Δημητρακάκης Κων/νος M. ed.

Σύμβουλος Εκπ/σης ΠΕ 70 - τ. Αναπληρωτής Δ/ντής Π.Ε. Φθιώτιδας - τ. Δ/ντής ΠΕΚ Λαμίας

Επιλογές

Υλικό ανά γνωστικό αντικείμενο

Γενικό υποστηρικτικό υλικό

 

Το άλογο της Γουίνκι (2005)

Σκηνοθεσία: Μίσα Καμπ

Είδος: Περιπέτεια

Διάρκεια: 96

Μια ιστορία για την μικρή Γουίνκι, ένα κοριτσάκι ασιατικής καταγωγής 6 ετών, που μεταναστεύει οικογενειακώς στην Ολλανδία. Οι γονείς της εργάζονται. Η ίδια νιώθει πολύ μόνη και τότε πιάνει φιλία με ένα πόνι! Όταν αυτό πεθαίνει, η Γουίνκι αποφασίζει πως θέλει ένα δικό της άλογο και ζητάει τη βοήθεια του Αη Βασίλη. Θα πάνε, άραγε, όλα καλά;

 


Τα δελφινάκια του Αμβρακικού (1993)

Σκηνοθεσία: Ντίνος Δημόπουλος

Είδος: Περιπέτεια

Διάρκεια: 92΄

Σε ένα μικρό επαρχιακό θαλασσοχώρι, εδώ και εξήντα χρόνια, δυο οκτάχρονα παιδιά, ο Πέτρος και η Ανθούλα, ανακαλύπτουν σιγά-σιγά το ανεπανάληπτο θαύμα του κόσμου που τους περιβάλλει. Μιλούν με τα ζώα, κυνηγιούνται με τα πουλιά κι αρθρώνουν τις πρώτες στροφές από το αιώνιο τραγούδι της αγάπης, κι ας μην καταλαβαίνουν ακόμα τα λόγια του. Μα αυτό το θαυμαστό πανηγύρι της ζωής θα σκοτεινιάσει ξαφνικά, όταν τα δυο παιδιά θα βρεθούν μπροστά σε ένα συνομήλικο άρρωστο αγόρι, παρατημένο από τους δικούς του να πεθάνει σε μιαν έρημη καλύβα. Ο Πέτρος και η Ανθούλα πλησιάζουν θαρρετά το άρρωστο παιδί και με την ανεξάντλητη δύναμη της αγάπης γκρεμίζουν τα σύνορα της συμβατικότητας και του φόβου, κι ανοίγουν φωτεινούς δρόμους στη ζωή, αδιανόητους για τους μεγάλους.

 


Η αρκούδα (1989)

Σκηνοθεσία: Ζαν-Ζακ Ανό

Είδος: Περιπέτεια

Διάρκεια: 90΄

Ένα αρκουδάκι μένει ορφανό πριν ολοκληρώσει τη μαθητεία επιβίωσης κοντά στην μάνα του. Αναζητά στοργή και προστασία από έναν αρκούδο, που καταδιώκεται από δύο αδυσώπητους αρκουδοκυνηγούς. Μαζί του μαθαίνει να βρίσκει την τροφή του, τις συνήθειες του είδους τους, ώσπου αιχμαλωτίζεται. Αρχίζει να εξημερώνεται?

Η σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στα άγρια αυτά ζώα και τον άνθρωπο εξελίσσεται και επιτέλους οι κυνηγοί κατανοούν ότι «η μεγαλύτερη συγκίνηση δεν είναι να σκοτώνεις, αλλά να αφήνεις να ζουν».

Οι κυνηγοί απελευθερώνουν το αρκουδάκι και φεύγουν. Οι αρκούδες συνεχίζουν το σκληρό αγώνα της επιβίωσης. Μέχρι να πέσουν οι πρώτες νιφάδες του χιονιού στα ψηλά βουνά. Τότε θα πέσουν σε χειμέρια νάρκη και θα βρουν τη γαλήνη.

Μια ταινία γυρισμένη σε φυσικούς χώρους με πραγματικές αρκούδες. Ένας ύμνος στην άγρια φύση, στο σεβασμό της και στην ανάγκη της συνύπαρξης?

 


 

Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας (2005)

Σκηνοθεσία: Τιμ Μπάρτον

Είδος: Περιπέτεια

Διάρκεια: 115?

