Δημητρακάκης Κων/νος M. ed.

Σύμβουλος Εκπ/σης ΠΕ 70 - τ. Αναπληρωτής Δ/ντής Π.Ε. Φθιώτιδας - τ. Δ/ντής ΠΕΚ Λαμίας

Επιλογές

Υλικό ανά γνωστικό αντικείμενο

Γενικό υποστηρικτικό υλικό

 

Ελληνικό Πάσχα
Συγγραφέας: Μάνος Βενιέρης, Αντωνία Βιταλιώτου - Σέττα, Έλλη Γιαννοπούλου, Γλυκερία Γκρέκου, Ασπασία Κατσούλη - Συμεώνογλου, Χριστίνα Κόλλια, Αγγελική Μαστρομιχαλάκη, Λούλα Παπιδάκη - Πιπίνη, Γιάννης Ρεμούνδος, Φράνση Σταθάτου
Εικονογράφος: Μις Μόλυβ
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Πάσχα και Λαμπρή, χαίρονται οι λαγοί! Και όχι μόνο οι λαγοί. Αλλά και τα παιδιά. Γιατί Πάσχα σημαίνει κόκκινα αυγά, πεντανόστιμα τσουρέκια, μοσχομυριστή μαγειρίτσα , λαμπάδες και δώρα. Και κυρίως, Πάσχα σημαίνει τη θυσία του Ιησού και την Ανάστασή Του. Δέκα αγαπημένοι συγγραφείς από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου περιγράφουν μέσα από τις ιστορίες τους το παραδοσιακό ελληνικό Πάσχα.

 

 

 


Ήρθε η Πασχαλιά, βάψτε κόκκινα αυγά!

Εκδόσεις: Πατάκη
Συγγραφέας : Ηλιόπουλος Βαγγέλης,Νίκα Βασιλική
Εικονογράφος : Δήμου Θανάσης
Θέλεις να μάθεις τα πάντα για τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα; Στο βιβλίο που κρατάς στα χέρια σου θα βρεις ήθη και έθιμα του λαού μας αλλά και πολλά παιχνίδια, κατασκευές, ποιήματα και συνταγές για τις γιορτινές ημέρες.

 

 

 

 


 

Η ιστορία του Πάσχα
Εκδόσεις: Πατάκη
Συγγραφέας : Έιμερυ Χέδερ
Μεταφραστής : Ηλιόπουλος Βαγγέλης
Εικονογράφος : Young Norman
Οι ιστορίες αυτής της έκδοσης παραμένοντας πιστές στο αυθεντικό κείμενο έχουν γραφτεί ειδικά για παιδιά που μόλις αρχίζουν να διαβάζουν μόνα τους. Η γοητευτική εικονογράφηση, γεμάτη με ακριβή ιστορικά στοιχεία εμπλουτίζει τις ιστορίες και αναδεικνύει το μήνυμα του κειμένου.
Με τη βοήθεια και την ενθάρρυνση των μεγάλων, οι μικροί αναγνώστες κατορθώνουν να ανακαλύψουν την απόλαυση και την ικανοποίηση της ανάγνωσης ενός ολόκληρου βιβλίου.

 

 


 

Το κοτοπουλάκι μου
Εκδόσεις: Πατάκη
Συγγραφέας : Έλσνερ Ζεραλντίν
Μεταφραστής : Πασπαρδάνης Αλέξης
Εικονογράφος : Tharlet Eve

Από το αυγό στο κλωσόπουλο. Στη Λένα αρέσει πολύ να κάθεται στην αυλή και να παρατηρεί τις κότες. Αλλά ακόμα κάτι λείπει από τη χαρούμενη κλωσοπαρέα. Σωστά! Ένα γλυκό κοτοπουλάκι θα ήταν τέλειο! Τι καλά που η χοντρούλα Άλμα μόλις γέννησε ένα αυγό! Αλλά η Λένα εκπλήσσεται, γιατί η Άλμα ούτε που σκέφτεται να κλωσήσει το αυγό. Η Λένα αποφασίζει στη στιγμή να αναλάβει η ίδια το αυγό και ήδη ονειρεύεται την έκπληξη που θα κάνει στους άλλους με το κοτοπουλάκι της. Όμως το να κλωσήσει το αυγό ήταν πιο δύσκολο απ΄ ό,τι νόμιζε και έχει ακόμα να μάθει ότι ο δρόμος που οδηγεί από το αυγό στο κοτοπουλάκι είναι μακρύς...

