Γεννήθηκε στον Πόντο, αλλά δεν ήταν Πόντιος!

   Ο Θωμάς Ρωμαΐδης, (1888-1968] γεννήθηκε γύρω στα 1888 στην Ινέπολη (Ινεμπολού σήμερα) του Πόντου, από γονείς όχι πόντιους στην καταγωγή. Ήταν τότε εποχές σκληρών διώξεων των Ελλήνων και των Αρμενίων από τις ορδές των Οθωμανών. Πολύ μικρός έχασε τη μητέρα του και ο πατέρας του κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες έδωσε για υιοθεσία το Θωμά σε άλλη οικογένεια με το όνομα Ρωμαΐδης. Από τη 2η οικογένεια φέρει και το όνομά του. Το 1923 έρχεται πρόσφυγας στις Σάπες. Γίνεται αγροφύλακας με περιοχή ευθύνης τον οικισμό των Κασσιτερών. (υπάρχει σχετική φωτογραφία).
 Παντρεύεται σε δεύτερο γάμο την Ελένη Γιουφτσιάδου [1910-1962], αδερφή του Δημητρού, του γνωστού σε όλους τους τότε Σαππαίους "Νταή=θείος" και του Μιχαήλ, επιστάτη στην "Επιμελητεία Σαπών".
  Ο Θωμάς, μετά την αποχώρηση από τη θέση του αγροφύλακα λειτουργεί καφενείο το οποίο μετά το 1946, χρησιμοποιείται και ως σταθμαρχείο του ΚΤΕΛ Ν. Ροδόπης. (το κτίσμα υπάρχει ακόμη και σήμερα, επισκευασμένο, απέναντι από το ΠΑΛΛΑΔΙΟ και λίγο πιο κάτω από το κρεοπωλείο Τσαβδάρη). Εκεί σταματούν τα πρώτα λεωφορεία που πραγματοποιούν δρομολόγια από Κομοτηνή προς Αλεξ/πολη και αντίστροφα, όπως και προς τα χωριά της επαρχίας Σαπών, για τη μεταφορά επιβατών και αποσκευών.
  Απέκτησαν τρία παιδιά, τη Βάσω, τον Παναγιώτη και τον Ανδρέα.  
  Η Βάσω (1926-1985 )παντρεύται το 1946 τον Καριοφύλλη Κακαρέλλη, που εργαζόταν όδηγός και αργότερα ιδιοκτήτη λεωφορείου στο ΚΤΕΛ Ροδόπης. Απέκτησαν 5 παιδιά. Την Ελένη(1950), την Ευγενία, τη Θωμαή,(σκοτώθηκε έξω από το σπίτι τους - 1955), την Ανθή (1957) και τον Όθωνα (1961). Αργότερα, μετά το 1949, μετακόμισαν οριστικά στην Κομοτηνή.
  Ο Παναγιώτης (Τάκης), (1931-1968 ). Δεν παντρεύτηκε. Είχε μια αναπηρία στο πόδι και απασχολούνταν με την πώληση κουλουριών. Πέθανε το Φεβρουάριο του 1968, σε ηλικία 37 ετών και το Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς πέθανε ο πατέρας του Θωμάς.
  Ο Ανδρέας (1945-1980). Ο Ανδρέας βοηθούσε τον πατέρα του στις δουλειές του καφενείου, το οποίο λειτουργούσε και ως Γραφείο του 46ου ΚΤΕΛ Ν. Ροδόπης, όπου στάθμευαν τα λεωφορεία που εκτελούσαν τη συγκοινωνία μεταξύ Κομοτηνής-Σαπών-Αλεξανδρούπολης και αντίστροφα. Ο Ανδρέας υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία, αρχικά στο Λουτράκι και αργότερα στο νησί της Καλύμνου. Εκεί παντρεύτηκε και απέκτησε ένα γιο, το Θωμά. Στη συνέχεια εργάστηκε ναυτικός στα καράβια, όμως σε κάποιο από τα ταξίδια του (Τυνησία) πέθανε ξαφνικά από ανακοπή σε ηλικία 35 χρόνων! 
  Σημείωση: Η Ελένη Γιουφτσιάδου είχε παντρευτεί σε πρώτο γάμο με το Γεώργιο Κεραμάρη, με καταγωγή από την περιοχή της Κεσσάνης. Από το γάμο αυτό είχε ένα γιο, τον Κώστα Κεραμάρη(+1999), γνωστό τότε στην κοινωνία των Σαπών ως κουφό, επειδή είχε πρόβλημα βαρυκοΐας. Ο Κώστας παντρεύεται την Αναστασία ..... με την οποία απέκτησε ένα γιο το Γιώργο. Μετά το 1960 μετακόμισαν στην Κομοτηνή και κάποια στιγμή χώρισαν. Η Αναστασία έφυγε με το Γιώργο για μόνιμη εγκατάσταση στη Θεσσαλονίκη. Εκεί εργάστηκε στη ΔΕΗ. [Το Γιώργο Κεραμάρη, το γνώριζα, γιατί ήμασταν συμμαθητές στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού Σχολείου Σαπών].