Ο Γουίλι Γουόνκα είναι ένας εκκεντρικός σοκολατοποιός με ένα ευφάνταστο εργαστήριο γλυκών στο οποίο δεν έχει καταφέρει να εισχωρήσει κανένας για 15 χρόνια. Μην έχοντας κοντινούς συγγενείς, αποφασίζει να διεξάγει ένα διαγωνισμό για να βρεθεί ο διάδοχος που θα αναλάβει τη θρυλική αυτοκρατορία του! Πέντε τυχερά παιδιά κερδίζουν τα "χρυσά εισιτήρια" για μια ξενάγηση στο παραμυθένιο εργαστήριο. Ένα από αυτά είναι και ο Τσάρλι, ένα παιδί από φτωχή οικογένεια που πραγματοποιεί το όνειρό του. Μαγεμένος από τους λαχταριστούς χώρους που αντικρίζει, ο Τσάρλι εισχωρεί στο φανταστικό κόσμο του Γουόνκα.

 

 

 

 


 

Μπεϊμπ: Το μικρό γουρουνάκι στη μεγάλη πόλη (1998)

Σκηνοθέτης: Τζορτζ Μίλερ

Είδος: Περιπέτεια

Ο κύριος Χόγκετ, ο ιδιοκτήτης της φάρμας που ζει ο Μπέιμπ, παθαίνει ατύχημα και έτσι η καλόκαρδη κυρία Χόγκετ είναι αναγκασμένη να δουλεύει χωρίς βοήθεια για να τα βγάλουν πέρα. Κάποια μέρα, ένας τραπεζίτης επισκέπτεται τη φάρμα και ανακοινώνει στην κυρία Χόγκετ πως αν δεν ξεπληρώσουν τα χρέη τους, η τράπεζα θα αναγκαστεί να κατάσχει την περιουσία τους. Έτσι, ο Μπέιμπ, που μόλις επέστρεψε νικητής από έναν διαγωνισμό σκύλων, αποφασίζει να κάνει επίδειξη των ικανοτήτων του ως... τσοπανόσκυλο σ? ένα μεγάλο πανηγύρι στην πόλη, προκειμένου να μαζευτεί το απαραίτητο χρηματικό ποσό. Μαζί με την κυρία Χόγκετ, τον Φερνδινάνδο την πάπια και τα ποντίκια που τραγουδάνε, ο Μπέιμπ επισκέπτεται για πρώτη φορά την πόλη...

 

 

 

 


 

 

Φλίπερ το δελφίνι (1996)

Σκηνοθέτης : Αλαν Σαπίρο

Είδος: Περιπέτεια

Διάρκεια : 95?

Όταν οι γονείς του χωρίζουν, ένας έφηβος πηγαίνει σε κάποιο νησί της Φλόριντα, προκειμένου να περάσει το καλοκαίρι με το θείο του. Ένα δελφίνι τον πλησιάζει με φιλικές διαθέσεις. Το ονομάζει Φλίπερ και του μαθαίνει κόλπα, αλλά το θηλαστικό της θάλασσας δημιουργεί προβλήματα στους ψαράδες της περιοχής.

 

 

 

 

 

 

 


 

Ο ασπροδόντης (1991)

Σκηνοθέτης : Ράνταλ Κλάιζερ

Είδος: Περιπέτεια

Διάρκεια : 104?

Ο ασπροδόντης είναι μια ταινία που βασίστηκε στο αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Αμερικανού Τζακ Λόντον! Ο Jack Conroy είναι ένας νεαρός άντρας που ψάχνει για χρυσό στις τεράστιες χιονισμένες περιοχές της Αλάσκα. Μια μέρα θα σώσει ένα λυκόσκυλο από τα χέρια ενός κακού άντρα και αυτό θα γίνει αφορμή για να αναπτυχθεί μεταξύ τους μια σπουδαία φιλία.

 

 

 

 

 


 

 

Τα Φτερουγίσματα (1996)

Σκηνοθεσία: Κάρολ Μπάλαρν

Διάρκεια: 107'

Τα "Φτερουγίσματα" είναι μια πραγματική ταινία παιδικής ευαισθησίας και ταυτόχρονα μια κινηματογραφική πρόκληση να μεταφερθεί στην οθόνη μια εν μέρει αληθινή, κι όμως απίστευτη ιστορία. Μια ταινία που πραγματεύεται τις σχέσεις γονέων και παιδιών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Μετά το θάνατο της μητέρας της στη Νέα Ζηλανδία, η 13χρονη 'Ειμι έρχεται στο Οντάριο του Καναδά για να ζήσει με τον πατέρα της Τόμας, έναν "τρελό" εφευρέτη, που έχει πάθος με την αεροπλοϊα. Η αρχική κακή διάθεση της 'Ειμι εξαφανίζεται όταν παίρνει υπό την προστασία της 13 ορφανές χήνες, οι οποίες αναγνωρίζουν μόνον αυτή σαν "μητέρα". Το πρόβλημα όμως είναι ότι πρέπει να τις μάθει να πετούν και στη συνέχεια να τις οδηγήσει στον τόπο της αποδημίας τους. Τότε, ο Τόμας έχει τη φοβερή ιδέα να κατασκευάσει δύο μονοθέσια αεροπλάνα και με αυτά να οδηγήσουν τις αγριόχηνες σ' έναν βιότοπο της Βόρειας Καρολίνα. Θα μπορούσε άραγε άλλος πατέρας να βρίσκεται τόσο κοντά στα όνειρα και τις προσδοκίες της κόρης του;