 


 

Τα παιδιά της Άνοιξης
Εκδότης : ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ
Συγγραφέας : Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου Λότη
Εικονογράφος : Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου Λότη

Ο Χρόνος, ο παππούς των δώδεκα μηνών, διηγείται τα καμώματα των εγγονών του. Οι δώδεκα μήνες γίνονται ζωντανά πρόσωπα, που μας αποκαλύπτουν τα μυστικά τους μέσα σε μια χρωματική έκσταση που δημιουργούν τα κολάζ της συγγραφέα. (Βραβείο Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς)

 

 

 

 


 

Η μαρουδίτσα που έφερε την πασχαλιά!
Εκδόσεις: Πατάκη
Συγγραφέας: Δικαίου Ελένη
Εικονογράφος: Καραστεργίου Απόστολος

Μια μικρή μαρουδίτσα, γεννιέται στον ολάνθιστο κήπο ενός σπιτιου. Έχει γυαλιστερό κόκκινο φόρεμα με μαύρες βουλίτσες και μπορεί να σκαρφαλώνει στο κοτσάνι μιας μαργαρίτας και να πετάει από λουλούδι σε λουλούδι με τα φτεράκια της. Όμως δεν ξέρει ποια δουλειά ήρθε να κάνει πάνω στη Γη. Μέχρι που ακούει ένα παιδικό τραγουδάκι.

 

 

 

 


 

Το Πάσχα της νόνας Χελώνας
Εκδόσεις: Πατάκη
Συγγραφέας : Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου Λότη
Εικονογράφος : Σγουρός Γιώργος

Πάντα περήφανος ο κυρ Λαγός, όπως κι ο προ-προ-προ-παππούς του, εκείνος που την έπαθε στο τρέξιμο απ? τη χελώνα τα χρόνια τα παλιά, καυχιέται πως το Πάσχα θα τσουγκρίσει και θα σπάσει ολωνών τ? αυγά με τα δικά του. Η νόνα η Χελώνα όμως, με τα δέκα της εγγόνια, κάτι του σκαρώνει... Και όλα του δάσους τα πουλιά, τα έντομα και τα ζωάκια μαζεύονται να δουν το πάθημά του! Ένα νέο εικονογραφημένο βιβλίο από τη Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, μία από τις πιο αγαπημένες συγγραφείς των μικρών και των μεγάλων παιδιών.

 

 

 


 

Εκείνη τη φορά
Εκδόσεις: Πατάκη
Συγγραφέας: Μάστορη Βούλα
Εικονογράφος: Μαρουλάκης Νίκος

Ένα πασχαλιάτικο οικογενειακό ταξίδι στη Σπάρτη, δοσμένο με φαντασία από τη σκοπιά ενός παιδιού, που με αφοπλιστική ειλικρίνεια και αφέλεια σχολιάζει τον κόσμο των μεγάλων.

 

 

 

 

 


 

Ελληνικά διηγήματα με θέμα το Πάσχα
Εκδόσεις: Πατάκη
Ανθολόγος: Κοντολέων Μάνος, Γρηγοριάδου-Σουρέλη Γαλάτεια, Μηλιώρη Πόλυ

Πάσχα, μια μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας αλλά παράλληλα και ένα ξεφάντωμα του ελληνικού έθνους και της ελληνικής φύσης.
Η ανθολογία αυτή προσπάθησε να σηματοδοτήσει τους τρόπους με τους οποίους η πασχαλινή ατμόσφαιρα επεμβαίνει στην καθημερινότητα των ανθρώπων, αλλά και ενεργοποιεί το ταλέντο των συγγραφέων μας.