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ


Κασσιτερά γύρω στα 1930: Μια από τις σπάνιες και μοναδικές φωτογραφίες που απέκτησα από τον Ανδρέα Καφετζή.  Ο Θωμάς Ρωμαίδης με τη στολή του αγροφύλακα και δίπλα του η γυναίκα του Ελένη Γιουφτσιάδου. Εκείνη την εποχή ο Θωμάς ήταν ο αγροφύλακας στις Σάπες και συχνά επισκεπτόταν το χωριό των Κασσιτερών.  Εντυπωσιακές ήταν και οι φορεσιές κάποιων κατοίκων με τα όπλα και τα φυσεκλίκια. Ταυτόχρονα δε και η λύρα να παίζει από το νεαρό λυράρη Θόδωρο Καβαζίδη (Κεΐλικα 1901-1980).  Τα ονόματα των υπολόπων προσώπων τα κατέγραψα από το Ημερολόγιο του Συλλόγου Ποντίων των Κασσιτερών. Πίσω σειρά: Επαμεινώνδας Ουρεΐλίδης, Θωμάς και Ελένη Ρωμαΐδου, Εγνωσία Αράπογλου, Ευτέρπη και Γεώργιος Παπαδόπουλος (μετέπειτα Πρόεδρος Κοινότητας Σαπών και Δήμαρχος (1946-1949). Καθιστοί: Παναγιώτης Μαυρίδης, Θεόδωρος Καβαζίδης και Σάββας Μαυρίδης. (Η φωτογραφία δόθηκε και στο Σύλλογο Ποντίων και χρησιμοποιήθηκε στο Ημερολόγιο του 2018).


Κασσιτερά περίπου στα 1930:  Ο Θωμάς Ρωμαίδης, αν και δεν είχε ποντιακή καταγωγή, γεννήθηκε στον Πόντο (Ινέπολη, 1888), έζησε και ανατράφηκε μέσα σε ποντιακό περιβάλλον και ήταν φυσικό να έχει μια έλξη στην ποντιακή παράδοση. Εδώ τον βλέπουμε με ποντιακή στολή στα Κασσιτερά σε ηλικία περίπου 42 ετών.


Σάπες γύρω στα 1939.  Ο Θωμάς Ρωμαίδης με το δεύτερο παιδί του, τον Παναγιώτη (Τάκη). 


Σάπες γύρω στα 1946:  παλιές φωτογραφίες που δείχνουν το πρόσωπο μιας περασμένης εποχής. Το περίεργο φορτηγό, προφανώς ήταν του Καριοφύλλη Κακαρέλη μαζί με τη γυναίκα του Βάσω Ρωμαΐδου. Τα φορτηγά και γενικώς τα μεγάλα οχήματα της εποχής ήταν στρατιωτικά που μετά τον πόλεμο αποσύρθηκαν και οι ενδιαφερόμενοι τα προμηθεύονταν δεν γνωρίζω πως και στη συνέχεια τα μετασκεύαζαν για ιδιωτικής χρήσης δουλειές, όπως μεταφορές επιβατών ή εμπορευμάτων... Ο Καριοφύλλης αργότερα ήταν οδηγός και ιδιοκτήτης ανάλογου λεωφορείου που εκτελούσε δρομολόγια μεταξύ Κομοτηνής-Σαπών-Αλεξανδρούπολης, αλλά και σε δρομολόγια της Επαρχίας Σαπών.