 


 

Οι περιπέτειες του Πινόκιο (1996)

Σκηνοθέτης: Steve Barron

Είδος: Οικογενειακή

Διάρκεια: 92'

Η ιστορία του μαστρο-Τζεπέτο και της κούκλας που έφτιαξε που δια μαγείας ζωντάνεψε. Ο Πινόκιο, έχει μια σημαντική επιθυμία και αυτό είναι να γίνει ένα αληθινό αγόρι κάποια μέρα. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος πρέπει να μάθει να ενεργεί υπεύθυνα. Η ταινία δείχνει τις περιπέτειες στις οποίες παίρνει πολύτιμα μαθήματα.

 

 


 

Ιωάννα της Λωραίνης (1999)

Σκηνοθεσία: Λικ Μπεσόν

Είδος: Επική περιπέτεια

Διάρκεια: 150?

Έτος 1429. Η πολιτική και η θρησκεία έχουν διχάσει τη Γαλλία, ενώ τα μέλη της βασιλικής οικογένειας μάχονται ακόμη και μεταξύ τους για την εξουσία μιας χώρας, που αναζητά ένα θαύμα για να σωθεί. Ο λαός πιστεύει πως αυτό το θαύμα είναι η Ιωάννα της Λωραίνης, ένα θρησκόληπτο, αγράμματο κορίτσι, που ζητά να οδηγήσει τον στρατό ενάντια στους Άγγλους με την ιδιότητα της αγγελιοφόρου από τον Θεό! Κανείς δεν θα μπορέσει να την αποθαρρύνει ή να της αντισταθεί. Τα οράματα της Ιωάννας οδηγούν την Γαλλία σε απελευθερωτικές νίκες, αλλά οι εχθροί δεν παραμονεύουν πια μονάχα στο αντίπαλο μέτωπο...

 

 

 


 

Ροβινσώνας Κρούσος (1997)

Σκηνοθέτης: Ροντ Χάρντι, Τζορτζ Μίλερ

Είδος: Περιπέτεια

Ο Ροβινσώνας Κρούσος επιβιβάζεται σ? ένα πλοίο με σκοπό να εγκαταλείψει για πάντα τη Μ. Βρετανία. Τα πράγματα παίρνουν απρόσμενη τροπή όταν, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, πέφτουν σε σφοδρή θύελλα. Το πλοίο ναυαγεί και το πλήρωμα χάνεται στα κύματα με μοναδικό επιζώντα τον Ροβινσώνα, που η θάλασσα τον ξεβράζει σ? ένα ερημικό, αχαρτογράφητο νησί. Εκεί δεν αργεί να γνωριστεί με τον Παρασκευά, έναν ιθαγενή που ο Ροβινσώνας γλιτώνει από βέβαιο θάνατο. Σταδιακά οι δυο τους γίνονται φίλοι καθώς συνειδητοποιούν πως χρειάζονται ο ένας τον άλλον για να επιβιώσουν στο νησί μέχρι να τους βρει κάποιο περαστικό πλοίο?

 

 

 

 


 

Ο Γκαφατζής Της Ζούγκλας

Σκηνοθεσία: Sam Weisman

Κατηγορία: Περιπέτεια, Κωμωδία

Διάρκεια: 92'

Ο Τζορτζ και η οικογένειά του ζουν στη ζούγκλα συντροφιά με εξωτικά ζώα αλλά και ντόπιους, παράξενους ανθρώπους, που είναι περισσότερο αστείοι παρά κακοί. Ο Τζορτζ είναι πολύ δυνατός, γρήγορος και μπορεί να γίνει ο φόβος και ο τρόμος για αυτόν που θα απειλήσει είτε τον ίδιο είτε την οικογένειά του. Αγαπημένοι φίλοι του είναι ο πίθηκος Έιπ, η Ούρσουλα, που έχει οικολογικές ανησυχίες, η Μανόλια, που αγαπά τη μόδα, και ο πιστός Σεπ, που είναι ελέφαντας.

 

 

 

 

 


 

Η μικρή Πονετ (1996)

Σκηνοθεσία Ζακ Ντουαγιό

Κατηγορία: Περιπέτεια

Ένα τετράχρονο κοριτσάκι που έχασε τη μητέρα του σε δυστύχημα, αρνείται να αποδεχθεί το γεγονός του θανάτου της.