 

 

 

 

 



Πασχαλινά διηγήματα
Συντελεστές
Εκδόσεις: Πατάκη
Συγγραφέας: Παπαδιαμάντης Αλέξανδρος
Επιμελητής: Σαρρής Μιχάλης,Γεωργία Τουρλούκη,Μανώλης Μανδαμαδιώτης (λεξιλόγιο)
Επιλεγόμενα: Κωνσταντέλλιας Χαράλαμπος

Τα πασχαλινά διηγήματα του Παπαδιαμάντη θα φέρουν τον αναγνώστη στο κλίμα των ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας και της Ανάστασης, αλλά και στον κόσμο του Σκιαθίτη διηγηματογράφου.
Για να μεταφερθεί ο αναγνώστης στην εποχή του Παπαδιαμάντη, αποφασίστηκε να παρουσιαστούν τα κείμενα όπως κυκλοφόρησαν στην πρώτη τους δημοσίευση σε εφημερίδες ή περιοδικά της εποχής (ή, στις περιπτώσεις που αυτό δεν κατορθώθηκε, σε μια όσο το δυνατόν πιο παλιά έκδοση). Είναι χαρακτηριστική η ορθογραφία εκείνων των καιρών και δίνει την εικόνα μιας φάσης στην εξέλιξη της ιστορικής ορθογραφίας της γλώσσας μας.

 


 Η Μεγάλη Εβδομάδα του Νικόλα

Εκδόσεις: Άθως
Παλιάκη Μαρίνα
Ο Νικόλας μαθαίνει για το βασικό γεγονός που γιορτάζουμε κάθε ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας με απλό και χαριτωμένο τρόπο. Παράλληλα εξοικειώνεται με τα τεκταινόμενα στο ναό κάθε μέρα, ώστε να συμμετάσχει και ο ίδιος. Ένα βιβλίο για τα παιδιά 3 έως 5 ετών με πλούσια εικονογράφηση και έμμετρο λόγο που θα κάνει τα παιδιά να ζήσουν πιο ουσιαστικά τις πασχαλινές ημέρες.

 

 

 

 

 


 Πάσχα, Κυρίου Πάσχα

Γρηγοριάδου - Σουρέλη Γαλάτεια
Εκδόσεις: ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Στο νέο της βιβλίο, η πολυβραβευμένη συγγραφέας διηγείται στιγμές που άλλαξαν την ανθρώπινη ιστορία. Με γλαφυρό τρόπο παρουσιάζει τα γεγονότα που δεν άφησαν κανέναν ασυγκίνητο, από τη στιγμή που ο Ιησούς έφτασε στην Ιερουσαλήμ μέχρι την Ανάστασή Του. Βήμα βήμα, η αγαπημένη συγγραφέας ξετυλίγει την εβδομάδα των Παθών και την παρουσιάζει στα παιδιά.

 

 

 

 


 

Η περιπέτεια μιας λαμπάδας - Μωραΐτου Πηνελόπη
Εκδόσεις: ΑΚΡΙΤΑΣ
Ήταν Σάββατο του Λαζάρου και η βιτρίνα του παιχνιδάδικου ήταν στολισμένη με μεγάλα πλαστικά κόκκινα αβγά, άσπρα χνουδωτά κουνελάκια, πολύχρωμα φαναράκια και όλων των ειδών τις πασχαλινές λαμπάδες, που καμάρωναν στολισμένες με κορδέλες, λουλούδια, καραβάκια, κουκλιά και ό,τι μπορεί να βάλει ο νους του ανθρώπου. Ανάμεσά τους στριμωγμένο σε μια γωνιά ένα κίτρινο χλωμό κεράκι πρόβαλε δειλά το φιτιλάκι του. Το ταπεινό αυτό μικρό κεράκι έχει ένα κρυφό πασχαλινό όνειρο. Ένα μεγάλο ταξίδι και μια απίθανη περιπέτεια το περιμένει. Ποια θα είναι η τύχη του άραγε;

 

 

 



