδη Στέλιο.   [Αρχείο φωτογραφίας Στέλιου Κεσκεσιάδη].


Γυμνάσιο Σαπών στο τέλος της σχολικής χρονιάς του 1976

 Αν κρίνω από την ποιότητα και την εμφάνιση των σκηνικών και των ενδυμασιών, υποθέτω ότι θα παρουσιάστηκε μια εξαιρετική θεατρική παράσταση από το αρχαιο-ελληνικό ρεπερτόριο. Θέμα της παράστασης ήταν η "Αντιγόνη" με τη σκηνοθεσία της Γυμνασιάρχου Αικατερίνης Λέτη και της φιλολόγου καθηγήτριας Πόπης Κεραμιδά. Την παράσταση παρακολούθησαν και οι τότε επίσημες αρχές: Νομάρχης, Μητροπολίτης, Δήμαρχος και φυσικά πολλοί γονείς και κάτοικοι των Σαπών. Στη φωτογραφία είναι ο Ρ. Χαλκίδης (αγγελιοφόρος) - Θεοπ. Κασέρη (Αντιγόνη) και Στ. Κεσκεσιάδης (Κρέοντας).   [αρχείο φωτογραφίας  Στέλιου Κεσκεσιάδη].  

Στο σημείο αυτό θα μου επιτρέψετε να σχολιάσω και την εμφάνιση των έγχρωμων φωτογραφιών, που από πλευράς ευκρίνειας και χρωμάτων δεν ήταν και ό,τι καλύτερο!  Προσπαθώ να τις βελτιώσω με τη χρήση Η/Υ.


Οι φωτογραφίες είναι από την περίοδο 1977 έως και το 1979.  

1η φωτογραφία η Ευαγγελία Τσιρτσή με τη Ζωή Χαριτοπούλου στον αυλόγυρο του Γυμνασίου. 

2η Φωτογραφία: Παρέα μαθητών/τριών από μια δραστηριότητα δενδροφύτευσης του σχολείου. Εμφανίζονται εκτός από την Ευαγγελία (άσπρη Μπλούζα) ο Όθων Δοξακίδης, η Ζωή Χαριτοπούλου, ο Χρήστος Πορτοκάλογλου και ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης. Το όνομα της καθηγήτριας είναι προς εξερεύνηση! 

3η Φωτογραφία: 22/12/1978: Παραμονές Χριστουγέννων. Μας το θυμίζει και το χριστουγεννιάτικο δέντρο.  Από τους μαθητές/τριες εντοπίστηκαν οι εξής: Πόπη ......, Χατζόπουλος, Παρασκευή ......, Σοφία ..... , Γιάννα Σισχάκη, Σοφία Τουρουνίδου, Βασίλης Χριστακάκης,  Παναγιώτης Χαρισιάδης, Ευαγγελία Τσιρτσή, Θανάσης Τζιγερτζής, [?] , Φώτης Χαριτάκης,  Σερμπέζης .... , Γιώργος Φαρασόπουλος, Χρήστος Πορτοκάλογλου.   Κάτω σειρά: Χριστίνα Σαββουλίδου, Σοφία ....,  Γιάννης Ράπτης, Γιάννης Ράπτης,  Αλέξ. Τριανταφυλλίδης, [?], [?], Ζωή Χαριτοπούλου και Μαρία Σεραφειμίδου.  Και η φιλόλογος καθηγήτρια Δώρα Κάσσα.

4η Φωτογραφία, από εκδρομή στο Δενδράκι. Μερικά ονόματα έχουν εντοπιστεί, θα γραφούν όταν έχουμε ένα συνολικό εντοπισμό....

Ευχαριστώ την Ευαγγελία Τσιρτσή για τις όμορφες φωτογραφίες.


