Η ΣΕΛΙΔΑ ΑΝΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ....

  Η οικογένεια Καραβασίλη κατάγεται από τη Βίγα ή Μπίγα της Μικράς Ασίας. Το αρχικό όνομα ήταν Τρίψογλου.
  Δύο ήταν τα αδέρφια που ήρθαν στον τόπο μας, το 1922, πρόσφυγες. Ο Βασίλης και ο Δημήτρης Τρίψογλου. Οι πληροφορίες λένε ότι το όνομα αυτό προέρχεται από το επάγγελμα του πατέρα τους που ήταν κατασκευαστής τζαμιών (τρίπσης λεγόταν αυτός που έφτιαχνε τζαμιά). Τρίψογλου σημαίνει "τα παιδιά του Τρίψη".  Υπάρχει και τρίτος αδερφός με το όνομα Γιώργος Καραβασίλης. Αυτός εγκαταστάθηκε στην Έδεσα έχοντας μαζί και τη μητέρα τους.

  ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ [ΤΡΙΨΟΓΛΟΥ].
   Το επώνυμο του Βασίλη άλλαξε κι έγινε Καραβασίλης, (λέγεται ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ήταν πολύ μελαχροινός στην όψη. Καρά στην τουρκική γλώσσα σημαίνει σκούρος, σκοτεινός).
Όταν ήρθε στην Ελλάδα ήταν 26 περίπου ετών και ήταν παντρεμένος με άλλη γυναίκα, αλλά πέθανε και παντρεύτηκε την Αναστασία. (1905-1980).
  Ο Βασίλης Καραβασίλης, ήταν τεχνίτης πήλινων αντικειμένων. Κατασκεύαζε στάμνες, γλάστρες, κιούπια κλπ. Τα χρόνια εκείνα τα περισσότερα σπιτικά σκεύη ήταν πήλινα. Πέθανε το 1947, την εποχή του Εμφυλίου, σε ηλικία μόλις 51 ετών.

Είχαν 5 παιδιά:  Με τη σειρά ήταν:
Ο Απόστολος  (1928 - 1978 ).
Ο Θεοδόσης, (ζει στις Σάπες).
Ο Φωκίωνας (Φώτης) (1934-2009) και ο δίδυμος αδερφός ... ο Λεωνίδας .....
O Τρύφωνας (1942-2014).

  - Ο Απόστολος δεν έκανε οικογένεια.
-Ο Θεοδόσης παντρεύτηκε τη Δήμητρα, από τη Μέστη. Απέκτησαν δυο παιδιά, το Βασίλη και τον Αντώνη.
 Ο Φωκίων παντρεύτηκε τη Βάγια (Βαΐτσα) Καλογιαννίδου (1942-2022) και απέκτησαν δυο παιδιά, το Βασίλη και την Αναστασία (Σούλα).   Ο Φωκίων Καραβασίλης, γεννήθηκε το 1934, στις Σάπες. Σήμερα δε ζει. Από την οικογένειά του έλαβα μια σειρά από παλιές φωτογραφίες που είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικές. Δείχνουν μια εποχή που ακόμη τα άλογα και τα κάρα ήταν σημαντικά εργαλεία στη δουλειά. Πολλές φωτογραφίες είναι με  φίλους του σε στιγμές διασκέδασης. Από αυτές και μόνο σχηματίζουμε μια αντίληψη για τον τρόπο ψυχαγωγίας των νέων της εποχής εκείνης. Ο Φωκίωνας ασχολήθηκε με το εμπόριο πήλινων σκευών (τέτοια χρησιμοποιούσαν τότε τα νοικοκυριά (στάμνες, κιούπια, πιάτα κλπ). Θυμάμαι πως μετά ασχολήθηκε με το εμπόριο υφασμάτων με ένα αυτοκίνητο, γύριζε τα χωριά και τέλος άνοιξε για αρκετά χρόνια καφενείο. Βλέπετε εκείνη την εποχή, λόγω της εξέλιξης, ήταν υποχρεωμένοι να αλλάζουν συχνά επάγγελμα, αφού σταδιακά κάποια άρχισαν να χάνονται.
  Ο Τρύφωνας  (θα προσθέσω σύντομα πληροφορίες)....

   

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ


Σάπες 1962: Φωτογραφία από την υποδοχή της Α.Μ. Βασίλισσας Φρειδερίκης και της πριγκίπισσας Ειρήνης. Ωστόσο τη φωτογραφία αυτή την πρόσθεσα εδώ για να παρουσιάσω ένα πρόσωπο της οικογένειας Καραβασίλη. Πρόκειται για την Αναστασία Καραβασίλη, 2η σύζυγο του Βασίλη Καραβασίλη. Είναι η γυναίκα με τα γυαλιά ανάμεσα στο Δήμαρχο Τσιτσώνη και την πριγκίπισσα Ειρήνη. (Αρχείο φωτο: Χρήστου Τσιτσώνη).


ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΤΡΙΨΟΓΛΟΥ

   Ο αδερφός του λεγόταν Δημήτρης Τρίψογλου. (Γι αυτόν θα προσθέσω αργότερα πληροφορίες). Από αυτή την οικογένεια έχω μια φωτογραφία από το πανηγύρι του Πρωτάτου το 1950. (πιο κάτω).

Φωτογραφίες του Φωκίωνα Καραβασίλη


Γύρω στα 1951. Η παρέα του Φωκίωνα σε κάποιο γλεντάκι με μεζέδες και λίγο ποτό κατάχαμα, κάτω από μια τέντα. Φαίνονται καλοντυμένοι με γραβάτες, άρα ήταν μέρα γιορταστική. Τι πιθανότερο θα επρόκειτο για πασχαλιάτικη μέρα. Αναγνωρίζω το Φ.Καραβασίλη, το Θαν. Μπακιρτζή, τον Κ.Παπαδόπουλο, το Βασ. Μαλλίδη, το Λάκη Σταυρίδη και τέλος ο μεγαλύτερος σε ηλικία πρέπει να είναι ο Πορτοκάλογλου, πατέρας του Θανάση Πορτοκάλογλου (οδηγός ταξί). Τον θυμάμαι να πουλάει γκαζόζες σε βαρελάκια με πάγο τις Παρασκευές στο παζάρι.


Σάπες, λίγο μετά το 1950. Παρέα φίλων στο ''ΠΑΛΛΑΔΙΟ''.  Τα πρόσωπα αυτά θα τα δούμε σε αρκετές φωτογραφίες της συλλογής μου. Ήταν όλοι τους μια παρέα και μαζί πήγαιναν στα γλέντια και στις διασκεδάσεις τους. Είχαν περίπου την ίδια ηλικία και ήταν όλοι τους παιδιά της πιάτσας. Εδώ, τους βλέπουμε καλοντυμένους  σε κάποιο από τα αμέτρητα γλέντια που διοργανώνονταν εκείνη την εποχή στο ΠΑΛΛΑΔΙΟ.  Από αριστερά ο Φωκίων Καραβασίλης, ο Κίμωνας Μπακιρτζής, ο Βασίλης Μαλλίδης, ο Γιάννης Σεραφειμίδης, ο Πολυχρόνης Πολυχρονιάδης, ο Θανάσης Μπακιρτζής, ο Κώστας Παπαδόπουλος και ο Δημήτρης Σκοπιανός.  Από αυτήν την παρέα να σημειώσω ότι ο Κώστας Παπαδόπουλος, το 1970 μετανάστευσε στις ΗΠΑ με την οικογένειά του, όπου και έζησε τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του. Το (2015) έφυγε από τη ζωή. (Αρχείο φωτο: Φωκίων Καραβασίλης).


Eίναι από τις πιο παλιές φωτογραφίες του Φωκίωνα. Την υπολογίζω στα 1952 και το συμπέρασμα το βγάζω από το κτίριο του δημαρχείου. Φαίνεται καθαρά ότι έχει γίνει ο 1ος όροφος και λείπει ο 2ος. Επίσης βλέπουμε αριστερά ακριβώς 2-3 εργάτες να σκάβουν στο καινούριο πάρκο. Αυτό δείχνει ότι δημοτικό μέγαρο και δημοτικό πάρκο ξεκίνησαν να γίνονται μαζί.


Σάπες 1953:  Ημέρες Πασχαλινών γιορτών. Φαίνεται πως η παρέα αυτή χώριζε μόνο όταν πήγαιναν για ύπνο. Όλες τις άλλες ώρες, εννοείται της διασκέδασης, ήταν μαζί! Και δείτε πόσο απλά, τα χρόνια εκείνα χαίρονταν τις γιορτινές ώρες. Όλοι καλοντυμένοι με λευκά πουκάμισα τσουγκρίζουν τα ποτηράκια τους εις υγείαν της παρέας. Η φωτογραφία είναι στο "Δεντράκι", όπου βέβαια δέντρα δεν φαίνονται ακόμη! Τα ονόματα της παρέας γνωστά: Από αριστερά: Κώστας Παπαδόπουλος, Βασίλης Μαλλίδης, Φωκίων Καραβασίλης, Λάκης Σταυρίδης, Θανάσης Μπακιρτζής. Κάτω: Κίμων Μπακιρτζής, Δημήτρης Σκοπιανός και Πολυχρόνης Πολυχρονιάδης. Αρχείο: Φωκίων Καραβασίλη.