Μια πασχαλινή ιστορία - Wildsmith, Brian
Κάποτε, πριν από πολλά χρόνια, έφεραν στον Ιησού ένα γαϊδουράκι... Η θαυμαστή ιστορία των Παθών του Ιησού και της Ανάστασης, όπως την είδε το γαϊδουράκι που Τον κουβάλησε στη ράχη του ως τα Ιεροσόλυμα. Παρακολουθεί τον Μυστικό Δείπνο, βλέπει τον Ιησού να οδηγείται στον Πιλάτο, είναι εκεί όταν ο Ιησούς σταυρώνεται και συμμετέχει στη χαρά που φέρνει η Ανάστασή του. Κάθε Πάσχα, που ξαναθυμόμαστε αυτά τα γεγονότα, η μαγευτική νέα εκδοχή του Brian Wildsmith είναι ο ιδανικός τρόπος για να διηγηθούμε στα παιδιά τι έγινε από την Κυριακή των Βαϊων ως την Ανάληψη του Ιησού.

 

 

 

 


 

Ο λαγός που μισούσε τα κόκκινα αυγά - Καραΐσκου Χρυσάνθη
Εκδόσεις: ΔΙΑΠΛΑΣΗ
Ένας λαγός συναντά τυχαία κάποιες κότες σε ένα κοτέτσι. Εκεί μαθαίνει με έκπληξη πως οι άνθρωποι κάθε Πάσχα βάφουν κόκκινα αυγά. Πώς είναι δυνατόν να έχουν οι άνθρωποι ένα τόσο ανόητο έθιμο; Γιατί δηλαδή έπρεπε να βάφουν και να τσουγκρίζουν αυγά και όχι λαγούς; Οι κότες είναι καλύτερες από τους λαγούς; αναρωτιέται συνέχεια. Έτσι καταστρώνει ένα σχέδιο: αν πετύχει, τα κόκκινα αυγά θα είναι πλέον παρελθόν για τους ανθρώπους. Λέτε να τα καταφέρει; Μετά την επιτυχία του βιβλίου "Το αυγό που μισούσε το κόκκινο χρώμα" η Χρυσάνθη Καραΐσκου και ο Νέστορας Ξουρής επιστρέφουν με μια ακόμη χιουμοριστική ιστορία που σίγουρα θα σας συναρπάσει!

 

 

 


 

Πάσχα στη Γλυκομηλίτσα
Εκδότης: Πατάκης
Συγγραφέας: Αγαθή Δημητρούκα
Ο Αντώνης ?γνωστός ήρωας από το βιβλίο Το μαρούλι της καλοσύνης? μεγάλωσε πια. Απόδειξη ότι θα κάνει μόνος του το πρώτο του ταξίδι για τη Γλυκομηλίτσα. Μέχρι το Μεγάλο Σάββατο που θα έρθουν οι γονείς του, θα περάσει όλες τις μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας με τη γιαγιά του αλλά και τους φίλους του από το χωριό. Θα πάνε στην εκκλησία, θα βοηθήσουν στον στολισμό του Επιταφίου, θα μαζέψουν ξύλα και φρύγανα για το κάψιμο του Ιούδα. Μέχρι που θα φτάσει η Κυριακή του Πάσχα, και τότε ίσως ο χορτοφάγος Αντώνης να δοκιμάσει κάποιο μεζεδάκι.

 

 

 

 


 