Απόφοιτες Γ' Γυμνασίου Σαπών 1981:  Χωρίς τα αγόρια της τάξης φωτογραφίζεται η παρέα των κοριτσιών συμμαθητριών της Γ' τάξης. Παρατηρώ ότι κάποια κορίτσια φοράνε ποδιές και άλλα όχι. Θυμάμαι ότι τη χρονιά εκείνη στις βουλευτικές εκλογές επικράτησε το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρέας Παπανδρέου κατήργησε τις ποδιές, κάτι που ευχαρίστησε τότε τις μαθήτριες. Ταυτόχρονα θυμάμαι ότι το ζήτημα της ποδιάς είχε γίνει από τα σημαντικότερα θέματα διαμάχης της Παιδείας, ανάμεσα στα μεγαλύτερα κόμματα. Τώρα, μετά από 32 σχεδόν χρόνια, μπορεί ο καθένας μας να βγάλει τα συμπεράσματά του για το αν η ποδιά ήταν ή όχι εμπόδιο στην αναβάθμιση της ελληνικής παιδείας. Και για να μη ξεχνιόμαστε στη φωτογραφία εικονίζονται από αριστερά: επάνω: Όλγα Ρεφειάδου, Στέλλα Πέτρογλου, Στέλλα Παπανικολάου, Βάσω Πετροπούλου, Γιώτα Σιγλίδου, Μαρία Σκαμνού, Σούλα Τσαρουχάκη.   Κάτω:  Ροδούλα Γκαγκατσά, Κούλα Παπαδοπούλου, Μαρίνα Φελλά, Λίτσα Χριστακάκη, Βούλα Τσαούση, Μαρία Φωτακίδου. Η φωτογραφία είναι από το αρχείο της Όλγας Ρεφειάδου, η οποία και με βοήθησε στην καταγραφή των  ονομάτων.


1983, η ομάδα κοριτσιών του Λυκείου Σαπών στο δημοτικό Στάδιο της πόλης μας με προπονητή και γυμναστή τον Τάσο Αλεξίου και συμμαθητή μου.  Την εποχή εκείνη ίσως το Υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία με τη Γεν. Γραμ. Αθλητισμού ξεκινούσε κάποιο πρόγραμμα ανάπτυξης του γυναικείου αθλητισμού στον τομέα του ποδοσφαίρου. Έτσι οργανώθηκε πρωτάθλημα ποδοσφαιρικών αγώνων μεταξύ των Λυκείων της Ροδόπης. Εδώ η ομάδα των κοριτσιών μας αγωνίστηκε με την αντίστοιχη του 1ου Λυκείου Κομοτηνής.  Αν σας ενδιαφέρει το αποτέλεσμα, ήταν 3-1 υπέρ των Σαπών! Με διαφορά τριών γκολ η ομάδα μας νίκησε και στην Κομοτηνή. Ωστόσο "Μια ζωή που σιγά σιγά ξεφτίζει, αφήνοντας κατά διαστήματα στο δρόμο της στιγμές ξεχωριστές" ήταν η όμορφη κατάληξη αυτής της προσπάθειας! Με τη βοήθεια της Όλγας αναφέρω τα ονόματα των κοριτσιών: (Αριστερά επάνω): Ροδούλα Γκαγκατσά, Μαρία Φωτακίδου, Νίτσα Αντωνιάδου, (κάτω σειρά): Ελένη Εμιρζά, Όλγα Ρεφειάδου, Μιμίτσα Κωσετζή, Τιτίκα Αδαμακίδου. Για όσα κορίτσια δεν αναφέρονται τα ονόματά τους δέχομαι βοήθεια. Η φωτογραφία είναι από το αρχείο της Όλγας Ρεφειάδου.