Σάπες γύρω στα 1950: Από το γάμο του Κώστα Κεραμάρη με την Αναστασία. Η έκπληξη για μένα ήταν η παρουσία του παππού μου. Είναι ο ιερέας Μαλλές Απόστολος. Ήταν μια δυο χρονιές πριν αρρωστήσει από μια ανίατη για εκείνη την εποχή αρρώστια (σκλήρυνση κατά πλάκας).


Σάπες: γύρω στα 1950:   Αρκετά πρόσωπα γνωρίζω και πολλά όχι. Υποθέτω ότι είναι οικογενειακή φωτογραφία μεταξύ των οικογενειών του Κώστα Κεραμάρη (επάνω με τη γραβάτα) και της γυναίκας του Αναστασίας.  Στην επάνω σειρά αναγνωρίζω τη Χαρίκλεια Γιουφτσιάδου, τον Κώστα Κεραμάρη, γιο της Ελένης από τον πρώτο της γάμο, και την Αναστασία. Καθιστοί γνωστοί μου είναι η Ελένη και ο Θωμάς Ρωμαΐδης. Στα πόδια τους ο μικρός τους γιος Ανδρέας.


Σάπες γύρω στα 1950 και κάτι:  Φωτογραφίες σαν κι αυτή μου θυμίζουν τα παιδικά μου χρόνια. Ακριβώς απέναντι υπήρχε το παντοπωλείο-μανάβικο του πατέρα μου. Εκεί ήταν και το σπίτι που γεννήθηκα. Όλα τα παιδικά μου χρόνια τα πέρασα σ' αυτά τα μέρη. Ήταν οι πρώτοι άνθρωποι που γνώρισα. Τα βράδια μας έπαιρνε η μάνα μου και πηγαίναμε πότε στο σπίτι της κυρα-Λένης και πότε στο άλλο της κυρα-Σουλτάνας για τα συχνά τότε νυχτέρια. Αυτή ήταν η διασκέδαση των οικογενειών. Ούτε ραδιόφωνα, ούτε τηλεοράσεις, αλλά δεν μας έλειπε τίποτα. Ήμασταν χαρούμενοι και τα θυμάμαι με νοσταλγία.   Με τη Σουλτάνα και τον Κώστα Μπουφινά οι γονείς μου είχαν και κουμπαριό. Πρέπει να τους πάντρεψαν. Το άλλο ζευγάρι ο Ελένη και ο Θωμάς Ρωμαΐδης.  Θα καταλάβετε βέβαια ότι το μαγαζί ήταν ψαράδικο και πρέπει να είναι και Παρασκευή, ημέρα παζαριού!  


Σάπες γύρω στα 1953-54. Η φωτογραφία είναι από το αρχείο της Λιάνας Τσιρίδου, της οποίας ο πατέρας είναι στη φωτο. Την επέλεξα να την αναρτήσω εδώ, γιατί δείχνει την εικόνα εκείνης της εποχής από τη λειτουργία ως σταθμαρχείο του ΚΤΕΛ Ροδόπης του καφενείου που είχε ο Ρωμαΐδης Θωμάς. Εδώ στάθμευαν τα λεωφορεία της εποχής για να φορτώσουν και να ξεφορτώσουν επιβάτες και εμπορεύματα. Απέναντι βρισκόταν τα παντοπωλείο του πατέρα μου. Αυτή ήταν η γειτονιά των παιδικών μου χρόνων.


Σάπες γύρω στα 1954-55.  Οικογενειακή φωτογραφία στην αυλή του σπιτιού τους.  Ο γαμπρός Καρυοφίλης Κακαρέλης με τη γυναίκα του Βάσω και τα παιδιά τους Ελένη, Ευγενία και Θωμαή ήρθαν από την Κομοτηνή να επισκεφθούν τους γονείς  Θωμά και Ελένη. Πίσω και τα παιδιά τους Ανδρέας και Τάκης. Δεν γνωρίζω την κυρία με τα μαύρα... 