 Πρωτοχρονιά, γύρω στα 1956. Η παρέα του Φωκίωνα (40ς από δεξιά) στην κεντρική πλατεία. Αναγνωρίζω από αριστερά τον Κώστα Παπαδόπουλο (έφυγε στις Η.Π.Α.) τον Θεοδόση Αθανασιάδη (παντοπώλη), (;)(;), Θανάση Μπακιρτζή (έμπορο χάλκινων ειδών και αργότερα ποδηλάτων), Φωκ. Καραβασίλη, (;), Βραδέλη Τάκη (σήμερα γιατρός) και Δημ. Σκοπιανός (συνταξ. παντοπώλης). Πίσω από την παρέα φαίνεται το περίπτερο του Ν.Κουσίδη και δίπλα ήταν το παντοπωλείο του Αθανασιάδη. Στην άκρη αριστερά ήταν το εργαστήριο του οδοντοτεχνίτη Γιώργου Καραμανλή, που αργότερα έφυγε στην Ορεστιάδα. Επάνω ακριβώς το οδοντιατρείο τότε της Μαρίκας Μαργαρίτου.


 Πρωτοχρονιά γύρω στα 1956:  Η φωτογραφία  με την προηγούμενη έχουν διαφορά μερικών ωρών. Φαίνεται ότι η διασκέδαση της ημέρας συνεχίστηκε και τις βραδινές ώρες. Η αγαπημένη παρέα των φίλων σε μια   αναμνηστική φωτογράφιση. Από δεξιά ο Κώστας Βραδέλης , αν και μικρότερος φαίνεται ότι ακολουθούσε την παρέα, (?), (?), Δημήτρης Σκοπιανός, Γιάννης Σεραφειμίδης, (στρατιώτης), Πολυχρόνης Πολυχρονιάδης, (Χωροφύλαξ), Βασίλης Μαλλίδης, Θανάσης Μπακιρτζής, Κώστας Παπαδόπουλος, (Χωροφύλαξ). Κάτω ο Φωκίων Καραβασίλης. (Αρχείο: Φ. Καραβασίλη). 


Μοναδική φωτογραφία της εποχής του 1960 και παλιότερα. Ο Φωκίωνας ήταν ένας εργατικός άνθρωπος. από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με το εμπόριο πήλινων αντικειμένων. Εκείνη την εποχή τα νοικοκυριά χρησιμοποιούσαν στάμνες, πιάτα, κιούπια και διάφορα άλλα σκεύη φτιαγμένα από πηλό. Στη φωτογραφία ο ίδιος μεταφέρει το εμπόρευμά του.


Aυτή τη φορά με το κάρο και το άλογο φαίνεται ότι μεταφέρει άχυρα. Δε γνωρίζω αν ήταν δικά τους ή έκανε μεταφορές για λογαριασμό άλλων με αμοιβή. Πιθανότερο είναι το δεύτερο. 



Μια εντυπωσιακή φωτογραφία που πρέπει να τραβήχτηκε σε ημέρα εθνικής γιορτής (υπάρχουν σημαίες). Όλη η παρέα αυτή το φορά με τα ποδήλατα. Υπάρχουν πρόσωπα που δεν αναγνωρίζω. Πολλά είναι ήδη γνωστά από τις προηγούμενες φωτογραφίες.


 Η φωτογραφία με τα κορίτσια είναι της συζύγου του Βαΐτσας Καλογιαννίδου (στη μέση κάτω). Η υπόλοιπη παρέα είναι: Βασιλική Μπουφινά, Σταυρούλα Γιουφτσιάδου, Ελένη, Χρυσούλα και Ειρήνη Χαρισιάδου, Χαρίκλεια Γιουφτσιάδου, Αγγέλα Παπαδοπούλου και Ελένη Μπουφινά. 

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ  ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ   ΤΡΙΨΟΓΛΟΥ

   ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΤΡΙΨΟΓΛΟΥ
   Ο αδερφός του λεγόταν Δημήτρης Τρίψογλου. (Γι αυτόν θα προσθέσω αργότερα πληροφορίες). Από αυτή την οικογένεια έχω μια φωτογραφία από το πανηγύρι του Πρωτάτου το 1950. (πιο κάτω).

(ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ   ΜΟΛΙΣ   ΕΧΩ   ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ)


1954: Στο πανηγύρι του Αγίου Πνεύματος, στο Πρωτάτο. Στη φωτογραφία ο πατέρας Βαΐτσος Τρίψογλου, παιδί του Δημήτρη από τη Βίγα της Ανατ. Θράκης, με τη γυναίκα του Χρυσή και το γιο του Δημητράκη. Πίσω από τη Χρυσή η Ζωή Καφετζή (Παπαδημητρίου) και πιο πίσω ο Θεοφάνης Φωτακακης, γειτονάκι τότε στις Σάπες.  Η οικογένεια έχει ακόμη ένα μέλος που δεν είναι στη φωτογραφία. Είναι η Βούλα.  [Αρχείο φωτογραφίας: Ζωή Καφετζή].