Χειμώνας 1983. Η φωτογραφία έχει ένα πρόσθετο ενδιαφέρον που είναι η ανέγερση του νέου σχολικού κτιρίου του Λυκείου Σαπών.   Το 1979 η δευτεροβάθμια εκπαίδευση χωρίζεται σε δύο κύκλους: Γυμνάσιο και Γενικό Λύκειο, Τεχνικό Επαγγελματικό Λύκειο ή Τεχνικές Επαγγελματικές Σχολές. Από τότε το Λύκειο Σαπών γίνεται ξεχωριστό σχολείο και σύντομα μετεγκαθίσταται σε δικό του κτίριο, στην ίδια αυλή με το Γυμνάσιό μας.  Μπροστά από το νεοανεγειρόμενο κτίριο βλέπουμε τις μαθήτριες και μαθητές της Β' Λυκείου:  (από αριστερά): Λίτσα Χριστακάκη, Μαρία Σκαμνού, Λίτσα Νταρίδου, Κούλα Παπαδοπούλου, (στη μέση): Γιώτα Σιγλίδου, Σούλα Τσαρουχάκη, (επάνω): Βούλα Τσαούση, Παναγιώτης Νεοφώτιστος, Γιώργος Τσιότρας και Όλγα Ρεφειάδου. Η φωτογραφία είναι από το αρχείο της Όλγας Ρεφειάδου.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΟΙΗΣΗΣ -2013


Η Ελένη Μαυροειδή, μαθήτρια της Α' τάξης του Λυκείου και απόφοιτη του Δημοτικού Σχολείου Σαπών το 2008-09, άρχισε να δείχνει τις αρετές της στην ποίηση. Σε Πανελλήνιο σχολικό διαγωνισμό του Μορφωτικού Ομίλου Πετρούπολης (υπό την αιγίδα της UNESCO), έλαβε έπαινο στην κατηγορία της ποίησης. Συγχαρητήρια στην Ελένη για την τιμητική διάκριση, αλλά και ένα μεγάλο μπράβο για την εξαιρετική προσπάθειά της.  Αν και δεν είμαι ειδικός να κρίνω ένα ποίημα, ομολογώ ότι αισθάνθηκα συγκίνηση για την ευαισθησία των στίχων της. Μπράβο σου Ελένη. Σου εύχομαι να πετύχεις πολλές διακρίσεις στη ζωή σου και να τιμάς τον τόπο σου και τους γονείς σου. Για τους εκτός Σαπών Σαπαίους προσθέτω ότι η Ελένη είναι κόρη της Σιμέλας Ουρεϊλίδου, καθηγήτριας στο Γυμνάσιο Σαπών. 

Μιλώ για μένα


Ω! εσένα άνθρωπε, φιλοσοφικό και κοσμοείδωλο ον

της κάθε εποχής, επαναστάτη και στοχαστή της.

Κάθε νύχτα ανάβεις μέσα σου ένα φως

μόλις σβήσει η όραση σου.

Φαντάζεσαι τόπους μακρινούς που η λογική δεν τους γνωρίζει

Σκέφτεσαι πράγματα παράδοξα και αινίγματα χωρίς ιδιοφυΐα,

καθετί που έχει ως σκοπό τη σύλληψη της αλήθειας.

Ω! εσύ άνθρωπε, τυμβωρύχε της ζωής, εξορυκτή του πνεύματος

και μηχανή της διαλογής.

Παλεύεις για να ζήσεις και αντιμετωπίζεις τα εμπόδια

και τους γρίφους που σου βάζει η φύση.

Προσπαθείς να μάθεις για τον θάνατο και έρχεσαι σε σύγκρουση με αυτόν

και μόλις ανακαλύψεις πως η διαδρομή είναι κυκλική

και η αρχή όμοια με το τέλος, επιμένεις πως υπάρχει διέξοδος.

Πώς μπορεί κανείς να μείνει κρυμμένος μπροστά σε αυτό το φως,

που δεν δύει ποτέ από εσένα, ώ! αιώνιε εχθρέ και ανταγωνιστή της γνώσης,

εκπληκτική μορφή στην υπερήφανη απομόνωση της.


Ο έπαινος της Ελένης

Σελιδομετρητής επισκέψεων

Σελιδομετρητής

Web Hits

O ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

 Λόγω του όγκου της ύλης, υπήρχαν προβλήματα διαχ/σης της μνήμης από το Η/Υ. Για το λόγο αυτό η σελίδα χωρίστηκε σε 2 μέρη. 
  Στο Β' μέρος υπάρχουν τα θέματα: (ΣΕΛΙΔΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ) - (ΑΣΧΟΛΙΕΣ) - (ΠΡΟΣΩΠΑ) - (ΕΝΤΥΠΑ).  
  Πατήστε εδώ για το Β' ΜΕΡΟΣ

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

    Για την πιο εύκολη αναζήτηση  προσώπων που έζησαν στον τόπο μας με αλφαβητική σειρά.