Γύρω στα 1955, στο γήπεδο των Σαπών. Τα δυο αδέρφια με το χαμόγελο στα πρόσωπα σε μια αναμνηστική φωτογραφία. Αριστερά ο Τάκης και δεξιά ο μικρός Ανδρέας. Πίσω τους πολυάριθμος ο φίλαθλος κόσμος της ΕΛΠΙΔΑΣ Σαπών. Δεν υπάρχουν δίκτυα στα τέρματα και για αυτό το λόγο έχουν μπει κυριολεκτικά μέσα στην εστία. Άρα αποκλείεται να δεχθεί γκολ η ομάδα. 


1966 στο Λουτράκι. Φωτογραφία από τη θητεία του Ανδρέα στο στρατόπεδο εκπαίδευσης του Λουτρακίου. Μετά από τη βασική του εκπαίδευση συνέχισε τη στρατιωτική του θητεία στο νησί της Καλύμνου. Εκεί παντρεύτηκε και απέκτησε κι ένα αγόρι, το Θωμά. Μετά την απόλυσή του εργάστηκε στα καράβια ως ναυτικός, όμως είχε την ατυχία να φύγει από τη ζωή εντελώς ξαφνικά από ανακοπή και να βυθίσει στο πένθος την οικογένειά του.


Περίοδος αποκριάς στις Σαπές. Σε πρώτο πλάνο ο Δημητρός Γιουφτσιάδης ντυμένος σείχης ή κάτι παρόμοιο μαυρισμένος από τις μπογιές που χρησιμοποιούσαν τη μέρα εκείνη για τα μουτζουρώματα της Καθαρής Δευτέρας. Ήταν η ψυχή του καρναβαλιού για πολλά χρόνια. Και πίσω του ο μπαρμπα-Θωμάς σε προχωρημένη ηλικία.  Υπολογίζω γύρω στο 1963 και κάτι. Τον θυμάμαι που καθόταν σε μια καρέκλα εξώ από το καφενείο και διασκέδαζε με έναν κόκορα που είχαμε. Ο κόκορας, που τον μεγαλώσαμε μέσα στο σπίτι απέκτησε ξαφνικά μια ιδιοτροπία! Κυνηγούσε με μανία τις γυναίκες που ερχόταν να ψωνίσουν από το μπακάλικο του πατέρα μου κι αυτός που καθόταν απέναντι γελούσε με την καρδιά του!

Σάπες, 1971 ή '72:   Το 1969 γεννήθηκε ο Θωμάς, ο εγγονός του Θωμά Ρωμαΐδη από το γιο του Ανδρέα που ζούσε στην Κάλυμνο. Δεν πρόλαβε όμως να τον γνωρίσει γιατί την ίδια χρονιά  έφυγε από τη ζωή!   Το 1971 βαφτίστηκε και η μητέρα του επισκέφθηκε για πρώτη φορά τους συγγενείς του άνδρα της στις Σάπες.  Τα πρόσωπα της φωτογραφίας από αριστερά είναι: η Βάσω, μια γειτόνισσά της από την Κομοτηνή, η μικρή Ανθή ( η συνεργάτιδά μου), ο μικρός Όθωνας στην αγκαλιά του Δημητρού Γιουφτσιάδη, ο Όθωνας, αδερφός της Ανθής, πίσω η Σταυρούλα Βαλασιάδου, η νύφη από την Κάλυμνο και ο Καρυοφύλλης Κακαρέλης. 

ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΑΝΑΡΤΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ...


Σελιδομετρητής επισκέψεων

Σελιδομετρητής

Web Hits

O ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

 Λόγω του όγκου της ύλης, υπήρχαν προβλήματα διαχ/σης της μνήμης από το Η/Υ. Για το λόγο αυτό η σελίδα χωρίστηκε σε 2 μέρη. 
  Στο Β' μέρος υπάρχουν τα θέματα: (ΣΕΛΙΔΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ) - (ΑΣΧΟΛΙΕΣ) - (ΠΡΟΣΩΠΑ) - (ΕΝΤΥΠΑ).  
  Πατήστε εδώ για το Β' ΜΕΡΟΣ

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

    Για την πιο εύκολη αναζήτηση  προσώπων που έζησαν στον τόπο μας με αλφαβητική σειρά.