Σελιδομετρητής επισκέψεων

Σελιδομετρητής

Web Hits

O ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

 Λόγω του όγκου της ύλης, υπήρχαν προβλήματα διαχ/σης της μνήμης από το Η/Υ. Για το λόγο αυτό η σελίδα χωρίστηκε σε 2 μέρη. 
  Στο Β' μέρος υπάρχουν τα θέματα: (ΣΕΛΙΔΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ) - (ΑΣΧΟΛΙΕΣ) - (ΠΡΟΣΩΠΑ) - (ΕΝΤΥΠΑ).  
  Πατήστε εδώ για το Β' ΜΕΡΟΣ

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

    Για την πιο εύκολη αναζήτηση  προσώπων που έζησαν στον τόπο μας με αλφαβητική σειρά.

Αγγελίδης Σταύρ./Αδαμίδης Μ./Αχμέτ Σιαμπάν

Βαλασιάδης Θ./Βασιλειάδης Ηλίας/Βογδανίδης Ι. / Βραδέλης Κ.

Γιαννόπουλος Η./Γιουφτσιάδης Κ./Γουναροπούλου Βεν./

Εξηντάρης Θεολόγος/Ευσταθόπουλος Νικ./ Ευσταθόπουλος Καλ./

Ζαμπογιάννης Θεοδ./

Καραλέξης Σ/Καραμουσαλίδης  Χρ./Καφετζής Α./  Καραβασίλης Βασ/ Κεραμυδάς Γ/Κεχαγιάς Άγγελος/ Κιασήφ Μεμέτ/Κιρκινέζης Ιωάν/Κουσίδης Νικ./ Κυριαζίδης Βασ./

Μπεκιαρίδης Γ./Μπερμπέρ Μεμ/

Λιπορδέζης Γ./

Μαλλίδης Δημ./Μαυρίδης Χαρ./Μπακιρτζής Δημ./  Μπακιρτζής Φωκίων/Μπεκίρ Χουσεΐν/

Νάνος Αλέξιος/

Ουρεϊλίδης Ι./Ουστά Αλή Μουστ/

Παγώνης Κ/Παπαδόπουλος Μιχ./Πάππος Δημήτριος/ Πασχαλιδής Κων./Παυλίδης Ιωάννης/Πέτρογλου Ι./  Πίνιος Ι./Ποάλας Κ./Ποτουρίδης Γαβ./Πρασίδης Αθ.

Ρεφειάδης Παναγ/ Ρούφος Αντ/ Ρωμαΐδης Θωμάς/

Σκαμνός Χρ/ Σκοπιανός Δημ./ Σταυρίδης Αλεξ./

Τσανίδης Στ./Τραμπίδης Πασχ./ Τσιάκος Θ./

Χαρισιάδης Παν./ Χασάν Αλή Γκ./ Χαφούζ Αλή Μεχ


ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ


ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΣΑΠΩΝ

Καραθανάσης Δημήτριος - Τσιτσώνης Χρήσ.


ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΡΟΔΟΠΗΣ

============================

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

-ΑΕΤΟΚΟΡΥΦΗ/ΑΕΤΟΛΟΦΟΣ

-ΑΜΦΙΑ/ΑΡΑΤΟΣ/ΑΡΙΣΒΗ

-ΑΡΣΑΚΕΙΟ/ΑΣΚΗΤΕΣ

-ΔΙΩΝΗ/ΣΤΡΥΜΗ

-ΕΒΡΕΝΟΣ/ΙΑΣΙΟ

-ΚΑΣΣΙΤΕΡΕΣ/ΚΙΖΑΡΙ

-ΚΡΩΒΥΛΗ/ΛΟΦΑΡΙΟ

-ΛΥΚΕΙΟ/ΝΕΑ ΣΑΝΤΑ

-ΠΡΩΤΑΤΟ/ΧΑΜΗΛΟ

-ΣΑΠΕΣ

Κάλεσμα για συνεργασία

Όσοι από εσάς, που διαβάζετε αυτές τις γραμμές και έχετε στη διάθεσή σας πληροφοριακό ή φωτογραφικό υλικό, μπορείτε να μου το στείλετε για να δημοσιευτεί με τα στοιχεία που εσείς επιθυμείτε...
Αυτό μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:
Στο όνομα Γιώργος Κεραμυδάς.
Ταχυδρομικά: Δαβάκη 2 - 
Αλεξ/πολη. Τ.Κ. 68100
Τηλεφωνικά:
 2551020230 - 6976233934

Ηλεκτρονικά: 
geokeram@gmail.com