Αγγελίδης Σταύρ./Αδαμίδης Μ./Αχμέτ Σιαμπάν

Βαλασιάδης Θ./Βασιλειάδης Ηλίας/Βογδανίδης Ι. / Βραδέλης Κ.

Γιαννόπουλος Η./Γιουφτσιάδης Κ./Γουναροπούλου Βεν./

Εξηντάρης Θεολόγος/Ευσταθόπουλος Νικ./ Ευσταθόπουλος Καλ./

Ζαμπογιάννης Θεοδ./

Καραλέξης Σ/Καραμουσαλίδης  Χρ./Καφετζής Α./  Καραβασίλης Βασ/ Κεραμυδάς Γ/Κεχαγιάς Άγγελος/ Κιασήφ Μεμέτ/Κιρκινέζης Ιωάν/Κουσίδης Νικ./ Κυριαζίδης Βασ./

Μπεκιαρίδης Γ./Μπερμπέρ Μεμ/

Λιπορδέζης Γ./

Μαλλίδης Δημ./Μαυρίδης Χαρ./Μπακιρτζής Δημ./  Μπακιρτζής Φωκίων/Μπεκίρ Χουσεΐν/

Νάνος Αλέξιος/

Ουρεϊλίδης Ι./Ουστά Αλή Μουστ/

Παγώνης Κ/Παπαδόπουλος Μιχ./Πάππος Δημήτριος/ Πασχαλιδής Κων./Παυλίδης Ιωάννης/Πέτρογλου Ι./  Πίνιος Ι./Ποάλας Κ./Ποτουρίδης Γαβ./Πρασίδης Αθ.

Ρεφειάδης Παναγ/ Ρούφος Αντ/ Ρωμαΐδης Θωμάς/

Σκαμνός Χρ/ Σκοπιανός Δημ./ Σταυρίδης Αλεξ./

Τσανίδης Στ./Τραμπίδης Πασχ./ Τσιάκος Θ./

Χαρισιάδης Παν./ Χασάν Αλή Γκ./ Χαφούζ Αλή Μεχ


ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ


ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΣΑΠΩΝ

Καραθανάσης Δημήτριος - Τσιτσώνης Χρήσ.


ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΡΟΔΟΠΗΣ

============================

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

-ΑΕΤΟΚΟΡΥΦΗ/ΑΕΤΟΛΟΦΟΣ

-ΑΜΦΙΑ/ΑΡΑΤΟΣ/ΑΡΙΣΒΗ

-ΑΡΣΑΚΕΙΟ/ΑΣΚΗΤΕΣ

-ΔΙΩΝΗ/ΣΤΡΥΜΗ

-ΕΒΡΕΝΟΣ/ΙΑΣΙΟ

-ΚΑΣΣΙΤΕΡΕΣ/ΚΙΖΑΡΙ

-ΚΡΩΒΥΛΗ/ΛΟΦΑΡΙΟ

-ΛΥΚΕΙΟ/ΝΕΑ ΣΑΝΤΑ

-ΠΡΩΤΑΤΟ/ΧΑΜΗΛΟ

-ΣΑΠΕΣ

Κάλεσμα για συνεργασία

Όσοι από εσάς, που διαβάζετε αυτές τις γραμμές και έχετε στη διάθεσή σας πληροφοριακό ή φωτογραφικό υλικό, μπορείτε να μου το στείλετε για να δημοσιευτεί με τα στοιχεία που εσείς επιθυμείτε...
Αυτό μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:
Στο όνομα Γιώργος Κεραμυδάς.
Ταχυδρομικά: Δαβάκη 2 - 
Αλεξ/πολη. Τ.Κ. 68100
Τηλεφωνικά:
 2551020230 - 6976233934

Ηλεκτρονικά: 
geokeram@gmail.com