Αγγελίδης Σταύρ./Αδαμίδης Μ./Αχμέτ Σιαμπάν

Βαλασιάδης Θ./Βασιλειάδης Ηλίας/Βογδανίδης Ι. / Βραδέλης Κ.

Γιαννόπουλος Η./Γιουφτσιάδης Κ./Γουναροπούλου Βεν./

Εξηντάρης Θεολόγος/Ευσταθόπουλος Νικ./ Ευσταθόπουλος Καλ./

Ζαμπογιάννης Θεοδ./

Καραλέξης Σ/Καραμουσαλίδης  Χρ./Καφετζής Α./  Καραβασίλης Βασ/ Κεραμυδάς Γ/Κεχαγιάς Άγγελος/ Κιασήφ Μεμέτ/Κιρκινέζης Ιωάν/Κουσίδης Νικ./ Κυριαζίδης Βασ./

Μπεκιαρίδης Γ./Μπερμπέρ Μεμ/

Λιπορδέζης Γ./

Μαλλίδης Δημ./Μαυρίδης Χαρ./Μπακιρτζής Δημ./  Μπακιρτζής Φωκίων/Μπεκίρ Χουσεΐν/

Νάνος Αλέξιος/

Ουρεϊλίδης Ι./Ουστά Αλή Μουστ/

Παγώνης Κ/Παπαδόπουλος Μιχ./Πάππος Δημήτριος/ Πασχαλιδής Κων./Παυλίδης Ιωάννης/Πέτρογλου Ι./  Πίνιος Ι./Ποάλας Κ./Ποτουρίδης Γαβ./Πρασίδης Αθ.

Ρεφειάδης Παναγ/ Ρούφος Αντ/ Ρωμαΐδης Θωμάς/

Σκαμνός Χρ/ Σκοπιανός Δημ./ Σταυρίδης Αλεξ./

Τσανίδης Στ./Τραμπίδης Πασχ./ Τσιάκος Θ./

Χαρισιάδης Παν./ Χασάν Αλή Γκ./ Χαφούζ Αλή Μεχ


ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ


ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΣΑΠΩΝ

Καραθανάσης Δημήτριος - Τσιτσώνης Χρήσ.


ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΡΟΔΟΠΗΣ

============================

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

-ΑΕΤΟΚΟΡΥΦΗ/ΑΕΤΟΛΟΦΟΣ

-ΑΜΦΙΑ/ΑΡΑΤΟΣ/ΑΡΙΣΒΗ

-ΑΡΣΑΚΕΙΟ/ΑΣΚΗΤΕΣ

-ΔΙΩΝΗ/ΣΤΡΥΜΗ

-ΕΒΡΕΝΟΣ/ΙΑΣΙΟ

-ΚΑΣΣΙΤΕΡΕΣ/ΚΙΖΑΡΙ

-ΚΡΩΒΥΛΗ/ΛΟΦΑΡΙΟ

-ΛΥΚΕΙΟ/ΝΕΑ ΣΑΝΤΑ

-ΠΡΩΤΑΤΟ/ΧΑΜΗΛΟ

-ΣΑΠΕΣ

Κάλεσμα για συνεργασία

Όσοι από εσάς, που διαβάζετε αυτές τις γραμμές και έχετε στη διάθεσή σας πληροφοριακό ή φωτογραφικό υλικό, μπορείτε να μου το στείλετε για να δημοσιευτεί με τα στοιχεία που εσείς επιθυμείτε...
Αυτό μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:
Στο όνομα Γιώργος Κεραμυδάς.
Ταχυδρομικά: Δαβάκη 2 - 
Αλεξ/πολη. Τ.Κ. 68100
Τηλεφωνικά:
 2551020230 - 6976233934

Ηλεκτρονικά: 
geokeram@gmail.com