Αγαπημένες ιστορίες για το Πάσχα
Συγγραφέας: Ο Ανδρέας Καρκαβίτσας, ο Κώστας Κρυστάλλης, ο Αλέξανδρος Μωραϊτίδης, ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, ο Τέλλος Άγρας, ο Γρηγόριος Ξενόπουλος, ο Διονύσιος Σολωμός και ο Ευγένιος Ζαλόκωστας
Εικονογράφος: ΔΙΑΦΟΡΟΙ
Εκδόσεις: Μίνωας
Ένα καράβι που κάνει Ανάσταση στα πέλαγα, μία γυναίκα που περιμένει το Πάσχα πώς και πώς για να φορέσει τα καλά της, ένας Ιταλοκερκυραίος που έχει τάμα να κάνει κάθε χρόνο Πάσχα ρωμέικο, μία ενάρετη γυναίκα με σαράντα βαφτιστικούς, ένα μαντίλι της αγάπης που χάθηκε, ο ξεχωριστός χορός τη μέρα της Λαμπρής. Ένα βιβλίο αγάπης, ένα βιβλίο πασχαλινό! Δέκα αγαπημένες ιστορίες για το Πάσχα, από τους πιο αγαπημένους Έλληνες κλασικούς συγγραφείς, ζωντανεύουν μέσα από υπέροχες εικόνες δέκα διαφορετικών σύγχρονων εικονογράφων! Ο Ανδρέας Καρκαβίτσας, ο Κώστας Κρυστάλλης, ο Αλέξανδρος Μωραϊτίδης, ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, ο Τέλλος Άγρας, ο Γρηγόριος Ξενόπουλος, ο Διονύσιος Σολωμός και ο Ευγένιος Ζαλόκωστας σε ένα βιβλίο διασκευασμένο για παιδιά

 


 

Τα τρία μικρά λαγουδάκια

Εκδόσεις Αερόστατο
Έφτασε το Πάσχα και φέτος για πρώτη φορά τρία λαγουδάκια, ο Τζόνι, ο Φλιπς και ο μικρός Καρότος θα πρέπει να βράσουν και να βάψουν αυγά! Όμως, δεν το έχουν ξανακάνει ποτέ! Τους βοηθάει, όμως, ο Σνούπε ο αγρότης, η Μάρθα που έχει ταβέρνα και οι γατοπειρατές που τους μαθαίνουν να ζωγραφίζουν όμορφα σχέδια. Η αστεία εικονογράφηση θα απορροφήσει τα παιδιά, ενώ στο τέλος του βιβλίου τα περιμένει ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, για μια κούρσα πασχαλινών λαγών!

 

 

 

 


 Το Πάσχα του Πασχάλη - Εκδόσεις Τετράγωνο

Ο Πασχάλης είναι ένας λαγός που ζει με τους γονείς του και είναι όπως όλα τα ζωηρά παιδιά της ηλικίας του! Δυστυχώς, όμως, κάποια μέρα οι γονείς του τού ανακοίνωσαν ότι έπρεπε να μετακομίσουν σε μια άγνωστη για εκείνον πόλη. Όπως ήταν φυσικό, εκείνος στενοχωρήθηκε, πείσμωσε και νευρίασε που θα έχανε τους φίλους του και το δωμάτιό του. Όταν ήρθε η ημέρα του Πάσχα, όμως, που ήταν και η γιορτή του, άρχισε να τα βλέπει όλα πιο όμορφα και πιο διαφορετικά στο νέο του σπίτι και στη νέα του γειτονιά!

 

 

 



Το αυγό που μισούσε το κόκκινο χρώμα - Εκδόσεις Διάπλαση
Το Πάσχα πλησιάζει και στο σπίτι θα βάψουν τα αυγά. Ένα αυγό, όμως, δεν το θεωρεί τιμή του να το βάψουν κόκκινο, αντίθετα με τα αδερφάκια του. Τι θα γίνει τελικά; Θα μπει το αυγό στην κατσαρόλα με το κόκκινο χρώμα που τόσο μισεί;

 

 

 

 

 

 

 

 



Πασχαλιά και πασχαλίτσα

Εκδόσεις: Ψυχογιος
ΛΟΤΗ ΠΕΤΡΟΒΙΤΣ-ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ
Ένα ζουζουνάκι κόκκινο με μαύρες βούλες μένει ολομόναχο έπειτα από μια καταιγίδα. Ο άνεμος το ρίχνει πάνω σε μια Πασχαλιά, που το φροντίζει με αγάπη και του λέει ότι το θέλει για παιδί της. Το ζουζουνάκι δέχεται, γιατί περνάει καλά μαζί της κι αρχίζει να την αγαπάει κι αυτό. Μα το σαλιγκάρι, το σκουλήκι και η κερασιά τού λένε πως η Πασχαλιά δεν κάνει για μαμά του, επειδή δε μοιάζουν καθόλου μεταξύ τους. Θα τους πιστέψει το μικρό ζουζούνι; Ή θα μείνει με την Πασχαλιά, που το λατρεύει και θέλει να το βαφτίσει Πασχαλίτσα, για να μοιάζουν τα ονόματά τους;

 

 

 

 



Το κόκκινο αυγό της Γαβριέλας - ΓΙΩΤΑ ΦΩΤΟΥ

Εκδόσεις Ψυχογιός
Η Γαβριέλα θέλει οπωσδήποτε ένα δυνατό κόκκινο αυγό για να σπάσει όλα τα άλλα καθώς θα τα τσουγκρίζει το Πάσχα. Η κόκκινη κοτούλα τής χρωστάει μια χάρη και, για να την ξεπληρώσει, της υπόσχεται ένα αυγό με γερό τσόφλι. Το κοριτσάκι αναλαμβάνει τη φροντίδα της κι έτσι μαθαίνει ένα σωρό ενδιαφέροντα πράγματα. Το αυγό όμως αργεί και η Γαβριέλα ανησυχεί! Μια διασκεδαστική ιστορία για αυγά, κοτούλες και χαριτωμένα κοριτσάκια!

 

 

 

 

 

 


 

Ώρα Λαμπρής - ΜΕΡΚΟΥΡΙΟΣ ΑΥΤΖΗΣ

Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα
Όταν η παιδική ψυχή ανταμώσει τη λαϊκή μας παράδοση, τα έθιμα πλέκουν το υφάδι τους με το όνειρο και η ιστορία τους ζει μέσα στο χρόνο...Στο χωριό του Σπύρου αλλά και στα υπόλοιπα χωριά της Ημαθίας το Πάσχα γιορτάζεται με κάθε λαμπρότητα. Οι πασχαλιές μοσχομυρίζουν... Τα αρνιά ετοιμάζονται για το φούρνο... Κι η σχέση του εγγονού με τους παππούδες του γίνεται δυνατή, τρυφερή... Τι γίνεται όμως όταν ο Σπύρος ανακαλύπτει τον Πύρρο; Θα γλιτώσει ο Ασπρούλης από το φούρνο; Τι σκαρώνει ο Σπύρος;Μια πασχαλινή ιστορία, βίωμα παιδικής ψυχής, δοσμένη με χιούμορ, που συναρπάζει. Κι ένα μυστικό: Ποιός είναι ο Πύρρος και πώς εμφανίστηκε;

 

 

 

 


 

Το ταξίδι του κόκκινου αβγού
Συγγραφέας: Γλυκερία Γκρέκου
Εικονογράφηση: Ακριβή Συμεωνίδη

Εκδόσεις: Παρρησία
Παραμονή του Πάσχα. Ένα κόκκινο αβγό το σκάει από την παρέα του, γίνεται φίλος με ένα άσπρο σύννεφο, τον Μπαμπακένιο, και μαζί ταξιδεύουν, γνωρίζουν τον κόσμο, βοηθούν κάποιους που τους έχουν ανάγκη. Γιατί και πότε χωρίζουν οι δυο φίλοι; Πώς είναι δυνατόν ένα αβγό να χορτάσει χιλιάδες στόματα; Ένα σύννεφο να γεμίσει λίμνες και ποτάμια; Όλα μπορούν να συμβούν όταν κάποιος πιστεύει στα θαύματα.

 


 

Καλό Πάσχα
Συγγραφέας: Εύα Καραντινού

εικονογράφηση: Εύα Καραντινού

Εκδόσεις: Άγκυρα
Ένα χαρούμενο και πολύ χρήσιμο βιβλίο για το Πασχα με ήθη, έθιμα, παραδόσεις, πληροφορίες και δραστηριότητες. Το βιβλίο περιέχει αυτοκόλλητα για τις δραστηριότητες και πατρόν με τα οποία οι μικροί μας φίλοι μπορούν μόνοι τους να δημιουργήσουν τα δικά τους πασχαλινα στολίδια.